Producentbyrån Nyhetsbrev 22 april 2022

När det här nyhetsbrevet går ut har vi precis kommit hem från Södertälje där vi har träffat parterna i det nationella arvsfondsprojektet Community Art Lab Sweden (CALS). Syftet med mötet i Södertälje var att diskutera vad vi egentligen menar med begrepp som community, medskapande, deltagarbaserat skapande, konst och kultur och de demokratiska perspektiven. Inga enkla frågor och med svar som ofta ledde vidare till ännu fler frågor. Men vi kom en bit på vägen, och blev i alla fall en aning klokare. Plus att vi faktiskt fick träffas. På riktigt!
 
Det är nu också nästan en månad sedan den andra upplagan av Step avslutades med dunder och brak på Ale Kulturum i Nödinge. Under nästan en månads tid spelades dansföreställningar för barn och unga i sex kommuner i Västra Götalandsregionen. Och det är svårt att sätta ord på den glädje och lättnad som det innebar att faktiskt få genomföra en hel festival i ljuset av den pandemi som vi nu sakta men stadigt lämnar bakom oss. Att få möta alla fantastiska arrangörer och kompanier, att få träffas kollegor emellan och prata och lyssna och uppleva. Och såklart – att få se publikens reaktioner. Det kommer vi att bära med oss under en lång tid framåt.
Gemensamt för både CALS och Step är att det i grund och botten – som så ofta vad gäller de projekt vi väljer att engagera oss i – handlar om vilket samhälle vi vill vara med att skapa och vem som får ta plats. För vi tänker att så många som möjligt ska kunna vara med och skapa, uttrycka sig och uppleva konst. Då får vi nog ett både rikare och öppnare och i längden varmare samhälle.
 
Vi ses och hörs!
 
Producentbyrån
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
En veckas Norrlandsturné börjar nu med barndansföreställningen Miramos. Arrangören Dans i Nord har möjliggjort en miljövänlig resa med tåg, och minibuss används först när kompaniet har kommit fram till Luleå. Det blir föreställningar i Piteå, Arvidsjaur och Pajala. Läs mer om turnén här!

I en fullsatt Högsbo kyrka fick Spinns föreställning Stabat Mater premiär den 3 april. Personal och andra intresserade har varit delaktiga i processen sedan januari och äntligen var det dags för konsert/föreställning tillsammans med musiker och sångare. Arbetet har varit uppskattat av många och vi hoppas såklart att det blir en fortsättning på det här fantastiskt fina projektet.
 
Dansaren Felicia Sparrström är nyligen hemkommen från Oslo där hon deltar i det nordiska projektet Diverse Nordic Dancers. Initiativtagare är CODA Oslo International Dance Festival och det är koreografen Marc Brew som skapar en kortare föreställning med premiär i oktober. Vi återkommer med mer information om projektet i kommande nyhetsbrev.
 
Bild från föreställningen Miramos. Foto: Lina Ikse
 
 
Karolin Kent
Karolin Kent arbetar nu med research och planering inför det kommande projektet Ekosomatiskt undersökande, med processarbete under 2022–2023 och med premiär 2023. Det är ett projekt av Karolin Kent och Tuva Hildebrand som integrerar koreografi, somatisk praktik och ekologiska tankesätt.
 
Är somatisk rörelsepraktik en form av förkroppsligad permakultur eller förkroppsligad läran om ekologi? Människan lever idag utanför gränsen av vad hen eller hens miljö klarar av. Resurserna är alltid överanvända på grund av en produktions- och konsumtionshets vilket gör att människans kropp aldrig får återhämtning och vi gör våld på vår miljö.
 
Ekosomatiskt undersökande har premiär på 3:e Våningen 2023 och mer om projektet kan ni läsa på Karolins hemsida.
 
Bild från work-in-progress på 3:e Våningen, hösten 2021
 

PROJEKT
Step
Efter 60 programpunkter runt om i regionen avslutades Step 2022 i Ale Kulturrum med en nästintill fullsatt teater. Kvällen bestod av danselever från Kulturskolan, föreställningen Adventures in Planet Love av Jordi L. Vidal Company och avslutades med en pampig slagverksshow av A Bunda, som slussade vidare publiken till ett mingel med bubbel och snacks.
 
Tänk att vi fick genomföra en festival i sin helhet! Vi är oerhört glada och nöjda efter en intensiv och minst sagt glädjefylld period och blickar nu framåt. Vi skiftar nu fokus till att börja planera mellanåret och att skissa planerna inför Step 2024! Mer om detta och mycket annat hittar du framåt på våra sociala kanaler.

www.stepfestival.se
 
Foto: Polina Ulianova
 
 
Dansakademin
I oktober är det dags för Dansakademiens Labb 2022 på Regionteater Väst i Borås. Är du professionellt yrkesverksam eller frilansar? Tveka då inte att söka! Detta passar dig som är sugen på att utmana dig själv, få feedback och krocka en idé du har för att sceniskt och koreografiskt kommunicera och utveckla danskonst för barn och unga. Årets coacher för labbet är Pontus Linder och Anja Arnquist. Sista anmälningsdagen är 9 maj. Läs mer om labbet och hur du ansöker här!

www.regionteatervast.se
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold och med O vad gäller administration. Vi arbetar vidare med processledningen av det nationella turnéprojektet På Turné, med lite allt möjligt med dansaren och koreografen Liza Penkova, scenkonstkollektivet Dråpera och med projektet InDiiD.
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se