Westerlo - december 2012
Jaargang 2 - nummer 11
 
  Inhoud
 
 
 
Uitzonderlijke sluitingsdag!
 
 
 
 
Opgelet!

Vrijdag 14 december
 
is de bib
uitzonderlijk gesloten

wegens werkzaamheden!
 
 
 
 
Boekenverkoop
 
 
Op woensdag 19 december van
18 tot 20 u. starten we met de verkoop van afgevoerde boeken en tijdschriftjaargangen.
 
Voor een zacht prijsje gaan honderden exemplaren de deur uit. Wie er vijf koopt, krijgt er één gratis bovenop!
 
Tot zaterdag 29 december kan je tijdens de openingsuren nog naar hartenlust snuisteren.
 
Afgevoerde cd's worden apart in de bib verkocht aan 1 euro per stuk. Je vindt ze voortaan terug naast de filmmuziek.
 
 
 
 
 
 
 
 
Bibkids: Thematafel van "De Weddenschap"
 
 
klik op de foto voor de blog van de Westelse Weddenschap
 
De leerlingen van 4Sa, 4Sb en 4Sc van SILA Westerlo doen dit schooljaar mee met "De Weddenschap". Ze worden door drie BV’s en de Bib uitgedaagd om drie boeken te lezen en hiermee creatief aan de slag te gaan.
 
Hun eerste boek ging over de oorlog. Voor de bib hebben ze prachtige illustraties gemaakt bij de gelezen boeken over Anne Frank, de jongen in de gestreepte pyjama en andere oorlogsverhalen.
 
De mooiste maquettes, schilderijen, gedichten en andere creatieve werkjes zijn nog de hele maand te bewonderen in de bib.
 
 
 
 
Wink@Westerlo: M.Heidegger, Das Ding - Paul Tack  
 
 
Paul Tack (°1932) is afkomstig van Borgerhout en groeide op in het Waasland, maar zijn professionele carrière situeert zich hoofdzakelijk in de Vrije Sint-Lambertusscholen van Westerlo.
 
Sinds zijn pensionering is Heidegger zijn dagelijkse lectuur.
 
Martin Heidegger (1889-1976) wordt algemeen beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste filosofen van de twintigste eeuw.
Met zijn magnum opus "Sein und Zeit" (1927) vestigde hij definitief zijn naam als groot denker.
 
"Das Ding", de beroemde lezing uit 1950, waarin  Heidegger een moderne versie van Utopia ontwerpt, wordt in dit boek op onnavolgbare wijze door Paul Tack kritisch geanalyseerd.
 
 
 
 
 
Nieuw in de bib: bril zoekt neus!

 
Bril vergeten? Vanaf nu geen probleem meer. Vraag aan de balie een van onze leesbrilletjes en je ziet de kleine lettertjes weer! 
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 de officiële trailer

 
Sinds z'n vrouw stierf aan de gevolgen van brandwonden, is de alom geprezen plastische chirurg Ledgard geobsedeerd door het aanmaken van een nieuw soort huid die z'n vrouw mogelijk had kunnen redden.
 
Twaalf jaar later slaagt hij erin deze huid in z'n lab te kweken. Om z'n doel te bereiken heeft hij er geen enkele moeite mee om ethische limieten te overschrijden door menselijke proefkonijnen te gebruiken. Maar dit is niet de enige misdaad die hij zal begaan...
 
Is het een melodrama? Is het een horrorfilm? La piel que habito, met Antonio Banderas als plastisch chirurg, is vooral een Pedro Almodóvar in grote doen.
 
Andere blikvangers:
 
Jojo is een levenslustige jongen van 10 uit een gebroken gezin waar de vader stemmingswisselingen heeft en de moeder afwezig is. Wanneer hij troost vindt in een onverwachte vriendschap met een jonge kauw, is hij in staat om de problemen met zijn vader op te lossen. Kauwboy van Boudewijn Koole.
 
In This must be the place vertolkt Sean Penn geniaal een depressieve rockster op leeftijd die na de dood van zijn vader diens zoektocht naar zijn beul uit Auschwitz voortzet.
 
Jack Kerouac publiceerde On the Road in 1957. De roman gaat over de zwerftocht van de jonge Sal Paradise door de Verenigde Staten, maar werd vooral bekend als hét boek van een rusteloze en opstandige generatie. Meer dan een halve eeuw later zet regisseur Walter Salles (Cidade de Deus, Motorcycle Diaries) de gelijknamige verfilming neer.
 

 
 trailer? klik op de cover
 
 

Roger Brown is een succesvolle headhunter. Om zijn dure levensstijl te bekostigen moet hij schilderijen stelen. Als hij aan zijn grootste klus ooit begint, raakt hij verstrikt in een net van huurmoordenaars en oplichters. Headhunters is gebaseerd op de succesvolle roman van de Noorse schrijver Jo Nesbø.
 
Intouchables schoot vanuit het niets naar nummer 1 in de Franse boxoffice. Tien weken lang bleef het de meest bekeken film, en brak zo het record in de Franse filmgeschiedenis. Philippe, een oudere, gehandicapte aristocratische man, en Driss, een jonge ex-delinquent uit de banlieue van Parijs, sluiten een bijzondere vriendschap. Gebaseerd op waar gebeurde feiten én het gelijknamige boek.
 
interview met de auteur
  
 
Na zes jaar stilte stelt Richard Ford zijn meesterwerk voor. Canada is een roman vol verrassende ontmoetingen, beklijvende personages en straffe verhalen. Hoe indrukwekkender de landschappen worden, hoe scherper de kern van het boek zich aftekent: hoe fragiel we wel niet zijn. 
 
Als de jonge, dakloze Nicky bij toeval terechtkomt in het enorme kraakpand Pandemonium, voelt ze zich onmiddellijk thuis en maakt ze kennis met de bewonersgroepen: hippies, punkers, artiesten en intellectuelen. Stille mensen van Esther J. Ending is een uitzonderlijke roman over de bedwelming van groepseuforie en het einde van het individuele denken.
 
 
 
 
 
In haar nieuwe verhalenbundel speelt Annelies Verbeke met de Veronderstellingen van haar personages én met die van de lezer. Sommige zijn gevat en grappig, andere schrijnend ontroerend, maar altijd intrigerend. Op dinsdag 26 februari is ze te gast in de bib.
 
De verzegelde brief is een literaire rollercoaster over huwelijk, vriendschap, ouderschap, werk en de wet, kortom over alles wat 'heilig' was en nog steeds is. Emma Donoghue heeft met deze roman, gebaseerd op een werkelijk bestaande rechtszaak, een intrigerend portret van een sterke vrouw neergezet.
 
"Vallende dingen", zo noemt Juan Gabriel Vásquez de dingen die mensen overkomen. Als ze op oudere leeftijd hun leven evalueren, beseffen ze dat die dingen de koers van hun leven hebben bepaald. Met Het geluid van vallende dingen levert de auteur een prachtige roman over jonge mensen die in de jaren zeventig in Colombia zijn opgegroeid én gevormd.
 
 
 
 
 een gesprek met de auteur op Radio 1
 
 
 
website van de auteur

 
In Terug naar het bloed neemt Tom Wolfe Miami onder de loep. Hij schetst hierbij een beeld van een gemeenschap die zo sterk met haar sociale positie bezig is dat ze vergeet dat er ook zoiets bestaat als ethiek of humaniteit. 
 
Anne Sinclair, de ex van de omstreden Franse politicus Dominique Strauss-Kahn,  schetst in Rue la Boétie 21 het levensverhaal van haar grootvader Paul Rosenberg. Die werd in een week tijd van een befaamde Joodse kunsthandelaar een berooide vluchteling.
 
 
De internetgoeroe Andrew Keen waarschuwt in De digitale afgrond dat de gekte rond de sociale media zowel onze individuele privacy als onze vrijheid in gevaar brengt. Sociale media zijn helemaal geen waarborg voor intensere vriendschappen, betere contacten en een mooiere samenleving. Wat betekent het woord 'vriend' nog in een virtuele wereld?
 
In het omstreden boek over het Belgische koningshuis, Koningskwesties, schiet Frédéric Deborsu met scherp op de monarchie.
 
De koffietafel: het is een traditie die onlosmakelijk verbonden is met begrafenissen en het proces van afscheid nemen. Gelieve de familie te volgen is een origineel fotoboek met een groot aantal persoonlijke getuigenissen. 
 
Annemie Struyf is terug met In Godsnaam, een televisiereeks en het gelijknamige boek waarin ze kloosterzusters bezoekt.  
 

 

 
 

Wat is het dat een huis tot een warm en veilig nest maakt? Kinderpsychiater Peter Adriaenssens en fotograaf Wouter Rawoens stapten binnen in de huizen van enkele Vlaamse gezinnen en keken hoe ouders een veilige en warme haven voor hun kinderen creëren, met een thuis waarin echt wordt geleefd... Nesten: hoe gezinnen echt leven.
 
 
 
 
Ons breiboek bevat alle informatie die elke creatieveling nodig heeft. Van uitleg over garen en naalden tot mooi afgewerkte kledingstukken en accessoires. Alle steken en technieken worden duidelijk uitgelegd aan de hand van foto's en symbolen. 
 
Journalist Kristof Windels (De Morgen) mocht De Wever negen maanden op de voet volgen, op weg naar zijn triomf in Antwerpen. Hij liet de auteur overal toe: bij strategische vergaderingen, bij geheime nachtelijke meetings in donkere hotels, op de trein naar Den Haag, op het vliegtuig naar Londen, op jaarmarkten, in parochiezalen, in de campagnebus... Nooit eerder liet De Wever zo in zijn politieke ziel kijken. De ware De Wever.

klik voor een inkijkje
 
Met Tante Kaats nieuwste en reeds tiende boek, De Huishoudmanager, leer je hoe je een huishouden runt. Het gaat niet alleen over hoe je je woning inricht, onderhoudt en schoonmaakt, maar ook hoe het zit op administratief, organisatorisch, wettelijk en ecologisch vlak.
 
Robert D. Kaplans, De wraak van de geografie, belicht een oeroude waarheid: geografie is de overheersende factor in de bepaling van het lot van naties, van het faraonische Egypte tot de Arabische Lente.
klik voor enkele video's
 


In 2009 werd The XX bejubeld. Vele jaarlijstjes werden aangevoerd door de eersteling van deze Britten. Met Coexist leveren ze een waardige opvolger.
 
Vijftig jaar geleden bracht Bob Dylan zijn eerste album uit, maar niemand kon toen vermoeden hoe belangrijk hij zou worden. Een halve eeuw later zet hij met Tempest zijn 35ste studioalbum neer.
De Congolese band Staff Benda Bilili: een groep gehandicapte polioslachtoffers maakte in 2009 met een aantal daklozen muziek in de parken in Kinshasa. Vervolgens werden ze opgemerkt door een Belgische producer, namen een album op en zegevierden in westerse concertzalen. De opname van hun tweede, Bouger le monde, vond plaats in de legendarische Renapec-studio en is stilistisch gevarieerder en knipoogt af en toe naar rock.
Op Glad Rag Doll haalt Diana Krall haar inspiratie uit lang vervlogen tijden toen jazz nog echt entertainment was en zorgde voor de achtergrondmuziek in bordelen en andere speelhuizen.
 
Faders Up 2 – Live In Amsterdam is de opvolger van het in 2007 verschenen livealbum Faders Up, opgenomen in de thuisstad van Triggerfinger. Dit album is samengesteld uit drie uitverkochte concerten in de Melkweg. 
 
Het jaarlijkse Oktoberfest is een wereldberoemd volksfeest dat al meer dan 200 jaar georganiseerd wordt in München. De traditionele classics, de leukste Duitse en Tirolerhits plus de grootste feesthits verzameld op Oktoberfest.

 
 klik voor een proevertje
enkele fragmenten
 
Bat for Lashes, alias de Pakistaans-Engelse zangeres Natasha Khan, presenteert zich op haar derde plaat naakter dan ooit. Niet alleen op de hoes, maar ook op tekstueel en muzikaal vlak: The Haunted Man.
 
Het Britse viertal Mumford & Sons wist met de muziek van "Sigh no More" festivalweides en concertzalen om te toveren tot een grote dansende massa. Op het nieuwe album Babel zet de band deze lijn met klasse voort.
 
 
 

Anns Aanraders
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Ann!  
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Ziek van liefde - Ian McEwan
 
Vanaf de eerste pagina's wordt de lezer onherroepelijk meegezogen in het verhaal van Joe Rose, die toevallig betrokken raakt bij een tragisch ongeval met een luchtballon.
Bij het ongeluk vindt een korte ontmoeting plaats tussen Rose en een zekere Jed Parry. Aanvankelijk niet meer dan een onschuldig incident, maar al spoedig blijkt dit het begin te zijn van een angstaanjagende nachtmerrie.
 
De auteur beschrijft een korte periode uit het leven van het hoofdpersonage, waarin zijn hele wereld plotsklaps op zijn kop wordt gezet. Spanning en frustratie worden meesterlijk onder woorden gebracht, net als de krampachtige pogingen van Joe om te achterhalen wat er juist aan de hand is. 
 
McEwan toont zich een meesterverteller die de lezer meermaals laat twijfelen en op het verkeerde spoor zet. Het obsessieve karakter van het verhaal kruipt écht onder je huid.
 
 
 
Aan Chesil Beach - Ian McEwan
 
Aan Chesil Beach speelt zich af in het begin van de jaren zestig in Dorset, Engeland. Het jonge echtpaar, beiden begin twintig, Florence en Edward, probeert zich te ontworstelen aan de pijn en verwarring van hun verleden. Ze struikelen echter over verzwegen misverstanden en angsten die de rest van hun leven zullen bepalen.
 
Deze intrigerende roman neemt je mee naar een andere kant van de periode, die vooral geboekstaafd staat als een tijd van vrije liefde en seksuele revolutie. De auteur schildert de typisch Britse en gedistingeerde tijdsgeest moeiteloos en maakt de lezer deelgenoot van de twijfels, angsten en onvolkomenheden van beide hoofdpersonages.
 
Een ontroerend verhaal dat de lezer met een gevoel van spijt om gemiste kansen achterlaat...
  
  
Kamer - Emma Donoghue
 
Het is Jacks vijfde verjaardag. Hij leeft met Mam in Kamer, waarvan de deur op slot zit. Kamer heeft alleen een dakraam en is elf vierkante meter groot. Jack is dol op televisie kijken; maar hij weet dat wat hij daar ziet niet echt is. Alleen hijzelf is echt, en Mam, en de dingen in Kamer. En Ouwe Nick die ’s nachts vaak komt. Dan zit Jack in de kast en kraakt het bed.

Op een dag vertelt Mam hem dat er buiten Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping zal kennismaken...
 
De auteur slaagt er heel geloofwaardig in om in het hoofd van de kleine jongen te kruipen. Door vanuit zijn perspectief te vertellen, worden onverteerbare zaken minder pijnlijk en daardoor is het boek, ondanks het gruwelijke karakter, geen angstaanjagend verhaal. Toch krijg je een perfecte en intrieste inkijk op deze kleine gevangenis, die desondanks structuur en veiligheid biedt. Want uit het feit dat Mam haar uiterste best doet om Jack onder deze omstandigheden op te voeden, blijkt de onvoorwaardelijke liefde voor haar zoon.
 
Kamer is een klein pareltje verstoken van vals sentiment, maar recht uit het hart gegrepen van een kleine, pure jongen wiens wereld zo schrijnend netjes past binnen één kleine ruimte. 
 
 
 
 
Aan de rivier - Bonnie Jo Campbell
 
Margo Crane woont met haar vader in een boerderij aan de oever van de rivier de Stark. Sinds haar moeder jaren geleden wegliep is Margo veranderd in een zwijgzame tiener, die vaak te vinden is op haar boot. Haar grote passie is jagen en schieten. Wanneer haar kinderlijke vertrouwen geschonden wordt en de familie de rijen sluit, rest Margo nog maar één uitweg. Ze besluit de Stark af te varen; op de vlucht voor haar familie en op zoek naar haar moeder. Maar de rivier is een gevaarlijke plek voor een jonge vrouw alleen...
 
De auteur laat Margo en de rauwe wereld om haar heen moeiteloos tot leven komen. Haar anders-zijn, haar ongebondenheid en puurheid worden magnifiek geplaatst tegen het onstuimige decor van de Noord-Amerikaanse natuur.
 
Haar zoektocht bruist van symboliek: haar verhouding met mannen die haar afhankelijkheid in de verf zetten, de vriendschap met een oude wijze man, begrippen als trouw, moederliefde en zelfstandigheid. 
 
Aan de rivier is een parabel over de voordelen, maar ook de soms pijnlijke consequenties van het allergrootste ideaal van de mens: vrijheid.
 
 
Nog meer lees-, luister- en kijktips van Ann vind je hier.
 
 
 
 
Te gast: De weg van licht: Lode Van den Heuvel 
 
Op donderdag 6 december om
20 uur vertelt Lode Van den Heuvel over zijn nieuwste boek: De weg van licht.
 
Hierbij richt hij zich tot iedereen die meer inzicht in zichzelf wil en gaat hij de grote levensvragen niet uit de weg.
 
 
toegang: gratis
 
 
 
 
 
 
 
 
Te gast: Verslag Damiaanbouwkampen India en Comoren
 
 
Karel Van Eynde, Stephy Biesemans en Paul Dirven brengen verslag uit van hun ervaringen met de Damiaanbouwkampen. Zowel de bouw van een onderzoekslaboratorium voor TBC-patiënten in India als de afwerking van een nieuw paviljoen voor de opvang van lepra- en TBC-patiënten op een klein eiland in de Comoren komen aan bod.
 
organisatie: Wereldraad Westerlo en Damiaanactie
 
vrijdag 14 december om 20.15u.
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... je op onze website online een aankoopsuggestie kan doorgeven?
 
Vind je dat een bepaald werk niet in onze collectie mag ontbreken, ga dan in de catalogus naar "Mijn Bibliotheek", klik op "aankoopsuggestie" en vul het formulier in.
 
Een aankoopsuggestie is geen garantie dat het werk wordt aangekocht. Je kan het zelf via de catalogus in het oog houden en eventueel reserveren.
 
Voor je een aankoopsuggestie doorgeeft, graag even kijken of het item toch al niet in de bibcollectie zit.
 
 
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen in december

 
Let op: de bib is uitzonderlijk gesloten op
vrijdag 14 december wegens werkzaamheden.
 
 
Tijdens de eindejaarsperiode is de bib gesloten op:
 
maandag 24/12
dinsdag 25/12
woensdag 26/12
maandag 31/12
dinsdag 1/1.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: