Smaakzaken in de luie stand!
Beste Smaakvrienden en vriendinnen,
 
Het duurde even voor wij een passende titel voor deze nieuwsbrief hadden gevonden; wij zijn niet zo vaak in de luie stand (wat koken betreft...). Maar eerlijk is eerlijk, soms is het wel erg handig als je druk druk bent dat je dan niet nog achter het fornuis hoeft. Waar haal je dan de lekkerste kant-en-klaar gerechten. Diegene die dan direct aan de supermarkt denkt... moet zeker blijven lezen...
 
Wat is nieuw deze maand?
 
 
 
De Smaakmakers van de maand
Met dit onderwerp kunnen we nooit een volledig overzicht geven van wat onze Smaakwebwinkels allemaal te bieden hebben. We gingen bij een paar winkels kijken: Dungelmann, Me Gusta, Simonis en Brama. Bedrijven als Simon de Vogel, Koot, Waaijer en veel van onze 'special shops' hebben natuurlijk ook een grote keus in kant-en-klare gerechten. Alle winkels maken hun maaltijden zelf klaar. Wij vroegen ons af hoe men de kwaliteit en de hygiëne bewaakt. Volgens alle winkels die we gesproken hebben is de omzetsnelheid zo hoog dat de schotels nooit lang in de winkel liggen. Klaargemaakte gerechten worden snel teruggekoeld voordat ze de koeling en de vitrine in gaan. Bij iedereen komt de Keuringsdienst van Waren geregeld (onaangekondigd) binnen.
Simonis
Simonis
Dungelmann
Brama 
 
Bij Simonis in de haven een grote keus aan visgerechten. Wij probeerden de pasta met gamba's en we moeten het toegeven, het was zo lekker dat het op was voordat we een foto konden maken... Natuurlijk vind je hier ook heerlijke sushi.
 
Ook bij Dungelmann in de Hoogstraat zou het nog moeilijk kiezen kunnen worden. Hier veel stamppotten, bijv. andijviestamppot met spekjes. We zagen ook een kipschotel met koriander.
 
De eigenaresse van Brama aan de Luifelbaan in Wassenaar maakt hoogstpersoonlijk alle gerechten klaar. Hier vind je natuurlijk veel gerechten met kip. Hier kun je speciale (elektrische) pannetjes ophalen, die zijn gevuld met verschillende gerechten. Thuis even in het stopcontact en opwarmen. Daarna het pannetje natuurlijk wel weer inleveren.
 
Naast deze winkels zijn er de laatste tijd nieuwe initiatieven op het gebied van 'lekker en gemakkelijk' ontplooid, zoals bijv. Tante Bep en Thuis Afgehaald.
 
Tante Bep gaat elke dag bij een ander restaurant een maaltijd afhalen en levert deze per electrische scooter bij je thuis af. Het zijn niet de minste restaurants, bijv. Oni, Bistrot de la Place, Olijf, Basaal etc. Het succes is zo groot dat Tante Bep ook bezorgt in Amsterdam.
 
Bij Thuis Afgehaald haal je bij particulieren thuis een maaltijd op. Je neemt je eigen pannetje mee. Kleinschalig met kleine prijzen.
 
 
 
 
 
 
 Nieuw op de site:
  • Zeg je Dungelmann dan zeg je ook kroketten... of moeten we zeggen croquetten! Dat doen ze in ieder geval bij Dungelmann. Deze slager heeft zelfs twee soorten vleescroquetten: "de nieuwe" en de "oude". De "nieuwe" heeft in april het predicaat "Koninklijk" gekregen en dat betekent dat Willem en Maxima hem een eindje verderop in hun werkpaleis ook kunnen waarderen! Het verschil tussen de twee croquetten zit 'm o.a. in het zoutgehalte. Iedereen is tegenwoordig bezig het zoutgehalte te beperken en zo is deze nieuwe croquet een stuk minder zout geworden. Wel heeft hij nog meer smaak gekregen. De bouillon van botten staat dan ook met verse groenten de hele nacht op het vuur! De oude is nog wel steeds verkrijgbaar. Neem ze eens allebei en proef het verschil. Deden wij ook; de nieuwe vonden wíj het lekkerst.  
    Natuurlijk heeft Dungelmann ook mooi vlees, bijv. Limousin, Ibérico en vooral heel veel Nederlands vlees van goede kwaliteit. Een slager met hart voor zijn vak; lees hier verder over zijn passie.
  • In de Rue du Moulin oftewel Molenstraat vonden wij Chez Nicolle.
    Deze aardige Fransman en zijn zoon troffen we op Den Haag over de Kook. In de etalage lag een doos bonbons in een rood suede hart van patissier Alexandre. We konden het niet weerstaan...Ga
    eens kijken in deze leuke winkel: hij heeft echt van alles. Wijn van zijn familie (Chablis Nicolle), macarons, theesoorten, paté's, rillettes... klik hier voor meer info. Ook leuk: in de winkel een Franse taalcursus van 7 lessen volgen van de Alliance Française (inclusief proeverij).
 
 
 
 
 
Smullen maar... links de 'koninklijke', rechts de klassieke
 
 
 
 
Monsieur Nicolle
 
 
 
In de agenda:
Nu het voorjaar wordt (hoewel we dat nog niet hebben gevoeld) zijn er weer veel boeren- en biologische markten. Lees hier waar en wanneer je er naar toe kunt gaan.
 
  In de media:
AD editie Den Haag: Op 2 mei stond Smaakweb op de pagina in de rubriek "Smaken verschillen". Journalist Pieter van de Broeke is zelf een trouwe lezer van onze nieuwsbrief en bezoeker van onze website!
 
AD editie Den Haag: Zalmhuys Noordeinde werd bezocht door Delicious. Jan vd Burg mailde het ons al op 13 april en wij plaatsten zijn bericht op de homepage: "Net bezocht: nieuwe zalmwinkel op het Noordeinde: Zalmhuys Noordeinde. Verschillende hapjes met superlekkere huisgerookte zalm. Echte liefhebber die zelf zijn zalm rookt. Zo puur en biologisch. De moeite van een bezoek waard! Noordeinde 89c." Wij waren er ook en inderdaad het is een aanrader. Binnenkort meer.
 
FD Persoonlijk van 25 mei: Hilary Akers breekt een lans voor kaas met kruimelstructuur i.p.v kaas zo glad als een glijbaan. Alleen Remeker maakt deze kaas. Daarnaast ontdekte zij nog een omzeiling van de wet m.b.t boerenkaas: deze mag zo heten als hij van rauwe melk is gemaakt. Toch blijkt dat veel boerenkazen wel verhit zijn tot 65 gr zodat de kaas glad en soepel wordt. De wet wordt omzeild door er aan het eind van het proces weer wat rauwe melk aan toe te voegen... Wordt hopelijk binnenkort verboden! 
 
 
 
Kijk op onze site: www.smaakweb.nl