Nieuwsbrief nr. 157
 
September 2023
 
Beste ,
 
Na 14 jaar, na 168 maanden, na 157 nieuwsbrieven komt het eind in zicht. Met heel veel plezier heb ik geprobeerd elke maand weer een informatieve nieuwsbrief te vullen. Met een recept, met iets over gezondheid, met nieuws uit de moestuin of anderzins en natuurlijk de agenda met activiteiten rondom wildplukwandelingen en kookworkshops. 
 
De workshops blijven, de wildplukwandelingen ook, de mensen weten me te vinden voor koken op houtvuur of een high tea met vergadermogelijkheid. 
 
 
Meer en meer is er een verschuiving opgetreden van de voedingsdeskundige die in van huis uit ben naar de natuurliefhebber, moestuinmens en macrofotograaf. 
Daar wil ik op termijn wel een blog voor openen. Iets dat goed bij deze tijdsgeest past.
 
Sinds 1975 neem ik deel aan het arbeidsproces. Soms part-time, soms even niet omdat ik moeder werd of er wilde zijn voor mijn eigen moeder toen ze ziek werd. En nu, na 48 jaar werk, komt er een tijd om afstand te nemen. Om plaats te maken voor nieuwe dingen.

Het schrijven, het lopen kauwen op onderwerpen, het maken van foto's speciaal voor de nieuwsbrief, dat heb ik altijd met heel veel plezier gedaan. Maar, zoals gezegd, het eind is in zicht.
 
Nog een kwartaal tot het eind van het jaar en dan valt het doek. Op een Blaadje blijft, de B&B blijft, de activiteiten blijven maar het medium nieuwsbrief gaat stoppen. Dus geniet nog even.
 
Gezondheid
 
De tweede helft van de zomer was nat en de herfst komt er aan. Dat betekent dat we alert moeten zijn op onze gezondheid. De herfst heeft het vochtige in zich. De slijmproductie wordt verhoogd en de kachel gaat aan (droge lucht). Dan ligt een ontsteking snel op de loer evenals vermoeidheid en hoofdpijn.

Dat is te beïnvloeden door zoete melkproducten en rauwkost te beperken. Zorg voor stevige kost zoals stamppot. Groenten die nu groeien of net van het land komen bevatten de voedingsstoffen die we nu het meest nodig hebben.
 
Deze paddenstoelenragout is een heerlijk recept en een energie-boost voor in de herfst. Heerlijk met rode kool en rijst. Paddenstoelen zitten boordevol vezels, hebben een hoog eiwitgehalte, bevatten weinig calorieën, zeer weinig vet en veel Vitamine C, B1, B2, B3, B5, B7 (biotine) en Vitamine K. Verder de mineralen kalium, koper, ijzer, fosfor en seleen. Bij een tekort ontstaan storingen in hartspierfunctie en longoedeem. Paddenstoelen hebben bovendien een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.
 
Oesterzwammen in het bos
 
Ingrediënten voor 4 personen
40 g roomboter
gesnipperde ui
300-350 g gemengde paddenstoelen (shiitake, cantharellen, pied de mouton), in stukjes gescheurd
1 tl tijmblaadjes
2-3 el fijngesneden (platte) peterselie
3-4 el (soja-)room
1-2 el fijngesneden bieslook
peper
zout
 
Voorbereiding
snijd de ui in stukjes
scheur of snijd de gemengde paddenstoelen in stukjes
Bak de ui en paddenstoelen met de tijm ongeveer 5 minuten op hoog vuur in de roomboter.
Laat daarbij het vocht zoveel mogelijk verdampen. Voeg de (soja-)room toe en zout en peper naar smaak. Verwarm het mengsel nog circa 3 minuten. Roer de peterselie en bieslook erdoor. Lekker bij rode kool en rijst.
 
"One apple a day, keeps the doctor away"
 
Dat spreekwoord ken je natuurlijk wel . Maar weet je ook dat apppels je uithoudingsvermogen vergroten? Dat komt o.a. door de stof quercetine, een anti-oxidant. Een appel heeft een matig glycemische index (40 GlI) en zorgt daarmee voor gelijkmatige energie. Appels kunnen ook landbouwgiffen, pesticiden met name, bevatten. Een Eko-appel is een gezonde keuze. Voor lekkere biologische appeltjes om zelf te plukken kun je dit weekend (en daarna) naar Frymerson in Sint Odiliënberg voor mijn zuidelijke lezerspubliek en naar de Olmenhorst in Lisserbroek voor de westerlingen. Alsof je terug in de tijd stapt. Even met je eigen plukmand door de boomgaard, zo dicht bij huis.
 
 
Appels kun je goed bewaren door ze in te pakken in papier, stuk voor stuk, en dan weg te leggen in een koele schuur, garage of kelder. Zo kun je in een keer een hele partij kopen. Veel plukplezier!
 
Animo
 
Ik ben aan het polsen welke datum de meeste inschrijvingen oplevert voor een workshop met Mirja Brandorff, onze natuurjournaal-schilder die hier in het voorjaar ook een workshop gaf.
Ze komt uit de buurt van Drachten dus wil ik even kijken hoeveel animo er is. Er bereikte mij al diverse geluiden van mensen die het erg leuk vinden om (weer) mee te doen.
 
 
Stuur me even een mailtje en laat je mij weten wat jouw voorkeur heeft?
 
Het weekend van 16 of 17 november, donderdag 23 of vrijdag 24 november of het weekend van 16 of 17 december. Wie weet tot dan!
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
 
  
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.