Nieuwsbrief | jaargang 28 | no 267 | april 2014
 
   
19 april t/m 18 mei
ABSTRACT nur Malerei
 
“Das ist nur Malerei”, antwoordde Gerhard Richter in een interview op een vraag over zijn abstracte werken. Hiermee wilde hij zeggen dat er geen andere bedoelingen waren buiten het schilderij, het werk zelf.
 
In deze tentoonstelling is werk te zien van zeven kunstenaars die abstract werken. Zij verwijzen geen van allen naar de realiteit, hun werk verwijst zuiver naar zichzelf: de verf, de materie, het proces, het resultaat. 
 
In de afgelopen jaren was er veel aandacht voor figuratieve kunst, maar de abstracte kunst is bezig aan een comeback. Ook bij jonge kunstenaars is deze tendens te zien. Het MoMA in New York wijdde er vorig jaar een grote tentoonstelling aan: Inventing Abstraction. De abstractie is weer helemaal terug.
 
Met werk van Bas Lobik, Emmy Beenken, Jochem van Grieken (HKU 2013), Lou Vos (Kunstliefdelid), Olivier Julia, Rik Berkhout (Kunstliefdelid) en Thomas Sadée (HKU 2013). Concept en samenstelling tentoonstelling Lou Vos.

Opening: Zaterdag 19 april 16.00 uur door Lou Vos en Dirk Den Hartog, eigenaar Galerie Mia Joosten Amsterdam en voormalig zakelijk leider Kunstliefde
 

ABSTRACT nur Malerei; een atelierportret van Lou Vos klik hier   

 
 
Nog te zien t/m 13 april
DA CAPO al Fine
Finissage zondag 13 april 16.00 uur
 
Deze muziektentoonstelling van Kunstliefde staat in het teken van de opening van het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg. Kunstenaars van Kunstliefde verbeeldden hun heel eigen kijk op muziek, op een muziekstuk en op TivoliVredenburg.

Voor de finissage van deze tentoonstelling maken 6 conservatoriumstudenten compositieleer, naar aanleiding van een gekozen kunstwerk uit de tentoonstelling, een nieuwe compositie. Deze 6 kersverse composities van Georgia Nicolaou, Fanis Zachopoulos, Thomas van Dun, Niels Hak, Remy Alexander en Quinn Jacobs zijn te horen en te zien op het concert ter afsluiting van 'DA CAPO al fine'.  De studenten staan op de drempel van een eigen professionele loopbaan als componist of zijn net aan het conservatorium begonnen.
 
 
We beluisteren de inspiratie van de componisten die naast hun uitgekozen kunstwerk staan. Waarom kozen ze juist dát kunstwerk en we zullen van de betreffende kunstenaars hun reactie op de composities te horen krijgen. Remy Alexander en Quinn Jacobs verzorgen de presentatie van deze middag.
 
DA CAPO al fine; een portret van kunstenaar Erik Suidman klik hier 
 

 
 
 
 
 
'Venus met de spiegel' Velasquez 
 
11 april PODIUMAVOND 20.00 uur
SPECULUM SPECULORUM / De spiegel in de kunst
door Gé van Herpen
 
 
Dat het Venus is die hier afgebeeld ligt wordt aannemelijk gemaakt door de aanwezigheid van het liefdesgodje Cupido die de Godin, zijn moeder, een spiegel voorhoudt. 
De spiegel is vanouds het attribuut van de vrouw en van de vrouwelijke verleidelijkheid. 
 
Spiegels komen voor in de beeldende kunst vanaf de oudheid tot in de hedendaagse kunst. Ze verschijnen in miniaturen, wandschilderingen, aardewerk, altaarstukken, schilderijen, en al dan niet zichtbaar, in het zelfportret. Want zonder de spiegel... natuurlijk geen zelfportret. 
 
 
 
 
9 mei PODIUMAVOND 20.00 uur
GERHARD RICHTER PAINTING
Documentaire
 
In het kader van de tentoonstelling 'ABSTRACT nur Malerei' wordt de documentaire vertoond die filmmaakster Corinna Belz van hem maakte. Van april t/m september 2009 filmde ze de kunstenaar tijdens zijn werkproces aan een serie abstracte doeken. Over keuzes, handelen, kijken en geduld.
 
Bekijk hier een preview van de film
Duur: 97 min. Duits (Engels ondertiteld)
 

 
Let op! Podiumavonden: ingang via de Lange Jufferstraat 2
 
 
Lid worden van Kunstliefde? Klik hier voor meer informatie; Kunstenaarslid of Kunstlievend lid 
 
Bezoek de website  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 JA Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur