MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 58
 
Oktober. In deze nieuwsbrief vind je o.a. links over dierendag, de kinderboekenweek, halloween en de herfst. Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
Dierendag
Wat vieren we eigenlijk op dierendag? De dieren worden in het zonnetje gezet. Dit heeft iets te maken met het leven van Franciscus van Assisi. Katholieken herdenken hem op 4 oktober. Kijk HIER naar een filmpje.
  
 
of
 
 
 
Digibordles Kleuters Kinderboekenweek 2014 Feest
In deze les van Rian Visser komen vijf prentenboeken aan bod waarin het thema Feest een rol speelt. Via de verwerkingsopdrachten helpen kinderen zelf mee om het kinderboekenfeest in de klas te organiseren. 
 
 
Kinderboeken zijn ontzettend leuk om te lezen, maar nog leuker om te schrijven! Omdat de Kinderboekenweek 60 jaar bestaat, biedt het online leerplatform Team Talento een gratis workshop kinderboeken schrijven voor kinderen aan. In acht videolessen met bijbehorende werkbladen vertelt kinderboekenschrijver Willem Eekhof je leerlingen alles wat ze nodig hebben om een eigen verhaal te schrijven. Je kunt deze workshop in de hele maand oktober gratis online volgen op www.kinderboek-schrijven.nl. Veel schrijfplezier!
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
 
Oktober 2014 is de Maand van de Geschiedenis. Dit keer is het bijzondere en actuele thema Vriend & Vijand. Het thema doorkruist alle culturen en is van alle tijden. 
Kijk op deze site van Teleblik
 
 
Wil je een mooie kleurenposter maken met jouw gewone printertje thuis? Dat kan snel online in 3 stappen. Nadien moet je wel de A4-tjes aan elkaar plakken.  
 
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. O.a. Staal en versie 2 van Taal in beeld en Spelling in beeld. Kijk maar op deze lijst
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden.
 
 
 
Telkaarten bij Rupsje Nooitgenoeg
Prachtige telkaarten bij het boek Rupsje Nooitgenoeg
 
 
 
In deze animatie/film wordt uitgelegd wat ADHD is en hoe het verschilt van een andere aandachtsstoornis: ADD. De kenmerken en symptomen worden besproken. Ook komt de behandeling van ADHD met medicijnen aan bod en laten we zien hoe begeleiding kan helpen om het gedrag van je kind met ADHD te 'veranderen'.
 
 

YouTube-filmpjes vertonen een sneeuwbeeld

Gaat het beeld van een YouTube-filmpje na een paar seconden op zwart en wordt de foutmelding "Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw." getoond terwijl Flash-filmpjes op andere sites geen probleem vertonen? Een vaag probleem en, zoals bij veel vage problemen, is het zoeken naar een speld in de hooiberg om de oorzaak te achterhalen. Op internet worden het updaten van de drivers (van het moederbord en de grafische kaart), het verwijderen van cookies, het verlagen van de schermresolutie, een andere browser en het vervangen van de grafische kaart als mogelijke oplossingen genoemd. Allemaal vergeefse moeite, want het probleem blijkt in de meeste gevallen veroorzaakt te worden doordat de stekker van de geluidsboxen of koptelefoon (nog) niet is aangesloten! Je moet het maar even weten...
 
 
 
In het basisonderwijs staat techniek volop in de belangstelling. Met wat aanvullende ideeën kan het allemaal nog veel aantrekkelijker worden. Deze website biedt meer dan 500 interessante techniekopdrachten aan. Je doet er veel ideeën op hoe je kosteloos materiaal kunt hergebruiken om er techniekproefjes mee te doen of om er speelgoedjes van te maken. Elke techniekopdracht wordt stapsgewijs voorgesteld met afbeeldingen.
Er zijn ook filmpjes beschikbaar bij de proefjes: klik HIER
 
 
  
Op de pagina ‘Entree oefenen‘ kunnen leerlingen uit groep 7 zich voorbereiden op de ‘Entree’-toets. Leerlingen kunnen hier oefenen vooor taal, rekenen, studievaardigheden en wereldoriëntatie.
Op de pagina ‘Cito oefenen kunnen leerlingen van groep 8 zich voorbereiden op de ‘Cito Eind’-toets. De opgaven voor taal en studievaardigheden kun je zelfs laten voorlezen.
 
  In deze “Print uit en hang op!” zet Mijn Kind Online op een rij welke afwegingen je moet maken voordat je een smartphone voor je kind aanschaft. Handig ook om uit te delen aan ouders op een ouderavond.
 
NietPesten kaartspel
Hier vind je de enige manier waarop er wél gepest mag worden: met het NietPesten kaartspel! Pesten is natuurlijk helemaal niet cool, maar bij dit kaartspel zien we het wel heel even door de vingers!  Print het uit op karton en knip het uit. Zo zal je nog uren speelplezier hebben.
 
 
Gewoon leuk voor de leerkracht om even te kijken.
Leuk? Dan nog 2filmpjes
 
 
 
Halloween
31 oktober is het Halloween Klik HIER.voor leuke lesideeen. En HIER voor leuke knutselopdrachten
 
 
 
Op ‘Muziekles op school‘ vind je voornamelijk lesideeën en lesmateriaal voor het vak muziek op de basisschool. Dit materiaal is gratis te bekijken en te downloaden. Je vindt er lesideeën en lesmateriaal voor de
Naast lesideeën en lesmateriaal vind je er ook  informatie over muziek ‘Vroeger en nu‘. Hier wordt muziek besproken middels de  ‘Tijdlijn muziek in Europa’ (van muziek in de Middeleeuwen tot de hedendaagse muziek). Op de pagina ‘Instrumenten‘ staan interessante informatie en filmpjes over allerlei muziekinstrumenten en orkesten.
 
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
De Commissie voor bescherming van de persoonlijke levenssfeer heeft een interactieve website voor jongeren gelanceerd die hen wil bewuster laten nadenken en verantwoordelijkheidsgevoel geven over de bescherming van hun fundamentele rechten. Het is een online informatiepunt voor jongeren, ouders, leerkrachten en schooldirecties. Voor elk van deze doelgroepen bevat de site informatie over de invloed van nieuwe technologieën (internet en sociale netwerken, gsm ...) op het gebruik en de overdracht van persoonsgegevens.
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl