Producentbyrån Nyhetsbrev 20 juni 2018

Det senaste halvåret har varit fantastiskt på så många plan. Vi har fått vara med och jobba fram och uppleva premiären av Danskompaniet Spinns senaste föreställning Skirtpower. Vi har varit i London och besökt Candoco Dance Company och fått ta del av konstnärliga processer inom ramarna för Moving Beyond Inclusion. Vi har hjälpt Scenkonsttrion Kurage att spåna fram föreställningstext till den kommande föreställningen Slapstick och storhetsvansinne, vi har arbetat vidare med Clownkliniken och med Danscentrums satsning på skapande förskola. Vi har tillsammans med Kultur i Väst och Göteborgs dans- och teaterfestival arbetat fram programmet till konferensen Publiken i fokus? och vi har även tillsammans med RePublik arbetat intensivt med den kommande boken PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling som ni kan läsa mer om längre ner i det här nyhetsbrevet. Vi har även fått stifta helt nya bekantskaper i form av bl.a. musiktrion Lajka och jobbar nu febrilt inför festivalen Halland Opera & Vocal Festival som äger rum i Halmstad och Laholm den 5-7 juli.

Att försöka blicka tillbaka på de senaste månaderna är ingen lätt uppgift. Man gör så mycket i farten. Man fångar bollar, släcker bränder, kollar på iZettle-lösningar. Betalar moms, köper nya post-it-lappar, tar fram kommunikationsstrategier. Har uppstartsmöten, skriver ansökningar, spånar bildval, skickar pressmeddelanden och funderar över budget, kommande projekt och satsningar.
 
Vi jobbar en bit in i juli, sen stänger vi ner kontoret några veckor och är tillbaka på plats igen i början av augusti. Hoppas ni alla får en fortsatt fantastisk sommar. För det tänker vi ha!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Spinn avrundar en intensiv vår med ett besök från danskonstnärerna Wilhelm Blomberg och Maja Hannisdal som var och besökte Spinnstudion och ledde en workshop där dansare från både Spinn och SpinnUnga deltog. Wilhelm och Majas koncept Tysta danser är en del av Dans-och teaterfestivalen och mer om detta kan ni läsa här. Under sommaren kommer dessutom dansaren och koreografen Kitty Andersson att ha ett residens i Spinnstudion i samarbete med Danscentrum Väst.

Den 23 juli blir det en Virkhall-workshop i Angered. Aktiviteten ingår i Blå Ställets Sommarkul för sommarlediga barn 6-15 år och från Spinn medverkar som vanligt Berith Stennabb och Billie Hammarberg.

I slutet av augusti reser dansarna Emilia Wärff och Malin Rönnerman tillsammans med Spinn konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg till Helsingfors för att spela duetten Kurvatur som en del av Kehärata Communitydansfestival. I programmet ingår även en workshop och presentation av Spinns verksamhet. Tanssin Talo och Yhteisö Tanssii står bakom arrangemanget.

Den 27 september återvänder Spinn till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Den här gånger för att spela föreställningarna Kurvatur och Solo samt ge ett samtal. Programmet är en del av VASS-projektet, ett samarbete mellan centrumbildningar, Riksteatern Väst och ett antal Riksteaterföreningar i Västra Götalandsregionen.

Mellan 2014-2018 drevs utbildningsprojektet SpinnVäxa & SpinnUnga tillsammans med Studieförbundet Bilda och med medel från Allmänna Arvsfonden. Från och med nu drivs arbetet vidare i föreningen Dansutbildningen Språng och samarbetet med Danskompaniet Spinn fortsätter i olika former.
 
foto: Ismo Helén


PROJEKT
PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling
Under hösten 2017 och våren 2018 har vi tillsammans med RePublik, Kultur i Väst centrum för publikutveckling, arbetat intensivt med en kommande antologi om publikutveckling.
 
Varför ska vi bry oss om publiken? Åsikterna om publikutveckling är många. En del hävdar att det är en styrning av det konstnärliga innehållet. Andra menar att ett stort antal betalar för att ett fåtal ska kunna få uppleva gemensamt finansierad kultur. Vissa når redan en publik, men vill ha fler besökare. Andra tycker att ordet publik är problematiskt eftersom det antyder att besökaren är passiv. En del konst- och kulturinstitutioner tycker att publikutveckling handlar om paketering och låter marknadsavdelningen hantera frågan, medan det för andra handlar om konstnärlig utveckling.

I PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling, har vi bjudit in tretton svenska och internationella skribenter och bett dem dela med sig av funderingar, erfarenheter, kunskaper och synpunkter kring publiken. Författarna har bakgrunder som konstnärer, forskare och ledare inom kulturområdet. Alla bidrar med sina egna perspektiv och hjälper till att vidga, ifrågasätta, omfamna och använda begreppet.

Bland de medverkande syns bl.a. konsulten och publikutvecklingsgurun Heather Maitland, författaren och konsulten Tiffany Jenkins som förra året släppte den hyllade boken Keeping Their Marbles, forskaren och författaren Steven Hadley som bidrar med en text om kulturell demokrati och demokratiseringen av konsten, regissören, dramatikern och skribenten Stina Oscarson som skriver ett försvarstal för konsten och författaren och debattören Qaisar Mahmood som bidrar med en text om hur vi kan lära oss att umgås med olikheter. Ni kan även läsa ett utdrag ur Qaisars text på RePubliks hemsida.

www.repub.se
 


 
 
Halland Opera & Vocal Festival
Feststämningen kommer vara på topp då Nederländska performancekollektivet Nineties Productions tillsammans med gästande Peter Wahlbeck intar finalen av Halland Opera & Vocal Festival 2018 med föreställningen Untitled! Nineties Productions river av ett party som avslutning på Halland Opera & Vocal Festival. Konstnären och allkreatören Peter Wahlbeck är inbjuden som gäst och kommer att intervjuas på scen som en del av föreställningen. 
”Det ska bli väldigt spännande och utmanande att medverka i Untitled, men även lite nervöst såklart. Min respekt för dem som utövar opera är mycket stor, även om min egen relation till denna konstform är liten.” säger allkonstnären Peter Wahlbeck. Mer information om årets program hittar ni på festivalen hemsida.

www.hallandopera.se
 
foto: Marc Slings
 
 
Publiken i fokus?
Nu finns det möjlighet att köpa lösbiljetter till konferensen Publiken i fokus? som äger rum torsdag och fredag den 23-24 augusti under årets upplaga av Göteborgs dans- och teaterfestival på Stora Teatern i Göteborg.

Under två dagar har du möjligheter att lyssna till nio olika perspektiv kring konst, kultur och publik. Konferensen bjuder på både långväga gäster från USA och Storbritannien och medverkande från Sverige. De medverkande kommer att dela med sig av olika perspektiv vad gäller publikutveckling och hur vi kan förhålla oss till publiken. I konferensavgiften ingår lunch både torsdag och fredag, samt kaffe och fika under de två dagarna. Observera att konferensen hålls på både engelska och svenska. Under konferensen lanseras även antologin PUBLIK – en antologi och konst, kultur och utveckling.

Läs mer här och boka din biljett här!

www.gdtf.se
 


Göteborg Art Sounds 2018

Göteborg Art Sounds 2018 äger rum över två veckoslut i månadsskiftet september/oktober. Årets festival handlar om att presentera spännvidden mellan det allra nyaste inom den samtida musiken, till det som har varit med och stakat ut musikaliska riktningar långt utanför den konstmusikaliska kretsen och det som uppstår i stunden när musiken får fritt spelrum.

Nytt för 2018 års upplaga är att festivalen samarbetar med fyra internationella gästkuratorer, som alla har bidragit till festivalen. De kuratorer som varit med och skapat programmet är Peter Burton, konstnärlig ledare för festivalen Suoni Per Il Popolo i Montreal, Kanada, Joost Fonteyne, konstnärlig ledare för festivalen Wilde Westen i Belgien, Anna Berit Asp Christensen från SPOR-festivalen i Danmark och Lauren Pratt från Redcat i Los Angeles, USA. Mer information om årets festival kommer i augusti!

www.gas-festival.com

 
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Moving Beyond Inclusion, Clownkliniken, Lajka och Danscentrum.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se