Beste 

“Van een kleine vonk komt vaak een groot vuur”, schreef Lucretius, een Romeins dichter en filosoof. Een vonk wordt een klein vlammetje en als het aangewakkerd wordt leidt het tot een groot vuur. Spreekwoordelijke taal waar wel een waarheid in schuilt als we kijken naar onze werking. De eerste kennismaking is vaak vluchtig: een bezoeker toont interesse in een dienst of een activiteit. In de veelzijdigheid van het aanbod zoekt hij of zij z’n weg. Gaandeweg komen we tot een klein vlammetje: een bepaalde kwaliteit of interesse die de bezoeker bij zichzelf ontdekt en waarmee hij of zij verder aan de slag wil. Van het één komt het ander: intekenen in een creatief atelier, een digitale club, een sport of zomeer... Om de hoek lonkt de zin naar een surplus: waarom niet als vrijwilliger aan de slag gaan, na wat oppoken, interesses aanwakkeren komen we tot een groot vuur van enthousiasme dat voor veel warmte in de centra zorgt. Heel wat vrijwilligers zijn zo begonnen. Ook onze ideeën zijn als een vonk gestart en als vonken overslaan kom je vaak tot iets groots...

Ik ben er zeker van dat ons eindejaarsprogramma ook bij u voor de nodige warmte (met vonken en vuur) zal zorgen. Heel graag tot gauw!

Bart Lambrecht, diensthoofd lokale dienstencentra
bart.lambrecht@mintus.be of 050 32 78 81

Ouderenweek
Overkoepelend

Week van 19 t.e.m. 25 november

In de ouderenweek is er extra aandacht voor ouderen. Ook in onze dienstencentra organiseren we hiervoor tal van activiteiten (uitleg demokoffer hulpmiddelen, 'Beauty of age': een fototentoonstelling, valpreventie, voordrachten, dansnamiddagen, ...)

Inschrijven via een dienstcentrum

 

Vonken en vuur
Overkoepelend

Kerstuitstap vrijdag 7 december om 6.30 u.
Kerstrondrit voor 80-plussers op 11 december en 18 december

We organiseren terug 2 kerstrondritten in de sfeervolle binnenstad: op 11 december om 17.00 u. voor ‘t Werftje, De Garve, Ter Leyen, Levensvreugde en De Dijk. Op 18 december om 17.00 u. voor De Balsemboom, Van Volden, Meulewech, ’t Reitje en Ten Boomgaarde. Meer info in jouw dienstencentrum.

Kers op de taart is natuurlijk onze kerstuitstap naar Essen op 7 december. Lees meer...

 

 

Praatcafé - Geheugen- en concentratieproblemen na kanker
Ter Leyen

Donderdag 15 november om 14.00 u.

Geheugen- of concentratieproblemen zijn een vaak voorkomend probleem na kanker(behandeling).
Lies Bostyn, ergotherapeut AZ Sint-Lucas Assebroek, reikt vooral praktische tips aan om hier zo goed mogelijk mee te kunnen omgaan in het dagelijkse leven.

Gratis
Inschrijven t.e.m. 14 november

Luidklokken in onze historische binnenstad
Van Volden

Donderdag 22 november om 14.30 u.

Werden luidklokken geroofd in Brugge tijdens de voorbije oorlogen? Waar hangen de oudste luidklokken van de stad? Luiden er in Brugge nog klokken met een touw? Waarom is er een torenuurwerk in St.-Gillis en niet in de andere kerktorens? Had Brugge meer dan één beiaard? Rijk Brugs patrimonium met veel klank en geschiedenis.

€ 2
Vooraf inschrijven is aan te raden.


 

Meditatie- en relaxatietechnieken
Den Breydel

Vrijdag 23 november om 18.00 u.

Uitstel is geen afstel. Onze cursus meditatie-en relaxatietechnieken hebben we helaas moeten uitstellen omwille van de bouw van Den Breydel. Je kan dus nog inschrijven, mocht je dat nog niet hebben gedaan. De cursus baseert zich op relaxatie- en ademhalings-technieken. aarenboven krijg je ook uitleg bij een van de hoofdstukken uit het boek van de Buddha.

€ 35
Inschrijven t.e.m. 16 november

 

Nordic Walking: Beverhoutsveld
‘t Werftje

Vrijdag 23 november om 14.00 u.

Doe je aan Nordic Walking, dan heb je een activiteit die goed is voor je conditie én een die tegelijkertijd je spieren verstevigt. Elke maand stippelen we 2 wandelingen uit en dit alles in een groen kader. Donderdag 23 november spreken we af in Beverhoutsveld (Kasteelhoek 37, Beernem).


Gratis
Inschrijven t.e.m. de dag zelf

Make-up voor de feestdagen
d’Oude Stoasie

Maandag 26 november om 13.00 u.

