Nieuwsbrief augustus/september 2020
Ruimte voor rituelen 
Ritueel moment rond 60
Na een uitgebreide en feestelijke viering met een grote groep vrouwen op de zaterdag voor haar verjaardag, wilde ze op de ‘echte’ dag de drempel overstappen.
Die dag had ze haar wekelijkse mantra-groepen.
In de pauze was er thee met lekkers, recept van haar overleden moeder die op die manier ook een beetje aanwezig was.
Ze vroeg de mensen die nog geen 60 waren aan de ene kant van de ruimte plaats te nemen met een drum en de mensen boven de 60 aan de andere kant, ook met een drum. Spontaan werd er aan beide kanten een poort gemaakt waar ze doorheen kon lopen. ‘Zo, nu ben ik echt 60’, zei ze nadat ze was verwelkomd door de 60 plussers.
 
’s Avonds kwam haar petekind haar feliciteren en las uit het boekje ‘ Nog vele jaren’ van Hans Korteweg de tekst over 60 jaarDit boekje beschrijft voor ieder levensjaar een kenmerkend beeld. Het beeld voor 60 jaar gaat over de filosoof die zelfkennis heeft vergaard. De mooiste zin vond haar petekind: ‘Zijn laatste woord is zwijgen’.

Agenda
klik website  
Mantrazang in het Couveehuis: Dit is sinds/na de Corona nog niet binnen gestart, we zingen momenteel in de duinen op maandagmiddag. Er zijn twee groepen, van 13.30 tot 15, en van 15.45 tot 17.15. Af en toe is er plek, dus bij belangstelling kan je me een mailtje sturen. Je verbindt je telkens voor 8 keer. info
Zingen in de duinen of op het strand: do 27 augustus, 16 uur, op een veldje bij de Fuutlaan-duinen. Mail me als je wilt komen, dan stuur ik je de precieze gegevens. En do 17 september, zelfde tijd, zelfde plek. 
Labyrintloop aan de vloedlijn: vr 28 augustus 19.30 info 
Rode tent/vrouwencirkel: een avond delen, stilte, muziek en meditatie, do avond 17 sept 19.30 uur info
Hoe bereid je je voor op het sterven? Omdat het zo goed is een keer bewust bezig te zijn geweest met dit thema.  Drie dagdelen in onderzoek: 6, 13 en 20 oktober van 10 tot 13 uur met mogelijke uitloop  info
Allerzielenwandeling met hart-labyrintloop: een dag eerder op Allerheiligen: zondag 1 november van 10 tot 14 uur  info
Mediteren en zingen met overledenen: di 24 nov van 10 tot 13.30 uur met mogelijke uitloop info
 
Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over zes manieren om met de dood om te gaan
Boekentip: Als sterven dichtbij komt door Joan Halifax, zenleraar met jarenlange ervaring in een hospice, met heldere voorbeelden en mooie meditaties, het boek is ook verschenen met de titel: 'De laatste woorden van liefde'.
En: hier is nogmaals haar prachtige TED-talk te zien en horen
Verder: mocht dit toch eens waar zijn: imagine...
Tot slotop zondag 25 oktober vindt dit jaar voor de vijfde keer Verlicht herdenken plaats op begraafplaats Westduin. Vanwege het virus zal er een beperkt aantal mensen aanwezig kunnen zijn en is de dienst te volgen via live stream. Kamerkoor de Byrds zal zingen en ik zal uitleg geven over een paar rituelen die je kan doen wanneer je een dierbare hebt verloren. Houdt de website in de gaten, binnenkort verschijnt het programma.
 
 
 
Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten of markeren met een ritueel op maat? 
Bel of mail me dan