Westerlo - juni 2014
Jaargang 4 - nummer 6
  
Inhoud
  
 
Zelfuitleen in de bib
 
 
Zelfuitleen : zaterdag 7 juni officieel van start.
 
De ingebruikname van de zelfuitleen is sinds enkele dagen geruisloos gestart.
Maar we voorzien nog een klein plechtig
moment op zaterdag 7 juni te 10 u. om deze vernieuwde werking even tegen het licht te houden.
Gedeputeerde Luk Lemmens en schepen Kelly Verboven geven wat toelichting.
Nadien volgt een drankje en een hapje voor genodigden en leners.
 
Ook u bent welkom!
 
  
 
Tablets: de nieuwe media?
 
 
Op donderdag 12 juni verzorgt Leo Verstappen (ex-leerkracht SILA automatisering) een infosessie rond tablets.
 
Volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:
 
Wat is een tablet en waarom er een kopen?
Waarop letten bij de aankoop?
Besturingssystemen, voor- en nadelen (iOS, Android en Windows)
Soorten displays en schermgrootte
Wat zijn apps en hoe gebruik je die?
 
Ook voor diegenen die reeds een tablet bezitten belooft het een boeiende namiddag te worden vol tips en praktische voorbeelden.
 
De uiteenzetting is gratis, start om 14 uur en eindigt rond 16 uur.
 
reserveren gewenst
 
 
  
 
Wink @Westerlo 
 
Annne-Marie Hooyberghs stelde op 9 mei haar nieuwe roman voor.
 
Niemandskind vertelt het waargebeurde verhaal van het arme, door haar moeder verstoten achterbuurkind Suzy, die op driejarige leeftijd in het weeshuis van de zusters Sint-Vincentius a Paulo terechtkwam. Daar werd ze ondergedompeld in een diep christelijke opvoeding, waar elke vorm van affectie ontbrak. Al vlug leerde ze de strenge regels en de strikte discipline van het klooster kennen en de zware straffen die daaraan verbonden waren.
 
Een verhaal dat niemand onberoerd zal laten.
 
 
 
 de officiële website van de auteur
 
Naar aanleiding van zeventig jaar bevrijding bracht Heemking Ansfried Westerlo een nieuwe uitgave op de markt: Het verhaal van Nard Van Loy van Patrick Bastiaens.
 
In 2004 vertelde Nard op een lezing voor het eerst zijn historie. Het werd een getuigenis van al wat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakte: zijn jeugd, zijn militaire dienst, zijn werking in het verzet, de groep Fidelio, de Weerstand, het Geheim Leger, het Kempisch Legioen, zijn ervaringen in het Duitse concentratiekamp Buchenwald en uiteindelijk zijn bevrijding in 1945.
 
Dit boek bundelt het verhaal aan de hand van een honderdtal foto's.
 
 
 
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes: Het is zomer!
 
 
 
 
 
Ook in 2014 staan onze voorleesvrijwilligers weer elke laatste week van de maand klaar om de kleinsten te verwennen met een voorleesmoment. Elke keer komt een ander thema aan bod.
 
Met de vakantie voor de deur, duiken we de zomer in!
 
Op woensdag 25 juni om 14 uur zijn de jongste kleuters (1 + 2) aan de beurt.
Op donderdag 26 juni om 18.30 uur zijn de oudste kleuters (3) en het eerste leerjaar welkom.
 
Wie meedoet aan de tekenwedstrijd kan bovendien een mooie prijs winnen. info: kristien.verboven@bibwesterlo.be 014 53 92 78
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
een fragment 
In Geachte heer M., het langverwachte nieuwe boek van Herman Koch, had de eens zo gevierde schrijver M. zijn grootste succes met een roman over de geruchtmakende verdwijning van Jan Landzaat. Deze leraar geschiedenis verdween na een korte affaire met een bloedmooie leerlinge, en werd voor het laatst gezien bij het vakantiehuisje waar zij met haar nieuwe vriendje verbleef. De roman was een bestseller en betekende M.’s internationale doorbraak, maar nu, aan het eind van zijn carrière, raakt hij steeds meer in de vergetelheid.

Maar niet bij zijn mysterieuze benedenbuurman, die M. scherp in de gaten houdt. Wat heeft hij met de verdwijningszaak te maken?

Met vlijmscherpe pen vertelt Herman Koch het intrigerende verhaal van een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar. Door de bestseller lijkt hun lot voor eeuwig met elkaar te zijn verbonden. 
 
Andere blikvangers: 

 
 
Terug naar huis van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Deborah Levy gaat over een "gelukkig getrouwd" stel. Bij aankomst in hun vakantiehuis, treffen ze een naakte jonge vrouw aan in hun zwembad. Ze bieden haar aan om te blijven, maar moeten dan zien om te gaan met alle gevolgen...
 
Nog altijd zit de Grote Oorlog in het collectieve geheugen van de Fransen gegrift. Bijna 100 jaar na het begin van die oorlog won de roman Tot ziens daarboven een van de belangrijkste Franse literatuurprijzen, de Goncourt. Pierre Lemaitres boek is een indrukwekkend meesterwerk over de niet afgeloste schuld van een land aan zijn soldaten, een pakkend verhaal, eenvoudig maar doeltreffend verteld.
 
 
 
 
een intervieuw met de auteur
 
 
een fragment
 
 
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie.
Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen.
Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Divergent van Veronica Roth, een trilogie, waarvan het eerste deel inmiddels verfilmd is.
 
 
Michaël Borremans is terecht een gevestigde waarde in de hedendaagse kunst. De expo As sweet as it gets brengt een mooi overzicht van zijn werk. Het is zeldzaam dat een kunstenaar, in het bijzonder een Belg, nog tijdens zijn leven een retrospectieve tentoonstelling krijgt. Het unieke hieraan is dan ook dat Michaël Borremans zelf optrad als tweede curator. Hij deelt zijn oeuvre in twee grote delen in: schilderkunst en “al de rest”, met name films, tekeningen, sculpturen en installaties.
 
Voor hetzelfde geld zocht uit waarop je geld kunt besparen, of het nu gaat om je gezin, huis, vakantie, verzekering of ziekenhuisfactuur. Het resultaat is een uiterst volledig naslagwerk, gebaseerd op het succesvolle één-programma, boordevol betrouwbare info, nuttige budgettips, vergelijkingstools en praktische weetjes.
 
 
meer info over de gelijknamige expo
 
 
 
info over de gelijknamige tv-reeks
 
 
Martin Heylen reist in Martin Heylen en de herkomst met bekende Belgen van vreemde origine naar hun land van herkomst.
Zo ontdek je niet alleen het leven op acht verschillende plaatsen in de wereld, maar krijg je ook een verrassende kant van een Belgische artiest, atleet, politica of fotomodel te zien.
 
Naar aanleiding van het overlijden van columnist, hoofdredacteur, muzikant en tv-maker Patrick De Witte, op 19 februari een jaar geleden, verscheen het boek (pdw) Qué?.
Daarin bundelde uitgever Wim De Bock zijn allerbeste schrijfsels, gaande van snedige oneliners tot hilarische columns, van absurde cd-recensies tot wilde gedachten.
 
 
 
In het nieuwe VIER-programma Smakelijk! laat Piet Huysentruyt iedereen meegenieten van zijn nieuwe levensstijl. Hij toont hoe je lekker kunt eten en tegelijkertijd je lichaam een gigantisch plezier kunt doen. In het gelijknamige boek vind je maar liefst 75 van die lichte, gezonde gerechten.
 
Het tweede boek van Madam Confituur, Een perfecte dag, neemt je mee op tocht doorheen een dagje boordevol culinaire verrassingen: confituren, likeuren, limonades,… en dit steevast gecombineerd met ander lekkers.
 
Gezondheidscoach Martine Prenen schreef met Me-Time het ultieme survivalboek voor drukbezette vrouwen. Met handige tips & tricks, lekkere receptjes en gouden do's en dont's die ervoor zorgen dat je in no time weer kunt lachen én leven.
 
 
 
Benieuwd? Hier enkele recepten
 
 
 de auteur op Radio 1
 
 
 
 
Met een wereldbeker in aantocht mag een verhalenbundel van Hugo Camps over voetbal zeker niet ontbreken. Want hij kent niet alleen het voetbal van a tot z, maar ook een groot deel van de voetballers van binnen en van buiten. Het lukt hem dan ook prima door allerhande trukjes en stoerdoenerij in het wereldje heen te kijken. Een eerlijk eikenhouten schot.
 
Heb je last van hooikoorts? Als je je onderdompelt in Jules Vernes 20.000 mijlen onder zee zul je geen last meer hebben van pollen. Ben je na een teleurstellende relatie je geloof in de liefde verloren? Lees dan Murakami's 1q84 en word net als hoofdpersoon Tengo opnieuw verliefd op de liefde. 
In het "medisch handboek", De Boekenapotheek, worden meer dan 320 aandoeningen, van midlifecrisis en slapeloosheid tot gebrek aan humor en constipatie beschreven. In totaal 550 romans bieden soelaas: de ene keer geeft het verhaal zelf afleiding, een andere werkt het ritme van het proza genezend. 
Het proberen waard!
 
In Zó word je steenrijk maakt Frank van Rycke brandhout van een aantal verlammende clichés: "Huizen zijn veel te duur. Wacht om te kopen tot de prijzen dalen. Morgen barst de vastgoedbubbel. Wie nu koopt is morgen zijn centen kwijt." Wat je volgens hem in de vastgoedsector nodig hebt zijn de kennis van de spelregels, een goede dosis gezond verstand en de bereidheid om hard te werken.
Wie dat écht wil kan vandaag koopjes doen. De auteur legt stap voor stap uit hoe je dat aanpakt en neemt daarbij geen blad voor de mond.
 
Niemand weet meer over belastingen dan professor Michel Maus. "De Belg wordt flink belast", zegt hij, "en dus heeft hij het recht om alle legale manieren te gebruiken om belastingen te ontwijken." Dat levert een boek op vol praktische tips die onmiddellijk zullen renderen voor je portemonnee.
Hoe vul je best je jaarlijkse aangifte voor de personenbelastinging in? Wat geeft recht op belastingvermindering? Hoe kan je fiscaal voordelig sparen en kopen? Hoe voorkom je dat je kinderen zich later blauw betalen aan erfenisrechten?
Tax me if you can: stap voor stap, overzichtelijk en in alle geniale eenvoud uitgelegd.
 
 
 
de boektrailer 
 
Hier de trailer
 
 enkele fragmenten
 
De Amerikaanse remake van  een 23-jaar oude Britse televisieserie (House of Cards trilogy) heeft de mediawereld op zijn kop gezet.
De complete serie, geregisseerd door David Fincher, (Seven, The Social Network) was in één klap digitaal beschikbaar op Netflix, de Amerikaanse streamingsdienst. 
House of Cards vertelt de politieke intriges en machtsspelletjes in het hedendaagse Washington, met Kevin Spacey in een glansrol.
 
Geen oscar voor The Broken Circle Breakdown onlangs in Holywood.
Het begeerde beeldje ging naar La Grande Bellezza ("de grote schoonheid") van de hand van Paolo Sorrentino.
De film wordt gezien als een ode aan Fellini's La Dolce Vita .
In La Grande Bellezza volgen we Jep Gambardella, een succesvol journalist en vrouwenversierder, die op zijn 65ste op zoek gaat naar de zin en schoonheid van het leven.
 
 
Kapitein Winokio is een fenomeen. Meteen gescoord met Kapitein Winokio zag 1 beer : een ode aan het kinderlied,  waarop  we klassiekers als Al die willen te kaapren varen (Jan Decleir) of Klein klein kleuterke (Kamagurka) terugvinden.
Verschillende boeken en cd's waren reeds  "in the building" maar nu is er ook een DVD beschikbaar : Kapitein Winokio's Berenconcerten : een registratie van 2 optredens in de AB (2011 en 2013) met ook hier weer tal van bekende gasten : Jan De Smet, Bart Peeters, Lady Linn, Guido Belcanto...
 
 
 
Eels en Vlaanderen : dat klikt.
De concerten van Mark Everett en zijn groep zijn steevast in een mum van tijd uitverkocht.
Sinds hun debuut (Beautiful Freak 1996) hebben ze onderhand 11 studioalbums op de teller met daarop tal van classic songs : Novocaine for the soul, Hey Man, Love of the loveless, The look you gave that guy (de ultieme song over liefdesverdriet), en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
Op hun nieuwste cd The cautionary tales of Mark Oliver Everett toont Mark E zich nog eens van zijn zwartgalligste kant : depressies, ziekte en zelfmoord zijn prominent aanwezig, maar de muziek staat alweer als een huis.
 
And now for something completely different : Arsenal.
Op hun vijfde cd, Furu, gaan ze een muzikale samenwerking aan met o.a. de Deense zangeres Lydmor en Gavin Friday (de legendarische frontman van de Virgin Prunes)
Live is het bij Arsenal altijd feest : elektronische dancepop, doordrongen van Braziliaanse en Puertoricaanse invloeden. 
Begin september zijn ze te gast in het Rivierenhof te Deurne.
Twee concerten in het sfeervolle openluchttheater zijn reeds uitverkocht maar ze doen er nog een derde bij.
Allen daarheen!
 
Na het grote succes van Daens : de musical, vinden Studio 100, Frank Van Laecke (regie) en Dirk Brossé (muziek) elkaar terug in 14-18, een spectaculaire musical rond de Eerste Wereldoorlog.
Op technisch vlak is de voorstelling ongezien : een rijdende tribune die 150 meter naar voor en achter kan verschuiven, een speelvlak van 2 voetbalvelden groot, een cast van 150 acteurs...
Hoofdacteurs Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Free Souffriau en Jo De Meyere geven het beste van zichzelf.
Voor de musical zelf kan je nog tot 13 juli terecht in de Nekkerhal te Mechelen, de soundtrack is nu al in de bib : 14-18 
 
Ruben Block, Paul Van Bruystegem en Mario Goossens, ofte Triggerfinger, maken de Vlaamse podia reeds lang onveilig.
De echte doorbraak volgde in 2010 met All this dancin' around.
Hun recentste, By absence of the sun, swingt andermaal de pan uit.
 
Nog een geheimtip : Het titelloze debuut van Kempenzoon Rob Eelen en zijn groep : Wilderwolves.
In het oog te houden!
 
 
 
 
 
 
 
 
The look you gave that guy
 
 
Furu op Cobra.be
 
14-18 op Cobra.be
 
Hier de hitsingel Perfect match
 
 
 
 
Inges Inspiratie
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Inge.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Persepolis (2007) - Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud
 
De kleine Marji groeit op in de jaren tachtig, droomt van een leven als profeet en verzetsstrijdster, koopt verboden muziek maar groeit op in een wereld waarin de bewegingsvrijheid als vrouw aanzienlijk beperkt wordt.
 
Persepolis is het debuut van de Iraanse Marjane Satrapi en de gelijknamige verfilming van haar autobiografische strip.
De samenwerking met de Franse cartoonist Vincent Paronnaud, die meeschreef aan het scenario en de film met haar regisseerde, resulteerde in een mooie kruisbestuiving van persoonlijke herinneringen en Iraanse geschiedenis, doorspekt met een flinke dosis humor en relativeringsvermogen.
 
Via sterke zwart-wit animatie laat Persepolis ons kennis maken met hypocrisie, tirannie en onderdrukking, zonder echter met de vinger te wijzen. 
 
 
For Ever - Börn Eriksson - Nathalie Delcroix
 
For Ever is de nieuwe plaat van ex-Zita Swoon gitarist Björn Eriksson en Laïs zangeres Nathalie Delcroix.
Terwijl The Broken Circle Bluegrass Band nog steeds het land plat speelt kan je hier genieten van een cd vol met verhalen uit het dagelijkse leven, gegoten in een americana, folk, country, maar vooral eigenzinnig jasje.
 
 
 
 
 
 
De vraag van olifant - Leen Van den Berg met illustraties van Kaatje Vermeire
 
De vraag van olifant is een bijzonder prentenboek over alle facetten van de liefde dat alle leeftijden kan aanspreken.
Met zachte speelse tinten en een heleboel kleine details is het een boek om te lezen, te herlezen en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.
Illustratrice Kaatje Vermeire weet in haar werk verschillende grafische technieken, collages en kleurpotlood, op een ingenieuze manier te versmelten tot een boeiend geheel.
Dit boek werd in 2012 bekroond met de White Raven, een prijs van de internationale Jeugdbibliotheek in München.
Kaatjes werk komt geregeld onder de aandacht, zo was ze in 2013, samen met illustratoren Pieter Gaudesaboos en Ingrid Godon te gast op de boekenbeurs in Bejing, China.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Roodlapje : nooit - of toch- soms. Pieter Gaudesaboos
 
Het traditionele verhaal van Roodkapje is gedemonteerd en wordt op een eigenzinnige manier weer samengesteld zodat tekst en beeld één geheel vormen.
Roodlapje is een modern sprookje over eenzaamheid en nooit -of toch- soms over eenzaamheid en gevaar.
Illustrator, vormgever en auteur Pieter Gaudesaboos werd voor deze poëtische en avontuurlijke versie van het verhaal van Roodkapje in 2004 bekroond met een boekenpluim en stond ermee op de shortlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuur in 2004. 
 
Het is lente en vriend egel wordt verliefd op een wonderschone egelin. Wat moet egel nu beginnen?
Gelukkig is Mijnheer Eekhoorn er om hem bij te staan met goede raad.
Hij heeft heel wat plannen met de egel. Want om een egelin te veroveren moet je wel héél dapper en beroemd worden...
Een grappig en vrolijk prentenboek met ruwe potloodtekeningen waardoor de emoties van de dieren heel mooi en haast filmisch in beeld worden gebracht.
Sebastian Meschenmoser is beeldend kunstenaar en bracht reeds verschillende verhalen uit over Mijnheer Eekhoorn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... je vanaf 2 juni ook de lees-app voor iPad "E-boeken in de Bib" kan downloaden?
 
In tegenstelling tot de Android-app kan je het leentegoed enkel inbrengen via de Mijn Bibliotheek website.
 
De e-boekencollectie is inmiddels verrijkt met 3 extra gratis kortverhalen:
  • Een onvergetelijke avond (Hilde Vandermeeren)
  • Peter Bergs gaat naar de hoeren (Luc Deflo)
  • Stil Bloed (Bavo Dhooge)
De leentermijn van vier weken start op het ogenblik dat een e-boek gedownload wordt. En dus niet wanneer een lezer het e-boek effectief voor het eerst open doet.

De code van de e-boekenkaart invoeren is niet gebonden aan een leentermijn: het leentegoed blijft het hele projectjaar geldig. Omdat alle e-boeken altijd beschikbaar zijn, hoef je niet te vrezen dat je titel zal uitgeleend zijn.
Lenen doe je dus als je wil starten met lezen.
 
De zomermaanden zijn uitstekend om e-boeken te lenen: iedereen heeft wat meer leestijd en e-boeken op een tablet nemen geen plaats in.
 
Kom gerust eens langs voor je e-boekenkaart. Wij helpen je graag op weg!
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen
 
 
De bib is gesloten op
maandag 9 juni (Pinkstermaandag).
 
 
 
 
 
  
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: