Nieuwsbrief | jaargang 34 | no 348 | december 2020
 
 
KUNSTLIEFDE WENST JE
EEN GOED EINDE & EEN GOED BEGIN
VAN HET JAAR - MET RUIMTE
VOOR KUNST & ONTMOETING


Zo was het. Met een druk bezochte tentoonstelling van de derdejaars HKU Fashion Design studenten aan het begin van het jaar. Een gezellige drukte, kunstenaars, ontwerpers, docenten, studenten, kunstliefhebbers, kunstliefdeleden, jong en oud... 
Helaas door het corona-virus en de lockdown heeft dit jaar er anders uitgezien, zoals voor iedereen. En zal in januari a.s. helaas de HKU Fashion Design tentoonstelling niet door kunnen gaan. Toch zijn we blij met de tentoonstellingen, de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder, welke we ondanks corona hebben gerealiseerd. Hoewel met minder bezoekers, maatregelen en altijd 1,5 meter afstand...

Kunstliefde hoopt in 2021 weer voort te kunnen zetten waar we voor staan: een plek voor ontmoeting, uitwisseling, experiment, en inspiratie. Een plek voor kansen, voor jong, bekend en onbekend en gevestigd talent. Een plek waar kunst kan groeien, waar kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten, waar we openingen kunnen vieren, ideeën geboren en informatie gedeeld kan worden en waar samenwerkingen kunnen ontstaan.

Kunstliefde wil iedereen graag weer ontvangen in de prachtige ruimte aan de Nobelstraat. Wij proosten er op, en hopen je gauw weer te zien!  
 
 
Speciaal voor de decembertentoonstelling Present maakten kunstenaars werk op formaat 20 x 20 (x20) cm. Een aandenken aan dit jaar dat maatschappelijk, politiek en voor velen persoonlijk een heel bijzonder en ingrijpend jaar is. Heb je je oog nog laten vallen op een werk? Stuur dan een mailtje naar Kunstliefde. Vanaf 19 januari gaan we weer open.
 
In de tussentijd worden kunstenaarsleden op social media uitgelicht. Onder de titel 'Meet our artists! / Ontmoet onze kunstenaars' komen er vele van onze leden voorbij. Neem een kijkje op facebook en/of instagram.
 
 
 
Call for artists!
 
Kunstenaars kunnen zich aanmelden voor lidmaatschap tot 19 januari.
 
Kijk op de website voor
 
******************************************
Artists are welcome to register for membership until January 19.
 
Check the website for
 
 
VACATURE Directeur Kunstliefde 
0,8 fte, per 1 maart 2021. Reageren kan tot 15 januari. 

Kunstliefde, ruimte voor beeldende kunst in Utrecht, biedt een breed programma met actuele tentoonstellingen en activiteiten waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Daarnaast worden er projecten op locaties in de stad gerealiseerd die kunst toegankelijk maken en onder de aandacht brengen van een breed publiek: de @AtelierrouteUtrecht en @UtrechtDownUnder. Het genootschap, opgericht in 1807, is één van de oudste in Nederland, kent een grote diversiteit aan leden, zowel kunstenaars als kunstlievend. Kunstliefde is een ontmoetingsplek voor kunstenaars en kunstliefhebbers, wil bijdragen aan ruimte voor experiment, talentontwikkeling en een gezond kunstklimaat in de stad.
 
 
 
Art Utrecht / Broese etalages
 
Utrechtse galeries en kunstruimten tonen wat zij in huis hebben. Driewekelijkse wisselende etalage-exposities. Maar liefst vier kunstenaarsleden van Kunstliefde zijn nu te zien; Kunstliefde toont werk van Lou Vos en Inge van Heerde, bij Moving Gallery is Rik Berkhout te zien, en EXbunker/EXboot toont Janneke Berendsen.
Ga je nog voor een mooie stadswandeling? De etalage-expositie is nog te zien t/m eind van het jaar, misschien langer.

Andere galeries die nu werk tonen zijn Galerie SANAA met werk van Halina Zalewska, Movement Exposed Gallery Space met werk van Margret Wibmer, Kunstruimte KuuB met werk van Karin Bos, Kunsthandel Meijer met werk van o.a. Helen Vergouwen en Kunsthandel Juffermans met werk van Jeroen Hermkens.

  
v.l.n.r.: Lou Vos, Inge van Heerde, Rik Berkhout, Maeve van Klaveren en Janneke Berendsen
 
 
Geannuleerd en uigesteld naar voorjaar 2021
 
Net als vorig jaar zullen kunstenaars van Kunstliefde in Galerie Niek Waterbolk exposeren. Alle getoonde werken zijn te koop voor 100 euro. De opbrengst gaat voor 50% naar Kunstliefde en voor 50% naar de kunstenaar. Hiermee willen de kunstenaars wederom een gebaar maken om Kunstliefde te steunen. Anderzijds zijn ook de cultuursector en daarmee de kunstenaars zelf door de coronacrisis getroffen, en kan men op deze wijze een kunstwerk aanschaffen en tegelijkertijd een mooie bijdrage leveren om de kunst te supporten.
 
Te koop zijn werken op papier, schilderijen, sculpturen, grafiek en meer. Een unieke gelegenheid om een kunstwerk aan te schaffen voor een kleine prijs.
 
Galerie Niek Waterbolk, Schoutenstraat 10, Utrecht
Voorjaar 2021 / Data worden nog bekend gemaakt.
 
 
VERWACHT Programma voorjaar 2021
onder voorbehoud ivm maatregelen
  • januari: HKU Fashion Design, i.s.m. AG academiegalerie / geannuleerd
  • FOULPLAY / STALEBREAD (Caz Egelie, Jesse Strikwerda en gastcurator Sarah Klevan)
  • OCTA, Kunstliefdeprijs 2019 met o.a. Bart Schalekamp, Emilio Timp
  • Ledententoonstelling 'Going On' 
  • Nieuwe Liefde 2021
  • ART UTRECHT / Art Walk - uitgestelde wintereditie 
 
 
UTRECHT DOWN UNDER actuele kunst in de oude bieb
Voortijdig gesloten wegens lockdown


De vierde editie werd helaas vroegtijdig afgesloten in verband met de lockdown. Toch zijn we ontzettend blij dat we deze tentoonstelling hebben kunnen realiseren en dat van de zes beoogde weken, in ieder geval gedurende vier weken bezoek mogelijk was. 

Onder zorgvuldige maatregelen, bezochten kunstliefhebbers UtrechtDownUnder, actuele kunst in de oude bieb in het markante pand van de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht. Over 5000m2, verdeeld over vier verdiepingen was actuele kunst te zien van 70 beeldend kunstenaars. In het concept van Elaine Vis, curator van de tentoonstelling, stond de werkhouding van de kunstenaar centraal. Zo waren er de Kritische Geesten & Idealisten, de Materiaalverleiders, de Dromers & Romantici, de Stillen & Tragen, de Transformers en de Onderzoekers & Uitvinders. 

Ook het Centraal Museum deed mee en liet werk zien van drie Utrechtse kunstenaars en een selectie uit hun videocollectie.
In voormalig boekhandel Broese toonde Art Forever kunstenaarsportretten.

Voor wie niet heeft kunnen gaan kijken: op de website verschijnt binnenkort een beeld en video-impressie van de opbouw en de tentoonstelling.

Ook de catalogus is nog te koop via Kunstliefde, nu met korting voor €15,00.
Een volledig eigentijds overzicht van alle deelnemende kunstenaars en hun werk, inclusief prachtige foto's van de leegstaande bibliotheek.

Neem op de website nog een kijkje, in de januari nieuwsbrief meer.
 
 
   
 

impressie UtrechtDownUnder 2020, binnenkort meer! 
 
Resting on the way to Egypt, 2012 - houtskool en oliepastel op papier, 97 x 130 cm
 
Joop Stolk 1941 - 2020
 
Op 19 december j.l. is kunstenaar Joop Stolk overleden. Joop was Kunstenaarslid van Kunstliefde sinds 2003. Hij was o.a. docent aan Artibus en van 1982 tot en met 2017 aan de Nieuwe Academie Utrecht. Zijn werk werd getoond in vele galeries. In 2010 werd zijn werk in Kunstliefde beloond met de B.J. Kerkhof oeuvreprijs. Werk van Joop Stolk was o.a. te zien in de tentoonstelling DRAW (2016) en in de ledententoonstellingen.
 
Joop Stolk laat een omvangrijk oeuvre na. Naast schilderijen en grafiek, maakte hij vele en vooral grote monumentale tekeningen in potlood, houtskool en oliepastel, waarin de lichtinval een grote rol speelt. Beelden uit het de alledaagse werkelijkheid combineerde hij met beelden uit het verleden. Het leverde spannende betekenisvolle tekeningen op, die als een soort film-still op je netvlies blijven staan.
 
Meer over het werk van Joop Stolk op zijn website, klik hier.
 
Kunstliefde gaat Joop Stolk missen!
 

 
 
 
Het licht waarin de werkelijkheid gehuld is, heeft vele kwaliteiten. Dat bepaalt in welke gedaante de realiteit zich aan ons voordoet.
 
De interpretaties van deze ervaringen zijn de inspiratiebronnen voor mijn werk. Met name de dramatiek van het licht dat de werkelijkheid van alle dag ons soms vervreemdend en bedreigend doet ervaren.
 
De mystiek van het zien.
 
                                            Joop Stolk
 
 
Word lid van Kunstliefde, en draag bij aan beeldende kunst in Utrecht
(Aanmelden kunstenaars vóór 19 januari 2021)


Ieder jaar worden kunstenaars en kunstliefhebbers lid van Kunstliefde. 
Daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat. 
Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.

Door lid te worden 
  • maak je deel uit van één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen, maar wel eentje in een hedendaags jasje!
  • Je draagt bij aan een belangrijk podium voor kunst en kunstenaars in Utrecht
  • ontmoet kunst en kunstliefhebbers tijdens openingen en boeiende podiumavonden 
  • ontvangt een leuke korting op kunstaankoop en meer
Kijk hier voor meer informatie voor kunstenaars
Kijk hier voor meer informatie voor vrienden / doneren en schenken
Of stuur een mail naar mail@kunstliefde.nl
 
Kunstliefde is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Giften aan culturele instellingen zijn voor 125% aftrekbaar.

Hart voor Kunstliefde
 
Waarom vindt Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, Kunstliefde belangrijk als podium voor beeldende kunst in Utrecht? Wat betekent Kunstliefde voor vele kunstenaars? Bekijk de video en hoor het van hun zelf.
 
Kunstliefde biedt een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Opgericht in1807, zijn we één van Nederlands oudste kunstenaars- genootschappen met meer dan 130 kunstenaarsleden en ca 100 kunstlievende leden.
In de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat is een wisselend programma van ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars, vormt een springplank voor jong talent. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.

Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, het netwerk-event voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur
             

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven / Gegevens wijzigen