Noordnijs 
januari

NoorderRondtochten
Tocht om de Noord

 

een Wandelfestival in hartje winter

Beste TodN'ers,

 
Over minder dan 2 weken wordt de tweede editie van de Noorder Rondtochten georganiseerd. Tijdens deze unieke winter4daagse lopen de wandelaars over sneeuw en ijs weder dienende, langs de Groningse tochten (kanalen). Een schaatsklassieker, die wandelend over 130 kilometer wordt afgelegd, dwars door de provincie. Niet voor doetjes, maar voor de doorgewinterde wandelaar. 
 
Ophalen van startkaarten en andere informatie
Deelnemers, die zich hebben ingeschreven voor de Noorder Rondtochten, kunnen vanaf dinsdag 17 januari hun startkaart (en meer informatie) ophalen via mijn.Noorderrondtochten.nlOm in te loggen gebruikt u het emailadres dat gebruikt is bij het inschrijven en het wachtwoord dat u per e-mail hebt ontvangen. Indien u het wachtwoord kwijt bent, kunt u op deze inlogpagina m.b.v. emailadres het wachtwoord opnieuw opvragen.
 
Startprocedures Noorder Rondtochten
Alle deelnemers ontvangen een persoonlijke starttijd, waarbinnen men op zijn vroegst kan starten. De starttijden zijn gekoppeld aan startgroepen. Evenals bij de TodN houdt de organisatie zich strikt aan de volgorde van starttijden!

Stempel & Go: U zult niet allemaal op hetzelfde moment starten, maar in startgroepen met steeds 30 min. daartussen (behalve op zondag, dan wordt gestart met 15 min. daartussen). Er wordt gestart volgens het systeem Stempel & Go, dat betekent: U komt op uw starttijd aan bij de startplaats, u krijgt een stempel en u kunt direct beginnen met uw wandeltocht (behalve op dag 1). Er zijn dus geen gezamenlijke startmomenten. ‘s Ochtends zijn er geen grote verzamelplekken, kom dus niet (veel) vroeger dan uw starttijd, want dan staat u letterlijk in de kou!!

Stempelkaart en vervoerbewijs
De stempelkaart krijgt u uitgereikt bij de start van de NRT, na het scannen van uw startkaartHoud de startkaart (met barcode) bij de hand, want deze wordt op meerdere dagen gescand! In de stempelkaart vindt u een Arriva vervoerbewijs en de NRT traktatiebonnen die u na afloop kunt verzilveren. Op uw eerste wandeldag kunt u (zonder stempelkaart) met de trein van Arriva reizen naar de startplaats, gebruik (print) hiervoor het aparte Arriva reisdocument, dat u vindt op uw persoonlijke pagina.
.
Routebeschrijving
U kunt de routebeschrijving(en) voor uw wandeletappes downloaden en printen vanaf uw persoonlijke pagina:  mijn.Noorderrondtochten.nl, klik op route en routebeschrijving (beschikbaar vanaf 17 januari 2017). U kunt de route ook volgen via GPS of KML (zie website). De route is aangegeven met routebordjes bij elke kruising en (vaak) opgevolgd met een kleur- of lichtobject, zodat u zeker weet in welke richting u moet doorlopen.
 
 
 
 
Wat treft u nog meer aan in deze TodN Noordnijs?
- NRT Arrangement bij de Diek'n
- Vooruitblik TodN 2017
- Waterschappen zijn Themapartners 2017 
- TodN krijgt een nieuwe website
 
 
NB
Helaas ontvangen niet alle Ziggo (en @Home) abonnees de TodN Noordnijs!! Heeft u wandelvrienden met deze mailadressen stuurt u dan svp de Noordnijs door naar hun. Bovendien staat de laatste TodN Noordnijs altijd rechts bovenaan op onze homepage: TodN.nl en op Facebook.com/TochtomdeNoord.
 
 
Arrangement Noorder Rondtochten 2017
 
Er zijn nog steeds een paar overnachtingsplekken beschikbaar bij de boerderij de Diek'n. Zij verzorgen een compleet verzorgd arrangement tijdens de winter4daagse.
 
Arrangement 1:
Aankomst woensdag 25 jan t/m zondag 29 jan. (uitchecken in overleg)
4x overnachting; 4x ontbijt; 4x lunchpakket; 4x diner (wo/do/vrij/zat)
Inclusief vervoer van en naar de treinstations Loppersum en uithuizen op de wandeldagen.

Arrangement 2:
Aankomst donderdag 26 jan t/m zondag 29 jan. (uitchecken in overleg)
3x overnachting; 3x ontbijt; 3x lunchpakket; 3x diner (do/vrij/zat)
Inclusief vervoer van en naar de treinstations Loppersum en uithuizen op de wandeldagen.

Low Budget Comfort (een comfortabel bed op een meerbedkamer)
Arrangement 1 : € 280,- p.p.
Arrangement 2 : € 218,- p.p.
 
Sfeervolle 1 of 2 persoonsgastenkamer
Voor 1-persoonskamer
Arrangement 1 : € 384,- p.p.
Arrangement 2 : € 296,- p.p.
 
Voor 2-persoonskamer
Arrangement 1 : € 314,- p.p.
Arrangement 2 : € 243,- p.p. 


Boerderij De Diek’n, Dijkumerweg 2, 9914 TH Zeerijp
tel. 0596-581199,  www.dediekn.nl 
 

 
 
Wilt u nog een voorproefje op de Noorder Rondtochten 2017?  
 
Bekijk dan de mooie filmpjes van: Jaap en Heleen Engbers, zie onderaan de  fotopagina van de NRT.
 
 
 
 
Vooruitblik Wandelfestival Tocht om de Noord 2017 
 
Foto hieronder: Wandelaars gaan 300 jaar terug in de tijd

 
‘de kracht van water’
Precies driehonderd jaar geleden in de kerstnacht van 1717 brak een hevige noordwesterstorm los die het kustgebied van Nederland, Duitsland en Scandinavië teisterde. In dit gebied kwamen naar schatting 14.000 mensen om het leven. Het was de grootste vloed sinds bijna vier eeuwen en de laatste grote overstroming in Noord-Nederland.
Het wandelfestival Tocht om de Noord brengt op 23 en 24 september 2017 deze natuurramp op theatrale wijze uitgebreid onder de aandacht. De wandelaar maakt een ontdekkingstocht door Groningen anno 1717, dwars door en over de (oude) dijken, tuinen, kerken, boerderijen, molens en weilanden.
Kerstvloed
De grote kerstvloed van Groningen is voor de komende editie het thema van Tocht om de Noord. Deze ramp voltrok zich in de kerstnacht van 24 op 25 december 1717.
Op het noordelijke platteland stond het water een paar meter hoog en in de stad Groningen kwam het water enkele voeten hoog. In de provincie Groningen werden dorpen die direct achter de zeedijk lagen bijna volledig weggevaagd. In totaal maakte de overstroming in Groningen 2276 dodelijke slachtoffers. Er werden 1455 huizen vernield of ernstig beschadigd en hele veestapels werden vernietigd.

Als de dijken breken
Tocht om de Noord staat erom bekend dat de routes, dorpen, locaties ieder jaar veranderen en dat op het wisselende thema en de sfeer sterk wordt ingezoomd. Elk dorp vertelt een eigen waargebeurd verhaal uit 1717.  ‘Je loopt als wandelaar door een decor van driehonderd jaar geleden, terug in de tijd met eten, kleding en gebruiken. De wandelaar krijgt de rol van dijkwachter, hij stapt in een levende documentaire die hem terugbrengt naar 1717. Hij beleeft op verschillende plekken wat er gebeurt ‘als de dijken breken!’ 
 
Praktische Informatie over het Wandelfestival Tocht om de Noord 2017
Data: 23 en 24 september 2017
Starttijden: van 06:00 uur tot 11:00 uur
Startplaats: Termunterzijl en Zoutkamp (ovb)
Route: (deels) over de oude dijk, die destijds doorbrak  
Afstand: 80 kilometer in twee dagen. Ook kortere etappes mogelijk
Karakter: wandelfestival waarbij deelnemers niet langs, maar dwars door bijzondere locaties gaan
Zintuig 2017: voelen
Thema: de kracht van water  
Maximum aantal deelnemers: 5.000
Informatie en inschrijven (vanaf 1 maart): www.tochtomdenoord.nl
 

Waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest
Themapartners TodN 2017

 
Terug naar het verleden, een blik op het heden
 
Dit nooit weer!! (groen gearceerd was overstroomd)

In Nederland wonen we veilig achter duinen en dijken. Maar waterveiligheid is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt om voortdurende aandacht en inzet van de waterschappen. Ook vanwege ontwikkelingen als klimaatverandering, bodemdaling en aardbevingen. In Groningen wordt de zeedijk bijvoorbeeld op verschillende plekken versterkt. Grondlegger van deze hedendaagse dijk is de provinciaal ambtenaar Thomas van Seeratt. Na de Kerstvloed mocht hij aan de slag met de aanleg van een nieuwe dijk. Deze werd hoger, breder en minder steil.  De Kerstvloed 1717 markeert daarmee een belangrijk moment in de geschiedenis van provincie Groningen en in die van de waterschappen. Groningen kent sindsdien geen overstromingen meer. Tocht om de Noord brengt wandelaars terug naar 1717. En de waterschappen vergezellen hen graag naar het verleden. Maar als themapartners hopen zij deelnemers tegelijkertijd een blik op het heden te kunnen geven……

 
Een nieuw visitekaartje (website) voor Tocht om de Noord
De Tocht om de Noord krijgt een nieuwe website. Op dit moment wordt achter de schermen hard gewerkt om het nieuwe visitekaartje van het wandelfestival klaar te hebben voor de TodN Opening op vrijdag 17 februari. De officiële start van de inschrijving zal traditioneel zijn op 1 maart 2017 (0.00 uur).
 
 
 
Het kan zijn dat niet alles op de (huidige en oude) TodN website goed functioneert, alvast onze excuses.
 
 

Facebook en Twitter bij TodN
Wilt u de activiteiten van Tocht om de Noord blijven volgen, kijk dan op facebook.com/tochtomdenoord.
 
Wilt u via Twitter mooie activiteiten en foto's met ons delen? Gebruik dan in al uw berichten over Tocht om de Noord: #TochtomdeNoord. 
 
Wilt u op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws tijdens de Tocht om de Noord? Zoek dan op twitter: #TodN2017
 
Lets keep in Contact!

 
 
Tocht om de Noord, Postbus 3104, 9701 DC  Groningen
Facebook.com/tochtomdenoord ; twitter.com/tochtomdenoord