Persbericht - 1 juni 2017
 
Summer Dance Forever aan de Melkweg
Dans als opmaat voor de avond en nacht
 
 Shapeshifting © Patrick Lombaert
 
Een uurtje op de vroege avond onderdompelen in urban dans van hoog niveau. Dat is wat internationaal urban dansfestival Summer Dance Forever presenteert in Melkweg Upstairs, met twee voorstellingen in één programma. In drie dagen - vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 augustus - zijn er zes voorstellingen te zien, van internationale gezelschappen tot talent uit eigen land. Elke avond om 19.00 uur twee voorstellingen van een half uur die de perfecte opmaat vormen voor hetgeen het festival dansliefhebbers tot in de vroege ochtend uren nog meer weet te bieden. Het Summer Dance Forever festival, dat van 15 t/m 23 augustus op verschillende locaties in Amsterdam plaatsvindt, laat zien waarom een dans die uit de straten van New York kwam een prominente plek verdient op de podia van de wereld.
 
Origami Mami vs The Double
Zo presenteert Summer Dance Forever vrijdag 18 augustus Origami Mami en The Double.  Origami Mami is een choreografie van Emanuelle “Cleopatra” Lê Phan. In dit nieuwe vrouwentrio laat zij Origami, de Japanse papiervouwkunst, de leidraad vormen voor de transformatie van eenvoudige lijnen naar complexe geometrische vormen. Met een achtergrond in zowel moderne als urban dansstijlen vormt Lê Phan samen met Elon Höglund het conceptuele hiphopgezelschap Tentacle Tribe, in hun thuisland Canada geprezen als één van de meest vooraanstaande dansgroepen van dit moment.
 
Van eigen bodem komt The Double van Donald Jansen. Toen choreograaf Dalton Jansen twee jaar geleden Gihan Koster tegenkwam, viel de treffende gelijkenis met oud-collega Terencio Douw hem meteen op. Getriggerd door hun bijna identieke uiterlijk en expliciete bewegingstaal, besloot hij een stuk te maken voor deze twee dansers in een nieuwe stijl: Urban Contemporary, met Break Dance en Martial Arts als stevige basis.
 
Origami Mami by Alexandre Gilbert
Weakness vs Descendance
Zaterdag 19 augustus staat de solo Weakness van Phillipe ‘Physs’ Almeida, laureaat van de Franse choreografieprijs Beaumarchais in 2014.  Weakness is een persoonlijk onderzoek naar het maken. De vrijheid van de solo afgebakend door wat nodig is en de artistieke behoeften die men koestert; droom, daad, wetten en praktische bezwaren.  De sleutel vindt Almeida in een citaat van de Franse dichter en dramaturg Paul Gérardy; ‘het zijn de grootste verlangens die de schoonste gebreken opleveren’.  Het tweeluik wordt deze zaterdag afgesloten door Descendance van Claire Moineau, laureaat van de Prix Beaumarchais in 2012.

Descendance (Frans voor nageslacht) is een intiem portret over de lichamelijke en geestelijke metamorfose van de vrouw in verwachting. Moineau, die onlangs zelf moeder werd, biedt met dit werk een introverte blik naar binnen. Door in te zoomen op zowel de angst als de opwinding die gepaard gaat met een zwangerschap, breekt ze met het stereotype van de aanstaande moeder als ‘moedig en sterk’.
 
Descendance
Shapeshifting vs Boredom 2.0
’s Zondags 20 augustus Shapeshifting en Boredom 2.0. Shapeshifting is de eerste solo van Linda Hayford binnen Inside Out. Zij behoort in Frankrijk tot de laatste lichting nieuwe makers. In Shapeshifting gebruikt Hayford popping als voornaamste techniek om tot een bezwerende voorstelling te komen, in een muzikale wereld gecomponeerd door Abraham Diallo. Haar lichaam, overgenomen door een spiritueel wezen, lijkt bovennatuurlijke vormen en verschijningen aan te nemen. In dit gewaagde introspectief volgt het publiek de sierlijke metamorfose van Hayford, dansend vanuit de schaduw naar het licht.

In 2014 maakten Andrey “Drosha” Grekhov en Simon “Statue” Bus in coproductie met Summer Dance Forever het duet Boredom, dat als opening van de theateravond in de Stadsschouwburg omschreven werd als een gedurfd Beckettiaans traag getimed Waiting for Godot. Het stuk is geïnspireerd op het drankgebruik van witte-boorden werkers in de Sovjet-Unie. Aan de hand van absurd komische interacties verbeelden twee verveelde mannen de drang om te ontsnappen aan de realiteit na een lange werkdag. Met Boredom 2.0 maken zij het vervolg, aangevuld met een derde talentvolle jonge Nederlandse maker. Roy Overdijk van The Ruggeds vervangt Drosha als danser en mede-choreograaf en Drosha zelf neemt deze keer de dramaturgie en regie voor zijn rekening.
 
Boredom 2.0
Urban Danstheater
Summer Dance Forever pakt in 2017 uit met een nog gevarieerder dansprogramma dat de eerste zes dagen elke avond een theateravond met dansvoorstellingen biedt. Nieuw zijn de grote voorstellingen in Stadsschouwburg Amsterdam en DeLaMar Theater en de kleinere bezettingen in de Melkweg. Zestien dansvoorstellingen in totaal. Met uitzondering van de twee Nederlandse voorstellingen betreft het allemaal Nederlandse-, Europese- en Wereldpremières.


Zo opent het festival dinsdag 15 augustus met de Nederlandse première van Everyness van Wang & Ramirez in de Stadsschouwburg. Woensdag 16 augustus volgt de Nederlandse première van Opus 14 van Accrorap in het DeLaMar Theater met aansluitend het eerste deel van Theater Forever, het jaarlijks terugkerende dansprogramma dat een internationaal overzicht biedt uit het beste van de urban dans. Donderdag 17 augustus volgt het tweede deel van Theater Forever in het DeLaMar Theater met wederom vier nieuwe premières.

Van 18 tot en met 19 augustus presenteert Summer Dance Forever elke avond in Melkweg Upstairs de hierboven beschreven serie van zes voorstellingen in kleinere bezetting, variërend van solo’s tot trio’s, van jonge opkomende makers tot intiemer programma van gearriveerde namen. Elke avond twee voorstellingen van een half uur die de perfecte opmaat vormen voor hetgeen het festival dansliefhebbers in de avond en nacht, tot in de vroege ochtenduren weet te bieden.

Summer Dance Forever
Summer Dance Forever is een van de belangrijkste urban dans festivals in de wereld. Zowel in Nederland als daarbuiten biedt Summer Dance Forever een mix die uniek genoemd mag worden. Het stadsfestival vindt van 15 tot en met 23 augustus in onder meer DeLaMar Theater, Melkweg, Paradiso, Stadsschouwburg Amsterdam, de Theaterschool en het Vondelpark Openluchttheater. Een week lang zijn deze locaties het toneel voor dansvoorstellingen, battles, workshops, masterclasses van het allerhoogste niveau waar topdansers uit de hele wereld aan deelnemen. Nederland mag op urban dans gebied dan niet tot de wereldtop behoren, anderson biedt Nederland de wereld de top van de urban dans. Voor wie altijd al heeft willen weten wat de stand van zaken is op het gebied van urban dans, biedt Summer Dance Forever het internationale publiek gedurende negen dagen een volledig overzicht. Het festival vormt de plek waar het publiek de grootste urban dansers van deze tijd ziet.

Summer Dance Forever Details
15-23 augustus 2016
Voorverkoop is gestart. Naast losse kaarten zijn er ook voordelige packages te koop: Bronze (135,-), Silver (215,-), Gold (295,-) en Platinum (375,-). En aantrekkelijke kortingen op diverse accommodaties. Meer informatie over kaarten en packages op: www.summerdanceforever.com/tickets
 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie of beeldmateriaal, aarzel niet contact met ons op te nemen. U kunt te allen tijde contact opnemen met Luc Deleau via luc@summerdanceforever.com, mobiel. 06-52472990 of Sanne Lohof via sanne@summerdanceforever.com tel. 020 6268790 / of mobiel 06 29378731

Overige persinformatie:
Persbericht | Summer Dance Forever Festival

Persbericht | Première Wang & Ramires op opening Summer Dance Forever
Persbericht | Opus 14 – Urban Ballet in DeLaMar
Persbericht | Het beste van Urban Dans in 14 premières
Persbericht | Dans als perfecte opmaat in de Melkweg
 
Boredom 2.0 © Peerfotos