Producentbyrån Nyhetsbrev 17 december 2019

Jomensåatteee… Där var ju 2019 snart slut eller?

Som alltid när vi tittar bakåt på året som gått, så slås vi av hur olika alla de uppdrag som vi har jobbat med är. Allt från strategier som rör sig år framåt i tiden, till enstaka rådgivningsmöten. Administration, kommunikation, sälj, turnékoordinering, budget, projektledning, verksamhetsutveckling, ansökningar. Högt och lågt i en salig blandning, allt stadigt förankrat i scenkonsten.
 
2019 var året år då vi äntligen drog igång arbetet med Step, vår dansfestival för barn och unga som äger rum i mars nästa år. Vi har också arbetat vidare med Danskompaniet Spinn som både har haft premiär för senaste föreställningen Miramos och påbörjat arbetet med kommande produktionen Moby Dick.
 
Vi har jobbat tillsammans med Kultur i Väst vad gäller handboken Vad är grejen med ny konstmusik?, suttit i referensgruppen för Kedja – Stretch och arbetat med processledning tillsammans med Borås för en lokal musikutredning. Vi har jobbat med scenkonstkollektivet mold och föreställningen love walks. Vi har jobbat med Teater Bauer vad gäller ansökningar, med administration för dansutbildningen Språng och sälj och turnéer för Malmöbaserade Kompani Kanalje.

Under våren slutförde vi arbetet med förstudien Västsvensk guide där vi tillsammans med Göteborg Artist Center undersökte förutsättningarna att nå ut för det fria musiklivet i Västra Götalandsregionen. Tillsammans med Kultur i Väst har vi färdigställt en engelsk versionen av antologin PUBLIK – an antologi om konst, kultur och utveckling. Vi har jobbat med processledning och skrivit ansökan tillsammans med Kulturakademin, med rådgivning för Halländska konstprojektet Art Inside Out och med Clownkliniken vad gäller tillgänglig hemsida. Under juli månad stöttade vi upp Stora Teatern med Sommarunderhållningen och under hösten har vi arbetat med Göteborg Art Sounds kring tematik och publikarbete inför festivalen 2020. Samt att vi även sitter med i styrgruppen för nystartade satsningen Dansakademin.

Det har varit ett intensivt år. Precis som de flesta år. Men det har samtidigt varit ett fantastiskt roligt år. Precis som de flesta år. Och nu är det snart jul! Och i år kan vi väl alla försöka vara lite mer som Karl-Bertil Jonsson och ge något till bättre behövande? Som t.ex. Räddningsmissionen, Barncancerfonden, ROKS eller något annat behjärtansvärt ändamål.

Nu stänger vi kontoret för det här året och så ses vi igen i januari 2020!
 
God jul och ett Gott Nytt År!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
I början av december hade den isländska koreografen Lára Stefánsdóttir två intensiva workshopsdagar i Spinnstudion tillsammans med dansarna Izabell Makiela och Felicia Sparrström. Ambitionen med arbetet är att Spinn ska kunna presentera en helt ny duett under hösten 2020!
 
Tidigare i höst blev Spinn beviljade medel av Göteborgs Stads Kulturnämnd för att göra ett internt utvecklingsarbete med dansarna i fokus. Arbetet kommer att pågå fram till sommaren 2020 och dansarna har redan genomfört ett antal lektioner i Alexanderteknik under ledning av Barbro Olsson. Arbetet med Barbro har handlat om att ge dansarna redskap för reflektion och för att utföra rörelser på nya sätt.

Parallellt med allt annat som sker så fortsätter dansarna Izabell Makiela, Felicia Sparrström och Annika Vestel dialogen med författarna i projektet Att skriva dansen och dansa skriften. De medverkande utbyter idéer och skapar material inför nästa års gemensamma arbetsdagar och det kommer även bli offentliga presentationer under 2020.
 
I januari rivstartar Spinn med repetitionerna av kommande föreställningen Moby Dick. Italienska koreografen Chiara Bersani med team reser till Göteborg och under arbetsperioden ansluter även ljusdesignern Emily Lavebäck till projektet

Avslutningsvis så vill Spinn passa på att tacka publik, arrangörer och deltagare för ett händelserikt år 2019! Nästa år blir dessutom Spinns tionde verksamhetsår och därmed ett alldeles speciellt år då även samarbetet med Producentbyrån fyller 10 år.
 
foto: Dag Rosenqvist


PROJEKT
Step
Nu har vi släppt ytterligare tre föreställningar till Step 2020!

Då och då stöter vi på föreställningar som passar i alla miljöer. När platsen blir oviktig och mötet står i centrum spelar det ingen roll om vi sitter i teatersalong, i en matsal eller står ute på gatan. Föreställningen An Encounter handlar just om det där mötet och om hur vi knyter an till människor. Koreografen Jordi Vidal har turnerat runt om i världen med sina verk och spelat över 600 föreställningar.
 
I föreställningen Natten går du och din bebis på upptäcktsfärd i ett rum fyllt av månsus och stjärnmelodier. Föreställningen är ett äventyr för de allra minsta fyllt av dofter, dans, ljud och musik. Köpenhamnsbaserade koreografen My Grönholdt har turnerat med sina verk på scener och festivaler runt om i norden.
 
Med humor och finurlighet förvandlar sig dansaren Johanna Ehn till fantasifulla dansande varelser. Förvandling är en dansföreställning som lockar till skratt, väcker funderingar och skapar nyfikenhet. Vi är så stolta att få presentera vår lokala aktör Big Wind! Med stor erfarenhet av sceniska verk för barn och unga skapar de färgstarka föreställningar med både värme och humor.

www.stepfestival.se
 
foto: Morten Arnfred
 
 
Göteborg Art Sounds
Inför festivalen 2020 arbetar Göteborg Art Sounds återigen med fyra stycken internationella curators.
 
Ursprungligen från Kina, men numera New Yorkbaserade Du Yun är kompositör, artist, curator mm. 2017 vann hon Pulitzerpriset, hon undervisar på Peabody Intitute och har skapat ett FutureTradition-initiativ som arbetar med folkmusiker från hela världen.
 
David Dacks är konstnärlig ledare för Music Gallery i Toronto. Han har tidigare arbetat för Exclaim Magazine, suttit i juryn för Polarpriset 2011 och undervisar vid University of Toronto’s School of Continuing Studies.
 
Cathie Boyd är verksamhetsledare, producent och curator som arbetar konstartsövergripande med musik, bildkonst och film. Hon etablerade Cryptic 1994 och startade även Glasgows Sonica Festival. Hon har också vunnit European Woman of Achievement for the Arts.

Bert Palinckx började sin musikkarriär 1980 som kontrabassist inom jazz och improvisation. Han är en av grundarna av klubben Paradox Tillburg och 1999 blev han konstnärlig ledare för November Music i ‘s-Hertogenbosch, Nederländerna.
 
Mer information om festivalen kommer under våren 2020!

www.gas-festival.com
 
foto: Polina UlianovaJUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration. Malin Enberg sitter med i styrgruppen för nystartade regionala satsningen Dansakademin som ska arbeta med att stärka produktionen av dans för barn och unga i Västra Götaland. Vi jobbar också med processledning för en utredning vad gäller det lokala musiklivet som Borås stad genomför.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se