Nieuwsbrief oktober 2019
                 Ruimte voor rituelen 
voor het markeren van belangrijke overgangsmomenten in je leven
                                   aanmelden voor nieuwsbrief

Ritueel bij afscheid woon- en werkplek
Ik kreeg het verzoek een afscheidsritueel te begeleiden. Hij en zijn vrouw zouden verhuizen van de plek waar ze jarenlang gewoond hadden en het bedrijf hadden opgericht. Er was in de afgelopen jaren veel gebeurd in de werksfeer, naast mooie dingen ook hele verdrietige.
Voordat er goed en open afscheid genomen kon worden, was er eerst nog iets anders nodig, constateerden we na de eerste gesprekken.
We kwamen uit op een overgangsritueel waarbij we de start van het bedrijf aandacht zouden geven en de beginimpuls op een goede en passende wijze zouden overdragen.
Er had al een overgang plaats gevonden. Het was al noodzakelijk gebleken om voor de beginimpuls -die door drie initiatiefnemers was ingezet- een breder draagvlak te creëren.
Echter door een aantal oorzaken, waaronder de inbreng van een interim-manager, was er in die overgang verwijdering, verdriet en onrecht ontstaan.
We startten op de plek waar de start destijds ook had plaatsgevonden.
In een kring stonden betrokkenen, waarvan sommigen elkaar jaren niet gesproken hadden. Er werd door de huidige directeur geopend met de spreuk die speciaal voor die plek was geschreven. De beginperiode werd belicht, de idealen en goeie energie terwijl er gezongen werd over de kracht en liefde en wat het leven dient. De jaren van verwijdering, onrecht dat had plaatsgevonden, verdriet werd benoemd. Een steen werd in het midden geplaatst als symbool voor de pijn, en een rozenhouten tal als symbool voor het onrecht. Beide zouden een plek op het terrein gaan krijgen.
Vervolgens kon ieder op een briefje schrijven wat aan het vuur buiten geschonken kon worden om te transformeren. Rond dit vuur sprak ieder eigen woorden bij het briefje voor dit in het vuur werd gedaan. Er werd een tekst van Rumi gezongen, over een veld dat voorbij ideeën van goed en kwaad ligt, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Daarna gingen we naar de gemeenschappelijke ruimte waar een grote pan met gesmolten bijenwas stond van een grote kaars uit de beginperiode. Ieder kon een kaars in de pan dopen vanuit de gedachte dat wat ooit als gezamenlijkheid was gestart, nu op een andere wijze verder kon gaan. Ieder nam op deze wijze een eigen deel mee, vanuit de gezamenlijke bron.
We sloten af met het Rumi-lied en de spreuk.

Agenda: klik website
Rode tent/vrouwencirkel: Een avond delen, stilte, muziek en meditatie ma avond 30 september, 19.30 uur, Cyclaamstraat 14, Den Haag (de volgende is di 29 oktober) graag aanmelden  info  
Mantrazang in het Couveehuis: Er is een tweede groep op maandagmiddag van 15.45 tot 17.15 uur, waar nog plek is. Je verbindt je telkens voor 8 keer. Info kan bij mij, en hier aanmelden
Labyrintloop aan de vloedlijn: di 22 oktober 17.30 uur, als het weer het toelaat starten we met de Appletondance en daarna loopt ieder voor zichzelf het labyrint info   
Verlicht herdenken Westduin: zo 27 oktober om 16 uur, met mooi aanbod, herdenkingsdienst met kamerkoor de Byrds, en hartlabyrintloop (er is nog geen link van dit jaar).
Allerzielenwandeling: za 2 november 10 tot ong 13 uur, start is bij mij thuis en we wandelen naar het strand waar we een hartlabyrint maken en lopen met elkaar info
Vrouwenreis naar Chartres: 27 april t/m 2 mei, vroegboekkorting tot 1 januari 2020, max 14 pp, nog 6 plaatsen, heb je interesse, stuur me een mail info

Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over afscheid van een fase in mijn eigen leven
Boekentip: 'de wereld van gisteren' door Stefan Zweig, boeiende autobiografie over het (verval van) Europa en met name het Oostenrijk van zijn tijd (eind 19e, begin 20e eeuw).
Verder: mooie uitzending van podium Witteman, waar treffende uitspraken worden gedaan over muziek die reikt over muren, met dank voor de tip aan Elske Bavelaar
Tot slot: het Peace in the Park festival was mooi en geslaagd, vele bezoekers hebben het labyrint gelopen. De openingsceremonie werd verzorgd door een aantal framedrumsters uit Den Haag. Een foto is bijgevoegd voor wie er niet bij kon zijn.
Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten om zo ruimte te maken voor het in vrijheid kunnen vormgeven van nieuwe plannen?
Bel of mail me dan
Ruimte voor Rituelen, www.ruimtevoorrituelen.nl
 
Email Nieuwsbrieven & Email Marketing met YMLP.com