Voor woensdag 3 maart 2021
Goedemorgen, fans van de Oppepper,

Een leuk artikel gister in de Gooi- en Eemlander over een Oppepper-initiatief: oesterzwammen kweken op koffieprut. Zie hier.
(Je kunt het artikel niet meteen lezen, maar wel de leuke foto zien.)
 
Veel groeten van de samenstellers van vandaag: 
Bob, Pieter, Henja, Helmi en Ineke
      


 
Podcast over de kleuren van de Nederlandse vlag

 

Waarom zijn rood, wit en blauw de kleuren van de Nederlandse vlag? En hoe oud is die vlag? Daarover gaat deze historische podcast van Pieter Hoogenraad.
     
 
Bijzondere filmpjes

     
 
Prei-champignons-kaas-pannetje van HenjaVoor dit pannetje maken we de kruidenmix zelf. Dat is echt veel smakelijker. Vind je dat te moeilijk of heb je daar geen zin in dan kan je een pakje Oma’s pannetje/prei van Maggi nemen. Maar als je zelf mixt en dat is echt niet veel moeite, wil je nooit meer anders.
Dit recept is voor 4 personen. Je kan natuurlijk altijd de ingrediënten halveren.
Lees het recept verder en de ingrediënten
 
 
Gouwe ouwen over verkiezingen
We kunnen er niet onder uit, de verkiezingen komen eraan. Stemmen in corona tijd gaat echt even anders. Kunnen jullie nog de verkiezingen in de jaren van lang geleden herinneren. Ik heb een paar gouwe ouwe verkiezing adviezen gevonden. Hier een Stemadvies van Jules de Corte.

Iedereen kent de legendarische boer Koekoek nog wel. Hier zingt hij samen met vader Abraham.
 

Als we het toch over boer Koekoek hebben, dan kan
Farce Majeur natuurlijk niet achterblijven.

Wim Kan in 1973. Is er nu echt zoveel veranderd? Volgens hem stonden we toen op een historische drempel en waar staan we nu?
 
Fotopuzzel van dit weekend

 
Deze keer was het echt moeilijk. Freek had ook wel een heel bijzonder maar ook een beetje achteraf plekje gevonden voor de foto. Een van onze redactieleden woont er vlakbij maar daar kwam de herkenning ook niet.

Slechts 2 leden waagden zich aan een gokje. Aleid Honing gokte op het gebouw Neuweg, Bosdrift, daar waar “Beatrix” repeteert. Wel muziek maar niet de juiste locatie. Frits van Keeken dacht aan ‘Ons Gebouw' in de Havenstraat. Helaas ook fout.
Geen goede oplossingen deze keer dus.
We bewaren het virtuele prijzenpakket voor de volgende winnaars.
De oplossing is: Het gebouw 'Spelevaart' aan de Vaartweg 63A. Dit is het verenigingsgebouw van het Gooise Fanfare Orkest. In het gebouw was lange tijd een garage (o.a. Van Voorden) gevestigd.
 
Feuilleton III, aflevering 26. Een Spannend Verhaal
 
  
Door Bea Rigter
Ze knalt de deur met een ongelooflijke dreun dicht. Pam en Bram kijken elkaar geschrokken aan. ‘Hè, die reageert gek,’ zegt Bram.’zo ken ik Anneke niet.’
‘Ik weet het niet maar ik denk dat ze jaloers is,’ en Pam begint te gniffelen. Ze kijkt Bram aan, die haar een zoen op het voorhoofd geeft.
‘...en misschien niet ongegrond...’ fluistert hij.
 
Vaccineren of niet, de laatste bijdragen
Dit worden de laatste reacties op 'gevaccineerd of niet'. Het roept teveel boze of emotionele reacties op. Dus vandaag de laatste keer.
    
W.Branderhorst schrijft:'Ik wil reageren op de reactie van Yohanna met Arts en Leefstijl :In principe ben ik het eens met de leefstijl.Ik heb zelfs in een kuuroord gewerkt.Maar als je verkeert in de jachtige en snelle maatschappij van tegenwoordig dan is dat heel moeilijk.De hele maatschappij  moet dan veranderen,anders kunnen veel mensen daar niet aan voldoen. Luxe probleem!

Rik Jungmann
schrijft: Ik lees in de Oppepper van vandaag (28 februari) een reactie van Yohanna Hermans, waarin zij stelt dat ze niet gevaccineerd wil worden tegen corona. Ze geeft een aantal argumenten die vanuit haar persoon geredeneerd mogelijk redelijk lijken. Zo schrijft ze dat ze denkt voldoende weerstand te kunnen bieden aan een eventuele besmetting door een gezonde leefstijl. Bovendien vergelijkt ze niet laten vaccineren met haar wens om niet gereanimeerd te worden. Die laatste redenering snijdt natuurlijk geen hout.
Van niet reanimeren gaat alleen zij zelf dood. Daar heeft verder niemand “last” van. Door niet vaccineren daarentegen, kan zij anderen besmetten die daar (in het ergste geval) wel dood aan kunnen gaan.
Als iedereen zo zou redeneren als Yohanna Hermans en zich niet zou laten vaccineren, dan komen we nooit van de pandemie af. Vaccineren doe je voor jezelf, maar nog veel meer doe je dat uit solidariteit met je omgeving en met de zorg.
Ik wacht zelf met smart op de vaccinatie, al schijn je tussen 65 en 80 in een soort niemandsland te verkeren, want ik heb geen flauw idee wanneer dat gaat gebeuren.

En nog een waarschuwing van Aleid Honing:
Ook ik ben gevaccineerd, maar bij het eerste loket kreeg ik een bedenkelijk meisje toen ze zag dat ik bloedverdunners slikte.
Ik moest eerst naar de arts (dat was een jongen in de leeftijd van m’n kleinzoon zo ongeveer….), die vroeg hoe laat ik ze geslikt had; nou gewoon ’s morgens de hele verzameling, ha,ha!
Nou, hij liep mee met een zorgelijk gezicht, ik dacht al daar gaat m’n prik, naar een hokje waar een verpleegster klaar zat die haar telefoon op tafel legde, de prik erin deed (in m’n arm dus) en de 'wond'  10 minuten dicht moest houden steeds kijkend op de telefoon, want een klok hing er niet.  Geen druppeltje bloed te zien…
Er staat toch nergens dat je die pillen niet mag slikken, of heb ik iets over het hoofd gezien?  Volgende keer moet ik ze dus innemen na de prik!
Misschien een waarschuwing voor anderen?