Helders' Drankenspeciaalzaak
 
 
NIEUWSBRIEF
2018 -05

Whisky van de maand
Mei
 
Exclusive Malts
Dailuaine 2007 10 y.o.
55,6%  sherry hogshead
 
Eind februari was ik uitgenodigd voor een bezoek aan de Creative Whisky Company.
Die middag kreeg ik een uitleg van de eigenaar David Stirk over hoe hij zijn vaten inkoopt. Natuurlijk hebben wij ook zijn warehouse bezocht en zijn er verschillende vaten aangeslagen om te proeven.
 
Op bezoek bij David Stirk
 
David vertelde mij dat hij een vat Dailuaine ging bottelen en dat er een partij daarvan naar Nederland zou komen. Ik heb er ter plekke wat van geproefd en ik was gelijk om! Zover om zelfs dat ik bij de importeur (die ook aanwezig was) direct 25 flessen heb gereserveerd. Een beperkte oplage dus maar zeer zeker de moeite waard!
 
 
Neus: Erg fruitig, Christmas-cake besprenkelt met cognac. Hint van oloroso sherry, vijgen en walnoten. Zoet in de stijl van honing, amandelen en marsepein.
Smaak: Bloedsinaasappel en hoestbonbons. Erg veel nootjes en intens kruidig met gember, vanille. Allemaal in perfecte balans met een romige textuur
Afdronk: Het notige vervaagt ,maar de fruitige tonen blijven zeer aanwezig. Uiteindelijk blijft er een heerlijke café latté over.
 
Prijs per fles: € 68,50
 

NET BINNEN!!
Highland Park - The Light
 
De opvolger van The Dark is binnen. Deze Highland Park is gerijpt op refill vaten van Amerikaans eiken en wordt gekenmerkt door een fruitig en kruidig karakter.
 
Bij ons slechts € 212,50

Wijn van de maand
Mei
 
 
De geschiedenis van de adellijke familie de Lorgeril gaat al vele eeuwen terug. Sinds 1620 wonen ze op het Chateau in het plaatsje Pennautier, dichtbij Carcassonne / regio Languedoc-Roussillon. In al die tijd is er natuurlijk veel veranderd, maar de wijnen die ze maken zijn al eeuwen beroemd. Ook Lodewijk XIII verbleef er korte tijd om dit te ontdekken.
 
Nicolas en Miren de Lorgeril (de 10e generatie) hebben in 1987 het bedrijf overgenomen en zelfs uitgebreid: naast de wijngaarden van het kasteel (AOP Cabardes) hebben ze ook domaines aangekocht in Roussillon, Saint Chinian en Minervois. Hierdoor bezitten ze 340 ha wijngaarden in de beste streken van Zuid Frankrijk. Deze wijngaarden bevinden zich voornamelijk op de hoger gelegen heuvels waardoor de druiven meer koelte krijgen in het warme klimaat van het Middellandse Zee gebied. Met hun aanpak willen Nicolas en Miren de Lorgeril de wijnen een duidelijke signatuur geven: authentiek de Lanquedoc, het terroir goed weerspiegelen, met groots, fris en elegant als sleutelwoorden.
 
Er is een zeer nauwe samenwerking met een aantal wijnboeren in de regio, waarvan Nicolas en Miren de Lorgeril de wijnen heel erg goed vinden. Onder strenge normen worden ook die wijnen verkocht onder hun naam. Ook voor deze wijnen geldt, dat ze moeten voldoen aan wat zij zoeken in een wijn: het moet een plezier zijn om de Lorgeril wijnen te drinken; zowel voor de consument als de kenner.
 
Bij de ingang van het dorpje Pennautier, dichtbij het kasteel van de Lorgerils, bevinden zich het restaurant en de kelders van Lorgeril. Ze zijn een bezoek zeker waard. Ook het kasteel kunt u bezoeken. Kortom, een meer dan interessant bezoek aan het dorp Pennautier, het Chateau de Lorgeril en alles eromheen. En dat alles vlakbij de prachtige citadel van Carcassonne.
 
 
Sauvignon Blanc
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Helder groengele kleur. Krachtige neus met aroma's
van grapefruit, citroenrasp en buxus. Een frisse, levendige wijn met mooie fruitzuren die een waaier van citrusfruit tentoonspreidt. Een knisperend droge wijn
die het beste jong gedronken kan worden.
Purperen kleur met paarse weerschijn. Krachtige neus met aroma's van zwarte bessen en bramen en een hint van buxus en klimop. Goede structuur met lichte tannines en een lange en krachtige afdronk.
Helder gouden kleur. Een krachtige neus met aroma's van grapefruit, ananas, citroen en een hint van hazelnoten. Een mooie balans tussen fris en romig, waar ook nog bloesem om de hoek komt kijken. De wijn kan het beste jong worden gedronken.
 
 
 
Merlot
Rosé
Purperen kleur met paarse weerschijn. De neus onthult een geurenpallet van rijp donker fruit zoals pruimen en kersen. In de mond is het een soepel en tegelijkertijd krachtige wijn met fijne tannines en een fruitige elegante afdronk.
Dit is een "Rosé de Saignée": het sap van verschillende rode druiven, die minder dan een dag schilcontact hebben gehad, wordt geblend. De wijn heeft een mooie levendige kleur van rozenblaadjes. Fijne aromatische neus gekarakteriseerd door fruitaroma's. Levendige, zachte rosé met een aromatische afdronk.
Prijs per fles: € 6,95
6 halen = 5 betalen, combineren mogelijk!

Bier van de maand
 
Mei
 
Kwaliteit, passie en ambacht uit Zoetermeer
 
Karaktervolle bieren brouw je niet zo maar ...
Een missie van drie vrienden om Nederlands meest karaktervolle bieren te brouwen. In 2016 komen Loek, Viresh en Rodin bij elkaar en opperen om zelf eens een biertje te brouwen. Als derde stad van Zuid-Holland verdient Zoetermeer een eigen brouwerij. Snel daarna wordt er een brouwpakket gekocht, waarna de eerste biertjes gebrouwen worden, alhoewel er niet echt van een succes mag worden gesproken.
Proeven en evalueren is het devies! Al snel wordt er een moutmolen aangeschaft, grotere pannen, volwaardige koelsystemen en begint de zoektocht naar de beste IPA van Nederland; de Z.IPA is geboren! Een karaktervolle en fruitige India Pale Ale, op basis van Herkules, Cascade, Centennial en Citra hoppen.
 
LVR Breweries zoekt de grenzen op tussen de bierstijlen en vervolgt de tocht door een kruising te brouwen tussen een weizen en een IPA , een succesvolle combinatie tussen de verfrissing van een weizen, gecombineerd met een lekker bittertje van de Amerikaanse hoppen.
 
De drie vrienden blijven de zoektocht naar de meest karaktervolle bieren voortzetten, gewoon vanuit Zoetermeer.
 
Zaterdag 19 mei staan Loek en Viresh van 14.00 tot 16.00 uur bij ons in de winkel om u alles te vertellen over hun passie voor bier! En natuurlijk laten ze ook wat proeven…..
 
In de maand mei per fles: € 2,50.

 
Tot ziens! 
Santé

Persoonlijk contact blijft bij ons natuurlijk voorop staan, dus bent u altijd welkom in onze winkel.
Ook op de digitale snelweg zijn wij actief: u kunt ons vinden op:
En heeft u ons al geliked op facebook?

Vragen en/of opmerkingen?  
Kom langs in de winkel of stuur een email naar helders@drankenspeciaalzaak.nu.

Als u geen nieuwsbrief meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier afmelden.