AGENDA 
Zaterdag 4 februari
11:00 uur: RC Buldogs - Cubs 1
11:00 uur: Cubs 2 - REL/Tilburg (Boxtel)
12:00 uur: RC Eindhoven - Junioren 2
12:00 uur: RC Hilversum - Junioren 1
13:00 uur: Colts - RRC/Sparta
14:25 uur: Six-Nations Schotland -Ierland
15:00 uur: Waterland - Dukes 1

Zondag 5 februari
11:30 uur: USRS 3 - Dukes 3
12:30 uur: RC Tilburg/Tarantula - Duckes Legends 
13:00 uur: Dukes Dames - Cas RC
14:30 uur: AAC 1 - Dukes 2

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via de Dukes Supporter App, Twitter of de agenda op de website.
 
  MEER DUKES  
   
  
 
  REDACTIE  
Heb jij een wedstrijdverslag, leuke foto's, nieuwtjes om te delen, tips of opmerkingen voor de redactie?
Jantien en Giel horen het graag via digidukes@dukesrugby.nl
 
  CLUBSPONSOREN 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Colofon
DigiDukes is de wekelijkse nieuwsbrief van Rugbyclub The Dukes voor - in willekeurige volgorde - leden, sponsors, vrienden, fans en relaties.
De artikelen worden gepubliceerd in de volgorde clubnieuws, nieuws over individuele leden en overig nieuws. Deadline voor kopij is dinsdag.
DigiDukes wordt elke donderdagavond verspreid via e-mail en er wordt naar verwezen via de Twitter- en Facebook accounts van Rugbyclub The Dukes.
Voor dagelijks nieuws kun je de Dukes Supporter App, Twitter en de website raadplegen. Op de website tref je ook oudere berichten en meer informatie aan.
Aanmelden voor DigiDukes via digidukes@dukesrugby.nl
 
UITSLAGEN
Dukes 1: Dukes 1 - DIOK 19-7
Dukes 2: Dukes 2 - RC Delft 15 - 23
Duckes Legends: Duckes Legends - RC Betuwe 17 - 60
Colts: HRC - Colts 32 - 24
Junioren 1: Junioren 1 - 't Gooi 83 - 0
Junioren 2: Junioren 2 - RCC Bekaro 44 - 0
Cubs 1: Cubs 1 - RC Delft 0 -54
 
DUKES 1 TEGEN DIOK
The Dukes heeft een roerige week positief afgesloten. Op eigen veld wonnen de rugbyers uit Den Bosch met 19-7 van LRC DIOK.
De club maakte woensdag bekend dat ze met wederzijdse instemming, afscheid had genomen van trainer Andy Egonu. 
Tegen het jeugdige DIOK lieten de Bosschenaren zien wel degelijk een eenheid te zijn. Er werd gevochten voor elke meter en de passie die dit seizoen zo vaak ontbrak, was nu wel aanwezig. Het leverde in de eerste helft nog geen voorsprong op, mede doordat Jurgen Jorna drie penaltykicks miste. De ploegen waren aan elkaar gewaagd en hielden elkaar voor rust in evenwicht. Een saaie eerste helft was het niet. En dat was niet alleen positief. 
Tweede helft
Na de rust starte DIOK rommelig en kwam de thuisploeg alsnog verdiend op voorsprong via een snelle try van Joshua Caldwell. Maarten van Osch benutte de bijbehorende conversie (7-0). Die voorsprong leek bevrijdend te werken, want niet veel later was het al 14-0. Bart Mommers drukte de bal achter de tryline en Van Osch benutte opnieuw de conversie.
Toch was de wedstrijd nog niet gewonnen, want DIOK herpakte zich en twintig minuten voor tijd kwamen de bezoekers uit Leiden via een voorwaartsentry van captain Ross Bennie Coulson terug tot 14-7. Het leek even spannend te worden maar dichterbij kwam DIOK niet. Nicky Verhoeven bepaalde de eindstand met een try op 19-7.
Nodig
Een erg belangrijke overwinning voor RC The Dukes en 'precies wat we nodig hadden' volgens clubcaptain Henrie Eikemans. Het blijft namelijk erg spannend in de strijd om degradatie uit de ereklasse te voorkomen, waarbij alle zes teams dicht bij elkaar staan. Komend weekeinde mag Dukes 1 in Purmerend de strijd aangaan met koploper RC Waterland.

Bron: Brabants Dagblad, 28-1-2017 en rugby nieuws.
 

SIX-NATIONS OP GROOT SCHERM IN CLUBHUIS

Komend weekend een six-nations wedstrijd op groot scherm in ons clubhuis. Zaterdag 4 februari na de wedstrijd van de Colts om 14:25 uur Schotland tegen Ierland. 
 
FILMSTER
Het valt niet iedereen op, maar al sinds tijden worden, om onze spelers en trainers te helpen met wedstrijdanalyse en feedback, de thuis- en uitwedstrijden van ons eerste team gefilmd. En al sinds tijden wordt dat vooral gedaan door Marcel van den Rijken. 
Laatst merkte hij op dat íe 'denkt inmiddels wel zo'n 100 wedstrijden te hebben gedaan'.
Kleine zoektocht leert ons dat de eerste opname gepost werd op 16 oktober 2011. Even competitieschema's checken en dan blijkt dat je alleen al aan competitiewedstrijden riant boven de 100 moet uitkomen Marcel. Grote klasse. Bedankt.
 
DUKES DAMES MET RUGBY 7'S NAAR JAPAN
Sascha Werlich, Head High Performance van het Ladies 7's programma heeft de selectie voor het internationaal oefentoernooi in Okinawa, Japan bekendgemaakt. Dit toernooi wordt gespeeld in het weekend van 18 en 19 februari. Vanuit RC The Dukes zijn onze dames Elke van Meer en Pleuni Kievit geselecteerd voor dit toernooi. Succes meiden!
 
KOKEN MET HINDERNISSEN
Bij elke thuiswedstrijd van Dukes 1 wordt er voor de spelers en staf van The Dukes en voor hun tegenstander gekookt. 
Deze week moesten er wel halsbrekende toeren uitgehaald worden om in de pan te kunnen roeren. 
 
 
PIANO
In het clubhuis is een piano geplaatst, aangeboden door de familie Zandvliet uit Rosmalen. Deze mensen hopen dat de piano gaat dienen voor de begeleiding van de rugbysongs. De vraag is nu: wie wordt de pianist van de club of zijn er meerdere die daar belangstelling voor hebben?
 
In eerste instantie ziet een maul er het meest uit als een rommelige hoop spelers die allemaal een andere kant op lijken te duwen - en de bal ligt dan ergens tussen al die lijven verstopt! Maar goed uitgevoerd, kan een maul heel effectief zijn - vooral om verdedigers zodanig bezig te houden dat er meer ruimte is voor de aanval.
 
Een maul komt voor als de baldrager door een tegenstander wordt tegengehouden - maar niet op de grond wordt gelegd. Er moeten minstens drie spelers meedoen, waaronder de baldrager, een tegenstander die die baldrager tegenhoudt en een teamgenoot van de baldrager die op zijn beurt weer de baldrager vasthoudt. Andere spelers kunnen meedoen door hun teamgenoot van achter uit te binden (vastpakken en -houden met de hele arm; een hand op de schouder leggen telt niet!).
 
Het team van de baldrager probeert vooruit te bewegen en balbezit te houden. De tegenstanders proberen ze tegen te houden en/of de bal af te pakken. De scheidsrechter moet zorgen dat alles eerlijk gebeurt en dat de bal duidelijk in het spel is. Veiligheid is ook belangrijk.
 
Spelers mogen de maul niet laten instorten, ze mogen er niet in springen of tegenstanders optillen of ze uit de maul trekken. De scheidsrechter zal 'maul' roepen, zodat de spelers weten dat ze elkaar vast moeten houden. Er zijn ook buitenspellijnen aan iedere kant: spelers die niet in de maul betrokken zijn, moeten achter de achterste voeten blijven.
 
Een goede maul stopt als de bal of de speler met de bal de maul verlaat, of als de bal over de doellijn gaat. Als de maul niet (meer) beweegt of als de maul instort, zal de scheidsrechter de maul affluiten. Dan wordt er een scrum gevormd. Die scrum is voor het team dat niet in balbezit was toen de maul begon - een aanzienlijk voordeel.  Als de baldrager naar de grond gaat (zelfs al is dat maar met één knie) dan moet hij de bal onmiddellijk beschikbaar maken. Zo niet, dan wordt het ook een scrum.
 
Een goede maul is dus een ware strijd om balbezit. Het team met de bal probeert balbezit te houden en vooruit te bewegen - de tegenstanders proberen die beweging te stoppen zodat zij het voordeel krijgen bij de scrum die dan wordt gevormd. 
 
Week 5/2017
Rugbyclub The Dukes    Limietlaan 7  5216 JJ 's-Hertogenbosch   info@dukesrugby.nl