Kwekerij  Bastin
Nederlandse Planten Collecties
Lavandula, Rosmarinus, Salvia, Santolina, en Thymus
Nieuwenhuysstraat 29, 6336XV Aalbeek / Hulsberg, Nederland
 telefoon 045-5231475, fax 045-8503329
e-mail: info@bastin.nl     http://www.bastin.nl/


zaterdag en zondag 16 en 17 augustus aanstaande:

Salvia dagen bij kwekerij Bastin

een kleurrrijk plantenfeest

het begin van het najaar

volop laatbloeiers

Later:
27 en 28 september; Pompoen parade

Welkom bij nieuwsbrief 54 van kwekerij Bastin

Lieve abonnees,

Ons kleurrijkste plantenfeest is aanstaande, we nodigen uit voor onze Salvia dagen
Komend weekeinde beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, ook voor de ambachtelijke markt.


Bijna 100 soorten uit de collectie worden vermeerderd op onze kwekerij Op dit moment zijn er zo'n 88 voorradig. Salvia is zeer divers, komt over de hele wereld voor en bloeit op verschillende momenten. Rond deze tijd van het jaar kunnen de meeste soorten gelijktijdig bloeien in elke denkbare kleur. Vandaar deze dagen nu.

Salie blaadjes in Toscane en Hongarije, ijsjes tussendoor.

De nieuwsbrief is deze keer wat later omdat we maandagnacht terugkeerden van 2 weken vakantie. Ook al hebben we een kwekerij met "vakantie gevoel", als we hier zijn zijn we eigenlijk ook altijd aan het werk. Dat is doen we graag, maar na een geweldig goed en druk en geslaagd seizoen is het nodig even afstand te nemen. We waren al jaren niet meer weg geweest. Aangezien ik graag Italiaansachtig kook moest ik dringend weer een keer inspiratie op gaan doen.

In Firenze en Venetie hebben we dagenlang restaurants uitgeprobeerd; 's middags primi piati, 's avonds de secondi's, want mangare is fijn, maar na een bord zitten we allemaal vol en er moet ook nog minstens twee keer per dag plaats over blijven voor een ijsje in Salvia kleurtjes.

Het mooiste gerecht dat ik kreeg was ravioli met salieblaadjes. Het is idioot simpel, zoals de meeste Italiaanse gerechten; de kunst van het weg laten. De ravioli was gevuld met een ricotta spinazie mengsel, als je de ravioli zelf vers maakt zou je ook gesmoorde brandnetels in plaats van spinazie kunnen mengen door de ricotta. Dat mag van de traditionelen.

De tweede week verbleven we in een huis van vrienden in Orfu, in Zuid-Hongarije. Eindelijk kon ik weer zelf koken! Hun lavendelboerderij ligt 50 auto minuten verderop. Daar moest de salie en de rest van de kruiden voor deze week vandaan komen, normaal is dat hier thuis 50 meter lopen.

De wegbermen in Hongarije zijn nog zeer bloemrijk. Schaalvergroting in de landbouw en onze opgeruimde volksaard hebben bloemrijke bermen bij ons helaas weggesaneerd. De inheemse Salvia pratensis zag ik in Nederland tot nu toe alleen in onze eigen wegberm langs het hoofdpad van de kwekerij. In Hongarije staat hij overal en na het maaien stond hij nu ook voor de tweede keer in bloei. Aan het bospaadje naar de enige supermarkt binnen een straal van tien kilometer zagen we de gele kleverige salie; Salvia glutinosa.

vlnr; Salvia pratensis 'Lapis Lazuli' is de mooiste van deze soort die we nu hebben (in de berm zijn ze blauw), het uitzicht op het meer en Salvia glutinosa

Natuurlijk wilde ik nog een keer de salie pasta maken, dat was al zo lang geleden. Zonder pastamolen; geen ravioli, dus wordt het een nog simpeler gerecht dat lekker snel klaar is. Wij eten het met een tomaat mozarella salade vooraf en dan is de ricotta ook niet echt meer nodig. Neem een korte pasta; bijvoorbeeld penne, of nog liever die handgemaakte olijvenblaadjes pasta met brandnetel, die ik op de vismarkt in Venetie had gekocht maar ook al een keer in een Nederlandse winkel als 'salieblaadjes pasta' kocht. De 'blaadjes' hebben echte nerven en lijken op de blaadjes van mijn favoriete salie voor dit doel; Salvia lavandulifolia! Hoeveel? Zeker een flinke hand vol voor vier zou ik zeggen, of een kwart van de pasta droog. Elke andere salie is goed, maar kies kleine blaadjes zodat je ze niet brutaal hoeft te snijden.

Salvia lavandulifolia is helaas pas volgend jaar weer leverbaar, rechts lavendel in knop.

Eerst water opzetten. Dan een zuinig bodempje olijfolie in de koekenpan op matig vuur. Als die warm is strooi je er de van hun steeltjes ontdane salie blaadjes in met wat peper uit de molen en zout. Af en toe voorzichtig roeren op een laag vuur tot ze stugger en een beetje dof donker groen worden. Tegen het eind pers je er een halve voet knoflook doorheen, nog iets later een paar klontjes boter (voor vier personen wel een half pakje bijna). Intussen heb je de pasta al dente gekookt. Na het afgieten, uitlekken en uitdampen de pasta terug in de pan waar je nog een beetje boter onderin hebt gedaan en de de salie boterblaadjes er overheen. Op matig vuur omscheppen tot het goed gemengd is; klaar! De peterselie die ik er op het eind over strooide mag je weglaten. In het voorjaar, als de salie bloeit, is het nog lastiger de bloemetjes weg te laten die ik er dan overheen zou strooien. Als je een, of tweepersoons pasta maakt meng je beter schuddend in een koekepan.

Dit gerecht is meteen mijn snoeiadvies; het is tijd je salie (Salvia officinalis) te snoeien, mocht dat nog niet zijn gebeurt. Doe het dan nu, ongeveer halfhoog.

Nu we toch bezig zijn; van de grootbladige salie (Salvia officinalis 'Folglia Large', 'Berggarten' of 'Wurzburg') Maak je lekker krokante salie blaadjes in de oven. Je haalt ze door olijfolie en legt ze gezouten op een rooster, op bakpapier in de hete oven. Als ze bros zijn zijn ze klaar, dit is heerlijk op een bladsalade, of als croutons op pompoensoep.

Sinds we weer thuis zijn moeten we voorlopig alle dagen de nu massaal afrijpende suikermais uit de moestuin eten waar we ons zo lang op hebben verheugd. Mais is het hoofdvoedsel voor mens en dier in Hongarije, behalve dat dat dan weer niet de zoete is. Mais komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika, waar ook de meeste Salvia soorten die wij zo leuk vinden vandaan komen. Ook onze eerste heerlijke meloenen; Cantaloupjes en paprika, pepers en aubergine en nog veel meer zijn klaar. De eerste tomaten zijn al ingekookt. Rijst weer de vraag; moeten we volgend jaar ook een veldje durum tarwe voor de pasta zaaien?

Suikermais over? Insalata ricco! Sla, tomaat, maiskorrels, gekookt ei en een mayonaise room dressing met knoflook en peper. Vinden kinderen erg lekker. Voor die schatten maak je desnoods een banaal blikje mais open. Zeg vooral dat het een ricco is, oftwel een stinkrijke salade. Als ze genoeg eieren hadden gehad bestond de de Inca cultuur nu misschien nog. Helaas miste hun dieet de essentiele eiwitten om de in mais ontbrekende aan te vullen. Salvia zou dan hun belangrjkste export product kunnen zijn, maar wij maken ze eigelijk toch liever zelf.

Onze lavendelvrienden in Hongarije.

Wat er allemaal is kun je gemoedelijk in onze database bekijken, ongeveer de helft daarvan kun je hier bloeiend komen zien: onze planten database

Laatbloeiers

Op dit moment zijn vooral de eupatoriums en grassen in onze tuin spectaculair. Perovskia is prachtig en behalve de vele lavendels die nog bloeien zijn er ook al weer veel Echinacea's die aan de bloei willen. Veel planten willen nog wel wat nu, of staan op het punt te gaan bloeien. De wind maakt er op het moment wel een rommeltje van. Mijn Salvia bak voor de kas die nu spectaculair moest zijn is helemaal krom geregend. Eens kijken of we met een paar plantensteunen nog wat kunnen redden.

Deelnemers

Dit keer zijn er ook weer een aantal deelnemers aan ons evenement die eigen kraampjes inrichten.

'Kookerij Lahaye' is gespecialiseerd in ambachtelijk confituren, chutneys, sauzen, gebak en bonbons, maar zorgt deze keer ook voor een patisson soepje.

Deze deze dagen zijn er onder andere nieuwe oogstproducten zoals: Aalbessengelei, zwarte bessen gelei, blauwebessen confituur met cardamon en vanille, confituur van aalbessen, blauwe bessen met crème de myrtille, witte en gele perziken, tomaten-chilisaus, chutney van tropisch fruit, heerlijke wijngelei van elzasser Riesling met kleine druifjes en cumberlandsaus. Vanwege dit weekend bakken wij heerlijke amandelmacarons met oranjebloesem en limoen en blueberry muffins.
Alles is thuisgemaakt op kleine schaal en zoveel mogelijk van biologische ingrediënten.

De Groene Vonk,  met vijgenrassen en ander fruit, bijzondere bomen en andere tuinplanten.

Christine Küppers, van de gelijknamige huisboetiek in Venlo is er voor het eerst bij. Ze heeft leuke spullen voor huis en tuin en om kado te geven. Servies, vazen, kleden, tassen, decoratieve en gebruiksvoorwerpen: http://www.christinekuppers.nl/


Ook open

Op eigen locatie, aan het begin van de straat;
Het Hostaveldje, hier 200 m vandaan vermaard Hosta specialist met 1000 verschillende soorten Hosta
Nieuwenhuysstraat 2, 6336 XW Hulsberg-Aalbeek, telefoon 045-4051792, web: http://www.hethostaveldje.nl

Webwinkel

Mocht je je bezoek goed willen voorbereiden dan is dit een aanrader:

Welke Salvia en andere planten we momenteel hebben kun je altijd opzoeken in onze webwinkel. Je kunt ze daar zelfs meteen per post laten aanrukken als je zelf geen tijd hebt om te komen: http://bastin.notlong.com

Normale openingstijden

Behalve tijdens themadagen zijn we open van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Route

Mocht je voor het eerst komen: op onze website staat meer informatie en een routebeschrijving, zelfs een routeplanner: http://www.bastin.nl/



Andere themadagen in 2008

September

27, 28 Pompoen Parade; sierlijke en makkelijke groente om te bewaren. Ze groeien voortrefellijk, het wordt een fantastische oogst.


Met groet,

Roger en Linda Bastin




Kwekerij  Bastin
Nederlandse Planten Collecties
Lavandula, Rosmarinus, Salvia, Santolina, en Thymus
Nieuwenhuysstraat 29, 6336XV Aalbeek / Hulsberg, Nederland
 telefoon 045-5231475, fax 045-8503329
e-mail: <info@bastin.nl>     http://www.bastin.nl/
planten database / webwinkel:
http://bastin.notlong.com

Afmelden of gegevens aanpassen kan via je persoonlijke link hieronder. Stuur vrienden die zich ook willen aboneren beter naar onze website, anders kapen ze je inschrijving.