NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
 
HERFSTSONATE za 5 en zo 6 oktober
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 
 

BESTE TUINVRIENDEN

Wat een discussie is er losgebrand over de stikstofnormen. Natuurlijk is het erg goed dat we de stikstof terug gaan dringen. Daar werken we graag aan mee. We zijn al enige tijd bezig met een groot project. In dat project wordt voormalige weidegrond getransformeerd naar natuur. Daar waar er voorheen per jaar enorm veel stikstof op uitgereden werd, wordt er nu niets meer uitgereden en bovendien wordt van dat weiland natuur gemaakt met water, struwelen, ruigtes en flora- en faunarijk grasland. Je zou zeggen anti-stikstof op z’n best. De plaatselijke overheid is echter zo schuw geworden dat veel projecten stilgelegd zijn. Ook dit project, terwijl het juist bijdraagt aan de vermindering van stikstof. Voor achteroverleunen is ook volgens Remkes geen tijd meer. Geen paarden achter wagens spannen. Het is niet de bedoeling dat we in de stikstofproblematiek stikken. Kom op, overheden.

 Wij gaan onverdroten voort met het vergroenen en ontstikstoffen van de wereld. Nog één keer dit jaar de vergroende focus op al het moois en goeds dat een tuin ons te bieden heeft.

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober is het zover. Dan organiseren we het laatste themaweekend: de HERFSTSONATE.

Weer een mooie zomer achter de rug. Met liefst twee hittegolven. We hebben het doorstaan, maar we hebben er ook van genoten. Ondanks de droogte stond de tuin van de kwekerij er prima bij. Dat moest ook wel, want er zijn opnames gemaakt voor BinnensteBuiten en nog wel op de warmste dag van het jaar. De uitzending is op donderdag 10 oktober om 18:45 uur op NPO2. Verder hebben we nogal wat buitenlandse tuingroepen gehad en natuurlijk willen we al onze bezoekers iets moois bieden. Nog steeds zijn de tuinen prachtig. De uitbundigheid van de zomer maakt plaats voor de warme tinten van de herfst, voor de geur van paddenstoelen, voor de bedauwde ochtenden, voor het diffuser licht, waardoor het patin van de najaarstuin nog intenser wordt. De grassen voegen een mysterieus waas toe en beginnen bronskleurige en gele herfsttinten te krijgen. De spinnen doen hun best om de planten met ragfijne draden met elkaar te verbinden. Zeker in het ochtendlicht met de parelende dauwdruppeltjes wordt de sfeer feeëriek. Op de kwekerij is goed te zien dat de planten naar de winterrust toe gaan, maar ook dat er nog zo veel herfstboeiende planten zijn. Een tuin in de herfst kan nog zeer kleurrijk zijn en allerminst saai. Integendeel, met Clematissen, siergrassen, herfstasters, herfstanemonen, dropplanten, adderwortels, en niet te vergeten al die laat bloeiende salvia’s wordt de tuin een plaatje. Zoals bijvoorbeeld Salvia ‘Amistad’ die met de donker blauwe bloemen en de zwarte kelkbladeren zo prachtig afsteekt tegen de wit wordende grassen. Elk jaar weer een feest. Er zit muziek in de herfsttuin. Voldoende reden om extra aandacht te besteden aan de tuin in deze tijd van het jaar. Een soort ode aan het najaar, de herfstsonate dus.

We zijn blij dat onze vrienden weer van de partij zijn.

Ria Loohuizen is de expert op het gebied van duurzaam en biologisch eten. Eetbare planten, paddenstoelen, vruchten, noten en al het andere heerlijks dat de natuur ons te bieden heeft, is haar domein. Zij schreef vele boeken over dit onderwerp: ‘De Wandelende Fijnproever’, ‘Bos op je bord’, ‘Zilt en Bitter’, ‘Bes boven bes’  en nog veel meer. Zij brengt ze allemaal mee met bovendien de oogst van de herfst.

Boekenantiquariaat Bij Tij En Ontij uit Kloosterburen is er met een uitgebreide collectie tuinboeken en monografieën over planten.

De Cruydthoeck en De Heliant komen met de befaamde bloemenweidemengsels, stinzenbollen en wilde planten.

MEER is van de partij met koffie en lekkers, professor Grunschnabel ijs en Fritz limo.

Vanaf woensdag 2 oktober tot en met zaterdag 12 oktober is er een uitverkoop met aantrekkelijke kortingen op de planten. Dat geldt alleen af kwekerij, niet voor bestellingen, internetverkoop en ontwerpen.

Een bezoek aan de kwekerij kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan Domies Toen. De groep 'Vrienden van Domies Toen' organiseert in Pieterburen op 6 oktober een nieuwe Noodklokdag, om brede aandacht te vragen voor deze bijzondere botanische tuin! Voor het programma zie: https://domiestoen.nl/   met o.a. rondwandelingen, muziek, veiling, eten en drinken.

 
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij:  www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum