Westerlo - juli/augustus 2014
Jaargang 4 - nummer 7
  
  Inhoud
  
 
De bib op Facebook!
  
Sinds enkele weken is de bib actief op Facebook!
 
Vind ons leuk (dat vinden wij leuk! ;-)) en blijf op de hoogte van alles wat hier reilt en zeilt. Maar ook de laatste nieuwtjes uit de wereld van film, muziek en literatuur zullen we je niet onthouden.
 
Geen Facebook-account? Geen probleem! Surf naar www.facebook.com/bibwesterlo en ook zo kan je al onze berichten lezen.
 
 
  
 
Film: Marina 
 
In het kader van het Westels Volksfeest kan je op vrijdag 11 juli op het voorplein van het gemeentehuis naar "Marina" komen kijken.
 
Deze film is gebaseerd op het jonge leven van Rocco Granata met Matteo Simoni en Evelien Bosmans in de hoofdrollen.
Het Italiaans jongetje volgt in de jaren 50 zijn vader naar België, waar die als mijnwerker een beter bestaan hoopt op te bouwen. Maar Rocco heeft andere toekomstplannen dan de mijn en gaat op zoek naar zichzelf en de liefde.
 
regie: Stijn Coninx - 118 min.
 
vrijdag 11 juli om 22 uur
op het voorplein van het gemeentehuis
toegang gratis - bar vanaf 21 uur
 
i.s.m. KWB Westerlo & Vlaanderen Feest
 
 
 
 
 de officiële website
 
 
 
Film: Het vonnis 
 
 
de trailer
Als de moordenaar van zijn vrouw door een procedurefout wordt vrijgelaten, slaan bij Luc Segers de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen en zal zich daarna meten met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten.
 
Een pakkende rechtbankthriller met Veerle Baetens en Koen De Bouw over recht en rechtvaardigheid, moraal en ethiek.
 
regie: Jan Verheyen - 112 min.
 
vrijdag 9 augustus om 21.30 uur 
op het voorplein van het gemeentehuis
toegang gratis - bar vanaf 20.30 uur
 
i.s.m. KWB en Welzijnsschakels
 
 
  
 
 De zomer van het spannende boek
  
De Zomer van het Spannende Boek bezorgt de liefhebbers zoals steeds een flinke portie spanning, mysterie, avontuur én uiteraard leesplezier!
Neem een kijkje in onze befaamde "kast" en je wordt gegarandeerd om de oren geslagen met kogels, messen en snedige verhalen.
 
Kortom, de bib staat weer garant voor een zinderende zomer!
 
 
 
Tablets: de nieuwe media 
 
 
Op donderdag 12 juni vond er in de bib een infonamiddag rond tablets plaats.
Toen ging het vooral over de aankoop van een toestel. Met meer dan 80 geïnteresseerden kunnen we spreken van een geslaagd initiatief.
 
Als soort opvolging van deze namiddag denken we eraan om een beperkte "lessenreeks" (4 à 5 namiddagen) ivm het praktische gebruik van tablets op te starten in de bib.
 
Deze zou, in samenwerking met de seniorenraad, plaatsvinden in het najaar en ook gegeven worden door Leo Verstappen.
 
Geïnteresseerd ? : Geef je naam door : marc.struyfs@bibwesterlo.be of l.verstappen@telenet.be 
 
 
 
Bibkids: Fundels 
 
 
De bib gaat digitaal... De nieuwe FUNDEL-formule komt eraan! 
 
Vanaf augustus starten we met een nieuw type fundels: een volledig digitale vorm die je via je Mijn Bibliotheek-profiel 4 weken kan ontlenen en bekijken op een iPad, iPhone, Android tablet en Android smartphone.
 
Je hebt dus in principe geen fundellezer of boekje meer nodig en krijgt via je online bibliotheekprofiel toegang tot max. 7 boekjes. De werkwijze is vergelijkbaar met die van de e-boeken en is gratis voor de leden van de bib.
 
Het aanbod wordt ook uitgebreid met digitale AVI-fundels (voor beginnende lezertjes), dit enkel voor iPad.
 
Heb je geen tablet of iPad? Geen probleem, je kan uiteraard nog blijven genieten van de 'gewone' fundelboekjes met de rugzakjes!
 
Hou onze website en facebookpagina goed in de gaten voor de officiële start van deze nieuwe fundels. Meer info kan je alvast lezen op www.fundels.com
 
 
 
 
Bibkids: De Weddenschap met SILA 4 
 
De leerlingen van 4Sa, 4Sb en 4Sc gingen in september een Weddenschap aan met de bib om drie boeken te lezen dit schooljaar. Bij elk boek hoorde een creatieve opdracht. Als laatste taak maakten ze een nieuwe cover van een boek uit onze collectie. De resultaten kan je volgende weken komen bekijken in onze jongerenhoek en sommige vind je ook online.
 
Op het einde van het schooljaar werden ook de prijzen uitgereikt op school. Alle leerlingen hebben een uitnodiging gekregen voor onze openluchtfilm Marina op 11 juli. Drie leerliingen hebben een pakket met een boek en DVD gewonnen. Enkele leerlingen boden aan om een uurtje te komen helpen in de bib als tegenprestatie. Voor hen hebben we leuke opdrachten klaarliggen...
 
Bedankt aan de klassen en leerkrachten! We wensen jullie een fijne vakantie toe!
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
"Je kunt er verliefd worden, of pinten drinken met je vader.
Je kunt in een videoclip belanden van je grote helden, of op de voorpagina van alle kranten."
 
Niemand had veertig edities geleden kunnen voorspellen dat het kleine Werchter elk jaar opnieuw enkele dagen lang het muzikale middelpunt van de wereld zou zijn.
 
Humo-journalist en wandelend muziekarchief Jan Delvaux bundelde 40 jaar Rock Werchter in 352 pagina’s. Een boek vol sterke verhalen en foto’s van festivalgangers, artiesten en medewerkers. 
Verhalen van nu en vroeger, onstage, offstage én backstage. Met ook een rijkgeïllustreerd archief waarin onder meer een volledig overzicht van de unieke collectie affiches.
 
Werchter. Rock sinds 1975 gaat op zoek naar het geheim achter "het beste festival ter wereld". Een must-read voor alle fans!
 
nieuwsgierig? hier een inkijkje
 
Andere blikvangers: 

 
 
 
 
 
Waarom België (geen) wereldkampioen wordt. Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom België wereldkampioen kan worden (zoals: we hebben de beste keeper en de beste verdediger), maar er zijn er minstens evenveel om aan te nemen dat dat onmogelijk is (zoals: andere landen zijn nóg beter en geen enkele Duivel is ooit al zo lang van huis geweest). België wereldkampioen: is het een malle droom? Gunther Schepens en Herman Brusselmans beantwoorden de vraag in een fel, maar ook hilarisch steekspel. 
 
Jeffrey Wijnberg, ervaren psycholoog en voetbalfanaat, doet het pijn wanneer hij weer eens een wedstrijd verloren ziet gaan, puur omdat spelers zonder zelfvertrouwen aan de wedstrijd beginnen. Maar er is meer psychologie in het voetbal dan alleen het geloof in eigen kunnen. Met Voetbal is psychologie kunnen spelers, trainers en voetballiefhebbers hun voordeel doen door hun eigen psychologische kracht en inzicht te versterken.
 
Manu Keirse pleit in Zie de Mens voor een radicaal nieuwe manier van kijken, een die de waardigheid van mensen centraal stelt. Want pas als we dat doen, kunnen we waarachtig met elkaar omgaan. En dat is misschien wel de echte uitdaging als je zorg wil dragen voor anderen, in je gezin en familie, in de opvoeding en in het onderwijs, in de gezondheidszorg en in de zorgverlening, of als leidinggevende in een organisatie.
 
De Groote Tocht is niet alleen een wielertocht en een radioprogramma. Het is ook een boek. Sterker nog: het zijn twee boeken in één. Gepassioneerd wielertoerist Marc Monballieu stelde een tocht van 200 km samen die leidt langs 100 monumenten die elk een ander verhaal over de gruwelen van de Groote Oorlog vertellen. Annemie Peeters schildert 10 portretten van mensen die opmerkelijke herinneringen ophalen aan de Eerste Wereldoorlog.
 
 
 
  een fragment
 
 de auteur in Reyers Laat
 
 
 
Arnoud Raskin werkt met Mobile School al 15 jaar samen met straatkinderen in sloppenwijken over de hele wereld. Deze ervaring liet hem inzien dat de skills die zij iedere dag gebruiken om te overleven een waardevolle inspiratiebron kunnen zijn voor managers die hun onderneming staande moeten houden. Vanuit deze gedachte ontstond StreetwiZe. Leiders van de toekomst gaan volgens deze filosofie uit van ieders individuele kracht en ontwikkelen zo het talent van hun mensen.
 
Jaar van het avontuur neemt je mee naar meer dan 250 'wilde' bestemmingen die garant staan voor puur avontuur en spectaculaire activiteiten. Je verneemt ook wanneer je het beste naar India trekt om die zeldzame tijger te spotten of naar Nieuw-Zeeland om te bobsleeën, naar Tunesië voor een kamelensafari of misschien naar Nicaragua voor een heuse vulkaanexpeditie.
Voordat ik brand is een unieke roman over de krankzinnigheid van de mens, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Op ontroerende en choquerende wijze sleurt Gaute Heivoll de lezer mee in zijn leven en reconstrueert misschien wel de meest dramatische brandstichtingen in Noorwegen ooit.
 
Kwartet van Anna Enquist is gesitueerd in een nabije toekomst.
De vier leden van een strijkkwartet zijn op verschillende manieren beschadigd door het leven, maar in de muziek vinden ze afleiding en troost. Aan dat alles lijkt ruw een einde te komen wanneer een repetitie op de woonboot van een van hen met grof geweld verstoord wordt door een levensgevaarlijke indringer.
 
 
 
nog niet overtuigd?
 
 
de eerste pagina's
 
 
Met Veroordeeld startte Karin Slaughter een nieuwe reeks. Ondanks de tegenwerkingen van hun mannelijke collega’s volgen Maggie en Kate het spoor van een moordenaar van wie ze zeker weten dat hij opnieuw zal toeslaan. Het spoor leidt hen naar de duisterste schaduwen van Atlanta, waar iemand zijn oog op Kate heeft laten vallen…
 
In Mr. Mercedes proberen drie van de meest onwaarschijnlijke en fantastische helden die Stephen King ooit heeft gecreëerd een eenzame moordenaar te stoppen die erop uit is om duizenden mensen op te blazen. Het gevolg is een bloedstollende race tegen de klok met vele levens op het spel. Nieuwsgierig? Hier wat promomateriaal.
 
Gent, juli 2013. Op de openingsavond van de Gentse Feesten verdwijnt Iulia, een negentienjarig Romameisje.
Lukas Bekaert, maatschappelijk werker, is de laatste die haar gezien en gesproken heeft. Er volgt een zenuwslopende zoektocht in de Gentse binnenstad, die davert onder het feestgedruis. Zigeunerbloed van Belinda Aebi.
Sebastian von Eschburg verliest al jong zijn houvast als zijn vader zelfmoord pleegt. Op zijn vlucht in de fotografie groeit hij uit tot een zeer succesvolle kunstenaar die in gewaagde, confronterende beelden laat zien dat werkelijkheid en waarheid verschillende zaken zijn. Als hij wordt aangeklaagd voor de moord op een jonge vrouw, neemt advocaat Konrad Biegler de verdediging op zich. Daarmee helpt hij niet alleen de kunstenaar, maar ook zichzelf. Taboe van Ferdinand von Schirach.
 
Het boek der gelijkenissen is een semi-autobiografische roman van de internationale bestsellerauteur Per Olov Enquist, bekend van "Het bezoek van de lijfarts". 
1949. Een jongen van vijftien groeit eenzaam en onzeker op. Wanneer hij volwassen wordt vertrekt hij naar Kopenhagen en Parijs in een zelfverkozen ballingschap. Hij begint een ander leven met een nieuwe echtgenote, nieuwe liefdes en veel drank. Een knap staaltje literatuur waarbij de scheidslijn tussen fictie en non-fictie flinterdun is.
 
 
 
 de boektrailer
 
 
 
Lo maakt met haar vader nachtelijke tochtjes door de bossen en verleidt mannen aan de oevers van Darling River. Een moeder heeft haar dochter en man verlaten en rijdt rond op de verlichte wegen van Europa. Dolores Haze verliest haar pasgeboren kind en sterft zelf kort daarna. Een apin leert tekenen in Jardin des Plantes in Parijs, geholpen door een wetenschapper. Darling river van Sara Stridsberg.
 
In De onverbiddelijke tijd zet Justin Go het verhaal neer van een noodlottige liefde. Deze heeft zich afgespeeld tegen het decor van de waanzin en verwarring van de Eerste Wereldoorlog én de gevaarlijke eerste Britse expedities naar de Mount Everest. Hier een proevertje.
 
Denemarken boven!
Na The Killing en Borgen (2 must sees) pakt de Deense openbare omroep DR uit met The Legacy, een heus familiedrama.
Centraal in de serie staat de nalatenschap van een wereldvermaarde kunstenares.
Na haar dood komen de vier kinderen samen om de erfenis te regelen. En dan gaan de poppen aan het dansen...
The Legacy is geen thriller maar weet moeiteloos te boeien.
Ondertussen wordt er reeds gewerkt aan serie 2.
 
De Britse zender ITV heeft na Downton Abbey een nieuw paradepaardje.
De achtdelige misdaadserie Broadchurch kluistert je aan het scherm.
De serie vertelt  het verhaal van een kleine gemeenschap in Dorset die opgeschrikt wordt door de moord op een elfjarige jongen.
 
 
Hier de trailer 
 
 
 
Een voorsmaakje
 
F.C. De Kampioenen: onderhand een stuk Vlaams cultureel erfgoed.
Na 21 seizoenen (de eerste aflevering werd uitgezonden op 6/10/1990!) en ontelbare herhalingen is er nu de film.
De Kampioenen worden uitgenodigd door een oude vriend van Boma voor een vriendschappelijke wedstrijd in het zuiden van Frankrijk.
Wat een leuke reis moet worden loopt echter helemaal fout af...
 
De samenwerking tussen Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio staat borg voor kwaliteit. ("Gangs of New York", "The Departed", "Shutter Island"...)
In zijn recentste prent, The wolf of Wall Street schetst Scorsese het waargebeurde verhaal van beursmakelaar Jordan Belfort
 
De legendarische Engelse rockband, werd  opgericht in 1968.
Frontman en zanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page, John Paul Jones op bas en toetsen en de betreurde John Bonham op drums : those were the days...
Hun eerste 3 albums, Led Zeppelin I, II en III, stuk voor stuk mijlpalen in de popgeschiedenis, zijn nu opnieuw uitgebracht.
Led Zeppelin: helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest.
 
Nog "oude rakkers": REM was tweemaal centrale gast in "MTV Unplugged".
De neerslag van deze 2 optredens vind je nu integraal terug op Unplugged 1991, 2001. The complete sessions.
 
Lana Del Rey scoorde een wereldhit met Video games en de bijhorende cd Born to die deed het ook uitstekend.
Nu ligt de langverwachte opvolger, Ultraviolence, in de rekken. Zwaarmoedigheid en verdriet zijn (alweer) troef.
 
 
 
 
 
 Whole lotta love
 
 
 
 Losing my religion
 
 
 
 
Luts Lievelingen
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Lut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Al jaren op zoek naar een stijl die bij jouw persoonlijkheid past? Geen idee hoe je met kleding je troeven in de kijker zet en juist je minpuntjes camoufleert? Of heb je gewoon zin in een frissere en elegantere versie van jezelf?
 
Een superhandig boek boordevol tips, voor ieders portemonnee, voor elke leeftijd en elk figuur... waarmee je het beste in jezelf naar boven haalt! ;-)
 
 
 
 
De dochter van de imker - Santa Montefiore
 
1937. De jonge Grace Hamblin trouwt met haar jeugdliefde Freddie, maar koestert heimelijk een vurige liefde voor een knappe aristocraat. Als haar man acht jaar later uit de oorlog terugkeert als een gebroken man, loopt het huwelijk stuk.
 
1973. Trixie Valentine is verliefd op Jasper, zanger van een rockband. Ze vat het plan op er met haar geliefde vandoor te gaan. Ze snapt niets van haar moeders (Grace) obsessie met bijen en verlangt naar een groots leven. Tot ze erachter komt dat moederlief een pijnlijk verleden met zich meedraagt...
 
Montefiores inmiddels 15de roman is er weer een volgens beproefd recept. Een verhaal vol intriges, emoties en romantiek. De auteur slaagt er keer op keer in om met weinig woorden een sfeer op te roepen waarin wegdromen de enige optie is...
 
 
 
Downton Abbey - DVD (televisieserie)
 
Het Britse landgoed Downton Abbey vormt het statige decor voor het meeslepende, dramatische en romantische verhaal van een complexe gemeenschap, voorafgaand aan en ten tijde van WOI. Hoewel het landgoed sinds generaties toebehoort aan de aristocratische Crawleys, is het net zo goed de plaats waar hun bedienden leven, dromen en toekomstplannen maken. Wanneer dan uiteindelijk WOI losbarst, heeft dat dan ook gevolgen voor zowel de Crawleys als het personeel met wie ze onlosmakelijk verbonden zijn…
 
Een schitterende serie over leven en liefde in woelige tijden! Een pakkend verhaal met boeiend neergezette personages! Je blijft gewoon kijken!
 

 
 
 
Mud Morganfield
 
Mud Morganfield is de zoon ivan de legendarische blueslegende McKinley Morganfield, aka Muddy Waters. En daar kan je niet om heen. De gelijkenis in stem is treffend, maar toch slaagt hij er wonderwel in om een eigen geluid neer te zetten.
 
Blues van de bovenste plank!
 
 
  
Wist je dat...?
 
 
... Zomerhuis met zwembad van Herman Koch zowel als boek, luisterboek én grote letterboek in onze bib te vinden is?
 
... Joe Speedboot van Tommy Wieringa als  boek, e-book én luisterboek kan ontleend worden?
 
... we Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson zowel als boek als in luisterboek aanbieden? Liever de Engelstalige versie? Ook die vind je in onze rekken!
 
... we ook voor kinderen een heleboel luisterboeken in onze collectie hebben? Misschien handig voor in de auto op weg naar een (verre) vakantiebestemming? 
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen
 
Tijdens de zomermaanden is de bib enkele dagen gesloten:
 
vrijdag 11 juli - zaterdag 12 juli - maandag 21 juli - vrijdag 15 augustus - zaterdag 16 augustus.
 
Wij wensen iedereen een deugddoende vakantie toe!
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: