Februari 2022

Corona en zo...

Corona
Als gevolg van de coronamaatregelen, heeft het bestuur van Kenniscentrum Groen & Handicap al bijna twee jaar op een onbevredigend laag niveau kunnen functioneren. We konden nauwelijks natuur- en recreatiegebieden bezoeken om deze te controleren op de mate van toegankelijkheid en bruikbaarheid voor mensen met een beperking.
Maar er is hoop: nu de samenleving weer voor een groot deel open gaat, kunnen we weer op pad om deze belangrijke taak op te pakken. Er liggen intussen een aantal vragen van beheerders die onze expertise willen inzetten om de toegankelijkheid van enkele gebieden te beoordelen, zoals Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen en de Amsterdamse Waterleidingduinen. 

Scootmobielroute over het Leersumse Veld geopend

Scoot & GoOp donderdag 4 november opende Rick Brink, voormalig Minister van Gehandicaptenzaken, de meervalide belevenisroute ‘SCOOT & GO’ over het Leersumse Veld. Deze tocht van 10 kilometer, waarbij de scootmobiel over onverharde bos- en heidepaden rijdt in een prachtig natuurgebied, is in Nederland uniek in zijn soort. De scootmobiel kan kosteloos worden geleend bij de receptie van Molecaten Park Landgoed Ginkelduin in Leersum. Hierdoor wordt het beleven van het mooie en afwisselende landschap van de Utrechtse Heuvelrug ook mogelijk voor mensen die tijdelijk of permanent slecht ter been zijn. Anderen kunnen gezellig met hen meelopen; de scootmobiel rijdt in een wandeltempo. ‘SCOOT & GO’ dus, een laagdrempelige manier van recreatie voor iedereen. Informatie over de route is te vinden op www.scoot-en-go.nl

Toegankelijk ommetje Eersel geopend

Week van de ToegankelijkheidWethouder Léon Kox opende eind vorig jaar officieel het ‘Toegankelijke ommetje Eersel’. Het eerste rolstoelvriendelijke wandelknooppunten ommetje in Nederland!  Dit ommetje is een goed begaanbare wandelroute van ongeveer vier kilometer voor mensen met een beperking, of bijvoorbeeld met een kinderbuggy. Een groep enthousiaste wandelaars wandelde het traject, en nam de rolstoelvriendelijke picknicktafel aan de Kievitsbocht officieel in gebruik. 
Verdere informatie over het ommetje is te vinden 
op de website van Visit Brabant.

Gebruiksvriendelijk hek

HekEen grote wens van Groen & Handicap is een gebruiksvriendelijk hek dat in natuurgebieden geplaatst kan worden. Er is nog steeds geen goede oplossing voor een hekwerk dat vee de doorgang belemmert en dat tegelijk zelfstandig door bezoekers met een rollator, rolstoel of scootmobiel kan worden geopend. Afgelopen jaar is er opnieuw geëxperimenteerd. We zijn op de goede weg maar het proces gaat traag omdat we medewerking uit de metaalsector missen. We zoeken met spoed een metaaldeskundige die vaardig is met lassen en mechanieken.
Als gevolg van de opheffing van de Stichting Nationaal Informatiesysteem Toegankelijkheid besloot het NIT-bestuur om het bedrag, dat nog op de bankrekening stond, te schenken aan Groen & Handicap en dat bedrag te oormerken voor de doorontwikkeling van het gebruiksvriendelijk hek.
 

Wisselingen in het bestuur

logo257x140Op 4 juni vorig jaar overleed plotseling Cees van Helteren, onze secretaris-penningmeester. Hij was al meer dan 30 jaar actief betrokken bij Kenniscentrum Groen & Handicap. Zijn hele leven, als directeur van natuur- en recreatieschap De Biesbosch, als secretaris-penningmeester én als lid van de visitatiecommissie van Groen & Handicap, was Cees bezig met de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de natuur voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking.
De functie van secretaris-penningmeester is overgenomen door Harry Dietz, die al meer dan 20 jaar als communicatieadviseur betrokken is bij G&H.
En tot onze vreugde meldde medio vorig jaar Harry Helmich zich als potentieel bestuurslid. Na een positieve kennismaking werd hij in juli als bestuurslid geïnstalleerd.
Zoals eerder gemeld is Job Haug sinds juli 2020 bestuurslid. Kees Kuijken blijft onze onvermoeibare voorzitter.

Jaarverslag 2021

Kalender 2021Het Jaarverslag 2021 van Kenniscentrum Groen & Handicap is verschenen. Het verslag bevat een opsomming van de activiteiten die Groen & Handicap vorig jaar heeft ontwikkeld. Als gevolg van de coronamaatregelen kon het bestuur dit jaar minder doen dat gehoopt. Het Jaarverslag 2021 is hier als pdf-bestand te downloaden. 

 

 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: harrydietz@natuurzonderdrempels.nl