MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 57
 
September. Daar gaan we weer. Iedereen lekker uitgerust? Een nieuw schooljaar met nieuwe kinderen en natuurlijk nieuwe links met oefeningen en ideeen op internet.
In deze volle nieuwsbrief vind je o.a. links over Prinsjesdag (16 sept), dierendag (4 okt), kinderboekenweek (1-12 okt) 
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 
 
Prinsjesdag
17 september is het prinsjesdag, want dan is het de 3e dinsdag van september.  Klik HIER voor prinsjesdag-tips.
Bekijk de Teleblik-fragmenten over de oorsprong en betekenis van deze dag. Er is ook een complete les voor PO over Prinsjesdag.
Prinsjesdag op Teleblik
Video's, kleurplaten en 10 meerkeuzevragen over Prinsjesdag
10 meerkeuzevragen met feedback voor de leerling. Kijk ook naar het werkboekje, de kleurplaten en de webpaden.
Wil je het er met de klas nog eens over hebben?
Hier vind je wat informatie.
 
 Deze animatie legt in 3 minuten uit wat passend onderwijs inhoudt. Onder andere de zorgplicht voor scholen, de samenwerkingsverbanden met reguliere en speciale scholen en de verdeling van het geld voor extra ondersteuning komen aan bod.
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
Nieuw schooljaar
 
In het nieuwe schooljaar moet je ook weer een nieuwe plattegrond maken van je nieuwe klas. In PowerPoint kun je makkelijk een plattegrond van je klas maken. Wil je weten hoe? Klik dan HIER.
Er zijn verschillende opstellingen mogelijk.
De PowerPoint kun je ook vertonen op je digibord en dan bijvoorbeeld samen met je leerlingen een indeling maken.
 
je kunt ook in Excel een klasseplattegrond maken
 
 
 
Zomer
Leuke links over de zomer:
 
Nog meer zomer: 
 
Lijnpuzzel tafels
Online lijnpuzzel waarbij de leerling sprongen moet maken met de antwoorden uit de tafels die bij de start van het spel worden gekozen.
 
Hier staan alle blogs die het waard zijn om te volgen voor je op een rijtje. Omdat ze een schat aan informatie bieden. Of gewoon leuk zijn.
 
Op deze Yurls-pagina vind je een hele verzameling mooie praatplaten. Op zo'n praatplaat kun je op verschillende plekken klikken naar leuke filmpjes, spelletjes of verdere uitleg.
 
Zoek je toch nog een praatplaat van een ander onderwerp? Maak deze dan heel simpel zelf.
Met Thinglink maak je zelf heel eenvoudig interactieve praatplaten.
 
 
Dyslexie font nu gratis voor thuisgebruik
Het originele Dyslexie font is nu gratis beschikbaar voor thuisgebruik. Je kunt het gratis downloaden via Dyslexiefont.com.
 
 
Flash op je iPad: installeer Puffin
Jammer dat je die prachtige websites in Flash niet op je iPad kunt gebruiken. Er is een oplossing: installeer gratis de Puffin browser.
 
 
Serie taalprogramma's van Teleblik voor jonge kinderen, bedoeld om hun woordenschat te vergroten. Aan de hand van filmpjes over de vrienden Timo en Finne leren kinderen nieuwe woorden en uitdrukkingen. Elke aflevering bestaat uit vier korte filmpjes over verschillende onderwerpen uit het dagelijks leven. De afleveringen zijn gericht op leerlingen uit groep 3 en 4 van het basisonderwijs.
 
Dierendag
Wat vieren we eigenlijk op dierendag? De dieren worden in het zonnetje gezet. Dit heeft iets te maken met het leven van Franciscus van Assisi. Katholieken herdenken hem op 4 oktober. Kijk HIER naar een filmpje.
  
 
of
 
 
Kinderboekenweek 2014
De 60ste Kinderboekenweek (woensdag 1 t/m zondag 12 oktober 2014) viert het kinderboek, onder het motto Feest!
  
 
 
‘PazzUp junior’ is een gratis lespakket van ProRail over de risico’s op en rond het spoor en het belang van veilig gedrag in de buurt van het spoor. Het lesmateriaal is geschikt voor kinderen van groep 5 t/m 8. De groepen 5 en 6 kunnen aan de slag met een online interactieve spoorkaart. Voor groep 7 en 8 zijn video’s en werkbladen beschikbaar. Vanaf september 2014 is er voor groep 7/8 ook een toets. ‘PazzUp junior’ bestaat uit zowel online als ‘offline’ materiaal waar individueel en klassikaal en zowel in de les als thuis mee gewerkt kan worden. Bekijk het materiaal en bestel de docentenhandleiding op www.pazzup.nl/junior.  
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. O.a. Een zee van tijd voor gr 5 t/m 8. Kijk maar op deze lijst
 
 Ook staat er sinds kort een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 Herfst  
Nog even niet aan denken...
Op 22 september begint de herfst echt.
Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? 
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl