Voor woensdag 10 maart 2021
 
Dag lezers van de Oppepper,

Eén jaar....
Aanstaande zondag bestaat de Oppepper één jaar. Op zaterdag 14 maart 2020 stuurden we de eerste 'Oppepper van de Dag' rond. Toen nog zonder plaatjes. We dachten 'voor een paar weken'. De eerste maanden verscheen de Oppepper dagelijks.
 
Wat vond je tot nu het leukste, meest interessante, meest ontroerende onderdeel van de Oppepper?  Schrijf het hier op.
 
Legpuzzels in overvloed
En we hebben veel legpuzzels te geef en te leen. Af te halen bij Helmi op de Bergweg. Stuur een mailtje aan oppepper@senver.nl Het is er echt weer voor, voor een puzzel van 1000 stukjes....
 
Veel groeten van de samenstellers van vandaag: 
Riny, Ko, Henja, Helmi, Irene en Ineke
 
       
 
Gedenken Jeroen van Merwijk
Naar aanleiding van het overlijden van Jeroen van Merwijk vandaag een piepkleine impressie van zijn werk. Hij heeft zoveel geschreven, gezongen, gecreëerd. Dat is niet zomaar samen te vatten.


Nog een bijzondere aankondiging van de Oudejaarsconferentie van Jeroen in 2019 waarin hij zegt ‘was volgend jaar maar alvast voorbij.’ Vooruitziende blik?
 
 
Meezinger voor de woensdag
ABBA is een Zweedse popgroep, die in 1972 in Stockholm gevormd werd door Agnetha Fälskog (zang), Björn Ulvaeus (gitaar en zang), Benny Andersson (piano en zang) en Anni-Frid Lyngstad (zang). ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums (en ruim 370 miljoen platen in totaal).
 
Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer “Waterloo”. De naam ABBA is een acroniem, bestaande uit de eerste letters van de voornamen van de leden. Na 2 huwelijken en daarna weer twee echtscheidingen was de rek eruit.  In 1983 laste de groep een rustperiode in die uiteindelijk definitief bleek te zijn. Jammer, want ze maakten geweldige muziek…

 
 

 
Feuilleton III, aflevering 28. Een Spannend Verhaal

(Deze aflevering is écht van Irene Gret...)
Ze is er; parkeert de auto en loopt naar binnen. Maar bij de huiskamer deinst ze ontzet terug: de kruk van de deur voelt kleverig aan. Als ze hem naar beneden duwt en naar binnen wil, is het net of er iets in de weg zit.
Ze veegt haar hand af aan haar lichte bloes en ziet tot haar ontzetting dat er rode vegen op komen. Er zit bloed aan de deurkruk! 
 
 
Een liefdeslied van Henk Westbroek
In het kader van de serie liefdesgedichten stuurt Ko van den Bovenkamp deze keer een gedicht/lied van Henk Westbroek.
Als jij je kleren aantrekt zonder haast
En haast zonder erbij na te denken
Kijk ik naar een omgekeerde strip-tease
Van een volmaakte schoonheid
Elke handbeweging een gedicht
Elke buiging als een roos die sluit
O schat van mij, o hemels hoge ster
Zelfs jouw schaduw kan mij verblinden
 
 
De reacties op de fotopuzzel van zondag
Cobi Buschman maakte een foto van de reclameschildering op de muur van het pand.En schreef: het huis is de fabrikeurswoning, Groest 116, gebouwd voor de fam van Rhijn. Mooi pand.

En Victoria van Schijndel: Wat leuk mijn oma is hier geboren in 1867. Overleden in 1939. Catharina van Rhijn. Haar vader was tapijtfabrikant.

Winfried Gall was ook weer van de partij: Na 1940 was er een antiekhandel gevestigd en dus ook van hieruit uitgeoefend.
 
Pieta Weeda, Claire Verlinden, Nico Smit en  Dini Hekelaar hadden het ook goed.
Cok van Schaik die na vele jaren weer terug in haar geboorte dorp Hilversum is komen wonen schrijft: Dit is de zg. Fabrikeurswoning, behorende bij de tapijtfabriek NV Stoomtapijtfabriek. Oorspronkelijke bewoners waren: de directeur van de stoomtapijtfabriek Van Rhijn met zijn gezin.

Op internet trof hij dit
.

Marie Louise van Rhijn, achterkleindochter van de oude fabrikeur wist het volgende te vertellen: Ze kwam er in haar jeugd vaak over de vloer. Voor de jongste spruiten van de familie, die zich tot de elite van het industriedorp mocht rekenen, was er in het huis aan de achterzijde een apart deel gereserveerd, waar de kinderen en kleinkinderen zelfs hun eigen salon-en-suite hadden. Dat bracht vaak uitkomst op de zondagen, wanneer de zoons en dochters bij hun ouders gezellig een kopje thee kwamen drinken.

Lees verder

 
 
Wijsheid en haiku
De wijsheid
We zijn allemaal geboren met de belofte dat onze menselijke woon- en verblijfplaats tijdelijk zal zijn. De fundamentele tegenstellingen tussen geboorte en dood, tussen ziek en gezond en tussen verlangen en angst scheppen het spanningsveld dat elke mens in beweging en in leven houdt. Het zijn deze zeer gevoelige en gespannen samenhangen die ons herinneren sterfelijk te zijn en elke dag geboren te kunnen worden.
 
Diederik van Rossum

En de Haiku
Thuis bij twijfel
en eigen met misschien en als
weigert hij besluit.
LT