Nyhetsbrev #1 2022
 
2022 har startat. Ett nytt bävande jordeår för mänskligheten. För Barnteaterakademins del ett år med många spännande aktiviteter. Också valår. Igen, vad tiden går! Och där släpptes restriktionerna! Var så goda, årets första nyhetsbrev.
 
2022 började lite på samma sätt som 2020: Med coronapåverkade verksamheter. Tack och lov verkar pandemin gå åt rätt håll och precis idag kom beskedet: den 9 februari lyfts restriktionerna: Vilken lättnad för så många!
 
I detta vårt första nyhetsbrev för i år kan vi berätta om:
 
Barnteaterakademin Podden
Som vi med stor glädje och stolthet nyss har sjösatt. Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens (research gav dock vid handen att det ska finnas en i USA...). För oss innebär denna podcast ett nytt format för fördjupning och diskussion, och att vi kan vidga vår publik.
I de två första avsnitten möter ni Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater; Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; Sandra Grehn redaktör och utvecklare av podden och Sara Klingvall, medredaktör. 
 
Skriva dramatik 2022
Vårt nya skrivprojekt för unga i Västra Götaland. En grupp skrivsugna unga personer bosatta i Västra Götaland ska skriva varsin dramatisk text under handledning av Jonathan Lehtonen och Sara Wadell. Här har vi på grund av pandemin flyttat fram såväl kick-off som deadline för ansökan, med några veckor. Deadline är nu 13 februari så än finns det tid att skicka in en ansökan. Mer info om detta projekt nedan!
 
Vad vill politiken med konsten
Redan våren 2020 skulle vår kulturpolitiska djupdykning ägt rum, men fick ställas i vänteläge på grund av en numera väl känd pandemi. Lägligt nog blir det nu valåret 2022 som vi till slut kan fyra av detta seminarium. Datum är ännu inte helt spikat, men vi siktar mot veckan efter påsk. Vi återkommer snart med mer info om det hela!
 
Kolla också in våra tips till höger. Utöver ett knippe premiärer, länkar vi bla a till Centrum för barnkulturforskning som i år slår till med två delsymposier på temat makt. Del ett i mars, del två i september. Vill man ju inte missa!
 
Gott nytt 2022 till er alla!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
SKRIVA DRAMATIK 2022

Ett skrivprojekt för unga i Västra Götaland.

Vi söker dig som är 18-25 år och tycker om att skriva. Kanske har du hela lådor fulla av dikter, noveller, låtar eller självbiografiska texter och är sugen på att skriva för teatern?

Vi letar efter deltagare till ett skrivprojekt under 2022. Deltagarna kommer under våren skriva varsin dramatisk text med handledning av bland annat dramatiker och manusförfattare. Till hösten blir det offentliga reading av texterna.

Vi träffas ca. två gånger i månaden fram till sommaren och du som blir antagen kommer att få ersättning för ditt arbete. Träffarna sker live i Vänersborg och online. 
 
Ansökan: Skriv (i dialogform) en första dejt mellan två personer som aldrig tidigare träffats. Den ena blir direkt intresserad och den andra inte. Hur hanterar dom det?
Vi vill att du skickar in 3-8 sidor. Maila din text, ditt namn och adress samt en kort presentation av dig själv, senast den 13 februari till: skrivadramatik.2022@barnteaterakademin.se

Har du frågor får du gärna höra av dig till Sara Wadell, projektledare/handledare: skrivadramatik.2022@barnteaterakademin.se
 
Läs mer om projekt och upplägg på vår hemsida!
 
Projektet genomförs med stöd från Västra Götalandsregionen.

 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna. Samt information om subventionen som gäller för den teater som vill beställa färdig pjäs (om det sker senast 7 maj 2022).
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!

 
 
Tre texter för de yngsta

2019 års grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!

 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Malin Aghed - chef för Skapa, Göteborgsoperan
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
Regionteater Väst:
 
Utflykten
Vi packar en matsäck, dansar kring en lägereld och sjunger sånger för varandra när ljuset går ned och tankarna blir mörka. Utflykten är en dansföreställning för två skapad  i dialog med åldersgruppen. Vilken är din drömutflykt? Hur skulle du dansa dit?
Målgrupp: Åk F-6
Premiär: 4 feb
 
Cash money flow
I en musikalisk och dansant värld rör sig Cash Money Flow mellan det väldigt stora och det otroligt nära. Stora ekonomiska system kopplas ihop med veckopengar, swish och spargrisar. Hur ser egentligen fördelning av pengar ut i Sverige och världen och vad ger det oss för olika förutsättningar? Med avstamp i barns tankar om pengar undersöker föreställningen ägande, värde och rättvisa tillsammans med sin publik.
Målgrupp: Åk 4-6
Premiär: 18 feb
 
Världen sa ja
En gång började världen, en gång började vi. Vi var fiskar, och vi var ödlor, vi blev apor, och vi blev människor. Världen förändrade sig, och vi förändrade oss. Med utgångspunkt i Kaia Dahle Nyhus  bilderbok Verden sa ja skapas en kontemplativ (natt)klubb; en sensorisk, visuell och existentiell evolutionsfest; en scenkonstföreställning om världen och oss i konstant förändring.
Målgrupp: Åk F-3
Premiär: 18 feb
 
 
Folk och kultur
För femte året i rad och helt online arrangeras detta kulturpolitiska konvent.
När: 9-11 februari
 
 
Centrum för barnkulturforskning:
Barnkultursymposium 2022
Under rubriken "Det är vi som bestämmer!" Barnkultur, makt och motstånd arrangeras två delsymposier som på olika sätt belyser frågor relaterade till makt över och inom kulturella uttryck för och av barn.
Del 2 är planerat till tidig höst och kommer att ge olika perspektiv på barnkulturpolitik i teori och praktik. Men redan torsdagen den 17 mars är det dags för del 1 i form av ett livesänt digitalt minisymposium fyllt med föreläsningar, samtal och konstnärliga exempel.
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: