Kan u deze Eigen-Wijs niet lezen? Ga dan naar de webversie.
Eigen-Wijs

 
Een uitgave van VONAC vzw,
pedagogische begeleidingsdienst & navormingscentrum
van VOOP vzw – Vlaams Onderwijs OverlegPlatform
 
Jaargang 16       Nummer 51
    
   8 december 2016

In deze nieuwsbrief:
VOOP heeft een eigen Facebookpagina waarop we berichten van onze eigen scholen, uit de media en van allerhande partners in de onderwijswereld delen.
De afgelopen weken verschenen er berichten over gezonde school, mediawijsheid, omgaan met diversiteit in de klas, meertaligheid, zorg,... alsook vele leuke berichten uit onze eigen scholen. Kortom: een hele hoop insipiratie!
 
Mis geen enkel boeiend bericht: ga gauw hier kijken en like onze pagina...
The accountant: een film met een man met autisme in de hoofdrol
Veel mensen blijven autisme linken aan de film Rain Man. Hoog tijd dat er eens een film uit komt waarin opnieuw een man met autisme de hoofdrol speelt, maar dan iemand met een heel ander profiel dan Raymond, het hoofdpersonage in Rain Man.
The Accountant is een Amerikaanse misdaadfilm met veel actiescènes. Christian Wolff (gespeeld door Ben Affleck) heeft autisme. Hij gebruikt specifieke eigenschappen van zijn autisme als tool in zijn job als boekhouder waarin hij uitblinkt. Maar hij blijkt geen gewone boekhouder te zijn...
Lees hier meer over deze intrigerende en spannende film!
Workshops rond islam voor leerkrachten en leerlingen
Het CIET (Centrum Islamitische Educatie De Toekomst) werkt rond het thema positieve identiteitsontwikkeling van moslimjongeren ter preventie van destructieve radicalisering.
Vanuit deze insteek organiseren ze allerhande boeiende workshops voor leerkrachten. De workshops zijn meestal gratis.
Daarnaast biedt CIET ook workshops voor jongeren rond islam, waarbij ze jongeren willen wapenen tegen extremistisch gedachtegoed.
Ontdek hier alles over het interessante aanbod van CIET.
Radicalisering: voorkomen of net aanmoedigen?!
Pedagogisch begeleidster Veerle Wauters volgde dit najaar een zesdaagse train-the-trainer bij VZW Motief met als thema 'positieve identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren'. Zij is nu binnen VONAC het aanspreekpunt rond het thema 'radicalisering'. Heb je vragen rond radicalisering, maak je je zorgen om enkele leerlingen die heel straffe uitspraken doen, wil je een positief klasklimaat opbouwen waar diversiteit de norm is, wil je wat er bij jouw leerlingen leeft op een positieve manier kanaliseren, wil je meer weten rond het thema radicalisering en extremisme? Lees dan hier hoe we vanuit VONAC naar dit thema kijken en neem contact op met Veerle.
Theater over vluchtelingen, migratie en integratie
Bert Gabriëls, gekend als stand-up comedien, heeft een theatrale presentatie uitgewerkt waarin vluchtelingen, migratie en integratie op een luchtige en bevattelijke manier aan bod komen. In Op Drift zoekt Bert antwoorden op de vragen waar veel mensen vandaag mee zitten. Waarom vluchten mensen? Waarom kiezen sommigen voor Europa? Kunnen we een deel opvangen? Mogen we eisen dat ze zich aanpassen? En kunnen mensen wel samenleven met verschillende culturen en godsdiensten? Deze show wil al deze vragen tegen het licht houden en aftoetsen tegen de huidige wetgeving en alle beschikbare cijfers.
De voorstelling is gericht op jongeren van de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs.
Meer info vind je hier.
Eureka Expert: van mankement tot talent!
Eureka, onze school in Kessel-Lo die zich richt tot normaal begaafde kinderen en jongeren met ernstige leerstoornissen, kan zich ondertussen terecht expert noemen op dit complexe terrein. Doorheen de jaren heeft het team van Eureka een heleboel ervaring en inzicht kunnen opbouwen, waarbij ze pionierden in het uitwerken van eigen methodieken en didactisch materiaal.
Deze uitgebreide kennis delen ze via de afdeling Eureka Expert waar het team boeiende, concrete studiedagen aanbiedt aan leerkrachten uit het gewoon en buitengewoon onderwijs die te maken hebben met leerlingen met leerstoornissen. Naast studiedagen kan je bij hen ook terecht voor intensieve opleidingen of een vorming op maat van jouw school.
Meer info vind je hier.
Boeiende website over autisme
Ann Servranckx, competentiebegeleidster van VONAC, vond voor ons de boeiende website 'www.autismekenmerken.net'. Op deze website vind je een hele boel informatie over autisme. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuwe informatie die op de site verscheen. De laatst verschenen artikels: autisme en rouwverwerking, apps voor jongeren met autisme en autisme in de decembermaand (vol drukke en spannende feesten).
Voor al wie met kinderen/jongeren/cursisten met autisme werkt, is deze site met bijhorende nieuwsbrief zeker een boeiende bron van informatie!
Werken aan welbevinden met cultuur op school
Leerlingen moeten zich goed, veilig en welkom voelen op school. Daarover is iedereen het eens. Toch blijkt dat pesten een groot probleem blijft in Vlaanderen.
Met ’t Zal WELzijn kunnen scholen het welbevinden van hun leerlingen in kaart brengen vanuit een boek en via creatieve activiteiten. Het project helpt een klas of groep leerlingen nadenken over het welbevinden op school. Met de (gratis) ondersteuning van een cultuureducatieve organisatie maken leerlingen de brug tussen welbevinden en cultuureducatie. Cultuureducatieve projecten zorgen namelijk dikwijls voor een positieve sfeer, waarin leerlingen worden aangesproken op hun authenticiteit. Lees hier meer over dit project.
 
VIGeZ vraagt feedback op hun website
VIGeZ werkt momenteel een nieuwe structuur uit voor de website www.gezondeschool.be. Zij nodigen u graag uit om de structuur van hun website te testen. Deze oefening duurt maar 10 tot 15 minuten. Uw antwoord helpt hen om de inhoud van de website logisch te structureren.  Klik hier om te ontdekken hoe het werkt. De bevraging loopt nog tot 9 december 2016.
Verfrissend digitaal lesmateriaal over kinderrechten
Bord vol Kinderrechten is een gloednieuwe interactieve leeromgeving met een schat aan educatief materiaal en lesvoorbereidingen, ontwikkeld door Unicef.
Je vindt er diverse kant-en-klare activiteiten om participatief aan de slag te gaan met je klas. Met lesfiches, video’s, audiofragmenten, werkbladen, presentaties en verdiepende digitale oefeningen. Om al spelend, onderzoekend, kijkend, quizzend, lezend, zingend of knutselend aan de slag te gaan rond kinderrechten.
Kortom: alles wat je als leerkracht nodig hebt om lessen op te bouwen die een directe link hebben met de eindtermen én waarbij kinderrechten centraal staan!
Moet een school die fruit of koeken verdeelt als tussendoortje over een toelating beschikken?
Begin dit schooljaar was er enige commotie: moeten scholen die fruit of koeken verdelen over een registratie of toelating beschikken (o.w.v. de regelgeving inzake voedselveiligheid)?
Ministers Vandeurzen, Crevits en Schauvlieghe stuurden een brief naar minister Borsus met de vraag om erover te waken dat het schoolfruitprogramma in vele scholen niet in het gedrang komt door de regelgeving inzake voedselveiligheid.
Het antwoord van minister Borsus vind je hier.
Ons jaarverslag 2015-2016 is er!
Voor al wie toegang heeft tot ons intranet (bestuurders, directies, middenkader): ons jaarverslag 2015-2016 kan je hier lezen.
We wensen jullie veel leesplezier!
Interessante bijscholingen en studiedagen
In deze posts op onze Facebookpagina vind je allerhande interessante studiedagen en bijscholingen.
 
Voor het uitgebreide bijscholingsaanbod van Eureka kan je hier terecht.
Grasduin door artikels uit vorige edities op onze blog!
Op onze blog vind je de artikels uit de vorige versies van Eigen-Wijs. Je kan alle artikels overlopen of op basis van een thema zoeken.
Neem vlug een kijkje op onze blog!
VONAC: wie is wie
Op deze webpagina vind je een overzicht van de medewerkers van VONAC.
Colofon
  • Redactie: Veerle Wauters - veerle.wauters@voop.be@voop.be.
  • Werkten mee aan deze editie: Ann Servranckx, Veerle Wauters en Johan Royeaerd.
  • Bijdragen voor volgend nummer graag bezorgen aan Veerle Wauters.
  • Verantwoordelijk uitgever: Johan Royeaerd, johan.royeaerd@voop.be.
  • Abonnement: u ontvangt deze Eigen-Wijs nieuwsbrief van VONAC omdat u zich hiervoor hebt ingeschreven of omdat wij vermoeden dat de inhoud van deze nieuwsbrief u zal interesseren.
    Een abonnement op Eigen-Wijs is gratis en kan op eenvoudig verzoek verkregen worden via deze link. Uitschrijven of wijzigen van geadresseerden of van mailadressen kan je doorgeven via Uitschrijven / Gegevens wijzigen.
Meer informatie (o.a. vorige nieuwsbrieven) vind je op onze website www.voop.be.
 
VONAC vzw is gevestigd op de VUB - IDLO – lokaal 3B204 - Pleinlaan 2 - 1050 Brussel