Producentbyrån Nyhetsbrev 19 september 2019

Vi på Producentbyrån är nyligen hemkomna från ett konstnärligt labb Rovereto i Italien tillsammans med Danskompaniet Spinn. Labbet var en del av projektet Spark och samlade scenkonstnärer av olika slag,med och utan funktionsvariationer från sex europeiska länder.
 
När vi kommer hem möts vi av rubrikerna att den styrande koalitionen Samstyret – som utgörs av SD, M, KD och Sölvesborg- och Listerpartiet (SoL) – i Sölvesborg nu har klubbat igenom nya direktiv som bl.a. handlar om att kommunen ska undvika utmanande samtidskonst när de köper in konst och istället prioritera konst som är ”klassisk och tidlös”. Samma konstellation har också beslutat att regnbågsflaggan inte längre ska hissas på stadshuset i Sölvesborg, med hänvisning till att kommunen bara kommer att följa allmänna och nationella flaggdagar.
 
Visst känner vi igen mönstret? I nazityskland lanserades begreppet ”entartete kunst” – degenererad eller urartad konst – som ett samlingsbegrepp för den konst som var oönskad av makten. Åtgärderna mot entartete kunst ledde till yrkesförbud för konstnärer verksamma inom modernistiska eller avantgardistiska strömningar och för museipersonal som ansvarade för inköp av modern konst. Självklart kan det tyckas långsökt att jämföra det som nu sker i Sölvesborg med de fruktansvärda brott mot mänskligheten som genomfördes under nazisternas styre. Men även där började det med små inskränkningar i människors fri- och rättigheter.
 
Sen innebär det här naturligtvis inte att alla från de ovan nämnda partierna ställer sig bakom vad de har genomfört i Sölvesborg. Glädjande nog har till exempel den moderata politikern Sophia Ahlin tagit initiativ till att arrangera en Prideparad i Sölvesborg! För det är ju så, att för varje reaktion finns det alltid en motreaktion. För varje rättighet som kränks finns det människor som är redo att ta upp kampen. Vad det här landet behöver är mer mångfald, inte mindre.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Spinn har precis medverkat i ett konstnärligt labb som var en del av det internationella projektet Spark, där fem danskompanier och två festivaler deltar. Labbet i Italien leddes av dramaturgen och professorn Roberto Fratini Serafide och utgångspunkten var de föreställningar som deltagarna tog del av på festivalen Oriente Occidente Dance Festival i Reovereto. Men det handlade även om reflektioner kring scenkonstens tillstånd och aktuella trender, företeelser och filosofi med dramaturgi som gemensam utgångspunkt. Spark genomförs med medel av Pro Helvetia och med medfinansiering av Västra Götalandsregionen och Statens Kulturråd.

Efter en intensiv vecka stannade dansarna Izabell Makiela, Felicia Sparrström, Annika Vestel och Britta Kangas kvar i Rovereto tillsammans med konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg för repetitionerna av Chiara Bersanis föreställning Moby Dick. Arbetet i Italien pågår under två veckor och på plats medverkar dramaturgen Marco D’Agostin, rörelsecoachen Marta Ciappina, kompositören Fra de Izabella och kostymdesignern Greta Rizzi. Vi kan nu avslöja att ljuset kommer att skapas av den svenska ljusdesignern Emily Lavebäck. Världspremiär av Moby Dick sker på Oriente Occidente i början av september 2020, samtidigt som festivalen fyller 40 år och Spinn 10 år.

Här hemma i Sverige så blir det spelningar av barnföreställningen Miramos av Torgunn Wold och Paulo Serantes. Första tillfället blir en skolföreställning i Karlsborg den 1 oktober och sedan en offentlig föreställning i Mölnlycke den 5 oktober. Läs mer här! Miramos är glädjande nog också antagen till utbudsdagarna i både Hässleholm och Ronneby. Föreställningen Skirtpower i koreografi av Carl Olof Berg visas på Stora biografen i Vänersborg den 9 oktober och under festivalen Busig 2019 på Gottsunda Dans & Teater den 17 oktober.
 
Att skriva dansen och dansa skriften är ett nytt projekt Spinn är del av. Projektet har ett HBTQI-tema och har initierats av Författarcentrum Väst. Projektet inleds i slutet av september, men redan den 14 oktober kan publiken bevittna en work-in-progresskonsert i Hagakyrkan i Göteborg då en organist möter Danskompaniet Spinn och de medverkande författarnas färska texter. Läs mer här.
 
foto: Veera Suvalo Grimberg
 
PROJEKT
Step
Arbetet med Step går framåt i rasande takt! Den senaste månaden har handlat väldigt mycket om att börja lägga den turnéstruktur som kommer att utgöra basen för festivalen. Varje kommun som medverkar i Step har, utifrån det urval som gjordes innan sommaren, fått välja vilka föreställningar de skulle vilja presentera i sin kommun. Sen har det varit lite av ett pusslande och pysslande för att se till att alla får de föreställningar de vill ha och att festivalen får ett så brett och varierat program som möjligt.
 
Festivalprogrammet kommer att utgöras av både offentliga föreställningar och skolföreställningar, allt med ambitionen att så många barn och unga som möjligt i Västra Götalandsregionen ska få ta del av internationell dans för barn och unga i mars 2020. Och som det ser ut nu kommer festivalen att sträcka sig över nästan hela mars månad!

Utöver föreställningar håller vi nu på och tittar på både fristående workshops för både barn och vuxna och vi har även börjat sätta ihop ett samtals/seminarieprogram som riktar sig till aktörer inom branschen i Sverige och internationellt. Mer information om detta kommer under hösten!

www.stepfestival.se
 
foto: Lina Ikse
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration.Vi har precis inlett arbetet inför Göteborg Art Sunds 2020 och kommer att kunna dela lite mer info mer om detta under hösten. Vi jobbar också med processledning för en utredning vad gäller musiklivet som Borås stad genomför.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se