januari 2017
 
In deze nieuwsbrief staat babynieuws, het effect van thundershirts, goede voornemens en een lichtgevende halsband.
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Babynieuws!
 
Op drie december is onze zoon Jilles geboren!
 
Zoals je je kan voorstellen, brengt een baby grote veranderingen in het huishouden met zich mee. Hoe bereid je je hond daar nou goed op voor?
 
Ik wilde hier een artikel over schrijven, maar toen kwam de geweldige hondentrainer (en ook nieuwbakken vader) Nando Brown met een fotoverslag.
 
Enkele tips uit zijn boek:
- leer de hond vast dat 'ie gelukkig is met minder (aandacht, beweging, ...)
- oefen met het materiaal
- en vooral: begin op tijd!
 
Wat ik nog zou willen toevoegen is de tip, om je hond na de bevalling uit logeren te doen. Zo kan je zelf goed herstellen en aan je baby wennen, en heb je alle tijd en energie om je hond goed te begeleiden als hij weer terugkomt van zijn logeerpartij.
 
 
Een thundershirt, helpt dat nou?
In december schiet de verkoop van medicatie, ondersteunende middelen en hulpmiddelen bij angst de lucht in. Veel eigenaren bereiden zich vast voor op de vuurwerkshows van oudjaarsavond om hun hond door de angst heen te kunnen begeleiden.
 
Een van de hulpmiddelen die veel verkocht wordt is een thundershirt. Het beroept zich op het feit dat een "ingebakerde" hond minder stresshormonen aanmaakt en zich daardoor veiliger voelt. Maar werkt dit nou ook?
 
Onderzoekers keken naar gedrag én de aanwezigheid van stresshormonen in speeksel en urine. Bij het afspelen van harde vuurwerkgeluiden blijkt dat honden met een vest aan minder stil lagen, meer in de buurt van hun eigenaren waren en met het strakke vest om hadden de honden meer oxitocine (het ontspanningshormoon) in hun urine. Echter, dit effect kan ook te maken hebben met het feit dat de honden meer steun haalden uit de aanwezigheid van hun eigenaren. Een duidelijk therapeutisch effect is dus niet aan te tonen, hoewel de resultaten wijzen op een vermindering van de acute stressreactie en een versneld herstel na stress. Meer onderzoek is dus nodig om te kunnen zeggen of deze vesten effect hebben.
 
Heb je een hond die bang is voor vuurwerk? Zet dan nu vast in je agenda voor september/oktober dat je gaat beginnen met vuurwerktraining! Vraag eventueel hulp bij een gedragstherapeut als je er zelf niet uitkomt. Het welzijn van je hond zal er flink op vooruit gaan!
   
 
Goede voornemens
Ik betrap mezelf er nu weer op: eigenlijk wil Sira uit, maar ik zit nog aan de laptop geplakt om deze nieuwsbrief af te maken. En dat terwijl dit geen haast heeft en het nu heel lekker weer is! Afsluiten dus die hap, en aandacht besteden aan de hond! Dat is mijn goede voornemen voor dit jaar.
 
En die van jullie?
 
 
Goed zichtbaar in het donker
Kerst is geweest, maar mijn hond loopt er nog bij als kerstboom!
 
Als je een lampje aan je hond hangt, is hij in het donker bij de avondwandeling een stuk beter zichtbaar voor verkeer of andere hondeneigenaren. Je hebt lampjes en verlichte halsbanden in allerlei soorten en maten, maar ik ben enorm fan van de Leuchtie.
 
Niet de goedkoopste in zijn soort, maar wel waterdicht, zonder knopjes (dus hij kan niet per ongeluk uit gaan) en gaat heel lang mee op gewone AAA batterijen. Je bent dus niet elke avond aan het laden of afhankelijk van een USB-aansluiting.
 
Hier kan je de Leuchtie bestellen.
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821