MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 69
 
November. In deze nieuwsbrief vind je o.a. links over Sinterklaas en de herfst, maar ook andere leuke links die ik heb gevonden.
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan.
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden.
 
 
 
 
 
 
De liedjes uit de oude doos doen het nog steeds prima bij kinderen. En de meeste zijn op deze website wel terug te vinden. Maar we kunnen natuurlijk niet in de oude doos blijven wroeten, we moeten met ons tijd mee. Want ook de huidige tijd kent heel veel leuke kinderliedjes. Daarom vind je op deze site ook een enorme verzameling nieuwe en populaire kinderliedjes. Sommige met muziek, met filmpje, met bladmuziek, met historie, met speluitleg…
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
Hij komt.....!
 14 november komt hij weer: Sinterklaas!
Volg de aankomst
Volg de Sint vanaf 10 november via het Sinterklaasjournaal.
Houd
www.sinterklaasjounraal.ntr.nl. goed in de gaten!
 
Meer Sinterklaas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 
Het techniektoernooi is speciaal ontwikkeld voor basisscholen binnen Nederland en België. Kinderen van alle leeftijden kunnen met hun klas hieraan meedoen door allerlei verschillende uitdagingen te voltooien, zo kunnen ze steeds verder komen in het toernooi. Het thema van vorig jaar was ‘Licht’ en het thema van dit jaar is ‘Tijd’.
 
Het Openluchtmuseum biedt gratis lesmateriaal aan voor dit toernooi (omtrent de onderwerpen licht en tijd). 
 
 
 
 
 
SMALLPDF: aan de slag met PDF-bestanden  SUPER handig! Aan de sla met PDF! Alles wat je ooit met en PDF wou doen. Online en gratis
JPG naar PDF = zet een afbeeldingen om naar PDF
PDF naar JPG = zet pagina's om naar afbeeldingen of onttrek foto's van jouw PDF
PDF naar Word = zet PDF's om naar Word
PDF naar Excel = zet PDF om naar Excel
PDF naar PPT = zet dia's in PDF-bestanden om naar Powerpoint
Word naar PDF = zet Word-documenten om naar PDF-formaat
Excel naar PDF = zet Excel om naar PDF
PPT naar PDF = zet Powerpoint om naar PDF
PDF samenvoegen = Voeg PDF-bestanden samen tot één enkel bestand
Split PDF = splits PDF in verschillende bestanden
PDF beveiliging verwijderen = Ontgrendel hetwachtwoord-beveiligde bestanden
 
 
 
 
Een docent vertelde dat hij niks meer mocht als leerkracht op Facebook. Omdat collega’s met biertje en in zwembroek te zien waren geweest door ‘bevriende’ leerlingen. In plaats van de boel te verbieden, lijkt het mij zinvoller dat de directies (en leerkrachten) zich meer in de instellingen van Facebook verdiepen. Want je kunt echt zelf bepalen wie wat van jou ziet. Lees verder
 
 
De Social Shuffle is een makkelijke en gratis online tool, die de klasopstelling aan de hand van een berekening door elkaar husselt. Vier keer per jaar krijgt iedereen een andere plek
 
 
 
Nah. Waarom heb ik dit zelf nou nooit bedacht?!
Altijd dat ellendige lenen...
 
 
 
 
schuif de goede provincies en hun hoofdsteden op de goede plek
Erg leuk voor de kinderen uit gr 5 en 6
 
 
De Lettermachine is een online taalspel voor groep 4 t/m 8. Het spel met Professor Knetters, Dokter Doek, de Letter Beesten en heel veel letters kent een aantal verschillende niveaus. De website houdt alle scores bij. De woorden die in dit spel worden gebruikt komen uit de spellingmethode van Zwijsen. Als je de leerlingen het spel laat spelen, moet je ze wel even op de reclame wijzen en zeggen dat ze direct op ‘Speel het spel‘ moeten klikken. Hoe werkt het spel? Je moet de juiste letter en kleur zoeken en zo het woord vormen. Je speelt het spel tegen de tijd, dus je moet nog snel zijn ook!
 
 
 
 
Woensdag 11 november 2015 vieren we weer Sint Maarten.
 Hier zie je o.a. hoe je lampionnen kunt maken.
 Nog meer knutsels voor Sint Maarten.
 
 
 
 
 Van 18 december tot en met 24 december 2015 staat het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Heerlen. 
De DJ's in het Glazen Huis in Heerlen zetten zich in december 2015 samen met Nederland in voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog.
Hier vind je info voor scholen
Download gratis lesmateriaal voor jouw klas.
 
 
 
  
 Hoe kijk je effectief na? Om deze vraag te beantwoorden is het nodig om te bepalen wat het doel is van nakijken.
 
 
 
  
Handig he? Beschrijfbare sheets. 
Ideaal voor oefeningen die meerdere keren worden herhaald.
 
 
 
  
Teach 2000 is een gratis programma dat je kan helpen bij het leren van woordjes en zinnetjes. Je voert een lijst in en daarna kan je je laten overhoren door het programma. De woordenlijsten kunnen op verschillende manieren aangeboden worden om te overhoren. Het programma geeft gelijk aan of het antwoord goed of fout is. Dit programma is eenvoudig om te gebruiken en kan gebruikt worden bij woordenschatlessen, vreemde talen,..., maar toch is het handig om de tutorial te lezen, zodat je gelijk kan beginnen.
 
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
 
 
  
Slecht Wifi bereik op sommige plekken in het huis of op school? Geen nood! We hebben een hele handige oplossing bedacht die zorgt dat je Wifi signaal verdubbeld of misschien wel verdrievoudigd. Daardoor kan je toch eenvoudig internetten op plaatsen waar het Wifi signaal erg zwak is. Je hebt alleen een blikje en een schaar nodig!
 
 
 
Test je kennis van de fietsregels

Aan de hand van 25 meerkeuze vragen kan je vlot je verkeerskennis als fietser testen. Mobiliteitsclub VAB en de Fietsersbond selecteerden zeer praktische verkeerssituaties waarmee je als fietser vaak geconfronteerd wordt en misschien twijfelt aan wat een veilig en correct rijgedrag is.

Eenmaal de test gestart, krijg je slechts 15 seconden per vraag. Wil je sneller de vragen doorlopen dan klik je onderaan op de knop Volgende vraag.

Deze test biedt je ook de kans om je kennis bij te spijkeren. Want als je een vraag fout beantwoord hebt, krijg je op het einde van de test het juiste antwoord uitgelegd.
 
Hier heeft men voor de bovenbouw van het basisonderwijs lesmateriaal rond ‘Zon & Planeten’ ontwikkeld. Hier vind je een introductie op ons zonnestelsel ,de zon, de maan, de aarde en de andere zeven planeten. De korte teksten in beeld ondersteunen de gesproken tekst, die elk moment even stilgezet kan worden om vragen van de kinderen te beantwoorden. Er is nog veel meer interessants over sterrenkunde te vinden. Er is een apart gedeelte: Sterrenkunde voor Kids, met webquests over het zonnestelsel en de maan, informatie over de maan, ons sterrenstelsel, planeten, enz. Ook is er een pagina met ‘Sterrenkunde spelletjes‘.
 
 
Wil je educatieve oefeningen aanmaken zoals een multiple choice quiz, invultekst, matchingoefening, schrijfoefening, sorteeroefening, vergelijking, sleepoefening, volgorde-oefening? Dan kan je gratis aan de slag met Edueto. De ontworpen oefeningen kunnen met de leerlingen uit een klas worden gedeeld. Er moet dan wel eerst een klas worden aangemaakt. Zodra dat is gebeurd wordt er een code gegenereerd. Met deze code kunnen de leerlingen uit betreffende klas inloggen op de oefening. Het opgeven van een e-mailadres is daarbij niet nodig. Zodra leerlingen een oefening hebben gemaakt krijgen zij daarop ogenblikkelijk feedback. Ook de docent krijgt inzage in de resultaten van zijn leerlingen.
 
 
Nationaal Schoolontbijt
Van 2 t/m 6 november is er weer het Nationaal Schoolontbijt
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
Ik heb ook een methodetoets gemaakt waarin je alle Cito-toetsen voor jouw groep in 1x in kan vullen zodat ze wel automatisch op het rapport komen te staan
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
 
 
Vergroot het wereldbeeld van je leerlingen. En haal meteen je kerndoelen.
Miljoenen Syrische kinderen zijn op de vlucht. Ze hebben geen huis, en soms geen familie meer. En kunnen niet naar school. Niet eerder waren het er zo veel. Deze kinderen leefden in oorlog. Zij hebben vaak zoveel meegemaakt, dat ze bang en verward zijn.

Eén van die kinderen is Rasha. “Samen met mijn familie vluchtte ik uit Syrië. Ik woon nu in een plastic huis. In Libanon. Daar is het veilig. Bij War Child speel en teken ik met andere kinderen. We zingen en dansen.” Rasha heeft weer hoop. “Ik wil later ingenieur worden. Zodat ik mijn land kan helpen opbouwen.”
Vertel het verhaal van oorlogskinderen
Je leerlingen zien de beelden van de Syrische vluchtelingen waarschijnlijk op het Jeugdjournaal. En misschien stellen ze je daar wel vragen over. Vragen als: Hoe is het om in oorlog op te groeien? Of te vluchten voor oorlog? En hebben kinderen eigenlijk ook rechten? Met de gratis lesmaterialen van War Child vertel je ze het verhaal van oorlogskinderen.
War Child biedt digitale lespakketten aan over o.a. opgroeien in oorlog, kindsoldaten en kinderrechten. Hiermee oriënteren je leerlingen zich op de wereld, zowel veraf als dichtbij. En werken zo aan de vorming van hun wereldbeeld. Bovendien haal jij hiermee meteen je kerndoelen, die vallen onder ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ en ‘Kunstzinnige oriëntatie’.  
Gratis en eenvoudig te gebruiken
De lespakketten zijn makkelijk te downloaden en meteen te gebruiken in je klas. Download dus snel de gratis digitale lespakketten voor de bovenbouw van de basisschool. Je vindt ze op www.warchild.nl/lesmateriaal.

Laat je inspireren over wat je nog meer met je klas kunt doen. Nodig een voorlichter uit in je klas, of doe de schoolmusical. En vergeet je vooral niet hier in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl