Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
September 2017
Nr. 87
   
 
Omdat het schooljaar al eerder start dan 1 september, stuur ik deze nieuwsbrief ook maar eerder dan 1 september. Hopelijk hebben jullie daar wat aan. Succes in het nieuwe schooljaar!
 
Check nu Newswise
Newswise is een programma voor begrijpend lezen in het Engels aan de hand van actuele onderwerpen. Het is kant-en-klaar aanvullend materiaal om uw leerlingenextra Engels (op niveau) aan te bieden. Elke twee weken verschijnt er een nieuwstekst plus opdrachten (niveau A1, A2 en B1 van het ERK), ontwikkeld door de makers van Nieuwsbegrip en een native speaker. Newswise wordt beoordeeld met een 8.
Probeer Newswise nu zelf twee maanden uit en vraag een gratis proeflicentie aan op www.newswise.nl
 
Mees & Co
MEES&CO is een merk speciaal voor meesters en juffen. Wij hebben MEES&CO opgericht vanuit de gedachte dat het beroep van leerkracht een beroep is om trots op te zijn en dat er meer mannen voor de klas moeten komen. Er zijn namelijk steeds meer scholen zonder een meester. 1 op de 6 basisscholen heeft geen man meer die lesgeeft. Ook zijn meesters en juffen tegenwoordig vaak negatief in het nieuws over de werkdruk, hun loon of over de vakanties die zij hebben. Wij proberen met onze producten uit te stralen dat het beroep van leerkracht juist een beroep is om trots op te zijn.
 
Zomer


 
Leuke links over de zomer:
 
 
Knutselideeen over de zomer
 
 
Nog meer zomer: 
Leuke filmpjes Natuurbeelden van Teleblik over de zomer 
 
Zomer met je handen & voeten
 
Kinderboekenweek 2017
Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017, die loopt van woensdag 4 oktober tot en met zondag 15 oktober 2017.
 
 
De typetuin is geheel vernieuwd!
 
De online omgeving van Typetuin is nu nog leuker, spannender en leerzamer geworden. Cursisten redden samen met verschillende karakters hun tuin van de “leesetende plant”. Met onder meer extra leerzame mini-games, speciale aandacht voor kinderen met dyslexie, diverse woordpakketten en modules om spreekwoorden te oefenen. De nieuwe applicatie is onder andere tot stand gekomen in samenwerking met illustratoren van de Efteling. Hiernaast is de adaptieve methode nog verder ontwikkeld en krijgt iedereen die de cursus volgt er begeleiding bij. Ook voor scholen zijn er verschillende opties om typecursussen op de school aan te bieden, van eigen licenties tot de mogelijkheid waarbij Typetuin alle facetten van de typecursus verzorgt en de school alleen een ruimte hoeft aan te bieden.
Nieuwsgierig naar de nieuwe Typetuin applicatie? Ga dan naar https://www.typetuin.nl.
 
Nieuw schooljaar
 
 
Een juf met erg leuke ideeen. Ook voor aan het begin van een schooljaar!
 
Het nieuwe schooljaar
In het nieuwe schooljaar moet je ook weer een nieuwe plattegrond maken van je nieuwe klas. In PowerPoint kun je makkelijk een plattegrond van je klas maken. Wil je weten hoe? Klik dan HIER.
Er zijn verschillende opstellingen mogelijk.
De PowerPoint kun je ook vertonen op je digibord en dan bijvoorbeeld samen met je leerlingen een indeling maken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Herfst
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nog even niet aan denken...
Op 22 september begint de herfst echt.
Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden
 Herfst voor leerlingen
 
Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden
 
 

 
Spelles
 
 
Een platform op Facebook en Twitter om gave gymlessen te vinden en met elkaar te delen.
Inmiddels al gevolgd door 10.000 mensen.
 
Een leuk voorbeeld is ook:
 Vier op een rij met water/sponzen!
Ideaal voor als het in de gymzaal te warm is. Het enige wat je nodig hebt, is stoepkrijt, bak met water en een paar sponzen en het spel kan beginnen. Het idee is simpel: probeer op de grond (op een muur kan ook) vier op een rij te krijgen. Is het spel klaar? Even wachten en je kunt weer opnieuw beginnen.
Nog een website met allerlei gratis filmpjes voor gymlessen is sportenspelxl.nl
 
 
 
Quiz
 
 
Op Yurls Quizzen vind je nu ook een quiz over de zomer. De antwoorden op de vragen zijn te vinden op WiKids.

Nieuw is ook een Engelstalige quiz over de seizoenen. De antwoorden op deze vragen zijn te vinden op Simple English Wikipedia
 
Groepsdynamiek: Fotograaf voor een week!
Wanneer je wil werken aan een prettige groepsdynamiek in de klas moet je er voor zorgen dat de sfeer goed is en dat ieder kind zich veilig voelt. Dat weten we natuurlijk allemaal, leuke ideeën om te werken aan en leuke sfeer in de klas zijn dan altijd welkom. Een leuke tip is de fotograaf voor een week.  

 
 
Online cursus Scratch
 
Per 1 september biedt de TU Delft kosteloos een online cursus Scratch aan voor leerkrachten die hun leerlingen willen leren programmeren.
Deze online cursus is vooral een kans om leerlingen in een vroeg stadium met programmeren kennis te laten maken.
Er is ook een cursus voor leerlingen. Deze doet een groot beroep op de creativiteit van leerlingen en laat zien dat vrijwel alles mogelijk is digitaal
 
Dag van de duurzaamheid
De Dag van de Duurzaamheid start met het voorlezen van een duurzaam verhaal op basisscholen, kinderopvangcentra en kinderboerderijen door het hele land.
Het nieuwe boek gaat over duurzaam voedsel. Basisscholen en voorlezers kunnen zich nu aanmelden voor de Voorleesactie op 10 oktober 2017
 
 
 
 
 
 
Geen strand, wel verkoeling?
Speel waterwaggel!

Stel, strand of zwembad zit er niet in...
Je bent de eeuwenoude sproeier spuugzat, maar je hebt wél een schoolplein tot je beschikking en je kunt ook aan emmers water en lege bekertjes komen...

Speel dan de waterwaggel!!
Een wedstrijd die je op je sokken kunt winnen, als je tenminste het slimst, snelst en handigst bent. En de winnaar krijgt natuurlijk de heerlijke verkoeling van een emmer water over het hoofd (of wat je dan samen ook als prijs afspreekt).
 
Rekentekenspel
Door de sommen goed uit te rekenen, maken de leerlingen een tekening in het grid van 1-100.

 
 
Wist je dat?
 
 
 
 
 
 
Beoordeling werkstuk
Handig document om een werkstuk te beoordelen
 
 
Prinsjesdag
 
 
19 september is het prinsjesdag, want dan is het de 3e dinsdag van september.  Klik HIER voor prinsjesdag-tips.
Bekijk de Teleblik-fragmenten over de oorsprong en betekenis van deze dag. Er is ook een complete les voor PO over Prinsjesdag.
Prinsjesdag op Teleblik
Video's, kleurplaten en 10 meerkeuzevragen over Prinsjesdag
10 meerkeuzevragen met feedback voor de leerling. Kijk ook naar het werkboekje, de kleurplaten en de webpaden.
 
Prezi maken in 5 minuten
Ipv een powerpoint kun je ook een Prezi maken. Een cursus Prezi presentatie (filmpje) maken in 5 minuten vind je hier.

 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
Ben je geflipt?!

 
Educatieve video's van Benjegeflipt?!. Hier leggen ze in een filmpje op een leuke manier ingewikkelde sommen of taalregels uit.
De laatste gaat over ALS/DAN
 
Rekenmateriaal maken
  

 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

Sponsor
 
Sponsor
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 

 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,