Voor 2018 staan weer prachtige projecten op de SLeM-agenda: 1) Ringen aan Zee voor Feest aan Zee in Scheveningen/Den Haag; 2) WaddenKelder als onderdeel van Places of Hope in de Kanselarij Leeuwarden; 3) Abe Experience in de Achmeatoren Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018; 4) Vervolg Letsdance en Allesbeweegt. Je bent van harte welkom.

Bruno Doedens
 
 
Ringen aan Zee
Den Haag - Scheveningen, 12 febr. t/m 12 april 2018
Op het strand van Scheveningen, ter hoogte van de Keizerstraat, worden vanaf 12 februari twintig zandringen gegraven door twee zilverkleurige graafmachines. Het iconische strandlandschap staat voor 200 jaar badcultuur van Scheveningen - Den Haag. 'Feest aan Zee' is het thema van dit jubileumjaar. Zand, wind, lucht, water en graafmachines spelen wekenlang een fascinerend en dynamisch spel met de zandringen. Het zandkunstwerk is geen dag gelijk aan zichzelf. De zandringen vormen het decor van tal van activiteiten, met o.a. 20 glazen reuzenschelpen van SLeM die in de weekenden verhalen vertellen over 200 jaar badcultuur; 'dynamische zandgezichten' van kunstenaar Rikke Munkholm Laursen; de finale van de CPC-Night Walk (9 maart); en vele andere verrassende activiteiten. Voor het actuele programma bekijk de website feestaanzee. Vanaf 3 maart zal de film over het graven van de Ringen aan Zee te zien zijn in museum Beelden aan Zee.
 
 
foto SLeM/BD, zandsculptuur tekening
 
 
WaddenKelder
Kanselarij Leeuwarden, 4 april t/m nov. 2018
In de kelderverdieping van de Kanselarij te Leeuwarden maken we voor 'Sense of Place' en 'Places of Hope' de installatie 'WaddenKelder', een ode aan het dynamische Waddengebied. Je voelt de wind en het zand, je beleeft het dynamische ritme van eb en vloed. Naast deze natuurkrachten zie je beeldfragmenten van de Sense of Place projecten, o.a. ontwikkeld door SLeM (Pannenland, Windwerk en Wadland). In deze projecten staat de voortdurende dynamiek van wind en water in het Waddenlandschap centraal. Ook tonen ze het belang van verbeelding, innovatie, brede samenwerking en het actief betrekken van opleidingen, bewoners en bezoekers. Bij het verlaten van de kelder ben je je opnieuw bewust van de kwetsbaarheid, schoonheid en het unieke karakter van de Wadden.
 
 
Abe Bonnema Experience
Achmea-toren Leeuwarden, elke zaterdag in 2018
Voor de Abe Bonnema Experience heeft SLeM op de vloer van de Panoramazaal bovenin de Achmeatoren de luchtfoto van Friesland en Leeuwarden samengesteld. Met een prachtig uitzicht over Leeuwarden, ervaar je de stad en provincie op een verrassende wijze. Op de luchtfoto zijn alle gebouwen die Abe Bonnema heeft ontworpen aangegeven.
Voor een bezoek kun je tickets reserveren op www.abe2018.nl/aanmelden
 
 
Letsdance
Meerdere locaties en data
Een tijdelijk landschap van tachtig dubbelbollen symboliseert de onderlinge, kwetsbare afhankelijkheid tussen mens en natuur. Wij zijn natuur, al lijken we dat te zijn vergeten, bewust of onbewust. Zoals de natuur afhankelijk is van de grillen van de mens, is de mens afhankelijk van de grillen van de natuur. Het is een complexe relatie, soms ontroerend, soms ongenaakbaar. Gelijk als in een dans stoten we elkaar af en trekken we elkaar aan, we spelen en vechten. Maar altijd in het besef dat we elkaar nodig hebben. It takes two to tango.
We zijn met meerdere partijen in gesprek om Letsdance te kunnen tonen, o.a. met Concert at Sea, dat eind juni plaats vind op de Brouwersdam.
 
 
Allesbeweegt
Meerdere locaties en data
De film Allesbeweegt, onderdeel van het project 'Balanceren tussen zoet en zout' van de Bewaerschole te Burgh-Haamstede, is een poëtisch pleidooi de kust van Nederland als culturele opgave te zien. Met een werkwijze waarbij verbeelding, innovatie, uitproberen, spelen, betrokkenheid en de dialoog met het publiek voorop staan. Met de zandsuppletie van de Brouwersdam als aanleiding wordt de ontwikkeling van het kustbeheer van Nederland zichtbaar gemaakt. Van het huidige dynamisch kustbeheer en het bouwen met de natuur stappen we in een logische volgende fase die we omschrijven als 'dansen met de natuur'. Terschelling als laboratorium met de SLeM-projecten van de afgelopen jaren voor Oerol/Sense of Place worden getoond als voorbeelden van deze werkwijze. We zijn in gesprek met verschillende organisaties om de film Allesbeweegt dit jaar op meerdere locaties te vertonen. De film zal o.a. te zien zijn van 3 maart t/m 10 april in Museum Beelden aan Zee te Scheveningen, in Leeuwarden in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden en eind juni tijdens Concert at Sea - Brouwersdam.
 
 
 

Wil je geen SLeM-nieuwsbrief meer ontvangen klik dan op afmelden
Met de volgende links kun je je aanmelden en gegevens wijzigen
Je kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen!
 
Volg SLeM via twitter
Naar de SLeM-site: www.slem.org