MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 67
 
 
September. Daar gaan we weer. Iedereen lekker uitgerust? Een nieuw schooljaar met nieuwe kinderen en natuurlijk nieuwe links met oefeningen en ideeen op internet.
In deze volle nieuwsbrief vind je o.a. links over Prinsjesdag (15 sept), dierendag (4 okt), kinderboekenweek (7-18 okt) 
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
 
  
 
 
Prinsjesdag
15 september is het prinsjesdag, want dan is het de 3e dinsdag van september.  Klik HIER voor prinsjesdag-tips.
Bekijk de Teleblik-fragmenten over de oorsprong en betekenis van deze dag. Er is ook een complete les voor PO over Prinsjesdag.
Prinsjesdag op Teleblik
Video's, kleurplaten en 10 meerkeuzevragen over Prinsjesdag
10 meerkeuzevragen met feedback voor de leerling. Kijk ook naar het werkboekje, de kleurplaten en de webpaden.
 
 
Zomer
Leuke links over de zomer:
 
Nog meer zomer: 
 
 
Stonden jullie ook in de file afgelopen zomervakantie? Misschien wel op zwarte zaterdag?
Elke dag staan er duizenden mensen in de file. Sommige files ontstaan door ongelukken of werkzaamheden, maar de meeste files hebben geen duidelijke oorzaak: hoe ontstaat zo'n spookfile?
 
 
 
Leuke filmpjes van Teleblik over de zomer
 
 
 
 
 
Nieuwe online oefeningen bij de nieuwste versie van Veilig Leren Lezen (“kim-versie”) van citotrainer
 
 
 
Lezen leer je alleen door het heel veel te doen. Met thuis een kwartier vrij lezen per dag, leest je kind in een jaar een miljoen woorden! Daarmee heeft je kind een enorme voorsprong. In dit blog vind je voorleestips en leestips om met je kind met het lezen aan de slag te gaan.
 
 
 
Omschrijvingen leerarrangementen 21st century skills
 
 

De Sommenfabriek

Hier vindt u een serie instructievideo’s die zijn gemaakt door de Stichting Goed Rekenonderwijs. De video’s zijn voor alle kinderen nuttig en ze sluiten goed aan bij alle rekenmethodes.
Na elke uitleg is het nodig om te oefenen. Bij elk filmpje kunt u exact bijpassende werkbladen met uitgewerkte antwoordbladen vinden op  De Sommenfabriek, evenals oefeningen en stap voor stap uitleg bij zelf ingetypte sommen.
Dus:
* Filmpjes met uitleg
* Zelf een som oefenen en laten eventueel nog een keer laten uitleggen
* Bij elke som stap voor stap een uitleg
 
 
Nog meer rekenvideos's vind je HIER
 
 
 
 
Social Media: Facebook
Hoe eenvoudig is het om met een vals facebookaccount een date te versieren met een minderjarig meisje? Coby Persin, bekend om zijn sociale experimenten op YouTube, besluit de proef op de som te nemen.
 
Apps verspreiden jouw persoonlijke informatie via Facebook: zo steek jij er een stokje voor
 
 
 
 
 
In deze video zien jullie een zelf te maken kaart. Het resultaat ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het is heel eenvoudig!!
 
 
 
 
 
Op zelfmaakideetjes.nl vindt je de leukste ideetjes om zelf thuis of op school te maken! Dagelijkse updates en zelf je eigen ideetjes uploaden!
 
 
 
 
Strip genomineerd voor alfabetiseringsprijs
In de nieuwsbrief van februari stond een stukje over de stripserie www.kijkenlees.nl. Deze is nu genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2015. De serie bestaat uit 9 vrolijke stripboeken voor groep 3 t/m 5 met korte grappige verhaaltjes op oplopend AVI-niveau, door Cito gecertificeerd. De boeken worden gebruikt op scholen, door Remedial Teachers en dyslexie specialisten bij lezers die minder gemotiveerd zijn om te lezen. U kunt t/m 4 september op de website http://tijdvoortaal.nl/nominaties uw stem uitbrengen 
 
 
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
In het nieuwe schooljaar moet je ook weer een nieuwe plattegrond maken van je nieuwe klas. In PowerPoint kun je makkelijk een plattegrond van je klas maken. Wil je weten hoe? Klik dan HIER.
Er zijn verschillende opstellingen mogelijk.
De PowerPoint kun je ook vertonen op je digibord en dan bijvoorbeeld samen met je leerlingen een indeling maken.
 
je kunt ook in Excel een klasseplattegrond maken
 
Dit ben ik (kennismakingsspel)
De eerste schooldag van Coen (Video, verhaal, kleurplaten en dagritmekaarten op Bijbelidee.nl.)
 
 
 
 
Samenwerkingsspel. Zoek je medespelers op die horen bij jouw puzzel.
 
 
 
 
Veel juffen en meesters maken elk jaar een verjaardagskalender met de kinderen. Soms alleen maar om aan te geven wanneer de kinderen jarig zijn, soms ook om met die kalender de klassen rond te lopen en te trakteren. Op deze site staan wat ideetjes
 
 
Leerlingen leren door uit te proberen. Aan de hand van een onderwerp maken leerlingen werkstukken. Ze voorspellen, ontwerpen, proberen en reflecteren. Al doende raken ze betrokken bij het onderwerp en leren ze “als vanzelf”. De toegevoegde waarden van aanschouwelijk en ervaringsgericht onderwijs zijn welbekend: Vaardigheden als samenwerken, presenteren en verslagleggen komen aan bod. Er worden verschillende leerstijlen aangesproken, talenten van kinderen kunnen zich ontplooien, enzovoort.
 
 

 

Brikki.nl – Laat kinderen zelf verhalen bedenken op de iPad en het digitale schoolbord

Waarom moeten volwassenen altijd kinderverhalen bedenken, dat kunnen kinderen toch minstens net zo goed zelf. Dit is de gedachte achter Brikki.
Het leeuwtje brikki is ontstaan door de samenwerking tussen Karsten en zijn oom Ingmar. Samen hebben zij Brikki bedacht. Ondertussen is er van Brikki een app, een boek en een complete website.
  
De app van Brikki is beschikbaar voor de iPhone en iPad en te downloaden in de App Store:  https://itunes.apple.com/nl/app/brikki/id484015277?mt=8
Op de website van Brikki kun je ook zelf verhaaltjes maken.
Ga daarvoor naar http://www.brikki.nl
 
 
 
Dierendag
Wat vieren we eigenlijk op dierendag? De dieren worden in het zonnetje gezet. Dit heeft iets te maken met het leven van Franciscus van Assisi. Katholieken herdenken hem op 4 oktober. Kijk HIER naar een filmpje.
  
 
 
 
 
Kinderboekenweek 2015
De Kinderboekenweek (7 t/m 18 oktober 2014) viert het kinderboek, onder het motto Raar maar waar
  
 
 
Videoclip Kinderboekenweek: Raar maar waar
Kinderen voor Kinderen heeft een nieuwe videoclip bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar zijn er ook video's met proefjes die kinderen kunnen doen. 
 
 
  

Op de Yurls "Oefen maar lekker" staan pagina’s met meerkeuzemeerkeuzevragen voor geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek, respectievelijk bij de thema's van de methodes Brandaan, Meander en Naut. Maar je vind er ook meerkeuze vragen voor de andere zaakvakken en en methode onafhankelijke toetsen.
 
De Yurls "Oefen maar lekker" is te gebruiken als:
  • Oefening voor een toets, op school (eigen werkplek),
  • Snel herhalen van aangeboden stof (klassikaal) op het digibord,
  • Oefening voor een toets, thuis,
  • Herhalen/ opfrissen kennis van reeds gemaakte thema’s op school (eigen werkplek of op het digibord) of thuis als huiswerk.
Voor groep 5 staan geen meerkeuze vragen op "Oefen maar lekker". Voor meerkeuze vragen voor groep 5 verwijst meester Henk naar de Yurls "Meerkeuzevragen om te oefenen voor de toetsen (groep 5)" van meester Frank.
 
 Herfst  
Nog even niet aan denken...
Op 22 september begint de herfst echt.
Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? 
 
 

Feest! 5 jaar bestaan: doe mee en win!

Schoolupdate bestaat 5 jaar. Daarom geven zij gedurende het schooljaar 2015-2016 diverse prijzen weg. Om kans te maken op 1 van de 5 prijzen vul je dit formulier in:  http://tinyurl.com/schoolupdateFEEST
Dit kan t/m 1 november 2015. 
Doe mee en win!
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
Ik heb ook een methodetoets gemaakt waarin je alle Cito-toetsen voor jouw groep in 1x in kan vullen zodat ze wel automatisch op het rapport komen te staan
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl