Jip's venser op de wereld
15-10-2019


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tijd voor een herfstpalet?
 
 
Booking.com
 
Je kunt natuurlijk reclame maken voor je B&B door een cameraploeg uit te nodigen en je te onderwerpen aan azijnpissers en scherpslijpers die zelf ook een B&B uitbaten en eens lekker hun ego komen oppoetsen in jouw spiegel.
 
Wij komen waarschijnlijk niet door de voorronde, want bij BedEnBoeken moet je zelf het ontbijt uit de (koel)kast halen. Wel bieden we een duik in de bibliotheek vol verhalen over geleefde en ongeleefde levens. Maar een onderdompeling in een mooie leeservaring laat zich moeilijk vastleggen in interessante televisie.
Dus geen tv-reclame; wat dan wel? Een eigen website, dat spreekt, maar ga je die vinden als de naam BedEnBoeken je even is ontschoten?
 
Een bemiddelingssite kan helpen om de bekendheid te vergroten. Ongevraagd bouw je dan aan je reputatie, met het niet te vermijden evaluatiecircus. We zijn gecharmeerd van BedandBreakfast.eu, onze gasten kennelijk ook. Voor een vast bedrag per jaar levert het platform ons een webstek met impact en administratieve ondersteuning.  De totale reclamekosten waren de afgelopen jaren twee tot drie procent van de omzet, in veel branches een gebruikelijk reclamebudget.
 
Airbnb hanteert een vergelijkbaar percentage. Maar daarnaast laat het platform de gasten ruim 15% servicekosten betalen bovenop de prijs per nacht om ‘het platform in stand te houden en service te verlenen’. Dat is min of meer transparant, maar voor onze gasten zou het de prijs-prestatieverhouding aanzienlijk verslechteren.
 
Booking.com probeert een graantje mee te pikken van het Airbnb-marktaandeel. Dat merkte ik door herhaalde uitnodigingen om BedEnBoeken aan te bieden via de hotelboekingssite met het hoofdkwartier in Amsterdam.
 
Aanbieders betalen bij booking.com een vergoeding per boeking. Voor onze regio is de prijs 12% van de omzet. Voor een bedrijf dat dagelijks 1,5 miljoen overnachtingen claimt, lijkt me dat een leuke marge. En dat zonder investeringen in vastgoed, zonder aansprakelijkheid voor schade (‘u kunt een borg vragen, zodat gasten zich voorzichtig gedragen’) en zonder het risico van ‘no-show’. Als je gast niet komt opdagen, zit jij als aanbieder zonder omzet, maar ‘wij doen niet moeilijk, dan hoef je geen vergoeding te betalen’.
 
Helaas kunnen wíj geen beroep doen op de innovatiebox, waarmee Booking de afgelopen jaren 1,8 miljard euro belasting bespaarde. In Nederland natuurlijk, waar het platform de Europese verdiensten door de belastingdeal sluisde, waardoor andere Europese landen het lastiger kregen om hun belastingcenten op te eisen. De Europese commissie werkt eraan. Of gasten ook beter worden van die kennelijk toegestane belastingontwijking blijft onduidelijk.
 
Voor klanten is er een soort laagste-prijs-garantie, die booking probeert op te leggen aan aanbieders: idealiter mag je nergens goedkoper aanbieden, ook niet op je eigen website. Gebrek aan transparantie en juridische verwikkelingen zorgden al voor de naamsverandering ‘We matchen de prijs.’ Daarin is ook sprake van booking.basic. Wat dat inhoudt weet ik niet precies – het staat niet in de uitgebreide algemene voorwaarden - maar wel dat je in die race naar de bodemprijs te maken krijgt met een moeras aan regels, soms op de rand van de wet. Zo maakte ik al mee dat een hotelier geen factuur uitschrijft voor een booking-basic-boeking. Ik wist niet eens dat ik 't had gebruikt. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat een deel van de betalingen in een zwart circuit verdwijnt. Een bedenkelijke, maar begrijpelijke oplossing voor hotels die tussen de 10 en 25% van hun omzet kwijt zijn aan de veelgeprezen platformeconomie.
 
Google, de reclamevindmachine, werkt bereidwillig mee aan het Booking-imperium. Zoek je een hotel of BenB, dan tref je bovenaan de lijst altijd adverteerders als booking, tripadvisor of trivago. Die laatsten zijn trouwens samenwerkingspartners van booking. Het is niet altijd markt wat er blinkt.
 
Sterker: de marktmeester eet royaal mee uit de ruif van de gecreëerde gedwongen winkelnering, maar is zelf doodsbang voor concurrentie.
Dus neem die twee minuten moeite om te boeken via de eigen website van hotel of BenB; je geeft eigenaars hun broodbeleg terug en booking zal het niet missen op die miljoenen boekingen van mensen die te lui zijn om hun geld in goede banen te leiden.  
 
 
 
Lastige vragen
 
Hoever ga je in 'gemak dient de mens'?
Wanneer is voor jou de laagste prijs geen criteium voor aanschaf ?
 
 
 
 
Cartoon
       
 

Deze brief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis. Klik hier voor het archief.
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.