Westerlo - april 2014
Jaargang 4 - nummer 4
 
  Inhoud
Bibkids: Voorleeskwartiertjes - KJV's got talent - Moord in de bib
 
 
GESLOTEN van 28 april t.e.m. 1 mei 
 
De bib is uitzonderlijk gesloten van maandag 28 april tot en met donderdag 1 mei.
Een deel van de vloerbekleding wordt namelijk vervangen. 
 
In de loop van de maand krijgen ook onze balie, de publiekscatalogi en de internetpc's tijdelijk een ander onderkomen in ons zaaltje. Maar we trachten de hinder en de sluitingsdagen tot een minimum te beperken. We hopen alvast op jullie begrip. 
  
 
 
  
Wereldboekendag - Blind Date
 
 
Naar aanloop van Wereldboekendag op 23 april verwennen we onze lezers met een boeken blind date.
Als je van 7 tot 23 april een boek, cd of ander werk uitleent, krijg je daarbovenop een blind date mee. Dat is een roman die wij de moeite waard vinden om gelezen te worden.
 
Laat je verrassen en duik in het onbekende!
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes : Op avontuur!
 

 
 
 
Ook in 2014 staan onze voorleesvrijwilligers weer elke laatste week van de maand klaar om de kleinsten te verwennen met een voorleesmoment. Elke keer komt een ander thema aan bod.
 
Deze maand trekken we op avontuur! 
Op woensdag 23/4 om 14u. zijn de jongste kleuters (1 + 2) aan de beurt.
 
Donderdag 24/4 om 18.30u. zijn de oudste kleuters (3) en het eerste leerjaar welkom.
 
Wie meedoet aan de tekenwedstrijd kan bovendien een mooie prijs winnen.
 
014 53 92 78 
 
 
 
Bibkids: KJV's got Talent
 
 
 
 
Om al onze KJV-juryleden te belonen voor hun inzet dit leesjaar nodigen we ze uit op een heuse KJV'S GOT TALENT, waar ze hun capaciteiten in alle toonaarden mogen botvieren!
De show gaat door op vrijdag 25 april van 18.30u. tot 20.30u. en krijgt uiteraard het "KJV-VIP-only" stempel mee!
 
Wij zijn alvast meer dan benieuwd!
 
In de loop van de maand kan je, naar jaarlijkse gewoonte, ook de kunstwerken van onze KJV-ers (groep 3 en 4) komen bewonderen in de bib!
 
Een herinnering voor alle "losse" KJV-juryleden: niet vergeten te stemmen via www.kjv.be. 12 april is de uiterste datum!
 
 
 
Bibkids: Moord in de bib
 
SILA lost moordmysterie op!
 
In maart riep de bib de hulp in van alle tweedejaars van SILA Westerlo om een moord op te lossen. Jack Novel, een leerkracht Technische Opvoeding van SILA, werd vermoord teruggevonden in de bib. De klassen gingen op zoek naar de moordenaar, het moordwapen en het tijdstip van de moord. En het is hen gelukt! 
 
Wie graag meezoekt, kan de raadsels hier terugvinden. Met de gevonden letters kan je de naam van de moordenaar, het moordwapen of het tijdstip vormen. Succes!
 
Bedankt aan alle leerlingen van het tweede jaar voor hun inzet. Hier vinden jullie enkele foto's terug.
 
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
de eerste pagina's
 
1866. Walter Moody is naar Nieuw-Zeeland gekomen om zijn geluk te beproeven. Wanneer hij in het Crown Hotel arriveert, stuit hij op een groep van twaalf mannen die in het geheim bijeen zijn gekomen om een reeks onopgeloste zaken te bespreken. Een rijke man is spoorloos verdwenen, een prostituee heeft geprobeerd haar leven te beëindigen en in het huis van een dronkaard is een fortuin gevonden. Moody raakt tegen wil en dank verstrikt in het mysterie: een web van lot en toeval, met een grillig en prachtig patroon als de sterrenhemel.
 
Al wat schittert is een duizelingwekkende roman, met een ingenieuze opbouw en een rijk taalgebruik. Eleanor Catton schept een prachtige wereld waarin nog veel ontdekt moest worden, bevolkt door avonturiers, waarzeggers en goudzoekers – kortom, een magische plek. Ze vestigt zich hiermee definitief als een ster aan het literaire firmament en won hier vorig jaar de Man Booker Prize mee.
 
 
Andere blikvangers: 

 
 
 
 een fragment
 
 
Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.
Datzelfde boek doet hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden.
Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen. Ik ben pelgrim.
 
Poppy en Eddie is het nieuwe boek van Herman Brusselmans. Eentje om te onthouden, want de schrijver breekt met zijn alom bekende seksueel getinte schrijfstijl om een tedere pen boven te halen. Hij schrijft namelijk het verdriet over de borstkanker van zijn ex, Tania, van zich af.
 
 
In de tv-reeks "In Vlaamse velden" zag je Marie Boesman geregeld in haar dagboek schrijven en tekenen. Dat dagboek is nu ook als écht boek uitgebracht. Het is hoofdrolspeelster Lize Feryn zelf die het schreef en zorgde voor de vele illustraties. Haar zus Mira Feryn stond in voor de vormgeving. In een aangrijpende taal en met prachtige tekeningen loodst de auteur je met Dagboek van Marie binnen in haar wereld.
 
In Nostalgie van het geluk neemt Amélie Nothomb de lezer mee op een geladen trip door Japan. Een aangenaam weerzien met vele personages uit haar Japantrilogie ("Gods ingewanden", "Met angst en beven" en "De verloofde van Sado").
 
 
de website van het Eén-programma
 
 
de auteur aan het woord 
 
  
 
Met Uitverkoren brengt A.F.TH. van der Heijden een ‘vervolg’ op Tonio, de roman over zijn overleden zoon. Naast de novelle die aan de basis van Tonio lag, bevat dit werk onder meer interviews en het dankwoord dat de auteur uitsprak toen hij in 2013 de P.C. Hooft-prijs in ontvangst nam.  
 
Een lege staatskas, de hongersnood, de onvrede onder de burgers en de steeds luider wordende roep om stemrecht. In deze explosieve sfeer groeien drie jongens op, die elkaar ontmoeten als ze gaan studeren in Parijs: Camille Desmoulins, Georges-Jacques Danton en Maximilien de Robespierre.
Hilary Mantel schetst in Een veiliger oord de jonge jaren van deze mannen, hoe ze hun mening vormen in deze tumultueuze tijd en beschrijft hoe ze uitgroeien tot de personen zoals wij ze nu kennen.
Nadat Valerie Eyckmans in haar geprezen debuut "Verloren maandag" het kantoorleven onder de kritische loep nam, is haar tweede roman, De dierbaren, een satire op het moderne gezinsleven. De dierbaren is een krampachtige zoektocht naar geluk, waarin een pubermeisje, een moeder en een gymleraar voortdurend struikelen over hun eigen idealen. Wanneer de moeder de kat van de leraar aanrijdt, brengt ze meer dan één leven aan het wankelen. In een onhandige poging om alles en iedereen te redden, maakt ze meer brokken dan ze ooit zal kunnen opruimen. "Eyckmans heeft onmiskenbaar talent voor vlijmscherpe dialogen, burleske situaties en markante observaties." De Morgen
 
Erwin Mortier voegt met Spiegelingen een nieuw luik toe aan zijn panoramische schildering van België ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Edgar Demont (personage uit zijn vorige roman "Godenslaap") is een frontsoldaat die gehavend terugkeert naar een land dat hij amper herkent.  
 
 
 de officiële website van de auteur
 
de eerste hoofdstukken 
 
Een maaltijd in de winter van Hubert Mingarelli maakt de waanzin van oorlog begrijpelijk en tegelijkertijd volstrekt afstotend. De auteur volgt de zoektocht van drie Duitse soldaten terwijl zij door de kou dolen, op zoek naar Joden die zich in de bossen ophouden. Een missie waar ze gewoonweg in moeten slagen...
 
De nieuwe roman van Amanda Hodgkinson, Gedane zaken, is een hartverscheurende roman over moederschap, adoptie en het leven van vrouwen op het Engelse platteland in de vorige eeuw.
 
Christian Eschenbach heeft alles verloren: zijn IT-bedrijf, zijn Saab, en zijn Berlijnse loft. Zijn vrouw is vertrokken naar Goa en ook zijn minnares heeft hem verlaten. Hij trekt zich terug als vogelwacht op een verlaten zandplaat en overdenkt zijn bestaan, totdat Anna - die zijn leven al eerder op zijn grondvesten deed trillen - hem plotseling komt opzoeken. De macht van begeerte van Uwe Timm.
 
 
Tijdens de opnames van "Via Annemie" ontdekte Annemie Struyf dat in Kenia nog steeds massaal veel jonge meisjes op gruwelijke wijze worden besneden. Haar dochter, de pas afgestudeerde journaliste Johanna Laurent, trok op onderzoek uit in België en ontdekte dat genitale verminking ook bij ons een taboe-onderwerp is. Ze ontmoette meisjes en vrouwen die hun land ontvluchtten om te ontsnappen aan de mutilatie en ontdekte dat zelfs in het westen jonge meisjes in het grootste geheim besneden worden... Blijf van mijn lijfje.
 
Het frontparadijs is het verhaal van Heinrich Wandt, een Duitse soldaat-journalist in bezet Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit antimilitaristisch pamflet werd in de jaren twintig een bestseller, doch in Duitsland werd de auteur vervolgd wegens smaad en landverraad. Fotograaf Michiel Hendryckx brengt in de inleiding het persoonlijk verslag van zijn ontdekking van het werk van Wandt. Deze uitgave omvat tevens een audio-cd met de Klara-afleveringen over dit bijzondere relaas. 
 
 
 
 
 
een proevertje
 
 
de auteur in het VRT-nieuws
 
In Dwarsligger blikt Marc Descheemaecker niet enkel achterom, maar ook vooruit naar de toekomst van een overheidsinstelling die de transformatie tot een dynamische onderneming nog moet maken. De nieuwbakken NVA'er gunt ons een onthullende blik achter de schermen, met interne spelers die te veel aan hun eigen belangen denken en politieke partijen die de NMBS nog te vaak gebruiken als ideologische hefboom. 
 
Last van een niet te stillen honger naar kennis en informatie? Haal de nerd in jezelf naar boven en ga aan de slag met wetenschappelijke proefjes. Ontdek verrassende aanvullingen en nieuwe inzichten bij verhalen uit het programma Scheire en de schepping. Hoe zorg je ervoor dat je eeuwig voortleeft in de ruimte? Welk huisdier sterft niet als je het in brand steekt? Je komt het allemaal te weten.
   
Doe meer in minder tijd met uw computer, tablet of telefoon! Ervaar de mogelijkheden van sociale media aan de hand van de stapsgewijze uitleg. Binnen de kortste keren heb je Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, YouTube en andere sociale media onder de knie, zonder moeilijk gedoe! Aan de slag met sociale media voor senioren.
 
 
Walter White is leraar scheikunde. Op het moment dat zijn vrouw zwanger is van hun tweede kind, stort zijn wereld in elkaar. Hij blijkt terminaal ziek te zijn: longkanker.
Om ervoor te zorgen dat het gezin na zijn dood niet in financiële problemen terecht zou komen, besluit hij een leven te starten als misdadiger.
Hij gaat met een ex-student van hem drugs produceren en verkopen.
Een ogenschijnlijk simpele plot, die al na aflevering 1 duidelijk is, maar die je gedurende 62 afleveringen (meer dan 3.000 minuten!) aan het schem kluistert.
En het strafste van alles: naarmate de serie vordert wordt ze altijd maar beter, zelden gezien.
Breaking Bad The final season : het slot van een fantastische reeks, die terecht overladen werd met Emmy Awards en Golden Globes.
 
La vie d'Adèle won vorig jaar de Gouden Palm in Cannes.
Voor het eerst in de geschiedenis ging de prijs niet alleen naar de regisseur maar ook naar de twee hoofdactrices. Ze namen de prijs gezamelijk in ontvangst.
De film is gebaseerd op de graphic novel van Julie Maroh, "Le bleu est une couleur chaude".
Het titelpersonage, Adèle, is een meisje van 15 jaar oud, dat verliefd wordt op de 10 jaar oudere Emma, een kunstenares.
"Een waarachtig en hartverscheurend liefdesverhaal". (De Standaard)
 
Niet alleen de boeken van George R.R. Matin scoren, ook de verfilming ervan loopt als een trein.
Game of Thrones, de fantasyreeks van het productiehuis HBO (een garantielabel voor kwaliteit : The Sopranos, Deadwood, The Wire...) is alweer aan zijn derde seizoen toe.
 
 
 
 
 
 
hier de trailer
 
 
hier de Gouden Palm ceremonie
She used to love me a lot 
 
 
hier de hitsingle "Islands"
 
Echte monumenten heb je weinig in de muziekwereld, maar "The Man in Black" is er zeker een van.
Reeds meer dan 10 jaar van ons heengegaan (10 september 2003), echter nog lang niet vergeten.
"Out among the stars" werd begin jaren 80 opgenomen, maar door zijn toenmalige platenfirma nooit uitgebracht (niet commercieel genoeg!).
Met o.a. de schitterende single "She used to love me a lot" hebben we weer een vintage Cash op de plank.
Out among the stars : een geweldige comeback van een man die zich zelfs door de dood het zwijgen niet laat opleggen.
 
 
 
 
 
 
Voorprogramma van The Scabs tijdens hun afscheidsconcert in de Lotto Arena in december 2010, maar momenteel reeds een gevestigde waarde in de Belgische popscène.
Drie jaar na hun uiterst succesvolle debuut Greetings & Salutations brachten de Aalsterse Intergalactic Lovers hun nieuwe cd Little Heavy Burdens uit.
 
Duizendpoot Jef Neve waagt zich geregeld ook aan soundtracks (De helaasheid der dingen, Dagen zonder lief). De muziek die hij componeerde voor de Eén fictiereeks "In Vlaamse velden" is een zoveelste pareltje van zijn hand. In Flanders Fields.
 
 
 
 
 
Kelly's Koplopers
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Kelly.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In bed met Boeddha - Monica Vanleke
 
Het hoofdpersonage is Fanny, een schattige, allesbehalve volmaakte vrouw, en stapelverliefd op Noah, een cameraman. Na hun eerste ruzie vertrekt Noah, zonder afscheid te nemen, voor een maand op boeddhistische tournee naar Ladakh in Noord-India. Fanny wil hem achterna reizen. Door een gelukkig toeval komt ze bij een theatergezelschap terecht dat afreist naar de Himalaya. In India ontmoet ze gids én meditatieleraar Nyingpo en kan haar zoektocht naar Noah beginnen. Dit is voor Fanny de start van een bijzondere reis vol meditatie, dromen en verlangens.
 
De auteur schrijft heel beeldend, met veel humor en de personages zijn uit het leven gegrepen. Laat je bedwelmen door de magische kracht van het Himalaya-gebergte. Een boek waar je goed gezind van wordt.
 
De ijzerkoning - Julie Kagawa
 
Dit boek gaat over Meghan Chase, die 16 wordt. Op haar verjaardag gaat alles in een sneltrein. Het ene moment denkt ze eindelijk indruk gemaakt te hebben op de populairste jongen van haar school en dan moet ze bijna alles (zelfs haar vrijheid!) opgeven om haar halfbroertje te redden!
 
Meghan ontdekt dat er een heel andere wereld bestaat naast de "normale". Samen met haar beste vriend Puck gaat ze naar "de wereld van de fae, Nimmernimmer" om haar broertje te zoeken. Onderweg beleven ze vele avonturen. Kan ze Nimmernimmer redden van de IJzerfae?
 
Wat ik goed vind in dit boek is dat er zowel fantasyfiguren als figuren uit bekende volksverhalen en uit Shakespeare's "Midzomernachtsdroom" zijn verweven. Er dreigt de hele tijd een gespannen sfeertje en telkens als je denkt dat het rustiger wordt, gebeurt er weer iets nieuws en zit je op het puntje van je stoel.
Ik kan niet wachten om het tweede deel van deze vierdelige reeks te beginnen.
 
 
Een paar stappen naar het licht - Bruno Marchand (strip)
 
We bevinden ons in 1958. Je krijgt prachtige stadstaferelen voorgeschoteld van Parijs anno jaren vijftig.
Marianne Bell is een uitgeweken, door de wetenschap gebeten Engelse die al sinds haar jonge jaren in Parijs woont. Samen met haar moeder is ze haar geboorteland ontvlucht vlak na de Tweede Wereldoorlog. Haar vader is tijdens de oorlog in gevangenschap gestorven.
 
Op een druilerige dag rijdt Marianne bijna Peter Banning aan, een man die samen met haar vader in de oorlog gevochten heeft. De reden van hun vlucht uit Londen begint duidelijker te worden door de uitleg van deze man. Was haar vader een hoogverrader tijdens de oorlog?
 
Peter en Marianne gaan samen op zoek naar een zakboekje dat Mariannes vader aan een Nepalese soldaat gaf net voor zijn gevangenschap. Stap voor stap zie je beide "speurders" dichter en dichter bij hun doel komen. Een moderne Blake en Mortimer.
 
 
 
 
 
 
De hoeder van de steen - Kazu Kibuishi
(strip jeugd) 
 
Amulet is een stripreeks die alle kwaliteiten heeft om elke stripliefhebber te boeien. De strip is om te beginnen fabelachtig mooi getekend, in de prachtigste kleuren. Het verhaal grijpt je meteen aan in de proloog, waarin de vader van het meisje Emily dodelijk verongelukt. Na het ongeval verhuizen Emily en haar broertje Navon met hun moeder naar het huis van hun mysterieus verdwenen overgrootvader, waar het zou spoken. Het verhaal gaat pas echt van start als hun moeder in de kelder wordt ontvoerd door een monster met grijparmen en Emily en Navin op pad moeten om haar te redden. Ze volgen haar naar een ondergrondse wereld, bevolkt door demonen, robots en pratende dieren en worden geholpen door de amulet die Emily in het huis van haar overgrootvader vond.
 
Volg de fantastische avonturen en beproevingen die de twee kinderen beleven. Kunnen ze hun moeder redden?
 
Een combinatie van sprookje en fantasy waarin zowel kinderen als volwassenen volledig door meegesleept worden. Spannend, leuk en bloedmooi getekend. Een absolute aanrader! 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... er een nieuwe lading daisy-boeken ter beschikking is in de bib? 
Het zijn boeken (meestal romans) die volledig ingelezen zijn. Ze zijn speciaal bedoeld voor mensen met een leesbeperking (dyslexie, blind, slechtziend, afasie, MS).
 
Het verschil met luisterboeken (= gewone cd-schijfjes) is dat een volledig boek op 1 daisy-schijfje past en dat de daisy-speler "onthoudt" waar je gestopt bent. Hij start m.a.w. de volgende keer net op de pagina waar je geëindigd bent.
 
Je kan deze boeken beluisteren via een daisy-speler (uitleenbaar in de bib), maar ook op je cd player of pc werken ze perfect.
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: