TIB Nieuwsbrief
Juni 2020
 

Beste collega,
 
De laatste weken van het schooljaar zijn aangebroken. En wat een jaar was het! Zeker een om tijdens de vakantie in het zonnetje, onder het genot van een lekker drankje, nog eens rustig op terug te kijken. Tijd om te bezinnen, te reflecteren, maar ook om vooruit te kijken. En wellicht heeft u als IB’er straks (weer) tijd om in de boeken te duiken en te lezen. Speciaal daarvoor hebben we nu een leuke win-actie opgezet voor de nieuwe TIB tool: Zelfsturing in de klas. Zo doe je dat! Ga nu naar onze LinkedIn- of Facebookpagina. Gemist? Geen nood! Speciaal voor onze trouwe nieuwsbrieflezers verloten we er nog eens twee. Meedoen? Stuur dan een mailtje met ‘winactie TIBtool nieuwsbrief’ naar j.vanloon@instondo.nl
 
We wensen u alvast een heerlijk ontspannen zomer toe en zien u graag in het volgende schooljaar.
 
De TIB redactie
 
 
Oproep: Nieuw TIB nieuwsbriefredactielid gezocht!
Vind jij het leuk om jouw mede IB collega’s maandelijks te inspireren met de beste weetjes en informatie? Houd jij het nieuws bij en vind je het leuk om dit te bundelen? Wil je een bijdrage leveren aan goede informatieverspreiding onder IB’ers? Versterk dan nu onze nieuwsbriefredactie!
 
Elke maand komt de nieuwsbrief van de TIB uit. Voor deze redactie zoeken wij een collega die het leuk vindt om hier een bijdrage aan te leveren. Dit kan gewoon lekker vanuit thuis en kost je niet veel tijd (indicatie 1-2u per maand). Samen met de andere redactieleden verzamel je het belangrijkste nieuws en dat lever je aan bij de hoofdredacteur. Zij maakt de nieuwsbrief verder op en zorgt voor verspreiding. Als redactielid van de TIB nieuwsbrief heb je veel mooie voordelen. Zo ben je gratis lid van het magazine TIB en ontvang je ook gratis de nieuwste TIBtools thuis op de mat. Daarnaast mag je gratis een congres naar keuze bijwonen. En de andere voordeeltjes... die bespreken we tussen ons ;-)

Interesse? Meer info of gewoon gelijk super enthousiast en gelijk aanmelden? Mail dan naar Janneke van Loon, j.vanloon@instondo.nl.
 
Quickscan Burgerschap
De PO raad heeft op 23 juni de Quickscan Burgerschap gelanceerd. De Quickscan Burgerschap is een hulpmiddel voor basisscholen om een beeld te krijgen van de stand van zaken rond het burgerschapsonderwijs in hun school. Klik hier voor de Quickscan.
 
IB'er van het jaar 2020-2021
 
Vanaf nu kunnen schoolleiders, leraren, ouders, IB-netwerken, samenwerkingsverbanden, IB'ers en ketenpartners nieuwe kandidaten aanmelden voor de verkiezing "IB'er van het jaar 2020-2021".

Inzenden is mogelijk tot 1 oktober 2020. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar: hoofdredactie@tijdschriftib.nl. Vermeld in uw mail, naast uw gegevens, ook de naam, het e-mailadres en het telefoonnummer van de IB'er die u nomineert. Beschrijf daarnaast kort en bondig: wat maakt de betreffende IB’er zo speciaal op zijn of haar school? Kunt u hiervan specifieke voorbeelden geven? Waarom verdient hij/zij de titel 'IB'er van het jaar'?
 
Wat Pygmalion, Rosenthal en Selfulfilling prophecy's met elkaar te maken hebben
Het Pygmalion effect, ook wel het Rosenthal-effect genoemd sluit aan bij de selffulfilling prophecy wat inhoudt dat leraren, soms onbewust, verwachtingen hebben van bepaalde leerlingen. Deze verwachtingen zijn van invloed op de prestaties van deze leerlingen. De sturing die de leerkracht heeft kan zowel in positieve zin, als in negatieve zin: hoge verwachtingen leiden tot hoge opbrengsten, lage verwachtingen leiden tot lage opbrengsten. Uit onderzoek blijkt dat de verwachtingen van de leerkracht dus essentieel zijn voor de prestaties van de leerling.

Het Pygmalion effect, ook wel het Rosenthal-effect genoemd, sluit aan bij de selffulfilling prophecy die inhoudt dat leraren, soms onbewust, verwachtingen hebben van bepaalde leerlingen. Deze verwachtingen zijn van invloed op de prestaties van deze leerlingen. De sturing die de leerkracht heeft kan zowel in positieve zin, als in negatieve zin: hoge verwachtingen leiden tot hoge opbrengsten, lage verwachtingen leiden tot lage opbrengsten.
 
Uit onderzoek blijkt dat de verwachtingen van de leerkracht dus essentieel zijn voor de prestaties van de leerling. In 1968 onderzocht wetenschapper Robert Rosenthal samen met schoolleider Lenore Jacobson de invloed van verwachtingen op de ontwikkeling van leerlingen. Voor een korte video over dit onderzoek, klik hier (absoluut leuk om even te kijken!).
 
Pygmalion verwijst naar een prachtige eeuwenoude Griekse mythe waarin prins Pygmalion een standbeeld maakte van zijn ideale vrouw. De prins werd verliefd op het beeld omdat dit zo perfect was. De Griekse Godin van de liefde, Aphrodite, bracht het beeld tot leven. De kern hiervan is dat mensen met geloof en inzet een ander kunnen veranderen.
 
Een selffulfilling prophecy (beschreven door socioloog Robert. K. Merton) is een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen ervan. Simpel gezegd: hoe je denkt over een situatie roept gedrag op dat je gedachten ondersteunt wat vervolgens vaak leidt tot het uitkomen van jouw gedachten. Ook dit kan zowel in de positieve als negatieve zin gezien worden.

Al met al wijzen ze alle drie op één belangrijk aspect; onze verwachtingen hebben invloed op de uitkomsten. Laten we daar eens over nadenken en meenemen in de praktijk van morgen...
 
 
Gelijke kansen in het onderwijs
Wetenschappelijk onderzoek laat steeds weer hetzelfde beeld zien: kinderen uit hogere sociale milieus hebben betere kansen op school dan kinderen uit lagere sociale milieus. Dit heeft o.a. te maken met sociaal- en cultureel kapitaal waarin kinderen verkeren. Hoe hoger, groter en beter dat is, hoe beter je kansen op school. Scholen zouden deze kansenongelijkheid moeten compenseren maar helaas is het zo makkelijk nog niet. Leraren zijn eveneens hoog opgeleid en ook de lesmethodes weerspiegelen het hogere milieu. Gevolg: leerlingen uit de hogere milieus voelen zicht beter thuis en gedijen beter op school.
 
Didactief heeft een mooi boek gepubliceerd over kansengelijkheid op school met daarin praktische inzichten uit onderzoek voor leraren in het basisonderwijs. Je kan het boek voor €15,95 bestellen of gratis downloaden. Het lezen zeker de moeite waard.
 
Social Media
Bent u al lid van onze kanalen? Zo nee, word dat dan snel en mis nooit meer de nieuwste updates, nieuwtjes, acties, kortingen en nog veel meer!
 
   
 
Tijdschrift Intern Begeleiders is een uitgave van:
Instondo B.V.
Binnen Kalkhaven 263
3311 JC Dordrecht