Westerlo - maart 2015
Jaargang 5 - nummer 3
 
  Inhoud
 
 
Het leven zoals het is: Goed eten - Dorien Knockaert

Minder vlees eten, minder verspillen. Mooi de seizoenen volgen en spaarzamer omspringen met het leven in zee. Het klinkt ondertussen vertrouwd... Maar in de praktijk valt het met de goede voornemens weleens tegen.
 
Dorien Knockaert, journaliste bij De Standaard en auteur van Goed eten en De moestuin van Mme ZsaZsa, leert je nét dat tikkeltje stresslozer kijken naar je dagelijkse kost.
 
Het leven zoals het is: Goed eten.
 
i.s.m.  
 
dinsdag 10 maart om 20.15 uur
toegang 4 euro - reserveren gewenst
 
 
 
 
Film: The Missing Picture

Op het programma "The Missing Picture", een speciale film van 2013 over het verwoestende Rode Khmer-regime in Cambodja.
 
Aangezien er buiten hun eigen slecht geacteerde propagandabeelden niets overblijft van die periode, vulde de regisseur, Rithy Panh, de ontbrekende delen aan met honderden kleipoppetjes. Stille getuigen, bij gebrek aan sprekende.
 
De film werd meermaals bekroond in Cannes en Gent en ook genomineerd als beste buitenlandse film voor de Oscars.
 
Gie Goris, Azië-specialist en hoofdredacteur van MO*-Magazine, leidt de film in en verzorgt de nabespreking.
 
woensdag 4 maart
om 20 uur
 
toegang gratis -
inschrijven niet nodig
 
 
 
de trailer
 
 
 
Nieuwe tijdschriften

 
 
Onze tijdschriftencollectie was dringend aan opfrissing toe. Het faillissement van de vorige leverancier was het moment bij uitstek om hier werk van te maken.
In de overschakeling lieten een aantal tijdschriftnummers op zich wachten, maar vanaf maart zou alles terug moeten lopen zoals het hoort.
 
Tijdens de bibliotheekweek vroegen we onze lezers om actief te helpen meedenken wat betreft onze collectie. Met de resultaten die hieruit voortkwamen, waarvoor onze dank!, zijn we aan de slag gegaan. Maar liefst 24 nieuwe tijdschriften hebben we vanaf nu in onze bib!
Om plaats en budget vrij te maken hebben we echter ook een aantal minder populaire titels moeten stopzetten.
 
Aan jullie om van deze nieuwkomers met volle teugen te genieten! ;-)
 
 
 
 
Bibkids: Jeugdboekenweek
 
 
 
klik hier voor Maaikes promofilmpje!
Jeugdboekenweek: fotoshoot en moppenmarathon op 28 maart!
 
In een hilarisch boek in de bib is Kobe de lachmicrobe opgedoken. Gelukkig niet gevaarlijk. Integendeel! Het is net belangrijk om die lachmicrobe zo snel mogelijk te verspreiden onder de bevolking, want lachen is gezond.
 
Duikel en spring in een hilarisch verhaal en raak zo besmet met de lachmicrobe. Onze grappigste jeugdboeken zetten we voor iedereen in de kijker!
 
Met als thema HUMOR kunnen de leerlingen van het 2de en 3de leerjaar zich verwachten aan een knotsgek bibspel. Op zaterdag 28 maart is iedereen welkom op een heuse moppenmarathon van hun grappigste filmpjes.
 
 
 
 
Maaike Cafmeyer daagt je uit om mee te doen met een waanzinnige fotowedstrijd! 
 
Maak een grappige foto van jezelf met jouw grappigste boek en win een voorleesmoment met Maaike in onze bib!
 
Stuur je foto digitaal door naar info@bibwesterlo.be of kom naar de fotoshoot (en uiteraard de moppenmarathon!) op zaterdag 28 maart 2015!
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes
 
Onze voorleesvrijwilligers staan ook in 2015 klaar om voor te lezen voor alle kleinste bibfans! Elke laatste woensdag van de maand verwennen ze je met de mooiste verhalen, soms met een kleine act, wat muziek, héél veel inlevingsvermogen en zin om plezier te maken!
 
Op woensdag 25 maart wordt het gieren van het lachen in de bib met de meest grappige verhalen. Jij komt toch ook luisteren?
 
Om 14 uur zijn de kindjes uit het eerste en tweede kleuterklasje welkom. Om 16 uur lezen we voor de kindjes van het 3de kleuterklasje en het eerste leerjaar.
 
Toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.
 
 

 
Net uit en al in je bib
  
 
een fragment
 
Een man neemt afscheid van zijn vrouw. Hij gaat als zendeling op een reis die niet zonder risico is. Met dit vertrekpunt opent Het boek van wonderlijke nieuwe dingen, de langverwachte nieuwe roman van Michel Faber, auteur van de bestseller "Lelieblank, scharlakenrood".
 
Vanaf het moment dat Peter Leigh zijn vrouw Bea achterlaat, begint een zoektocht die hem zwaar op de proef stelt. Ergens ver weg, in een ondoorgrondelijk universum, komt hij wonderlijke zaken tegen... en zichzelf.
 
"Een aangrijpend liefdesverhaal. Het zoveelste bewijs ook van wat een inventieve, gedurfde en originele schrijver Michel Faber altijd is geweest. En hopelijk zal blijven."
Het Parool
 
"Ik heb het boek niet zozeer gelezen, als wel erin gewoond; op dezelfde manier waarop je als kind in een aantal boeken woont die ervoor zorgen dat je verslaafd raakt aan de fantastische drug die beter bekendstaat als lezen." David Mitchell
Andere blikvangers:
 
 
nieuwsgierig?
 

 
 
 
Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hij houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar er staat nog een Europese rondreis gepland, wat de trip van hun leven moet worden. Wij van David Nicholls is zowel grappig als hartverscheurend. Het is een liefdesverhaal en een onvergetelijke road trip in één, met alle hilarische situaties, genoegens en uitdagingen van een grote reis - letterlijk en figuurlijk.
 
Een vervangend leven van Boris Fishman is het provocatieve en bij vlagen hilarische verhaal van een journalist met een bizarre opdracht. Zijn grootvader vraagt hem namelijk om het vervalsen van smartengeldaanvragen voor de joodse ouderen uit de buurt. Terwijl hij het ene na het andere oorlogsverhaal verzint, loopt hij echter niet alleen het risico te worden betrapt, ook het gevaar van obsessie ligt op de loer...
Na de gewelddadige dood van haar vader is de dertienjarige Blue gestopt met praten. Ze heeft maar één liefde over: die voor het boek dat ze van hem kreeg vlak voor zijn dood, waarin ze onafgebroken leest. Wanneer Blue haar vaders moordenaar ontmoet, besluit ze dat dodelijke wraak het enige is wat haar rest. Maar voor het zover is, wordt ze verliefd. En dan neemt alles een onverwachte, nog veel gewelddadiger wending dan voorzien. Achter de regenboog, de debuutroman van de 16-jarige Solomonica de Winter.
 
Een nietsbetekenende veertiger met een knoert van een midlifecrisis en een dito drankprobleem schrijft een boek. En onverwachts wordt dat een bestseller. Dat is precies wat David Sores overkomt in De barmhartigen van Koen Van Wichelen. De drieëndertig drukken leggen hem geen windeieren, maar zijn zorgen zijn niet voorbij. Integendeel, zijn boek heeft bij bepaalde mensen een snaar geraakt die hij liever ongemoeid had gelaten. 
 
 
de auteur bij De Wereld Draait Door
 

 
een proevertje
Liam, de twintigjarige zoon van de wereldberoemde fotograaf McDonald Hope (roepnaam Mac), sluit zich op in een Zweedse boshut om zijn debuutroman te schrijven. Hoofdpersoon is zijn vader. Aan de hand van foto's, geruchten en gesprekken komt Liam tot een wervelend verhaal over Mac en zijn Amsterdamse jeugd, een Zweedse punkband, het tragische lot van zijn beste vriend Hampus en uiteraard zijn legendarische harem. Harem van Ronald Giphart is een virtuoze en ontroerende roman over liefde, vaderschap en de kracht van het woord. 
 
Als Clay Jannon zijn baan als webdesigner verliest, reageert hij op een advertentie van Penumbra's boekwinkel die 24 uur per dag open is. Hij wordt aangenomen als verkoper voor de nacht en al snel wordt hem duidelijk dat er iets niet klopt... Het geheim van Penumbra's boekenwinkel van Robin Sloan is een spannende zoektocht en een inspirerend en filosofisch boek vol uitzonderlijke figuren en visionaire ideeën. 
 
 
 
In We zijn onszelf niet schetst Matthew Thomas het portret van het Iers-Amerikaanse gezin Leary in de tweede helft van de twintigste eeuw, en laat hij zien hoe een ongeneeslijke ziekte hoop en verwachtingen kan ondermijnen. Een epische roman over menselijke tekorten, verlangens en kwetsbaarheid, verlies en liefde in al hun vormen.
 
Volle dagen is een bloemlezing uit de "gedachtenkronkels" die Willem Vermandere al 25 jaar lang aan het eind van de dag op papier zet, onder de vorm van brieven aan zijn beste vrienden. Dit gaat van het aanschaffen van een "heuse echte tekstverwerker" tot het kappen in marmer of het genieten van een "lekkere hutsekluts van Noordzeevis"...
 
 
de officiële website van de auteur
 
 
de Boekendokter in beeld

Thomas Blondeau bedacht speciaal voor de Vlaamse Boekenbeurs het concept van "de boekendokter". De opzet was geniaal in al zijn eenvoud: in een nagebouwde doktersspreekkamer gaf hij antwoord op alle vragen en verzuchtingen waarmee een lezer kan zitten. Blondeaus optredens op de Boekenbeurs waren al snel legendarisch. Hij wist voor elke aandoening het juiste recept, want voor elk kwaaltje, van eksteroog tot liefdesverdriet, bestaat een roman die ons lijden kan verzachten. 
Op verzoek van De Bezige Bij maakte Roderik Six een selectie van de beste recepten om daarna de rol van doktersassistent aan te nemen. Met zachte hand leidt Six de lezer de onderwereld binnen om op zoek te gaan naar de mythische boekendokter. Wat volgt is een geraffineerd verhaal over de helende kracht van literatuur, over de schrijnende onmacht van de taal, over dood en verdriet, maar bovenal over een innige vriendschap die veel te vroeg eindigde.
 
 
 
Twintig jaar nadat de internationale gemeenschap in Caïro besliste om de strijd voor betere vrouwenrechten op te voeren, maken gynaecologe professor Marleen Temmerman en journaliste Tine Maenhout een balans op. Het boek Milady, waar vrouwenrechten echt over gaan, is opgebouwd rond verhalen uit Kenia en Mozambique, afgewisseld met meningen van experts van hier.
 
Carla Cobbaut werkt al 20 jaar voor de dienst Slachtofferbejegening van de politie. Het is haar taak om slecht nieuws te gaan melden aan de familie. Hoe reageren mensen wanneer ze dramatisch nieuws te horen krijgen? Hoe kan men op zo'n moment troost en steun bieden? Wat heeft ze geleerd over verdriet en wanhoop, maar ook over hoe mensen overleven en hun weerbaarheid en kracht terugvinden? Ik ben bang dat ik slecht nieuws heb.
 
 
 
 
 
een inkijkje
 

 
benieuwd?
 
 
Al meer dan 25 jaar is "Vlaanderen vakantieland" dé referentie voor wie inspiratie zoekt voor een vakantie, ver weg of dichtbij.
In de Top 1000 van Vlaanderen Vakantieland worden alle landen van de wereld voorgesteld: de topbezienswaardigheden, de feiten, anekdotes, leukste activiteiten, typische gerechten, beste reistijd,... Het komt allemaal aan bod. 
Een leuk extraatje: scan de QR-codes in het boek en herbekijk meteen de tv-reportages van Vlaanderen's populairste reisprogramma!
 
 
 
 
Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen.
Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.
 
VRT- journaliste Kristien Bonneure waagde zich aan een boek over stilte: Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden. In haar zoektocht naar de waarde van stilte liet ze zich inspireren door architecten, boeddhisten, leerkrachten, christelijke zusters, therapeuten en managers. Maar de kiem van haar zoektocht lag bij zichzelf.
Het resultaat is een veelstemmige ode die kan inspireren om de stille weg te exploreren.
 
 
 
 
de boekentrailer
 
 
 de trailer
 
Philip Seymour Hoffman, schitterend acteur en overleden in februari vorig jaar, vertolkt in A most wanted man zijn laatste hoofdrol.
De film van de Nederlandse fotograaf/regisseur Anton Corbijn (Control en The American) is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Le Carré. (Nederlandse vertaling : Aangeschoten wild).
De film speelt zich af in Hamburg waar een gemartelde Russische immigrant opduikt in de islamitische gemeenschap. Met de hulp van een jonge advocate probeert hij het fortuin van zijn overleden vader in handen te krijgen.
 
De succesvolle musical 14-18 gemist vorig jaar in Mechelen? Of toch gezien en nog eens willen nagenieten?
Dan ben je in de bib aan het juiste adres.
Jelle Cleymans, Free Souffriau, Jo De Meyere, Jonas Van Geel, Maaike Cafmeyer enz... geven het beste van zichzelf : 14-18 spektakel-musical.
 
 
 
 
 
 
De gouden palm van het voorbije filmfestival in Cannes is zeker geen hapklare brok.
Maar de meer dan 3 uur durende film is de lange zit meer dan waard.
Na het ijzersterke Once upon a time in Anatolia komt regisseur Nuri Bilge Ceylan met een nieuw pareltje op de proppen.
Winter Sleep vertelt het verhaal van de gepensioneerde acteur Aydin. Hij runt samen met zijn jonge vrouw Nihal en zijn zus Necla een hotelletje in Anatolië. 's Winters, bij het vallen van de eerste sneeuw, vormt het hotel hun schuilplaats maar evenzeer een onontkoombare plek die hun rancunes aanwakkert.
 
Gone Girl is de laatste prent van David Fincher. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Gillian Flynn en met Ben Affleck en Rosamund Pike in de hoofdrol.
Op zijn vijfde huwelijksverjaardag stelt Nick Dune vast dat zijn echtgenote Amy is verdwenen. Terwijl de politie de mysterieuze verdwijning onderzoekt komt de op het eerste gezicht ideale echtgenoot in het oog van een mediastorm terecht. 
 
 
 
een voorsmaakje 
 
 
 "je betekent niets"
 
Acht jaar na de AB-reünie concerten stonden Guy Swinnen, Willy Willy en Frankie Saenen voor de keuze : er écht mee stoppen of toch nog nieuw werk uitbrengen.
Hun keuze kunnen we alleen maar toejuichen.
Ways of a wild heart is weer vintage Scabs. 
 
Nóg Belgisch : singer/songwriter Gertjan Van Hellemont staat nog aan het begin van zijn carrière, maar die belooft heel wat goeds.
Samen met zijn Gentse kompanen vormt hij de groep Douglas Firs.
Na het fel gesmaakte debuut Shimmer and Glow is er nu de langverwachte opvolger : The long answer is no.
 
 
 
 
 
Als er in het Vlaamse chanson een artiest is die het predicaat Cavalier Seul verdient, is het zonder twijfel wel Guido Belcanto. Al drie decennia lang vaart hij zijn eigen eigenzinnige koers, wars van alle modes of trends.
Kempenzoon Belcanto is in geen vakje te vatten, hij is een genre apart, een stroming op zich.
Auteur van klassiekers als Je betekent niets, Op het zeildoek van de botsauto's en Plastic rozen verwelken niet, blijft consequent zijn eigen koers varen.
Belcanto is "hot" momenteel, hij speelt voor volle zalen en oogst staande ovaties.
Volkomen terecht!
 
 
  
"Turn it up "
 
Ellens ei
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van onze vrijwilligster-van-één-dag, Ellen Weeremans.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Divergent trilogie - Veronica Roth
 
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde : eerlijkheid, darpperheid, onbaatzuchtigheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten de zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen.Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook Tris heeft een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Ze komt er al snel achter dat haar geheim levens zou kunnen redden maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.
 
Ik heb de boeken al gelezen voor er sprake was van een film. Eerst met een beetje voorbehoud. De achterflap sprak me niet echt aan, maar ik ben toch tevreden dat ik ze gelezen heb.
Ze zijn fantasierijk, boeiend en vooral erg meeslepend. Ze hebben alles wat een goed Young Adult boek moet hebben: humor, liefde, spanning...
Echte aanraders dus.
 
 
 
 
 
 
 
 
De Hongerspelen trilogie - Suzanne Collins
 
Katniss Everdeen woont met haar moeder en haar zusje in het 12de en armste district van Panem. Daar heerst het keiharde regime van het welvarende, brute Capitool. Bij de jaarlijkse Hongerspelen moeten twaalf jongens en twaalf meisjes in een gemanipuleerde arena de strijd aangaan op leven en dood. Zo begeeft ook Katniss zich onder het oog van de hele bevolking in de arena. Gevangen in een meedogenloos web van geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici staat ze voor de vraag: hoe ver ga je om te overleven?
 
Voor een beginnende lezer is het misschien moeilijk om in het verhaal te komen, maar ik ben toch heel blij dat ik heb doorgezet. Wanneer je eenmaal op gang bent, lees je het in één ruk uit. ik kon de boeken gewoon niet wegleggen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Violet - Abigail Gibbs
 
Door een toevallige ontmoeting op een verlaten plein stort Violet in een wereld die haar wildste fantaseën overtreft. Een wereld vol elegantie en schoonheid waar aristocratische vampieren wonen en hun decadente genoegens uitleven, een plaats van waaruit geen ontsnappen mogelijk is. Maar onder de pracht en praal gaat een duisternis schuil, belichaamd in de charismatische maar gevaarlijke erfgenaam van de troon, Kaspar Varn.
Als Violet en Kaspar zich overgeven aan een passie die hun gescheiden werelden overstijgt, ontdekken ze dat het een passie is die een prijs heeft.
Een goed boek voor vampierenliefhebbers. De spanningen en de discussies tussen Violet en Kaspar zijn erg amusant, terwijl je meer en meer aangtrokken wordt door de chemie die  tussen hen hangt. Violet wordt naarmate het verhaal evolueert sterker geïntroduceerd in de wereld van de geheimzinnige adellijke familie Varn, terwijl haar familie er alles aan doet om haar terug te vinden.
 
 
Te gast: Het goud van Congo - Peter Verlinden
 
 
de website van Peter Verlinden
 
De Kivu-provincies in Oost-Congo, samen amper vier keer België, moeten zowat de rijkste gebieden van deze aarde zijn. De voorraden goud, diamant, coltan en cobalt zijn eindeloos groot en de landbouwgronden vruchtbaarder dan waar ook rond de evenaar.
Toch overleeft hier zowat de armste bevolking op aarde. Zeker een kwart van de Kivubewoners woont niet meer in zijn eigen huis en is al zeker twintig jaar lang op de vlucht voor het geweld. Ondervoeding, kinder- en moedersterfte en verkrachtingen zijn bijna bijna routine geworden.
 
Waar komt dat geweld vandaan? Wie beslist er over leven en dood aan het Kivumeer? Wat gebeurt er met die onmetelijke rijkdommen van Oost-Congo? En wat hebben wij in het rijke Westen daarmee te maken?
 
Peter Verlinden, VRT-journalist en professor aan universiteit Leuven en verschillende hoge scholen, is gespecialiseerd in Centraal-Afrika en geeft deze lezing, ondersteund met reportages, foto's en teksten.
 
woensdag 25 maart om 20 uur

organisatie: Wereldraad

Graag vooraf inschrijven: wereld@westerlo.be of op 014 53 92 09, want de plaatsen zijn beperkt. 

 
 
 
 
Te gast: VTB Noorwegen
 
 
Reisreportage NOORWEGEN
door J.P. en Mieke Demarsin
 
 
donderdag 12 maart
om 20.15 uur

toegang: 7 euro - 6 euro (leden vtbKultuur - VAB - Davidsfonds)
 
organisatie: vtbKultuur, VAB, Davidsfonds

 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... de parking-ellende nog wel een tijdje zal aanslepen?
Momenteel is het regenweer spelbreker en blijkt de ondergrond nog niet stabiel genoeg....
 
Onze excuses voor het ongemak.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: