ett nyhetsbrev från musikcentrum öst            
åsikt: musikers hälsa i fokus

Vad hände egentligen med debatten om musikers psykiska ohälsa? Musikcentrum Östs verksamhetsledare Ragnar Berthling resonerar kring hur en ny resurs för musikers hälsa skulle kunna vävas in i Region Stockholms kulturstrategi, men bli tillgänglig för musiker i hela landet. Läs om dokumentären A Nation Under Stress och om ett möte med organisationen Springboard i USA.   Läs mer
 
 
internationellt: 15 miljoner kronor till Keychange

Det globala jämställdhetsprojektet Keychange får nu en fyraårig fortsättning och Musikcentrum Öst delar projektledarskapet med Tyskland och Storbritannien. Detta möjliggörs av ett samarbete mellan 12 länder och ett stöd från EU på 15 miljoner kronor. Internationell release på Reeperbahnfestivalen nästa vecka. Läs också om världsmusikmässan WOMEX i Tampere  där nyckelharpisten Emilia Amper fått ett officiellt showcase. Läs mer:
 

allt ljus på management: Dita Kleman
Musikcentrum Öst fortsätter att ta tempen på svenska managementbolag. Denna gång har vår reporter-på-vift och bransch-connaisseur Suvi Richter träffat mångfacetterade tungviktaren Dita Kleman som driver managementbolaget Rec Sthlm. Under sina vingar har Dita artister som Familjen, Agnes, Ninsun Poli, Kriget och Petra Marklund. Dita sitter numera även i styrelsen för Music Managers Forum i Sverige och vurmar för denna stödstruktur för managementbolagen.
 

Dita Kleman
mcö — egna projekt på gång:
Idag sker första träffen för Fritt spelrum, projektet där professionella musiker skapar ny musik tillsammans med barn i särskolor. Stockholms stad har också beviljat stöd till Efterhäng, ett avslappnat vardagshäng för förskolebarn och deras föräldrar. Projektet har även spritt sig till Halland och nu jobbar vi för att fler kommuner i Stockholmsregionen skall förgylla tiden mellan hämning och läggning.  Läs mer:
 
 
medlemmar i fokus:
Camilla Ringquist har ambitiösa höstplaner. Läs också om Lina Nybergs nya tentett och om elgitarroperan Valerie's Voice med Krock. Ny release med vokal- harp och nyckelharpsduon Eir och Johannes Bergmark åker till Almunge och samarbetar med butoh-ikonen Su-En. Matti Bye släpper platta med sin filmiska trio Mambo Noire Trio och Sofie Livebrant i nytt mäktigt projekt med strupsångare på Sardinien som också blivit en minidokumentär. Läs mer
 
 
  Sofie Livebrant
nya medlemmar på hemsidan:
Efter sommaren har vi fått en rad nya medlemmar i MCÖ. Vi har dock lite kvar att pyssla med när det gäller text och bild så nästa "buller blir ovanligt matigt. Men kolla redan nu in nya medlemmarna:  Bäckafall, Monica DominiqueCarl-Axel DominiqueHanna Wiklund/Milles resa och Mambo Noire Trio/Matti Bye.  Dreamers' Circus, Camilla Ringquist och Bridget Marsden & Leif Ottosson har nya sidor med uppdaterat material.
 
 
 
Hanna WIklund - Milles resa
Musikcentrum Öst, Hornsgatan 29, 117 28  Stockholm 08-651 01 42 www.musikcentrumost.se      facebook