NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
VOORJAARSPRIKKELS
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 
Nieuwsbrief VOORJAARSPRIKKELS 30 en 31 maart
10.00-17.00 uur
 
   
 
   
 
   
Beste Tuinvrienden,
 
We leven in prikkelende tijden. Verkiezingen, Brexit, gele hesjes, terrorisme, antiterreur, bevingen, zeespiegelverhoging, grondwaterstand, CO2-uitstoot, energietransitie, BTW verhoging, de niet aflatende afko rage (Dit jaar geconfronteerd met de PAWW van het ministerie van SZW die de WW en WGA gaat regelen met het UWV en StvdA of zo). Het prikkelt je. De naderende Brexit bijvoorbeeld heeft ook voor ons consequenties. De kwekers in Engeland waar wij stekken kopen weten niet wat er gaat gebeuren. Bij een harde-Brexit komen er weer controles van  bijvoorbeeld de PD (PlantenziektekundigeDienst) en vergelijkbare organisaties in Engeland. En elke keuring van elke partij planten kost al gauw een paar honderd euro. Vaak zelfs meer dan de waarde van de stekken. En dan het mogelijke oponthoud bij douane, waar de planten verpieteren. Dus wat gaan we doen?
Slechts een paar prikkeligheden op een hoop gegooid. Je gaat er over na denken, je praat erover, je vormt je een mening en voordat je het door hebt ben je er een groot deel van de tijd mee bezig. Het prikkelt je. Nu willen we natuurlijk bewuste en zelf- en weldenkende burgers zijn en we worstelen ons door de brei van info die op ons afkomt en dat is een loffelijk streven, maar wat relativering en relaxedheid kan geen kwaad.
En hier komt onze aap uit de mouw. Want wat is meer ontspannen dan werken met je handen in de grond, en mijmeren met je hoofd in de wolken over schoonheid en de prikkelende belofte voor de tijd die komen gaat. Planten spreken niet terug maar wel tot onze verbeelding. We zetten onze negatieve prikkels om in positieve. Het beeld van de wereld wordt mooier.
Wat komt het dan toch goed uit dat ons eerste themaweekend VOORJAARSPRIKKELS heet. En dat om nog meer redenen: Het is voorjaar en aan alle kanten loopt de tuin uit. Het prikkelt onze zinnen om er in aan de slag te gaan en om de tuin nog fraaier te maken. We krijgen de voorjaarsprikkels, en wat is er dan gepaster om alvast prikkelende schoonheden als rozen, een mooie plaats te geven, zodat we in de zomer optimaal kunnen genieten van onze groene oases.
Hans van Hage en Marianne Lundahl van de biologische rozenkwekerij De Bierkreek (www.bierkreek.nl)  uit Zeeland komen met een zeer grote keuze aan oude en moderne struik- en klimrozen. Alle rozen zijn biologisch gekweekt en hebben het SKAL-keurmerk.
Vanaf het themaweekend Voorjaarsprikkels op 30 en 31 maart zijn de rozen op de kwekerij weer voorradig. Hel hele sortiment is te vinden op de website van De Kleine Plantage met foto’s en beschrijvingen. Ook is de rozenlijst te downloaden (zie links op homepage).
Daarnaast staat de kwekerij vol met vaste planten, clematissen en vanaf mei met niet-winterharde en eenjarige planten. Bij de kweek worden uitsluitend biologische preparaten en meststoffen gebruikt.
Zaden voor ‘de lekkerste groenten, de mooiste moestuin en de prachtigste bloemen’ worden aangeboden door Van der Plancke (www.vanderplanckewinkel.nl)  uit Hummelo. Zij hebben een enorme diversiteit aan zaden, wel 1800 soorten.
Er is volop gelegenheid om advies en info te krijgen van de kwekers en van leden van de Nederlandse Rozenvereniging (www.rozenvereniging.nl). Marnix Bakker van de rozenvereniging houdt een lezing over snoeien.
Hoveniersbedrijf  ‘De Hofenier’ (www.dehofenier.nl) geeft op beide dagen tijdens een rondgang door de tuin voorlichting over het voorjaarswerk.
Janneke Aué van De Kleine Plantage laat zien hoe je rozen en clematissen moet snoeien.
De tuingalerie heeft naast praktische zaken als Sneeboer tuingereedschap, Felco snoeischaren, Hori Hori’s, Peacock plantensteunmateriaal ook veel moois als Ekelund textiel met plantaardige motieven, DesPots vazen, kaarten en vogeldrinkschalen van o.a. natuursteen.
De tuin laat zich van zijn beste voorjaarskant zien met veel bolgewassen, helleborussen, elfenbloemen, pinksterbloemen, longkruiden, goudveil, primula’s, helmbloemen en nog veel meer. In de tuin en op de kwekerij staan kunstwerken van Jan Steen, Patricia Suèr, Trude van Assem, e.a.
“Priska Bakt” komt met taart en meer heerlijks.
Programma en extra informatie zijn te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl
 
   
 
VOORJAARSPRIKKELS
Op zaterdag 30 en zondag 31 maartvan 10.00-17.00 uur.

PROGRAMMA VOOR BEIDE DAGEN:
 
13:30 uur     Janneke Aué met snoeidemonstraties
14:30 uur     Marnix Bakker met een lezing over snoeien
15:30 uur     Rense Renkema over het voorjaarsonderhoud en renovatie
 
 
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum