Het höst
Här får du ett nytt nyhetsbrev och därmed en liten påminnelse om vad som händer i Big Winds magiska värld. Just nu spänner det i artisternas muskler, turnébussarna stegrar sig i garaget och rekvisitan kan knappt hålla sig still ens på nätterna. Strålkastare blinkar i sina lådor och musikstycken gnolar sig själva.
En premiär för vuxna står för dörren och ett hejdlöst turnérande pågår för fullt.
Hösten 2017 - en ljuvlig tid!

1. Vuxna
2. Barn
3. Periferi - funderingar

Ha en happy höst önskar Big Wind
 
Vuxna
Urpremiär: Black Ghost
 
En duell mellan flygel och svart klänning.
Välkommen till ett möte mellan instrumentalisten och dansaren men också mellan instrumentet och kroppen. Hela duellen utgår från Ludwig van Beethovens berömda pianosonat nr 17 i D-moll dvs Spöksonaten.
Sonaten ger Sara och Bronja möjlighet att vända ut och in på både sig själva och musiken.
Danskonstnären Bronja Novak Lindblad fortsätter här utvecklingen av sin figur Skuggan och pianisten Sara Sjödahl
tar sig an sonaten med nya musikaliska verktyg.
Beethoven själv var en uppskattad knäppskalle under sin levnad och tilläts bete sig lite hur som helst tack vare sin fantastiska musik, sin ”genialitet”.
Mitt i brytpunkten mellan genialitet och knäppskallighet placerar Bronja och Sara sin mycket personliga föreställning Black Ghost.
En kväll i Beethovens anda!
På Atalante i Göteborg 3-5/11
Info och biljetter: Här
 
 
 
Kullerbagge
Bak-å-fram-på
 
Barn
 
Big Winds höstsäsong innehåller massor av godsaker för Sveriges barn i alla åldrar! Kullerbagge på turné i Göteborgs stadsdelar, 20 framträdanden i Blekinge och 7 i Jämtland. Bak-å-fram-på ska glädja barnen i bl.a Halmstad och Falkenberg med sin dans. I Blekinge är Big Wind av olika anledningar överraskande hemtama och Fröken Sill simmar till har också en lång spelperiod i detta vackra län med 16 tillfällen. Det var en gång ska till Småland och sedan spelar ju Sipa Lipa och Birollen innan jul-föreställningen Bjällerkling river igång i december. Allt detta är utöver egna arrangemang i Göteborg och pågående norrlandsturné med Snövit. Summa summarum ca 200 framträdanden med sju olika barnföreställningar på drösvis av scener runt om i landet. 

Snövit
Bjällerkling 
Fröken Sill Simmar Till
 


 
Perifera tankar

Ett spännande ord! Jag sitter på ett hotellrum på den så kallade landsbygden och funderar på periferin. Begreppet periferi spänner mellan två poler där den ena polen är en punkt och den andra en cirkel. Mellan ett centrum och ett någonting som finns runtomkring. I ett fält där det finns spänning, dragning och konflikt. Det går att betrakta många saker i livet och världen med periferibrillor och därmed se var fokus ligger och var skärpan blir sämre. Vem bestämmer var mittpunkten ligger? Vem definierar vad som är periferi? Sker det av sig självt? Vad i begreppet centrum och periferi är användbart och när rör teorin till det mer än förklarar?

När jag läser om och ser på gamla bilder från svenska småorter från första halvan av 1900-talet känns det inte som att de låg i periferin. Varken Skellefteå, Skara eller Skedevi var provinsiella. Det var de förstås på ett sätt men känslan bilderna och texterna ger mig är att den gången var provinsen stolt. Någonting har fått dessa stolta ställen att tappa självkänslan och det kan inte bara bero på industrinedläggning. Något annat lutrar i vassen. Varför vet t.ex kirunaborna allt om Slussens ombyggnad men stockholmarna inget om flytten av Kiruna? Har förbättrade kommunikationer gett oss färre centrumpunkter? Har medieutvecklingen gjort Sverige mindre platt, mer hierarkiskt? Mer monocentriskt (har jag uppfunnit ett nytt ord)? 
 
Som vanligt antar jag att inget varar för evigt och att allt är relativt. En man jag liftade med för många år sedan påstod att Stockholm, som ur mitt Norrköpingsperspektiv solklart var centrum, för honom var en provins. Alltså periferi. För honom var bara London, Paris och New York möjliga att se som stadsmässiga centrum. Begreppet är tydligen inte bara relativt utan också personligt. När spricker cirkeln, när bildas ett nytt centrum? Vilket centrum – periferipar är överordnat ett annat? När slutade jag att åka hem till föräldrarna på jul?
 
Kan detta resonemang tillämpas på Big Winds tillvaro? Vi testar: Scenen är förstås centrum för artisten. Men vad är i så fall periferin? Ja, inte publiken. Den är ju ett annat centrum. Man skulle kunna säga att en föreställnings idé är dess centrum och resten i bygget periferi. Manus, scenografi, stil, regi och så vidare är alla förhoppningsvis underordnade en grundläggande idé. Alltså periferi. Men utan musik, koreografi och ljussättning mm blir idén rätt naken. Periferin är tydligen nödvändig för mittpunkten.
Min slutsats blir därför att vi tycks leva i ett tätt mönster av ringar med prickar i. Som  hallongrottor eller stekta ägg som dessutom överlappar varandra. Utan vita blir det inte stekt ägg. Visst kan man använda enbart gulan. Men utan olja blir det ingen majonnäs! Och så lite vitlök också. Salt och peppar. Hoppsan, det blev Aioli!
 
Användbara rimord i sammanhanget
 
Centrum - Väntrum
Periferi – asymmetri
Glasögon - frasegon
Skara – underbara
Aioli - förstålig

En happy höst och prasslande periferi!
önskar Ola Karlberg/teaterdirektör
ola@bigwind.se
 

Mer information om Big Wind
 och alla föreställningar: 
www.bigwind.se
 
Big Wind är en av landets flitigaste och mest anlitade resande teatersällskap. Verksamheten bedrivs i hela landet med säte i Göteborg. Big Wind spelar sedan 1989 mellan 300 och 400 föreställningar per år för 20-40 000 personer. Huvudsakligen barn och ungdomar från norr till söder. Big Wind står konstnärligt stadigt förankrat i tvärdraget mellan de tre uttrycksformerna dans, musik och teater. Big Wind ägs av dess arton medlemmar. Big Wind är en fri varelse i bemärkelsen att varken stat, region eller kommun dikterar vad som komma skall. Vad som ska visas för publiken bestäms av artisterna, konstnärerna själva. Håll tillgodo!

Big Wind, Konstdepidemins väg 6, 413 14 Göteborg, 031-82 77 28