13 februari 2024
 
Beste trainer,

Via deze (gratis) nieuwsbrief voor leden én niet-leden willen we alle geiïnteresseerde trainers en trainers in opleiding in Nederland informeren over ontwikkelingen en activiteiten van de NSTV.

Veel leesplezier en graag tot ziens bij een van onze activiteiten!
 
Bestuur NSTV
 
 
Agenda:
 • 23 februari 2024: 
  Bijscholing "WATT is hard schaatsen" (Breda)
 • 6 maart 2024:
  Webinar "Zwabbervoet" (online)
 • 23 maart 2024:
  Praktijkworkshop Inline skaten (Skeelerpiste Rotterdam)
 • 24 maart 2024:
  Cursus "Wegkapitein" (Voorschoten) 
 • 13 april 2024: 
  Algemene Ledenvergadering
 • 15 juni 2024: 
  12e Schaatstrainerscongres (Papendal)) 
 
Bijscholing "WATT is hard schaatsen (vervolg): 23 februari 2024
Op de avond van vrijdag 23 februari nodigen we je uit om deel te nemen aan een bijscholing die de essentie van vermogen in de schaatsport onder de loep neemt: “WATT is hardschaatsen – praktische inzichten”.
 
Deze boeiende bijscholing is in feite een vervolg op de zeer succesvolle sessie van vorig seizoen.
 
Deze keer wordt de focus gelegd op de praktische toepassing van de theorie. De bijscholing wordt wederom geleid door Matthijs de Vries. 
  
Wanneer?
Vrijdag 23 februari 2024
20.00-22.30 uur

Waar?
Fun Zone naast de ijsbaan Breda

Meer informatie en aanmelden?
Alle informatie vind je op onze website, of meld je direct aan via de Ledensite.
 
Webinar "Zwabbervoet": 6 maart 2024
Op woensdagavond 6 maart organiseren we weer een online bijscholing: "Zwabbervoet: de ontrafeling van de taakspecifieke dystonie in het schaatsen". 
 
Herinner je je de voormalige Olympisch schaatser Gerard Kemkers? Zijn carrière werd abrupt onderbroken door de mysterieuze ‘zwabbervoet’, een bewegingsstoornis die artsen decennialang in het duister liet tasten.
Herinner je je de voormalige Olympisch schaatser Gerard Kemkers? Zijn carrière werd abrupt onderbroken door de mysterieuze ‘zwabbervoet’, een bewegingsstoornis die artsen decennialang in het duister liet tasten.
 
Na meer dan 30 jaar van onzekerheid heeft Beorn Nijenhuis, voormalig professioneel schaatser en nu gerespecteerd onderzoeker, samen met zijn team dit mysterie eindelijk ontrafeld.
 
In dit boeiende webinar deelt Beorn Nijenhuis de wetenschappelijke doorbraak achter de ‘zwabbervoet’. Leer hoe dit mysterie is ontrafeld en ontdek de ware oorsprong van deze bewegingsstoornis.
  
Wanneer?
Woensdag 6 maart 2024
19.00-20.30 uur

Waar?
Online via Zoom

Meer informatie en aanmelden?
Alle informatie vind je op onze website, of meld je direct aan via de Ledensite.
 
Praktijkworkshop Inline skaten: 23 maart 2024
Op zaterdag 23 maart organiseren we een inline praktijkdag, gegeven door de gepassioneerde en ervaren inline skaters Kay en Rick Schipper op de skeelerpiste van Rotterdam.
 

Wil je je kennis verbreden over inline skaten én een inkijkje nemen in de sport die in Nederland steeds populairder wordt? Grijp dan nu je kans om deel te nemen aan deze exclusieve prakijkbijscholing!
  
Wanneer?
Zaterdag 23 maart 2024
10.00-15.00 uur

Waar?
Skeelerpiste Rotterdam

Meer informatie en aanmelden?
Alle informatie vind je op onze website, of meld je direct aan via de Ledensite.
 
Cursus "Wegkapitein": 24 maart 2024
Op zondag 24 maart organiseren we in samenwerking met de Wielerbond de Nederlandse Toer Fiets Unie (NFTU) de cursus “Wegkapitein”.
 
Organiseer jij fietstrainingen binnen je vereniging? Of fiets jij regelmatig met je groep een trainingsrit? Dan is deze cursus tot ‘wegkapitein’ een aanrader. Dit is een officiële cursus in samenwerking met de NTFU. Aan het einde ontvang je van de NTFU ook het diploma ‘Wegkapitein’.
 
 
Wanneer?
Zondag 24 maart 2024
09.00-16.00 uur

Waar?
Clubgebouw IJsclub Voorschoten

Meer informatie en aanmelden?
Alle informatie vind je op onze website, of meld je direct aan via de Ledensite.
 
Het rechte stuk: "Op zoek naar het plankje"!
Donderdag 25 januari werd een bijscholing gegeven door Arjen van der Veen met als thema het rechte stuk.
 
Met een grote opkomst van 17 deelnemers werd er afgetrapt op het middenterrein van IJsbaan Twente met schaatsplanken. Het rechte stuk gaat namelijk over de afzet en dat kun je goed ‘voelen’ middels de schaatsplank.
 
Waar je bij de schaatsplank afzet tegen het houtje aan de zijkant, moet je op het ijs op zoek gaan naar die plank om tegen af te zetten. Zo simpel als dat klinkt, zo moeilijk is dat om uit te voeren. Want, om dit te kunnen zijn allerlei randvoorwaarden in de houding, en daar kun je als trainer naar op zoek gaan. Een van de rijders van TalentNED was mee om het goede voorbeeld te geven van de houding en beweging.
 
Lees meer over deze geslaagde bijscholing op de site.
 
 
Bijscholing Motorisch leren: variatie zorgt voor betere prestaties op de langere termijn
Op dinsdagavond 9 januari organiseerden we voor de tweede keer de workshop “Motorisch leren in de schaatssport”, dit keer in Utrecht. De workshop werd gegeven door Ed Janssen, fysiotherapeut en docent en coördinator bij stichting ITON (Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen).
 
Ed legde tijdens deze leerzame avond de verschillende principes uit van het motorisch leren, zoals het belang van differentieel leren. Dit is het principe van variëren op bepaalde vlakken; de omgeving, de taak, de uitvoering of variëren in het materieel.
 
Bij de omgeving kan gedacht worden aan skeeleren in de polder in plaats van op de skeelerbaan. Ed gaf aan dat variatie voor betere prestaties op de lange termijn zorgt.
 
Verder besprak Ed het wel bekende principe van impliciet versus expliciet leren. Veel onderzoek laat zien dat het aanleren op een onbewuste manier (impliciet) betere resultaten geeft t.o.v. bewuster (expliciet) leren.
 
Tijdens de avond kwamen er verschillende vragen en praktijkvoorbeelden van de aanwezige trainers. Verschillende trainers hadden vooraf een casus en/of filmpje doorgestuurd.
 
Ed eindigde de leerzame avond met wat belangrijke tips voor de aanwezige trainers.
 
Vacatures 
We hebben momenteel twee vacatures openstaan:
 
Vacature Communicatie
Momenteel zijn we dringend op zoek naar een coördinator Communicatie om ons te helpen met de communicatie voor onze vereniging. We zoeken iemand met een vlotte pen en gevoel voor taal. Lees er hier meer over.
 
Vacture Ledenadministratie
Wegens tussentijds aftreden van Luciano Negro per ALV 2025, zijn wij nu al op zoek naar een bestuurslid ‘Ledenadministratie’ om mee te draaien in het bestuur en de werkzaamheden over te nemen. Lees hier wat de functie inhoudt.
 
Nog geen lid van de NSTV?
Ben jij geen lid van de NSTV, maar wel gediplomeerd trainer? Meld je dan aan als lid van de NSTV, dan kun je direct gratis deelnemen aan onze bijscholingen!
 
Scrol eens door onze website om te zien wat we zoal organiseren. En direct aanmelden als lid doe je heel eenvoudig online via deze link.
 
Wil je eerst een keer als niet-lid deelnemen aan een van onze bijscholingen, stuur dan een mail naar info@nstv.nl. Indien de workshop niet vol zit, kun je eenmalig voor 20 euro (en een dagworkshop 40 euro) deelnemen.
 
 
De NSTV, de vereniging van en voor schaatstrainers!
 
 
Volg ons ook op Twitter of Facebook