Je wilt jezelf mooi opmaken voor de feestdagen, maar je weet niet goed hoe? Twijfel je welke kleur lippenstipt bij je past of welke hoeveelheid oogschaduw aanvaardbaar is?
Styliste Kim toont stap voor stap voor hoe je een mooie feestmake-up aanbrengt. Daarna krijg je individueel advies, aangepast aan je gezicht.


€ 10
Inschrijven t.e.m. 16 november

Mijn overwinning op kanker
’t Reitje

Donderdag 22 november om 14.30 u.

Een persoonlijke getuigenis door kunstenares Annie Vanhee.
Haar verhaal gaat over preventie, ondersteuning bij de verschillende behandelingen en vooral het gevoel te behouden, nog altijd meester te zijn over je eigen lichaam.

€ 1
Inschrijven t.e.m 20 november

 

Toneel: Daar zijn we weer!
Levensvreugde en Ter Leyen

Dinsdag 27 november om 14.30 u. in Levensvreugde
Dinsdag 4 december om 14.00 u. in Ter Leyen

De toneelgroep van De Balsemboom is al even aan het oefenen. Maar eindelijk is het zover. De gekende figuren van vorig jaar komen terug, met een stuk uit het leven gegrepen. Daar zijn we weer! zorgt voor een lach, een klein traantje en zeker ook voor goeie muziek.

Inschrijven t.e.m. 23 november (Levensvreugde) en t.e.m. 3 december (Ter Leyen)

De Warmste Week
De Garve

Woensdag 5, vrijdag 7 en maandag 10 december

Ook De Garve loopt warm voor ‘De Warmste Week’. Op deze data organiseren ze respectievelijk een pannenkoekenbak, kerstmarkt en winterdrink. Dit allemaal ten voordele van de MUG-heli van West-Vlaanderen. Je komt toch ook? Lees meer...


Gratis
Inschrijven vooraf hoeft niet

 

 


Iedereen Kerstman
De Balsemboom

Start op vrijdag 7 december om 17.00 u.

‘Iedereen Kerstman’ is een buurtactie in de wijken Sint-Anna en Bilkske. Samen met heel wat organisaties uit deze buurt willen wij alle buurtbewoners een warme kerstperiode schenken. Daarvoor staan heel wat acties op het getouw. Lees meer...

Gratis
Inschrijven hoeft niet

Mantelzorg
De Dijk

Donderdag 13 december om 14.00 u.

Het allereerste Mantelzorgcafé te Sint-Pieters heeft als bedoeling om antwoorden te helpen zoeken op vragen van de vele mantelzorgers in St-Pieters. Bij de opstart lichten we ook de werking van ons mantelzorgcafé toe. Meer info: 050 32 62 85

Gratis
Inschrijven t.e.m. 11 december

De Triënnale komt naar jou!
Meulewech

Donderdag 13 december om 14.00 u.

Ben jij er ook niet in geslaagd om de Triënnalewandeling te doen of wil je het nogmaals herbeleven? Dat kan. De cultuurgroep van Meulewech en De Garve heeft in samenwerking met de fotoclub van De Garve een fotoreportage gemaakt van alle kunstwerken. Een gids licht de kunstwerken toe. Laat je wandelschoenen dus maar thuis en (her)beleef. Meer info: 050 32 70 91

Gratis
Inschrijven t.e.m. 8 december

 

Kerstmarkten
Ten Boomgaarde en Sconevelde

Vrijdag 14 december vanaf 16.00 u. in Ten Boomgaarde
en van 11.00 u. tot 17.00 u. in Sconevelde


Ten Boomgaarde organiseert samen met het woonzorgcentrum hun eerste kersmarkt. Naast lekker eetstandjes vind je ook onze hobbyclub terug. Daarnaast zorgt Sconevelde in samenwerking met hun creaclub voor een heuse kerstmarkt met tal van toon- en eetstandjes. Het moment bij uitstek om enkele leuke cadeau-ideeën op te doen.


Gratis
Inschrijven vooraf hoeft niet

Opvolgconferentie
‘Vierkant tegen eenzaamheid’
Daverlo, Dries 2, Assebroek
Donderdag 29 november om 13.00 u.

In oktober 2017 vond een eerste conferentie plaats. Daarin werd een actieplan uitgewerkt om de eenzaamheid in Brugge te bestrijden.
Op 29 november 2018 is er een opvolgcongres: ‘Wat is gelukt na één jaar praktijkervaring? Waar zijn we niet in geslaagd en hoe komt dat? Hoe kunnen deze acties versterkt worden?’

Gratis
Inschrijven t.e.m. 26 november

Informatie i.v.m. de GPDR-wetgeving

Mintus hecht veel belang aan de bescherming van uw privacy. De manier waarop we gegevens verzamelen en bewaren gebeurt volgens onze privacyverklaring. Die kunt u vinden op www.mintus.be/privacy.
www.mintus.be

www.dienstencentra-brugge.be