View this email in your browser
Oktober 2018
Inhoud: Dag van het Kasteel | Tijdschrift | Bestuursleden | Onderzoek monumenten | Boek van de maand | Agenda | Korte berichten

Op 10 juni Dag van het Kasteel!
 
De 12e editie van Dag van het Kasteel valt deze keer op 10 juni 2019. Het thema is: Over de Grens. Meer weten over exoten op landgoederen? Benieuwd naar sporen van een koloniaal verleden op kastelen en buitenplaatsen? Altijd al willen luisteren naar muziek van Over de Grens?

Hou de nieuwsbrief en de website in de gaten voor meer informatie over het programma!

 
Joseph Estié in Dag van het Kasteel 2019 promo

In de nieuwe promotievideo lichten we het thema Over de Grens toe. Niemand minder dan Joseph Estié van Tussen Kunst & Kitsch levert een inhoudelijke bijdrage! 
Hier filmen we op het prachtige landgoed Singraven!
Binnenkort meer.
Lancering tijdschrift uitgesteld

Samen met stichting Vrienden PHB ontwikkelen we een nieuw tijdschrift. Achter de schermen werken we hard aan een magazine dat nog aantrekkelijker is voor onze donateurs. Dit neemt veel tijd in beslag. We hebben daarom besloten om het nieuwe tijdschrift in 2019 te lanceren. In de tussentijd willen we u geen nieuws en ontwikkelingen onthouden. Wij sturen onze donateurs binnenkort een eenmalig exclusief tussenbulletin.
Twee nieuwe bestuursleden gestart

Het bestuur van de Nederlandse Kastelenstichting, kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats (NKS) is versterkt met twee algemene bestuursleden. Met het aantreden van drs. Anniek Meinders en mr. drs. Eric Rijnders heeft de NKS aan slagkracht en diversiteit gewonnen.
Onderzoek draagvlak monumenten

Het restauratiefonds heeft het bezoeken en beleven van monumenten laten onderzoeken. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat Nederlanders monumenten belangrijk vinden om te behouden. 
Daarnaast bezoeken veel Nederlanders graag monumenten.

Bekijk hier het onderzoeksrapport.
Boek van de Maand

Onlangs lanceerde Godijn Publishing haar verhalenbundel Odi et Amo. Vijfentwintig middeleeuwse verhalen in het thema "Ik haat en ik heb lief". Van elk verkocht exemplaar gaat €1,- naar de NKS!

Prijs €15,95 incl. verzendkosten. Bestel hier.
Agenda
 • 31 oktober: Start cursus Van Slotgracht naar Grand Canal in Den Bosch
 • 2 november: Werkconferentie RCE in Amersfoort
 • 10 november: NKS-lezing over de Stichtse Lustwarande op Ridderhofstad Hindersteyn
 • 11 december: NKS-lezing voor Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens & Leidsche Rijn
Korte berichten
 • Symposium Arcadian Landscapes nu Werkconferentie RCE. De werkconferentie vervangt het symposium. Op de werkconferentie wordt de opgave verkend waar buitenplaatsen en landgoederen voor staan in het licht van de klimaatverandering. Welk onderzoek kan helpen bij vraagstukken als energietransitie, opvangen van krimp, verbeteren van vestigingsklimaat en algemeen verbeteren van het leefklimaat?
  Namens de NKS zal Fred Vogelzang een bijdrage verzorgen. Hij spreekt over de onderzoekagenda's in relatie met de actuele opgaven (o.a. herbestemming). Bekijk hier het volledige programma.
 • HOVO-cursus Van Slotgracht tot Grand Canal door Fred Vogelzang. Hoe heeft de maatschappelijke rol van kastelen en buitenplaatsen zich ontwikkeld? Welke betekenis hebben ze in onze tijd, nu ze als monument zijn beschermd en een rol spelen in het erfgoeddisccourse? Deze en andere vragen vormen de basis voor 3 colleges onderdompeling in de wereld van kasteel en buitenplaats, gevolgd door een excursie naar een kasteel in Brabant. Hoorcolleges op 31 okt / 7 nov / 14 nov en 21 nov in Den Bosch. Inschrijven
 • Nacht van de nacht op natuurterrein De Haere, 't Harde. Normaal is stuifzandgebied de Haere na zonsondergang niet toegankelijk, maar voor deze laatste nacht van de zomertijd wordt een uitzondering gemaakt. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen neemt wandelaars zaterdag 27 oktober mee door het donker. Tijdens de excursie beleven ze samen hoe de omgeving verandert als de nacht begint in te vallen. Aanmelden.
 • Op 12 november a.s. verschijnt alweer het derde deel van de boekenserie 'Aan de Stichtse Lustwarande' van Annet Werkhoven. Dit derde deel heeft iets unieks: bij vijf van de beschreven landgoederen zit achter een QR-code een filmpje over dat landgoed, waarin een verhaal verteld wordt dat niet in het boek staat. Zo komt niet alleen de geschiedenis tot leven maar worden ook echt de deuren geopend van deze panden. 
  De verkoopprijs is €19,95.
 • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur. Meer informatie.
Dank voor uw steun!

Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30
3962 CL Wijk bij Duustede

T: 0343 57 89 95
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Postadres: Postbus 123
3960 BC Wijk bij Duurstede

Copyright © 2018 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.