Nieuwsbrief
Circulair cateren
 
Juni 2019
 
 
Inhoud
 
Circulair is de hype voorbij. Het is hard op weg om integraal onderdeel te worden van een duurzame bedrijfsvoering. De klimaatwet en initiatieven in het bedrijfsleven maken dat vermindering van CO2-uitstoot en voorkomen van verspilling hoog op de agenda staan. In deze nieuwsbrief belichten we het thema circulair vanuit verschillende perspectieven.
De onderwerpen zijn:
  • Resultaten onderzoek circulaire volwasssenheid Hogescholen
  • De bedoelingen zijn goed, het eten niet (recensie Instock)
  • Start Monitor Patiëntencatering
  • Benieuwd naar de circulaire volwassenheid van catering?
  • Masterclass circulair cateren en andere opleidingen
 
Circulaire volwassenheid hogescholen
Afgelopen jaar heeft Sense FM onderzoek uitgevoerd onder 8 Hogescholen naar de prestaties en succesfactoren van catering. Het thema was circulair cateren en hogescholen zijn beoordeeld op basis van een volwassenheidsmodel. Circulaire catering bij hogescholen scoort laag op niveau van volwassenheid (1&2). De hogescholen tonen wel ambitie en commitment om dit versneld op te pakken en de weg omhoog te vinden. De tevredenheid over catering bij hogescholen is de afgelopen jaren toegenomen. Dit komt vooral door de diversiteit aan concepten (retail, horeca en catering) en de toename van lokale ondernemers. 
 
 
Recensie Instock
De bedoelingen bij Instock zijn goed – het eten niet zo. Dit schreef de bekende eet-recensent Joël Broekaert onlangs in de rubriek 'Uit eten' in NRC. In 2017 schreef Wim van der Meer van Sense FM voor Facto al een blog over Instock: "het eten blijft achter bij het verder zeer sympathieke en innovatieve concept."
Het voelt wat ongemakkelijk om negatief te schrijven over één van de inspirerende initiatieven tegen voedselverspilling. Dat zou toch beter moeten kunnen? We horen graag welke initiatieven jij waardeert en waarom door een mail te sturen aan info@sensefm.nl. Benieuwd naar de recensie of de blog?
 
Sense FM start monitor patiëntencatering
Zorgkosten beheersbaar houden en optimale gezondheidszorg bieden voor iedere patiënt is 1 van de grootste maatschappelijke problemen van onze tijd. Voeding speelt daarin een belangrijke rol. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat passende voeding effect heeft op de gezondheid. In ziekenhuizen neemt de aandacht voor (onder)voeding toe omdat het van invloed is op het herstel van patiënten. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de ontwikkeling van verschillende voedingsconcepten voor specifieke ziektebeelden. Sense FM wil met gericht onderzoek, publicaties en kennis delen een bijdrage leveren. Met de monitor patiëntencatering gaat ze dit najaar catering binnen ziekenhuizen in kaart te brengen. De nadruk ligt daarbij op de volwassenheid van circulaire patiëntencatering. Interesse in deelname aan de monitor? Neem contact op via info@sensefm.nl.
 
 
Hoe Circulair is jouw catering?
Benieuwd hoe volwassen jouw organisatie is op het gebied van circulaire catering? De circulaire scan van Sense FM biedt een helder overzicht van de huidige situatie. En geeft mogelijkheden om te optimaliseren op basis van trends en ontwikkelingen.
 
Sense FM ontwikkelde de circulaire scan catering op basis van jarenlange ervaring in de cateringbranche. Met een eigen ontwikkeld model en met behulp van best practices stellen we de volwassenheid van de catering in je organisatie vast op de 4 aandachtsgebieden: beleid, organisatie, middelen en activiteiten.  Elk van de 4 aandachtsgebieden wordt uitgewerkt in een aantal deelaspecten, waarvan de norm is beschreven voor elk volwassenheidsniveau. Zo ontvang je naast de resultaten ook een ontwikkelrichting en een ambitieniveau.
 
Meer weten over de circulaire scan? Neem dan contact op met
w.vandermeer@sensefm.nl of 0652093485.
 
 
Opleidingen
Ook dit jaar biedt Sense FM een uitgebreid opleidingsprogramma voor deelnemers uit het facilitair werkveld. 
 
Masterclass circulair cateren 20 november 2019
Dit najaar kunt je deelnemen aan de unieke ééndaagse masterclass circulair cateren. Aan het einde van de dag ben je bekend met de laatste trends en marktontwikkelingen op het gebied van circulaire catering en de relatie met retail en horeca. De combinatie van een theoretisch kader en interactieve uitwerking geeft concreet toepasbare mogelijkheden om meer circulair te (laten) cateren binnen de eigen organisatie. Ook krijg je inzicht in nudging en de effecten die dit kan hebben op de salesmix. Circulair expert Wim van der Meer maakt je deelgenoot van zijn circulaire ontdekingsreis langs diverse locaties in Nederland.
 
Quote deelnemer: "Leerzaam en vernieuwend!" Willem van der Velde, Waterschap Brabantse Delta
 
Onze klassiekers
Wil je kennis en vaardigheden voor contractmanagement ontwikkelen? Kom dan naar 1 van de volgende trainingen in onze eigen trainingslocatie in Utrecht.
De opleidingen van Sense FM behalen een gemiddeld rapportcijfer van boven de 8.
 
Quotes deelnemers:
“Prima aansluiting bij praktijk! Leuk, leerzaam, hands-on.” (Hilde Evers RadboudUmc
“Heel toepasbaar en uitvoerbaar” (Nicole Zaal Connexion)
 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met a.daamen@sensefm.nl.
 
Opgeven voor de masterclass circulair cateren of 1 van onze klassiekers kan door aan te melden op info@sensefm.nl of het inschrijfformulier in te vullen op de website
 
 
Copyright © 2019 Sense FM BV, All rights reserved.
Sense FM
Grebbeberglaan 15,
3527 VX Utrecht.
0652093485 (Wim) of 065570 7999 (Anton)