Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
Maart 2018
Nr. 93
   
 
 
Hoemaakjeeenblog.nl

 
Een blog als website voor de klas
Kinderen maken op school allerlei dingen van tekeningen tot rekensommen, maar hoe leuk is het nou als ze al het werk dat ze maken gewoon online terug kunnen vinden op één centrale plek.
Een blog is een mooie manier om het werk van de kinderen online te vertonen, zo kunnen ook ouders gemakkelijk het werk van hun- en de andere kinderen bekijken.
Lesideeën met een blog
Hoe ziet een blog er uit? Hoe valt het op? Hoe verander je de layout?
De blog als openbare agenda voor de kinderen en ouders
Ook kan een blog van de klas gaan dienen als een plek waar jij als leerkracht bijvoorbeeld het huiswerk opschrijft of waar de ouders en kinderen kunnen zien wanneer er activiteiten staan geplant met de klas.
Hoe krijg je het door de kinderen gemaakt werk op de blog?
Je kunt gewoon een foto maken van bijvoorbeeld een tekening of een artikel en die foto kun je vervolgens weer op de blog plaatsen (hierover in het eBook meer).
Hoe maak je nou zo’n blog?
Vandaag de dag is het maken van een blog hartstikke eenvoudig geworden, zo kun je bijvoorbeeld op de volgende website: 
Op die website kun je een gratis eBook downloaden (in PDF-formaat) en daarin leer je vervolgens in 5 stappen met behulp van schermafbeelding van iedere stap, hoe je een blog maakt.
Maar dat is nog niet alles want na iedere stap is een link te vinden naar een online video-instructie van de des betreffende stap, op die manier wordt het nog duidelijker en is een blog niet alleen leuk voor de kinderen maar ook voor de leerkracht.
 
 
Beleef de lente
   Beleef de Lente start dit jaar medio maart
Ze volgen onder andere weer de slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil, kerkuil en koolmees. Ze krijgen ook enkele nieuwe soorten voor de webcam. 
Kom alvast in de sfeer en bekijk de trailer van Beleef de Lente 2016! Met de mooiste, ontroerendste en spannenste momenten van Beleef de Lente 2015.
 
En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten.
 
Via www.volgdevos.nl kun je al sinds een paar weken het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lente

 

 
 Leuke links over de lente:
Werkboekjes Lente. Twee werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen. 
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10. 
Hoeveel lettergrepen heeft het woord? 
 
Check nu Newswise

 
Newswise is een programma voor begrijpend lezen in het Engels aan de hand van actuele onderwerpen. Het is kant-en-klaar aanvullend materiaal om uw leerlingenextra Engels (op niveau) aan te bieden. Elke twee weken verschijnt er een nieuwstekst plus opdrachten (niveau A1, A2 en B1 van het ERK), ontwikkeld door de makers van Nieuwsbegrip en een native speaker. Newswise wordt beoordeeld met een 8.
Probeer Newswise nu zelf twee maanden uit en vraag een gratis proeflicentie aan op www.newswise.nl
 
Cito eindtoets en entreetoets
 
In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl  zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
 
 
 
 
Veel leerkrachten “klagen” vaak dat het altijd een enorm karwei is om kopieerbladen uit te zoeken, te printen, etc. wanneer de CITO spellingtoets is geweest. Meester Frank heeft daar een antwoord op bedacht dat kan worden gebruikt om in ieder geval het zoeken naar en de verwerking van oefeningen van de verschillende spellingcategorieën te vereenvoudigen. Klik maar op:
 
 
 
 
 
 
 
Boomfeestdag
 
   
14 maart 2018 is de Nationale Boomfeestdag
Dan wordt de 62-ste editie van de Boomfeestdag gehouden. Naar verwachting doen 100.000 kinderen mee in ruim 290 gemeenten (75%) in Nederland en zij planten die dag met elkaar zo’n 200.000 bomen en struiken.
 
Koningsspelen
Op vrijdag 20 april 2018 vieren we voor de zesde keer de Koningsspelen.
Ook in 2018 maken we er een groot feest van: jouw school kan zich al inschrijven voor de Koningsspelen op vrijdag 20 april. Doe het snel, zodat jullie verzekerd zijn van een Koninklijk ontbijt en een sportief cadeau!
Wanneer sluit de inschrijving voor de Koningsspelen 2018? Wanneer is de bekendmaking van het Koningsontbijt? Wat is een Koningsmatch? En wanneer is de release van het Koningsspelen lied en de dans van Kinderen voor Kinderen? Je leest het allemaal in de Koningsspelen Toolkit.
 
Klik ook snel HIER

 
 
 
 
Congres Executieve functies in de klas
 
Congres Executieve functies in de klas
Executieve functies zijn fundamenteel voor het schoolsucces van je leerlingen. Welke executieve functies zijn nodig bij het uitvoeren van verschillende leertaken? Hoe herken je leerlingen met zwakke executieve functies? En hoe begeleid je deze leerlingen?
Kom naar het congres ‘Executieve functies in de klas’ en help je leerlingen taakgerichter te werken!
 
MateoEarth
  Leuk voor het Digibord. MeteoEarth brengt op een prachtige manier temperatuur, neerslag, bewolking en wind in beeld.

 
Fun with English: energizers
Geef je Engels aan je groep? In dit artikel vind je een aantal Engelstalige Energizers. Het gebruik van deze energizers is een leuke en zinvolle manier om niet alleen tijdens de Engelse les, maar op meer momenten gedurende de week bezig te zijn met Engels. Zo doen de kinderen een zo rijk mogelijke woordenschat op.  
 
 
 
Wie is de mol? bij gym
  Wie is de Mol in de gymles!
Twee opdrachten uit wieisdemol gewoon spelen in de gymles. Klik HIER voor de uitleg en meer spellen.


 
Lesmateriaal over schaatsen
Speciaal in aanloop naar het schaatsseizoen biedt de KNSB u deze winter kosteloos informatieve werkboekjes aan voor leerlingen in de groepen 3/4, 5/6 en 7/8. In de werkboekjes komt de veelzijdigheid van het schaatsen aan bod, met onderwerpen als het langebaan-schaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inline-skaten. Leerlingen leren over veiligheid op de schaatsbaan en ze kunnen oefeningen doen, alles om ervoor te zorgen dat de leerlingen straks goed voorbereid op het ijs staan.

Het lesmateriaal bestaat per groep uit een interactief werkboekje van 16 pagina's en een online handleiding voor de leerkracht.

 
 
Orgaandonatie
  Nu de nieuwe donorwet is aangenomen door de Eerste Kamer is vanaf 2020 iedereen donor, tenzij je daar bezwaar tegen hebt natuurlijk. Maar wat is orgaandonatie precies, wanneer heb je het nodig en waarom is het zo belangrijk? Zo was Mats opeens heel erg ziek, zijn lever werkte niet meer, maar gelukkig heeft hij van iemand anders een nieuwe gekregen. "Een hele goeie", zegt hij zelf. Bekijk hier het filmpje over orgaandonatie.
.
 
Vers van het klokhuis
Op deze pagina vind je iedere week leuke nieuwe dingen vers van het internet! Leuke filmpjes, toffe apps en meer dingen die je gezien moet hebben! 
 
 
De grote rekendag


Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 t/m 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek! De volgende Grote Rekendag vindt plaats op woensdag 28 maart 2018. Het thema van deze 16e editie is ‘De school als pakhuis’.
 
Engels als tweede taal
Op de website 'ESL-Kids' - 'ESL' staat voor 'English as a Second Language' (Engels als tweede taal) - vind je heel veel leuke - gratis - materialen en ideeën om te gebruiken bij jouw Engelse les:
 
 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
1 april

Kinderboekenschrijver Jozua Douglas heeft een 5 delige grappencursus op zijn website gezet. In zijn boek 'De vreselijke tweeling' zitten ook veel 1 april grappen.
Leuk om de filmpjes eens te bekijken en om met de kinderen een grap in te studeren voor thuis!
 
Harm Hofstede maakte een leuke digibordgrap.
Zeg dat je met de hele klas een groepsfoto gaat maken met het digibord. Als de klas er goed voorstaat druk je op de rode knop en zie wat er gebeurd...
 
De 1 apriltoets is natuurlijk ook erg leuk. Maak een toets waarbij er tussen de algemene kennisvragen 'vreemde' vragen en opdrachten zitten zoals: 'Ga staan en weer zitten' of 'tik drie keer met je potlood op tafel'. Doe alsof het een hele belangrijke toets is en vertel dat de kinderen de vragen GOED moeten lezen. De laatste vraag op de toets vermeldt dat het kind de vragen goed gelezen heeft en alleen vraag 1 en 2 (schrijf je naam en de datum op) hoeft te maken en mag genieten van wat het om zich heen ziet. Hier een ervaring van juf Jedermann.
 
Ook juf Jedermann heeft een leuke 1 april grap om met de kinderen uit te halen.
Waar het mee te maken heeft? Strikdiploma's... Klik hier om te zien wat het precies inhoudt.
 
Nog meer voorbeeld grappen:
 
Plantjes
Plantjes hebben water nodig. Dat wordt te duur voor school. Alle kinderen moeten een fles water meenemen.
Shirt
Geef eind maart een brief mee waarin staat dat voor het gemak/ beter overzicht in de pauzes, de kinderen voortaan per klas een gekleurd t shirt aan moesten.
Lijstje erbij welke klas, welke kleur. Ingangsdatum 1 april
Luizen
Alle plantjes die dag door de luizenmoeder laten besproeien onder het mom van: dan krijgen die planten tenminste geen luizen. Kinderen moeten ook mee besproeid worden, preventief. (uiteraard met water)
WC-rol
Geef in de bovenbouw een brief mee waarin staat dat er zo vaak geklooid wordt met wc papier (steeds rollen weg) dat ieder kind voortaan zijn eigen rol moet hebben en die blijft dan in de klas. Je moet dan wel voor wat voorbereiding zorgen, zodat het echt lijkt:
- kom af en toe met commentaar op de klas over gerotzooi met wc rollen
- zet niet de datum van 1 april in de brief, maar zet erin dat het gewoon "per direct" ingaat. Geef de brief dan 31 maart mee.
- op de dag zelf ontvang je kinderen met "goed zo, zet je naam er maar op en zet hem daar maar op de kast" (plek vrijmaken), zo maak je het geloofwaardig. Pas later vertellen dat het een grap is (als alle kinderen er zijn en je hebt al een setje boze ouders bij je bureau staan).
Sportdag
Leerlingen moeten allemaal in sportkleding komen omdat er een toernooi is (of een sportdag ik weet het niet meer). Ze vonden het NIET LEUK toen ze hoorden dat het een grap was. Iedereen kwam in sportkleding.
Muts
Geef op 31 maart een brief mee dat er de volgende dag een proef gehouden gaat worden in overleg met de universiteit in de buurt: er is  een vermoeden dat kinderen met een warm hoofd betere concentratie hadden. De volgende dag wordt dit ook in de klas bekeken. Alle kinderen moeten een muts meenemen en deze de hele morgen op houden.
Bacteriën
Met ingang van 1 april, mogen de kinderen de juffen geen hand meer geven (hier doen ze dat altijd bij binnenkomst) maar een hoofdknik. Er kan een heel verhaal bij over bacteriën en dat ze het in landen zoals Zweden ook zo doen.
Witte sokken
Hier moesten de kinderen allemaal witte sokken aan omdat ze zo de gewaxte vloer goed konden uitpoetsen.
Luizencontrole
Luizencontrole bij de deur van de klas. Iedereen die is goedgekeurd krijgt een soort van blauwe, papieren badmuts op. Reden: luizen-uitbarsting.
Gekke haren dag
Hier is het morgen gekke haren dag. Iedereen mag zo leuk mogelijk voor de dag komen. Degene met het leukste kapsel krijgt een prijs.
Handdoekje
Beste ouders,
De afgelopen weken zijn de kinderen actief geweest met het waterproject en het milieu. Als school vinden we het belangrijk om een milieubewuste organisatie te zijn. Wij zamelen o.a. oudpapier in en versturen veel post via de mail. Wij willen graag nog minder papier verspillen door de kinderen allemaal een eigen handdoekje te laten meenemen voor het afdrogen van hun handen. Morgen ontvangen wij haakjes om deze kleine handdoekjes aan de achterkant van de stoeltjes te bevestigen. Mocht u thuis dus een klein handdoekje met lusje hebben, wilt u dit dan aan uw kind meegeven. Alvast bedankt voor uw medewerking
De kleuters
hebben samen met de juf een andere juf voor de gek gehoden.
Er was namelijk een kindje heel erg gevallen in de klas, dit was eigenlijk geen echt kindje, maar een pop. En toen gingen wij naar een andere juf toe. De eigen juf ging ook mee. En toen ging die mee en de klas in en toen riepen wij allemaal snel 1 april!!!
Tja, die andere juf, die natuurlijk helemaal niets doorhad toen een juf en 26 kleuters in "paniek" naar haar toe kwamen...
Computers
De ontwikkeling van kinderen raakt ernstig in gevaar door al het digitale geweld dat op ze af komt. Ze kunnen zich minder goed concentreren, hun spreek- en schrijfvaardigheid wordt minder, ze kunnen geen stukken tekst meer lezen. We hebben daarom besloten om per direct alle tablets, laptops en computers weg te doen. Mocht u interesse hebben dan kunt u na schooltijd een apparaat ophalen. Alles wat we om 16.00 nog hebben staan gaat mee met het grofvuil.
Theater
Morgen gaan we met school naar het theater, groep 3,4 en 5. De vraag was nu of de kinderen in verband met deze voorstelling een atlas en een aardappel mee konden nemen.
Verkeersexamen
Het verkeersexamen in groep 8 vervroegd naar 1 april. De eerste vragen waren normaal, maar ze werden steeds raarder!
Parkeervergunning
Er was een school was die had gezegd dat ouders een parkeervergunning moesten kopen en dat ze anders niet meer bij school mochten parkeren. Dit vanwege de vele problemen die er zijn met auto's rond de school. Ze hebben heel veel boze mails gehad en er zijn daadwerkelijk ouders die zo'n vergunning hadden gekocht (bij twee mannen met geel hesje op school).
De gymleraar vroeg aan een leerling of die even een linkshandige hockeystick uit het materialenhok wilde halen. Toen zij weg was werd een andere leerling op pad gestuurd om bij de concierge het aardappeltrapje te halen. De rest van de klas lag helemaal krom van het lachen.
Prikje
Dochter kwam op 1 april thuis met pleister op de arm.
'We hebben een prikje gehad'.
Waaaaaaat?
'Mam, het jeukt, kun je de pleister er af halen?'
En onder de pleister stond...

 
 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

 
 
Sponsor
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 

 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,