NIEUWSBRIEF
september 2020
 
 
 
   8e jaargang, nummer 3
 
 
Beste mede-Hilversummers,
Een nieuw seizoen is begonnen, met vele beperkingen. Alle reden voor een HV-nieuwsbrief want er zijn wel degelijk noemenswaardige verbindende activiteiten in Hilversum. Ik wil vooral jullie aandacht vragen voor de Hilversum100; een initiatief dat volledig past in de geest van Hilversum Verbonden. Verder zijn er meerdere nieuwe ontmoetingsplaatsen ontstaan in de stad; Vonk, LOKAAL, Tante Jans, Buurtpost Zuid, AllArt. Een bezoekje waard.
 
Hoezeer er ook behoefte is elkaar te ontmoeten, toch hebben we als bestuur besloten dat de zomerborrel dit jaar niet door gaat. Ook nog geen RepairCafé, maar er is een alternatief op 10 oktober bij Sus & So; een KledingRepairCafe. Een mooi initiatief.
 
Voor nu wil ik jullie opnieuw sterkte en gezondheid wensen in deze vreemde corona-tijden. Wanneer mensen ideeen hebben hoe we meer vorm kunnen geven aan deze verbondenheid neem dan svp contact met ons op via info@hilversumverbonden.nl of 06-1250.5498
Aernoud Olde, coördinator Hilversum Verbonden     
   
 
 

2, 3 en 4 oktober: De Duurzame Driedaagse van de Hilversum100. Kom je ook?

Drie dagen met groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum: dialogen, (kook)workshops, duurzame markt, tiny houses, fietssafari en meer. Even niet over corona maar wel op anderhalve meter natuurlijk.
We werken nog hard aan het programma, maar om je alvast een idee te geven staan er al 20 activiteiten op: de-duurzame-driedaagse
 
De Duurzame Driedaagse vindt op meerdere locaties plaats en is ook deels online. De huidige locaties: LOKAAL, Vonk in de wijk, @AllArt,  Fabrique Ludique, Tante Jans, en wijkcentrum Hilversumse Meent.
Vanaf 10 september kun je je voor verschillende activiteiten aanmelden. We hopen je 2, 3 of 4 oktober te zien!
 
Hilversum100: 2, 3 en 4 okt - de-duurzame-driedaagse
 

 

Gevraagd: werkende smartphones en tablets

Gevraagd: werkende smartphones en tablets van maximaal 4 jaar oud (technologisch niet afgeschreven) voor kwetsbare mensen zodat zij kunnen beeldbellen, Whatsappen en internetten met hun naasten.
Door het coronavirus kunnen veel mensen niet makkelijk de deur uit. Gelukkig kunnen zij via internet contacten hebben of een virtueel uitstapje maken. Maakt u dat mogelijk? Lever dan nu uw apparaat in! En wij zorgen er samen met Versa Welzijn voor dat het apparaat terecht komt bij de mensen die het nodig hebben. Wij helpen de mensen graag online op weg met het gebruiken van het apparaat. Alvast hartelijk dank.
Neem contact op met Inge van Dommelen, inge@hilversumbonden.nl, 06-3830.2925
 

Operatie Klimaat! Wie doet een keer mee?

De Aarde warmt steeds sneller op. Toch is het nog niet te laat. Als we het samen doen, kunnen we klimaatverandering stoppen. Alleen: is jou ooit iets gevraagd door de politiek? Bijvoorbeeld over een eerlijke prijs voor boeren, of over de rol van grote bedrijven? Daar brengen wij verandering in met Operatie Klimaat. Doe je mee? Dan gaan we samen op zoek naar eerlijke klimaatoplossingen.
 
Wij zijn een groep vrijwilligers uit Hilversum die zich inzetten voor Operatie Klimaat van Milieudefensie. Wij horen graag de mening van mensen uit Hilversum over eerlijke klimaatplannen. Wat moet de politiek volgens jou doen? Laat het ons horen! Meldt je aan via email of Facebook.
 
 

Villa Vogelzang; een Parentshouse in Hilversum?

Joanne Vogelzang wil in Hilversum tijdelijke woonruimte creeren voor ouders met kinderen die zich in een echtscheidingssituatie bevinden. Dit alles min of meer volgens het concept van Parentshouses.nl.
Joanne kan dit niet alleen realiseren en zoekt medestanders om samen aan inwoners die in scheiding liggen tijdelijke woonruimte te bieden, zodat ze die zware periode goed door kunnen komen, en zich kunnen voorbereiden op de volgende fase in hun leven. Samen met hun huisdier, en/of in de buurt van hun kind. Lees meer op < link >.
 

Samenwerkende bewonersorganisaties: brede discussie over de toekomst van Hilversum

Vlak voor de zomervakantie ontstond er in Hilversum een samenwerkings-verband van ruim 30 bewonersorganisaties die aan de gemeente vroegen gehoord te worden over een vergaand plan voor meer woningen in de stad, het zogenaamde 'sleutelgebied-project. Na 3 avonden praten in het raadhuis werd besloten gehoor te geven aan de bewonerswens.
Dit najaar gaat daarom een grootschalig participatietraject gestart worden om met de Hilversumse samenleving samen een helder beeld te krijgen van welke kant we met Hilversum op willen.
Wordt vervolgd!
 
 

KledingRepairCafe - donderdag 10 oktober bij Sus & So

Moeilijke naaiklusjes? Sus & So organiseert op donderdagavond 10 oktober in samenwerking met Marijke van Repair Café Hilversum een kleding-reparatie-avond in onze winkel in Hilversum (Bussumerstraat 69C, 1211 BJ Hilversum).
__________________________________________________________________
 
De vrijwilligers van het Repair Café-Hilversum staan na de corona-crisis weer voor u klaar in Wijkcentrum De Zoutkeet.
 
Repair Café Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
Repair Café Hilversum  < website >
 
 
 
 
 
Lees hier de HilverZon-nieuwsbrief.

Nieuws van HilverZon

* 17 november: HilverZon University lezing Marjan Minnesma
HilverZon University is terug! Op 17 november pakt Marjan Minnesma van Urgenda de draad op met een lezing in De Bethlehemkerk.  Lees hier verder...
 
* Meld je aan voor de HilverZon-nieuwsbrief: Zonneberichten (=nieuwsbrief)
______________________________________________________________________
* De HilverZon Energiecoaches geven gratis en onafhankelijk advies.
Een slimmere thermostaat? Of denk je aan zonnepanelen? Kom langs bij het Energieloket, elke woensdag vanaf 15 uur in bibliotheek Hilversum of maak een afspraak met een van de Energiecoaches.
 

Welkom bij LOKAAL

Sinds kort is er onder de naam 'De Kwekerij', een tijdelijk stadspark gecreëerd bij het station met een jeu de boulebaan, maar ook concept store LOKAAL.
 
Een plek om al het moois te ontdekken dat in Hilversum bedacht, gemaakt, gebouwd en geteeld wordt. Zonder plastic, mooi, gezond en lekker. Voor een kadootje of voor jezelf. Laat je verrassen en inspireren en ontmoet de ondernemers achter de lokale producten.
Je kunt bij LOKAAL ook terecht voor informatie over energiezuinig leven, gezonde levensstijl, ecologisch bouwen, creatieve samenwerking, duurzaam ondernemen en lekker gekke activiteiten.
 
Een en ander wordt georganiseerd in samenwerking met het duurzaamheidsplatform Hilversum100. Houd de agenda van LOKAAL in de gaten want er gaan workshops, filmavonden en andere activiteiten georganiseerd worden. Meer info: lokaalhilversum.nl/. Zien we je snel?   
 

Vredesweek: 20 - 27 september

In de derde week van september wordt ook dit jaar de Vredesweek gehouden, dit jaar met een aangepast programma i.v.m. corona.
 
Zondag 20 sept.: #Vredeswandeling (een verkorte route met 7 stops). Verzamelen 14uur op de Kerkbrink, route o.a. langs MH17 monument.
 
Woensdag 23 sept.: onthulling 7e #Vredespaal. 19uur bij Rosarium.
 
Zondag 27 sept.: #Vredesmeditatie op het marktplein

U bent van harte WELKOM in de #Vredesweek, met hartelijke Vredesgroeten, namens de VREDES werkgroep Tukkie Tuk
  (ttuk @ versawelzijn.nl)
 
 
 
 
 
_____________________________________ 
Hilversum Verbonden is een vrijwilligers-initiatief. Vanuit een kleine kerngroep ondersteunen wij tal van burger-initiatieven zoals Repair Cafe Hilversum, Fietsen alle Jaren Hilversum, de beursvloer, HilverZon en diverse wijkgroepen.
Onze belangrijkste activiteit is echter communicatie; twitter (@hsumverb), de website en deze nieuwsbrief.
 
Zin om mee te denken en/of doen? Of wil je helpen bij de communicatie of bij het ondersteunen van initiatieven? Laat het ons weten: info@hilversumverbonden.nl