Westerlo - oktober 2011
Jaargang 1 - nummer 7
 
Inhoud
 
 
 
Verwendag: Westelfolk
 
 
Westelfolk wil de folkore levend houden en koestert daarbij de Kempense volksmuziek.
Tijdens de Bibliotheekweek kan je hen gratis aan het werk zien in onze bib op
zaterdag 15 oktober tussen 10u. en 13u.
 
 
 
 
 
  
Film: The Way I Spent the End of the World
 
 
 
Boekarest 1989, het laatste jaar van de dictatuur onder Ceausescu. Eva, 17 jaar, wordt verliefd en droomt stiekem van een leven buiten Roemenië. Haar broertje vat het plan om de dictator te vermoorden, zodat zijn zus kan blijven en leven in een vrij land. 
 
dinsdag 18 oktober om 20.15u.
 
toegang gratis
 
Roemenië - C. Mitulescu - 2007 - 106 min.
 
i.s.m.     
 
 
 
 
Justitie, ongeneeslijk ziek? - Gust Verwerft
 
 
 
Gust Verwerft, de ongekroonde koning van de Vlaamse gerechtsjournalisten, heeft meer ervaring dan wie ook. Hij schreef verscheidene boeken over de nagenoeg duizend processen die hij gedurende veertig jaar volgde.
 
In zijn lezing neemt hij met kritische blik onze justitie onder de loep.
 
woensdag 19 oktober om 20.15u.
 
toegang: 4 € - 3 € (-18 en +55)
 
reserveren verplicht
    
 
 
 
 
Literair Ontbijt: Geest-ig!
  
Neemt u plaats. Maak het u gemakkelijk maar spits oren en ogen.
Let goed op want Zus & Zo maakt even het onzichtbare voor u zichtbaar.
Vanuit de vier windstreken beschrijven, bespelen en bezingen ze voor u het zelden geziene!
 
Schimmen en knekels, geesten en rekels passeren de revue en doen u af en toe naar adem happen of toveren een glimlach op uw gezicht.  Verhalen van vroeger en nu, waar of niet waar, met brio verteld en muzikaal in de verf gezet…
 
Het wordt in één woord GEEST-IG aan tafel.
 
zaterdag 22 oktober om 9u.
 
inschrijven tot 18 oktober - 12€
 
 
naar inhoud           
 
 
 
Balkan voor Beginners: de clichés doorprikt - Stefan Blommaert
 
 
 
 
 
VRT-journalist Stefan Blommaert is dé Balkanspecialist bij uitstek.
 
In de jaren 90 volgde hij het uiteenvallen van Joegoslavië met het beleg van Sarajevo en de Kosovo-oorlog als trieste uitschieters. Tevens belicht hij de moeizame relatie van de Balkan met de Europese Unie.
woensdag 26 oktober om 20.15u.
 
inkom gratis
 
 
i.s.m.
 
 
 
 
 
Wink@Westerlo: de Merode : boek en openluchtspektakel
 
  
In het boek 100 jaar Kasteel Gravin Jeanne de Merode van Heemkring Ansfried krijg je een uniek overzicht van de geschiedenis van het "Nieuw Kasteel".
 
Deel 1 gaat over gravin Jeanne de Merode en haar kasteel. Deel 2 behandelt de periode waarin de zwartzusters er een rusthuis voor priesters uitbaatten. In het laatste deel komt de transformatie van kasteel naar gemeenteheuis aan bod.
 
Het boek telt 240 pagina's én talrijke foto's uit privéarchieven. Een aanrader voor elke Westelaar!
 
Met de kortingbon die eerder in Westel Info verscheen kan je het boek verkrijgen aan 5€, zonder deze bon betaal je 12€.
 
Te koop in het gemeentehuis, en bij ons in de bib.
 
In mei 2012 wordt een openluchtspektakel "De Merodes" opgevoerd. Om het grote evenement mee vorm te geven is de gemeente nog op zoek naar enthousiaste medewerkers.
Meer info: www.westerlo.be.
 
  
 
  
Net uit en al in je bib
  
 
Skippy tussen de sterren beschrijft één enkele catastrofale herfst op het internaat Seabrooks, gezien vanuit twintig verschillende perspectieven.
In het centrum van alles staat Daniel Juster, bijnaam Skippy, wiens dood – in Ed’s Doughnut House - de opening vormt van de roman.
 
Het boek gaat vervolgens met flashbacks terug naar de maanden die eraan voorafgaan.
 
Onderweg leren we Skippy’s vrienden en kwelgeesten kennen: Carl, Skippy’s rivaal in de liefde en psychopaat-in-de-dop; Lori, het object van Skippy’s dromen, die geobsedeerd wordt door een Britney Spears-achtig muziekdelletje en haar dieetpillen verbergt in de buik van haar teddybeer; en Mario, lieve, domme Mario, wiens obsessie met seks vermoeiend zou worden als het niet de bron was van vele hilarische slaapkamergesprekken tussen de vrienden.
 
Een schoolreünie waar iedereen naartoe moet! Grappig, ontroerend en soms pijnlijk herkenbaar. 
 
Andere blikvangers:
 
Honingtranen van Nafisa Haji is een indrukwekkende roman over liefde, over familie, over de keuzes die mensen uiteen kunnen drijven - maar vooral over de zoektocht naar verbondenheid.
 
In Gestameld liedboek: moedergetijden beschrijft Erwin Mortier het dementeringsproces van zijn moeder.
 
Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst is gebaseerd op de laatste liefdesnacht van wielrenner Frank Vandenbroucke, in Senegal. Hier een interview met de auteur.
Voor De intrede van Christus in Brussel liet hij zich inspireren door het doek van James Ensor.
 
John Boyne werd bekend met zijn roman "The Boy in the Striped Pyjamas". De witte veer is inmiddels de 5de roman van de Ierse schrijver.
 
O: een presidentiële roman neemt een kijkje achter de schermen van het Witte Huis. De auteur, die absoluut anoniem wil blijven, heeft lange tijd in de nabije omgeving van Obama gewerkt. 
 
 
 
 
Wat is er fout gelopen na 9/11? En waarom? En komt het ooit nog goed? Met die vragen trok Rudi Vranckx de wereld rond voor het canvas-programma én het boek De vloek van Osama. Klik op de cover om alvast een kijkje te nemen.
 
Lisa De Bode reisde naar Saudi-Arabië en Egypte en sprak er met tientallen moslimvrouwen. Zo ontdekte ze dat de wandaden van Al Qaeda ook hen wakker geschud hebben voor de gevolgen van religieus extremisme. Vrouwonvriendelijke wetten werden in vraag gesteld. Is 'de nieuwe moslimvrouw' geboren?: De stille revolutie.
 
In Klokkenluider in Bosnië klaagt Kathryn Bolkovac vrouwenhandel en machtsmisbruik bij de VN aan, met gevaar voor eigen leven. Een fragment?
The Whistleblower is de verfilming van dit boek.
 
Voor hun reeks op één volgden de makers van het geprezen 'Doodgraag leven' vijf mensen met hiv. HIV+ van Cis Van Peer brengt hun verhalen samen, en combineert ze met de getuigenissen van zeven andere lotgenoten.
 
Ieder kind maakt als eens een fout. Maar als je kind voortdurend moeilijkheden heeft met richtingen en letters en cijfers blijft spiegelen, is er misschien meer aan de hand. Marc Litière geeft in Ik zie het anders veel praktische tips, voorbeelden en oefeningen.
 
 
Norwegian Wood is de aangrijpende verfilming van de gelijknamige bestseller van Haruki Murakami. Een pakkend coming-of-age verhaal van de eerste, heroïsche liefde van een jonge man.
 
Verdwaald in het geheugenpaleis is een liefdevol portret dat de verwoestende kracht van dementie toont. Deze documentaire is met ontzag, respect en verwondering in beeld gebracht.
 
Der Kommissar und das Meer belooft ware suspense. Deze vijf films zijn gebaseerd op de bestsellers van de Zweedse auteur Mari Jungstedt. De adembenemende natuur van Gotland speelt hier een aanzienlijke rol.
 
John Adams is een 7-delige mini-serie, die een zeldzaam persoonlijke kijk biedt op het leven en werk van de tweede president van de Verenigde Staten.
 
Het beeld "De Denker" van Auguste Rodin, was jarenlang hét pronkstuk in de collectie van het Singer Museum in Laren. Totdat dieven het beeld in 2007 stalen en zwaar beschadigden. De documentaire De Denker van Anna toont het spannend traject van de restauratie die ruim anderhalf jaar zou duren.   
 
 
127 Hours, genomineerd voor 6 Oscars, vertelt het waargebeurde verhaal van bergbeklimmer Aron Ralston, die tijdens een tocht in de bergen klem zit in een diepe kloof, zonder hoop een redding.
 
Never let met go is de intens aangrijpende verfilming van het gelijknamige boek van Kazuo Ishiguro.
 
 
 
 
Rita's Ride
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt om bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Laat je meevoeren op Rita's Ride!  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De koranroute - Rudi Rotthier
 
Rudi Rotthier reisde gedurende 13 maanden in opdracht van De Morgen door verschillende moslimgebieden.
"De koranroute" is hier het uitermate fascinerende én toegankelijke verslag van.
 
De auteur laat veelal de gewone mensen op straat aan het woord, en hierdoor komt duidelijk naar voor dat wijsheid en waarheid niet enkel van gezagsdragers hoeven te komen.
Zijn tocht toont aan dat de cultuurverschillen tussen moslimlanden veel belangrijker zijn dan de overeenkomst in religie. Bovendien belicht het boek op een onbevangen manier de misverstanden die over de islam bestaan, en krijg je als lezer een betere kijk op hoe moslims tegenover westerlingen staan, en omgekeerd.
 
Een lijvig boek, dat echter tot de laatste pagina boeiend blijft!
 
Op donderdag 24 november is Rudi Rotthier te gast in onze bib.
 
 
 
Marion Ruggieri
 
Een jonge vrouw vertelt over haar vader die zich blijft gedragen als een jonge verleider.
Tijdens hun wekelijkse vrijdagontmoetingen brengt hij al jarenlang – ongevraagd - verslag uit over zijn veroveringen, tot zij er op een dag genoeg van krijgt en besluit orde op zaken te stellen in haar eigen (seks)leven.
De dochter drijft de spot met haar vaders gedrag, maar ook met dat van haarzelf.
 
Het verhaal is geestig met vele rake observaties van de hedendaagse eeuwig-jong-cultus.
 
 
 
Een interessant en nuttig werk dat een brede, maar vooral doelgerichte kijk biedt op het organiseren van je leven na je pensioen.
 
De auteur maakt de lezer duidelijk dat het beter is om tijdig voorbereidingen te treffen, en niet te wachten tot dit nieuwe hoofdstuk in je leven zich daadwerkelijk aandient.
 
En deze planning reikt verder dan enkel de financiële en materiële factor. Centraal staat immers de persoon zelf. De tips en aanwijzingen in verband met psychisch en relationeel welzijn, lichaamsbeweging, voorzorgsmaatregelen op medisch vlak, het intieme en seksuele leven, geestelijke activiteit, sociale netwerken en vrijetijdsbesteding tonen aan dat juist op álle aspecten van het leven gefocust moet worden.
 
Een bijzonder leerrijke handleiding, die iedereen op tijd zou moeten lezen...
 
 
 
Meer tips van Rita vind je hier
 
 
 
Te gast 
 
Koe in blik
 

 
In het kader van de Week van het Bos organiseert de Milieudienst in de bib “Koe in blik”, een educatieve theatervoorstelling voor 9 – 13-jarigen.
 
Kip van Troje brengt deze voorstelling over zwerfvuil, groeihormonen, bio-producten, groene stroom, bijzondere dierenmanieren, ecologische voetafdrukken, opwarmingen met of zonder zonnepanelen, en alles wat je nodig hebt om een moderne milieuliefhebber te zijn.
Een brok milieutheater met héél veel interactie.
 
woensdag 12 oktober om 14u. – duur: 60 min.
 
organisatie: Milieudienst
  
info en reserveren: 014/53 91 98 of milieu@westerlo.be
 
 
 
Tentoonstelling: MOS-cartoons 
 
 
Davo is de huistekenaar van MOSterd, het tijdschrift van MOS (Milieuzorg Op School).
 
Zijn cartoons laten de kijker/lezer nadenken over diverse thema’s rond het milieu: afval,water,natuur, energie, mobiliteit, duurzaamheid,…
 
van 3/10 tot 14/10
 
organisatie: Milieudienst
 
 
 
 
Geheugensteuntje
 
 
Even ter herinnering:
Low Impact Man: meer geluk met minder voetafdruk
dinsdag 4 oktober om 20.15u.
 
Steven Vromman doet het verhaal van zijn project rond ecologisch leven.
Via sprekende voorbeelden, straffe cijfers, boeiende verhalen en met de nodige humor krijg je een flinke stimulans om zelf aan de slag te gaan.
 
Reserveren hier.
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: