Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesgroepen en muziek-luistergroepen
juli 2018
INHOUD
 
 
 
 
 


Hebt u deze zomer 'vrij' om te lezen of te luisteren wat u wilt, of bent u alweer aan het voorbereiden voor de lees/luistergroep in september?

De leeswijzers en luisterwijzers worden op 25 augustus verzonden.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Uw mening over het afgelopen seizoen
Voor leden van Senia-leesgroepen
Welk boek dat u in het afgelopen seizoen in de Senia-leesgroep besproken hebt, vond u het beste? En welke vond u het minste? Hebt u ook opmerkingen/suggesties over de leeswijzers?
We zouden het erg op prijs stellen als u een paar minuten aan de beantwoording van deze vragen zou willen besteden, via deze link.

Voor leden van Senia-luistergroepen
Ook aan deelnemers van muziek-luistergroepen van Senia de vraag wat uw mening is over het afgelopen seizoen. Welk stuk/luisterwijzer leidde tot een boeiende bespreking? Hebt u suggesties/opmerkingen? Het zou erg gewaardeerd worden als u op deze vragen zou willen reageren via deze link.
 
EXCURSIEPROGRAMMA
De excursies gaan in de zomer gewoon door. Hieronder de nieuwe excursies die gepland staan voor de maand augustus. Hier ziet u ze allemaal op een rijtje.
- - - - - - - - - - -
HAARLEM
Stadswandeling Hofjes en Schrijvers

Op woensdag 8 augustus maken we een interessante tocht door het oude centrum van provinciehoofdstad Haarlem. Het zal een wandeling worden van zo’n 2,5 uur waarbij we langs een aantal plekken lopen die schrijvers geïnspireerd hebben tot prachtige boeken.
Lees verder en meld u aan
- - - - - - - - - -
LEIDEN
Historische stadswandeling

Op donderdag 16 augustus organiseert de excursie-werkgroep van Senia een stadswandeling om de geschiedenis van Leiden te ontdekken. De historische binnenstad van Leiden is de grootste van Nederland na die van Amsterdam. De structuur van de binnenstad is nog vrijwel dezelfde als driehonderd jaar geleden.

Er zijn talloze verhalen over te vertellen en bijna elk stukje Nederlandse geschiedenis wordt concreet in Leiden.
- - - - - - - - - - - -
AMERSFOORT
Naar de Wagenwerkplaats
Op dinsdag 21 augustus gaan we op excursie langs industrieel erfgoed in de omgeving van het station. Amersfoort was jarenlang niet alleen een belangrijk spoorwegknooppunt, maar ook de plaats waar reparaties aan het materieel verricht werden.

In 1904 werd de Wagenwerkplaats geopend, die tot het eind van de vorige eeuw als zodanig gefunctioneerd heeft. Plannen om de gebouwen te slopen werden dankzij een actieve vereniging tot behoud van industrieel erfgoed tegengehouden.
Lees verder en meld u aan.
 
- - - - - - - - - -
EINDHOVEN
Van Abbe Museum, The Making of Modern Art
Op vrijdag 31 augustus kunt u mee op excursie naar het Van Abbe Museum. Dit museum, een ontwerp van architect A.J. Kropholler, werd in 1936 opgericht met als doel het verzamelen en tentoonstellen van moderne en hedendaagse beeldende kunst van de 20e eeuw.
 
In 2003 werd dit Rijksmonument geheel gerenoveerd en door architect Abel Cahen gecombineerd met zijn ontwerp voor de nieuwbouw. In de tentoonstelling The making of Modern Art, Een verhaal over moderne kunst, worden moderne meesterwerken uit de eigen collectie getoond in een aantal bijzondere stijlkamers.
 
Interview van de maand

Sandra van Kalken over muziek-luistergroepen
Deze keer praat Ria Hullegie met Sandra van Kalken, voorzitster van de werkgroep muziek van Senia en één van de enthousiaste samenstellers van de muziek-luisterwijzers. "Wij willen de deelnemers leren onder woorden te brengen wat ze horen."
­­
Sandra van Kalken
 
zorgt samen met vijf andere muziekdeskundigen voor de muzieklijst, waaruit de luistergroepen kunnen kiezen.  De werkgroep maakt zelf de muziek-luisterwijzers.
 

Sandra, gepensioneerd muziekdocente, studeerde piano aan het conservatorium en muziekwetenschap. Lees het hele interview
Summerschool
Sandra verzorgt voor deelnemers van muziek-luistergroepen een 'Summerschool'- workshop. Zie 'Zomerschool Muziek' op de website van Senia. Nog enkele plaatsen vrij.
 
UITKOMSTEN
Vragenlijst en talencursus voor ouderen

Een tijdje geleden vond u in deze nieuwsbrief een oproep van de wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie om deel te nemen aan een vragenlijst over het leren van een taal.
Er was veel respons op deze vraag, waarvoor dank, zodat de studentes Marith Assen en Rhomé Busstrahun onderzoek hebben kunnen doen. Zij brengen u graag op de hoogte van de resultaten en wat ze verder onderzocht hebben in hun afstudeerproject.
Lees hun verslag
 
Perikelen met boeken en muziek
Soms is een boek uitverkocht terwijl Senia het net op de lijst had geplaatst. Dat leek bijvoorbeeld ook het geval met de biografie van Victoria (G18-01) van Julia  Baird. Van dat boek blijkt nu echter een 3e druk op komst.
Dit soort informatie vermelden we bij het betreffende boek op de website. Zie hier
.

Voor muziek geldt, dat de uitvoering van muziek-fragmenten waarop de luisterwijzer gebaseerd is soms van YouTube verdwijnt. Ook in dat geval voegen we informatie toe op de Senia-website bij het betreffende stuk.
Zie bijvoorbeeld de informatie bij de Eroica.
 
ACTIE in de ZOMER
nieuwe leden werven voor uw groep
In de zomermaanden levert de werving van nieuwe leden voor  leesgroepen en luistergroepen vaak veel reacties op. Daarom gaan we ook in de komende zomer persberichten sturen voor de groepen die dat willen. Op de web-pagina 'Hoe werkt het?' vindt u in de rechter kolom een formuliertje om zo'n persactie in werking te stellen. Het formuliertje komt uit bij Nora de Vries-Jonker die voor Senia de persberichten verzorgt.

Meewerken met Senia?
Het verzenden van dit soort persberichten is nogal wat werk, omdat veel groepen er prijs opstellen. Er zijn wel standaard-persberichten voor gemaakt, maar die moeten toch steeds een beetje aangepast worden.
Er is nu één vrijwilligster die deze taak op zich heeft genomen, maar ze zoekt een of twee maatjes. Vindt u het leuk om mee te doen? Een paar maanden op proef?
Laat het weten aan Marijke Slager, werkzaam op het Senia-kantoor, u bereikt haar via info@senia.nl
 
Filmpje
Reynaldo Hahn - A Chloris - Maria & Nathalia Milstein


 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia