Nieuwsbrief | jaargang 34 | no 340 | mei 2020
 
 

We zijn weer open!
                 
Kunstliefde is weer open van vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 
 
In verband met de maatregelen mogen nu 3 personen tegelijk naar binnen en kunnen vanaf 1 juni max. 30 personen tegelijk de tentoonstelling bezoeken.
Geen probleem, in Kunstliefde is voldoende ruimte om de 1,5 meter in acht te nemen. 
Een time-slot reserveren is niet nodig, je kunt gewoon langs komen. De balie-medewerkers zullen de weg wijzen en zonodig onze voorzorgsmaatregelen uit leggen. We hopen je snel weer te zien in Kunstliefde, want live- kunst kijken en ontdekken is toch veel leuker dan digitaal. 
 
T/m 31 mei is de ledententoonstelling GERUCHT nog te zien, welke is verlengd in verband met de huidige omstandigheden. 
 
Toch nog niet er op uit? Bekijk de tentoonstelling dan online via de link in deze nieuwsbrief.
 
 
 
Kunstliefde en UtrechtDownUnder in de voormalige bibliotheek

 
 
De leegstaande bibliotheek aan de Oudegracht is per mei weer in gebruik. Eigenaar gemeente Utrecht heeft Kunstliefde het gebouw tijdelijk gegund.
Het projectteam van Kunstliefde heeft na een een lobby van twee jaar het pand toch uiteindelijk in handen en lanceert er in november de vierde editie van UtrechtDownUnder, een terugkerend evenement met de actuele stand van zaken binnen de kunst gepresenteerd op een bijzondere locatie. 
Eerdere edities van UtrechtDownUnder waren te zien in de historische werfkelders (2013 en 2017) en in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein (2015).
 
In het enorme historische gebouw wordt vanaf nu gewerkt aan de planontwikkeling van de tentoonstelling waarin circa 70 beeldende kunstenaars zijn opgenomen. Nationaal en internationaal bekend maar ook jong, spraakmakend en nog onbekend talent. Het merendeel uit Utrecht provincie maar ook van ver daarbuiten.
 
Het pand is tot de verkoop onder de hoede van Ad Hoc. Deze leegstandsbeheerder tekende vorig jaar een zogenaamde raamovereenkomst en krijgt sindsdien als exclusieve partner van de gemeente al het gemeentelijk leegstaande vastgoed in beheer. Bij Ad Hoc ligt de focus behalve op wonen ook op de culturele sector.
 
Wanneer de gemeente Utrecht de randvoorwaarden voor verkoop of verhuur van dit historische gebouw rond heeft is nog niet bekend. 
Het markante gebouw op de Stadhuisbrug was sinds 1975 in gebruik als bibliotheek nadat V&D verhuisde naar Hoog Catharijne. Nu, 45 jaar later is de bibliotheek verhuisd naar het voormalig postkantoor op de Neude. Voordat de gemeente het hele voormalige V&D-pand in de verkoop zet zal Kunstliefde de ruimte voor de creatieve sector benutten.
 
*
De tentoonstelling wordt in dit gebouw ruim opgezet. Noodzakelijke veiligheidsmaatregelen in verband met een eventueel nog spelend coronavirus worden meegenomen. Bezoekers zullen zich een ware VIP-bezoeker wanen. De verschillende ruim opgezette kunstafdelingen kunnen zij in een zekere rust bezoeken.  
 
 
 

GERUCHT Ledententoonstelling verlengd t/m 31 mei 
07/03 - 31/05
                 
Bekijk alle werken in de tentoonstelling online via youtube, door op de afbeelding te klikken
 
 
In GERUCHT tonen kunstenaarsleden van Kunstliefde werk binnen het thema 'gerucht'. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van Moesmania2020, een eerbetoon aan de surrealistische schilder en oud-Kunstliefdelid Joop Moesman en ontleent de titel aan zijn beroemdste schilderij. 
Een gerucht is een verhaal dat de ronde doet, maar waarvan de waarheid niet vast staat. De informatie in een gerucht kan variëren van een roddel tot gerichte propaganda. Geruchten kunnen een krachtige en destructieve werking hebben en van grote invloed en ontwrichtend zijn. Temeer omdat de inhoud van een gerucht meestal tijdens de verspreiding verandert. Zaken worden afgevlakt, overdreven of zelfs weggelaten met soms kwalijke en schadelijke gevolgen.
Kortom een spraakmakend en spannend thema verbeeld in verschillende disciplines en vanuit de individuele interpretatie van de kunstenaars.
Nog te zien t/m eind van de maand of  bekijk de werken hier.
 
Enkele werken lichten we in deze nieuwsbrief weer voor je uit.
 
 
 
 
 
Het gerucht - anno nu
Prisca Bertens - Oliemans
 
Op feestjes en bijeenkomsten wordt veel gekletst. Ergens in een hoekje, in de kamer, of de keuken. Nieuwtjes uitgewisseld, maar zijn ze waar? Hoe vaak zijn ze al doorverteld? 
En voegde iemand daar weer wat aan toe... 
Roddel en achterklap, ogenschijnlijk onschuldige kletspraat. Niets menselijks is ons vreemd.


 
 
 
 
 
Het gerucht
Joop Moesman

Het gerucht (1937) is een schilderij van de Nederlandse schilder en oud Kunstliefde kunstenaarslid Joop Moesman (1909 - 1988). 
Afgebeeld in het werk is onder meer een naakte vrouw die over straat fietst met een viool op de bagagedrager.

Het gerucht is wellicht het bekendste werk van Moesman. Het werd in de jaren '50 onder meer afgedaan als ’een min of meer onsmakelijk geval van een textielloze juffer’ en op een tentoonstelling van Kunstliefde op last van de burgemeester verwijderd.
 
 
 
 
 
 
Het gerucht verbreekt
Ben Roelofs
 
Verlangen naar volmaaktheid en harmonie, en de worsteling en complexiteit waarmee dat onlosmakelijk verbonden is; een continue (innerlijke) strijd. De contradictieve cirkel en vierkant heb ik hiervoor als uitgangspunt genomen. Deze figuren onderbreken elkaar steeds in hun wording, raken in elkaar verstrikt en lopen ‘vast’. Een evenwichtige compositie, waarin alle chaos is geordend. Het resultaat biedt geen oplossing of antwoord, maar poogt grip te bieden door alle strijd als zodanig een gezicht te geven.
 


 
 
RELAX
Mariaan van den Berg


Drawn to bad news, watching from afar: Excluded, mere spectators. 
 But are we safe?
 
 
 
 
 
 
Van horen zeggen / in de wandelgangen
Vera Pouw
 
 
Veel verhalen doen de ronde, hangen ergens in de ruimte. Maar wie was ook alweer degene die het vertelde. In de wandelgangen wandelen verhalen.
Ze gaan alle kanten op.
 
 
 
 
 
Het gerucht 
Louise Hessel


Als je aan een bestaande situatie een klein element toevoegt, kan er een gerucht ontstaan, welke een nieuwe situatie suggereert.
 

 
 
Het vermoeden (video)
Nienke Jorissen
 
Een gerucht en een gedicht ontstaan allebei door een vermoeden. Deze selectie visuele gedichten zijn allemaal ontstaan vanuit een vermoeden.
Je wordt buitengesloten wellicht.
Een spel van kijken bekeken, wel niet horen en zien. Nieuwgierig worden.

 

 
 
 
 
Maandagochtend
Neeltje Neeft 

We maken weer uitstapjes,
We kopen nieuwe kleding,
We vieren feestjes,
We maken autotochtjes
En gaan uit eten.
De oorlog lijkt een ver gerucht.

 
 
WELISWAAR
Cisca Poldervaart 
 
 
In ‘WELISWAAR’- wil ik laten zien hoe een gerucht een loopje met ons neemt. Ook de tijd speelt er een rol in. Het woord ‘weliswaar’ is trouwens als je er even op kauwt ook knap onbetrouwbaar…
 

 
 

 

Ik geloof in jou
 
Jan van Leeuwen
 
 
 
 
En verder.... verwacht onder voorbehoud*;
 
6 juni t/m 5 juli
Nieuwe Liefde '20 
 
11 juli t/m 30 augustus
Zomercollectie '20 - Ledententoonstelling
 
12 september t/m 11 oktober
Jubileum De Belofte #15* - 15 jaar de Belofte!, een speciale editie
 
17 oktober t/m 15 november
Kunstenaarsboeken
 
Zondag 11 en 18 oktober 
Atelierroute Utrecht, open ateliers door de hele stad
 
november / december  
UtrechtDownUnder, actuele kunst op weer een bijzondere! locatie...
 
 
Verplaatst naar 2021;
 
Kunstliefdeprijs 2019 Studio ZwartFrame
 
*ivm het coronavirus is ons programma onder voorbehoud. Wij zullen steeds moeten kijken naar wat mogelijk is om publiek te kunnen ontvangen en hoe wij onze activiteiten kunnen realiseren. Via onze nieuwsbrief, website en social media houden we je graag op de hoogte.
 

 
 
Atelierroute Utrecht verplaatst naar oktober
 Zondag 11 en 18 oktober 12.00 - 17.00 uur
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Atelierroute Utrecht 2020
Kunst kleurt de stad
 
Kunstliefde organiseert in 2020 weer de Atelierroute Utrecht. In verband met het coronavirus is deze verplaatst naar oktober.

Meer dan 200 kunstenaars openen weer hun deuren voor het publiek. 
 
 
 
*in verband met het coronavirus zijn al onze activiteiten onder voorbehoud van wat mogelijk is op dat moment.
 

Hart voor Kunstliefde
 
Waarom vindt Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, Kunstliefde belangrijk als podium voor beeldende kunst in Utrecht? Wat betekent Kunstliefde voor vele kunstenaars? Bekijk de video en hoor het van hun zelf.
 
Behoud Kunstliefde en kunst in de binnenstad.
Steun Kunstliefde, je bijdrage is onmisbaar.

Ieder jaar worden kunstenaars en kunst-liefhebbers lid van Kunstliefde. 
Daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat. 
Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.

Door lid te worden 
  • maak je deel uit van één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen, maar wel eentje in een hedendaags jasje!
  • Je draagt bij aan een belangrijk podium voor kunst en kunstenaars in Utrecht
  • ontmoet kunst en kunstliefhebbers tijdens openingen en boeiende podiumavonden 
  • ontvangt een leuke korting op kunstaankoop en meer
Kijk hier voor meer informatie voor kunstenaars
Kijk hier voor meer informatie voor vrienden / doneren en schenken
Of stuur een mail naar mail@kunstliefde.nl
 
Kunstliefde is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Giften aan culturele instellingen zijn voor 125% aftrekbaar.
Kunstliefde biedt een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Opgericht in1807, zijn we één van Nederlands oudste kunstenaars- genootschappen met meer dan 130 kunstenaarsleden en ca 100 kunstlievende leden.
In de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat is een wisselend programma van ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars, vormt een springplank voor jong talent. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.

Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, het netwerk-event voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur
             

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven / Gegevens wijzigen