Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
Mei 2018
Nr. 95
   
 
 
Moestuin
 Gratis moestuinlespakket voor scholen
Kweken van groente, fruit en kruiden is leuk, maar succesvol oogsten is best lastig. Daarom helpen wij je graag bij het starten van je moestuin.
 
Hier vind je o.a. een werkboekje voor een moestuintje
 
 
4 en 5 mei
 
Links over dodenherdenking en bevrijdingsdag
 
Moederdag
Al snel in mei (13 mei) is het weer moederdag. Natuurlijk maak jij voor de liefste moeder van de wereld iets moois, of speel je een moederdag spelletje. Ook kun je zien hoe moederdag vroeger werd gevierd.
 
 
Nederland in oorlog
 
 
  Wil jij voor en na de meivakantie aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog dan is er HIER een mooi lespakket voor groep 5/6 en 7/8 te vinden. Met digibordlessen en handleiding en vele digitale lessen
 
Begin schooljaar
Beetje vroeg, maar ik kwam hem tegen: Alvast voor het nieuwe schooljaar: een vrolijke rap om het jaar goed te starten. Meezing- en karaoke versie
 
 
 
 
 
Een goede rekenstart
 
Uw leerlingen succeservaringen laten opdoen bij hun eerste kennismaking met rekenen, hoe doet u dat?
 
Poppies art
 
Leuke les met poppies art
Met filmpje


 
WhatsApp op je computer
Op vrijwel alle smartphones staat WhatsApp geïnstalleerd, maar wist je dat je WhatsApp ook kunt openen op jouw computer? Je gaat naar de speciale website https://web.whatsapp.com (let op: Internet Explorer wordt niet ondersteund) en scant de code met je telefoon. Vervolgens wordt de telefoon met de browser verbonden. Alle gesprekken worden getoond. Als je veel moet typen of op veel gesprekken tegelijk wilt reageren is deze functie ideaal. Met Web WhatsApp is het bijvoorbeeld mogelijk om vragensessies te organiseren. Een andere nuttige functie is het versturen van bestanden van je computer naar gespreksdeelnemers. Ook kun je makkelijk foto’s van je telefoon ontvangen via WhatsApp.
 
 
 
Kindertube
  Kindertube.nl is een kindvriendelijke variant van YouTube. De eigenaar van de website heeft een grote verzameling kinderfilmpjes aangelegd die netjes ingedeeld zijn in categorieën en voorzien zijn van een duidelijke thumbnail. Als de gebruiker op een tegel klikt, speelt het filmpje af binnen kindertube.nl. Door de grote knoppen kan de website makkelijk bediend worden op tablets. De filmpjes zijn met name geschikt voor de onderbouw van de basisschool. De website biedt ook een app die erg eenvoudig werkt. Deze app is voor jonge kinderen gemakkelijk te begrijpen.

 
Levend stratego: Kunst
Ook met kunst bezig? In de link een levend stratego spel met het thema kunst. Veel speelplezier allemaal.
 
 
Kinderhoortest
 
Met de Kinderhoortest kunnen kinderen op een snelle en eenvoudige manier hun gehoor testen. Deze test meet hoe goed uw kind spraak in ruis (“rumoer”) kan verstaan en tonen van elkaar kan onderscheiden.
Test je gehoor in 5 minuten!
.
 
Ontmasker de robot
Intelligente computers spelen een steeds grotere rol in ons leven. Dat merk je niet altijd. Veel bedrijven gebruiken bijvoorbeeld chatrobots om vragen te beantwoorden en die lijken steeds meer op mensen. Ontdek samen met je klas hoe je een chatrobot herkent en hoe die precies werkt. En bedenk samen wat jullie daarvan vinden! Dat is pas mediawijs.

Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen moeite hebben met het inschatten van de betrouwbaarheid van informatie online. In deze les werken kinderen aan 21ste eeuwse vaardigheden en ontdekken ze hoe chatbots werken.

Ze gaan chatsbots naspelen en leren kritisch na te denken over hoe slim computers kunnen zijn.
 
Ontmasker de robot is een korte, informatieve en vrolijke les voor groep 6 en 7. Kinderen werken samen aan informatievaardigheden, mediawijsheid, kritisch denken, computational thinking en ICT vaardigheden.
  • De les is speels en vraagt weinig voorbereiding.
  • De les is bedoeld voor groep 6 en 7 en duurt 1,5 uur.
  • Op de site vind je een handleiding voor de leerkracht, een digibord presentatie en werkbladen voor gebruik in groepjes en. 
 
 
Wozzol


Woordjes leren met Wozzol
Het doel van Wozzol is om het woordjes leren in een vreemde taal efficiënter, makkelijker en leuker te maken. Leer zo meer in minder tijd.
Wozzol is een adaptief overhoorprogramma. Het overhoort de woordjes die jij vandaag moet leren. Niet te veel en niet weinig
 
Hoax, nepnieuws
Een filmpje van de volkskrant over nepnieuws. Goed om eens met de kinderen te kijken en ze leren goed na te denken of het allemaal wel klopt wat ze zien op internet
 
 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

 
 
Sponsor
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 

 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,