När det här nyhetsbrevet går ut har vi precis kommit hem från Södertälje där vi har träffat parterna i det nationella arvsfondsprojektet Community Art Lab Sweden (CALS). Syftet med mötet i Södertälje var att diskutera vad vi egentligen menar med begrepp som community, medskapande, deltagarbaserat skapande, konst och kultur och de demokratiska perspektiven. Inga enkla frågor och med svar som ofta ledde vidare till ännu fler frågor. Men vi kom en bit på vägen, och blev i alla fall en aning klokare. Plus att vi faktiskt fick träffas. På riktigt!
Det är nu också nästan en månad sedan den andra upplagan av Step avslutades med dunder och brak på Ale Kulturum i Nödinge. Under nästan en månads tid spelades dansföreställningar för barn och unga i sex kommuner i Västra Götalandsregionen. Och det är svårt att sätta ord på den glädje och lättnad som det innebar att faktiskt få genomföra en hel festival i ljuset av den pandemi som vi nu sakta men stadigt lämnar bakom oss. Att få möta alla fantastiska arrangörer och kompanier, att få träffas kollegor emellan och prata och lyssna och uppleva. Och såklart – att få se publikens reaktioner. Det kommer vi att bära med oss under en lång tid framåt.
Gemensamt för både CALS och Step är att det i grund och botten – som så ofta vad gäller de projekt vi väljer att engagera oss i – handlar om vilket samhälle vi vill vara med att skapa och vem som får ta plats. För vi tänker att så många som möjligt ska kunna vara med och skapa, uttrycka sig och uppleva konst. Då får vi nog ett både rikare och öppnare och i längden varmare samhälle.
Vi ses och hörs!