Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 109, 15 febr. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 
  


 

Terra Nova

Den Boer Sails


Scheepsmakelaardij Enkhuizen

Akwadrant

defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard


Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren


Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
havenmuseum
Hilbrands IJzerwerkplaats

red-gull

SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven

Hoogendoorn

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina
— Tjotters lopen vol in Tasmaanse haven
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure
— ‘De kanaal' brak oude vestingstad Den Bosch open

— Hoofdrol voor reddingboot Javazee bij herdenking

— Van der Post verzekeringen gaat over naar EERDMANS
— Hollands glorie bij Wooden Boat Festival in Tasmanië

— Hoogaarzen en hengsten

— Ten Strijde: serie over zee- en veldslagen
— Algemene Vergadering Historisch Bedrijfsvaartuig
    op 11 maart


— Bed en breakfast in museumschepen Den Helder
— Crowdfunding voor de Vrouwe Antje
— 4Werven symposium: “Een toekomst voor het
    varend erfgoed”


— Grootste Tall Ships komen naar Den Helder
— Marineschepen Javazee echt verdwenen
— Scheepvaartmuseum A’dam zoekt vrijwilligers bibliotheek

— Archeoloog: tijd voor plan IJsselkogge

— Vlootdag Harlingen op 8 april
— Den Helder haalt indrukwekkende vloot windjammers binnen

Deze onderwerpen vind je in de Zeepost van deze week:— Tjotters lopen vol in Tasmaanse havenHet wordt spannend of drie tjotters uit Friesland komend weekeinde kunnen meezeilen tijdens het Wooden Boat Festival in Tasmanië. Negen weken lang waren drie tjotters van de Stichting Friese Tjottervloot onderweg. Zorgvuldig ingepakt en veilig verscheept van Rotterdam naar Hobart in Tasmanië. Juist daar, op de plek waar het allemaal moet gebeuren, is het een beetje misgegaan.

Door droogte en hitte zijn de kwetsbare scheepjes uitgedroogd. Bij de tewaterlating begin deze week liepen de schepen direct vol water. De eikenhouten schepen kunnen slecht tegen droogte en hitte. Het hout krimpt en er ontstaan kieren tussen de verbindingen. En zeker ‘down under’ kan de temperatuur flink oplopen. Op een afgelegen deel van een industrieterrein brandde de zon de afgelopen weken onbarmhartig op de container. Pas na de nodige verzoeken mochten er mensen worden toegelaten. „Ze hebben dagelijks natte doeken in de schepen gelegd en ze water gegeven, als waren het plantjes, om verdere uitdroging te voorkomen.De tjotters zijn speciale gasten op het Australian Wooden Boat Festival. Ze zijn bedoeld als blikvanger en exponent van de Nederlandse maritieme historie.

Drie van de vier waren het afgelopen weekend voldoende bijgetrokken, de vierde, Wearlamke, ligt nog in de loods. Volgens Jack van den Berg van de Stichting Friese Tjottervloot trekken de andere drie veel bekijks. Dit weekeinde gaven ze een demonstratie admiraalzeilen. ,,We komen hier heel veel Nederlanders en Friezen tegen’’, aldus Van den Berg. ,,Mensen komen ons speciaal opzoeken omdat ze erover gelezen hebben, we hebben echt continu aanloop.”
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,09)  
 — Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allureOp zaterdag 1 en zondag 2 april 2017 organiseert de Stichting Pieperrace voor de 33ste keer de Pieperrace voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal - net als vorige jaren - in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.


Foto's: Wouter van Dusseldorp

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen, gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren - onder andere - bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

Deze race voor platbodems is een test voor het komende zeilseizoen. Maak de stijve spieren eens los en beleef het mee in Volendam!
Voor meer info lijk je hier  
— ‘De kanaal' brak oude vestingstad Den Bosch open


Stoomsleepboot Adriana op de Zuid-Willemsvaart

De Zuid-Willemsvaart is bijna twee eeuwen oud. Hoe leefden de Bosschenaren rond het nieuwe kanaal en wat brachten schippers mee? De Kanaalschrijvers zoeken het uit.

Waren de eerste schippers die over de Zuid-Willemsvaart trokken noeste, gespierde werkers die aan hun zeilen sleurden en hier handel brachten, of vonden ze ook leven en vertier in het Den Bosch van de vroege negentiende eeuw? Parlevinkers met varende winkeltjes bevoorraadden de schepen en kasteleins en meisjes van plezier roken hun kansen. De Bossche moeder de vrouw zag haar kerel niet graag naar zo'n kroeg langs de vaart vertrekken. Het kanaal brak de oude vestingstad open. De nieuwe tijd veroverde Den Bosch. Handelsbedrijven en fabrieken verrezen aan de noordzijde. Kroegen aan de stadskant.

Honderd jaar te laat zijn ze geboren, de Kanaalschrijvers. Als Cees van den Oord, Frans van Gaal en Kees Bechtold toch hadden kunnen praten met de Bosschenaren die de eerste schippers over de Zuid-Willemsvaart zagen zeilen. Wat een schat aan verhalen zouden ze dan kunnen vertellen aan de mensen in de stad die nu dromen, denken en debatteren over de toekomst van de kanaal.
De vooruitgang gaf glans, maar deed ook pijn, weten de drie schrijvers. Elk antwoord roept nieuwe vragen op. Waarom is het kanaal nou eigenlijk gegraven en is niet gekozen voor het kanaliseren van de Aa, die er evenwijdig aan loopt. Was er een kanaal-industrieel complex? Wie verdiende eraan en wie betaalde het gelag?, vraagt Frans van Gaal zich af. De drie kunnen nog tientallen jaren vooruit.Zaterdag 18 februari, bij de afsluiting van de Week van het Zuid-Willemspark, vertellen ze hun eerste verhalen.

Jaren stonden de Bosschenaren met hun rug naar het diep gelegen kanaal. Alleen wachtend voor de bruggen stonden ze erbij stil. Nu het aan zijn tweede leven begint, blijken ze toch veel van de kanaal te houden. De eerste presentaties van de plannen voor het Zuid-Willemspark trokken veel publiek.
Lees het gehele artikel op de bron: de Brabants Dagblad via blendle (€ 0,25) 
— Hoofdrol voor reddingboot Javazee bij herdenkingDe reddingboot Javazee krijgt een hoofdrol bij de lustrumherdenking van de Slag in de Javazee, die 27 februari in Den Helder wordt gehouden. Op die dag krijgt deze 50 jaar oude reddingboot ook haar monumentenstatus.

Eind februari is het 75 jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaatshad. Een geallieerd eskader, onder commando van schout-bijnacht Karel Doorman, probeerde destijds tevergeefs een Japanse invasievloot tegen te houden die op weg was naar het eiland Java in Nederlands-Indië. Voor het eskader zou deze slag dramatisch verlopen aangezien zowel de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java, de torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer als enkele andere geallieerde marinevaartuigen hierbij ten onder gingen. Bij de slag lieten 915 Nederlandse marinemannen het leven.

Sinds 1946 wordt in ons land de Slag in de Javazee elk jaar herdacht. Bijzonder was de lustrumherdenking op 27 februari 1967. Op die dag werd gloednieuwe motorreddingboot Javazee gedoopt en in dienst gesteld.
Lees het uitgebreide artikel van Paul Schaap in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee

— Van der Post verzekeringen gaat over naar EERDMANSReinier van der Post gaat per 2017 de verzekeringen van boten die lopen binnen Assurantiekantoor van der Post uit Amsterdam overdragen naar zijn boot-verzekeringskantoor EERDMANS Jachtverzekeringen te Lemmer. Van der Post is sinds 10 jaar eigenaar van EERDMANS.

EERDMANS Jachtverzekeringen is een van de grootste bootverzekeraars van Nederland en is daarnaast ook gespecialiseerd in het verzekeren van recreatiewoningen. EERDMANS is een volmacht kantoor en heeft zijn eigen zeer uitgebreide pleziervaartuigvoorwaarden en zeer gedegen acceptatie en schade-behandeling in eigen beheer.  Dit zorgt ervoor dat de lijnen naar de klant kort en duidelijk zijn en dat zowel acceptatie als schade processen snel en accuraat verlopen.

Tevens hebben ze voor verschillende watersportverenigingen, de Ronde en Platbodem jachten (SSRP) en klassieke scherpe jachten (VKSJ) zeer uitgebreide collectieve voorwaarden en zeer gunstige premiestelling. In tegenstelling tot vele verzekeraars werkt EERDMANS met onafhankelijke schade experts voor pleziervaartuigen, zodat de belangen van de schipper zo optimaal mogelijk worden behartigd.

Met deze verhuizing van polissen naar EERDMANS Jachtverzekeringen zorgt Reinier van der Post ervoor dat klanten nog beter begeleid worden bij het afsluiten van de verzekering en eventuele schade.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met EERDMANS Jachtverzekeringen 0514-563655 of info@eerdmans.nl. En ze staan natuurlijk met het mooie Friese Jacht Roeland weer op de “droge HISWA”, en heten u daar van harte welkom.
Bron: Persbericht van der Post / EERDMANS


— Hollands glorie bij Wooden Boat Festival in TasmaniëDe Nederlandse delegatie op het Wooden Boat Festival in Tasmanië, de Australische variant op Sail, is enthousiast over de reacties van de ruim 200.000 bezoekers. De groep, met Rob van Loon van het Hoornse organisatiebureau Events Holland als coördinator, bezorgde veel mensen in de Australische deelstaat een ’feest van herkenning’.

Het festival stond in het teken van de Nederlandse maritieme cultuur omdat het 375 jaar geleden is dat de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, in dienst van de VOC, onder meer dit eiland ontdekte.

Een groep van 30 tot 35 Nederlanders was onder meer met historische schepen naar ’down under’ afgereisd. Onder hen ook René Godvliet uit Venhuizen en Johan Witteman uit Driehuizen (Schermer), die in twee tonnen vis rookten. Normaal bereiden ze op deze oud-Hollandse manier haring, maar ze mochten geen vis meenemen naar Tasmanië. Een kwekerij ter plekke regelde zalm.


De nieuwe eigenaar van de Tasmanian 16m2 Gerard Willink, Foto Bert van Baar

Een van de hoogtepunten voor van Loon was de veiling van een 'zestienkwadraat' zeilboot, die ter plekke was gebouwd door studenten onder leiding van Bert van Baar uit Broek op Langedijk, die in Den Helder een Bootbouwschool heeft. ,,Die is voor 28.000 Australische dollar (ruim 20.000 euro, -red) verkocht aan een man die in Nederland is geboren, op zijn vijfde vertrok naar Australië, waar hij zijn hele leven visser is geweest. Hij wil er samen met zijn kleinkinderen op gaan varen rond Tasmanië.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Hoogaarzen en hengstenIn de PZC veel aandacht voor de Stichting Behoud Hoogaars. Een groot verhaal stond vorige week al in de Scheepspost (De buikdenning van de Tholen 49 ligt weer). Nu hetzelfde artikel in PZC Walcheren via Blendle, met erg fraaie foto’s.

En met dit artikel erbij:
De Stichting Behoud Hoogaars (SBH) werd in 1990 opgericht. Doel was het behouden en varend houden van het Zeeuws maritiem (visserij) erfgoed. De stichting heeft haar thuisbasis op de werf Meerman in Arnemuiden.
SBH heeft zo'n 150 vrijwilligers en rond de 900 donateurs. Zij organiseert rondvaarten voor particulieren en bedrijven, organiseert en werkt mee aan evenementen zoals VolKorendag in Middelburg, de Mosselfeesten in Yerseke en Sail Amsterdam. Een aantal schepen doet mee aan wedstrijden als de Van Loon Hardzeildagen op het Veerse Meer en de Blue Peter Hardzeildagen op de Grevelingen.

De houten vloot van de stichting omvat drie hoogaarzen, twee hengsten, een drietal Hollandse boten en een oude peilboot (schouw) van het waterschap:Hoogaars Yerseke 36, 'Andries Jacob', het eerste schip dat de stichting verwierf. Gebouwd in 1900 op de werf van Dirk van Duyvendijk op Tholen.
Hengst Tholen 49, 'De Drie Gebroeders', gebouwd in 1908 op de werf van Petrus Verras in De Paal.

Jachthoogaars Alcyon (II), gebouwd in 1928 op werf Meerman. Het eikenhouten schip heeft een kajuit van dezelfde houtsoort.
Hoogaars de Wet, gebouwd in 1909 op de werf van Wouter Stam in Nieuw Lekkerland. In beheer en onderhoud bij SBH.Boreas, steekhengst, ook wel zalmhengst genoemd. In 2015 werd op jachtwerf Meerman een exacte kopie gebouwd van de Borea, die als wrak bij de SBH terechtkwam.

Hollandse boot Botje, replica van een werkboot/bijboot. De bouw begon oktober 2004 in de Vlissingse Timmerfabriek, met resthout van de Tholen 49.
Hollandse boot De Twee Gebroeders. Gerestaureerd op werf Meerman. Daar ligt nog een wrak van een Hollandse boot.

Luctor et Emergo, schouw. Peilboot in opdracht van het waterschap gebouwd in 1902, waarschijnlijk bij de Thoolse werf Duijvendijk. De schouw kwam uiteindelijk vanuit Canada naar de stichting.
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,15)

— Ten Strijde: serie over zee- en veldslagen


Screenshot van preview ‘Ten Strijde!’

Gekielhaald worden, een lange mars lopen in een loodzware militaire uitrusting en het trotseren van een heuse paardencharge; geschiedenisliefhebbers Jort Kelder en Pieter Jan Hagens hebben het in hun nieuwe tv-programma TEN STRIJDE! allemaal over voor hun ontdekkingstocht naar de verhalen achter historische Nederlandse veld- en zeeslagen. Met humor, nieuwsgierigheid en liefde voor geschiedenis kruipen de mannen in de huid van strijders van toen op zoek naar de verhalen achter oude legendes. Het duo brengt met spectaculaire experimenten en interessante analyses geschiedenis tot leven. TEN STRIJDE! is vanaf vrijdag 24 februari wekelijks om 21.05 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

De schatkist van onze vaderlandse geschiedenis is rijk aan indrukwekkende verhalen van grootse helden, heldhaftige strijders en cruciale veld- en zeeslagen. Kelder en Hagens leggen in een zeilboot de Tocht naar Chatham af, herbeleven de Slag om de Grebbeberg, reizen af naar Cuba – daar waar de Zilvervloot werd veroverd, volgen het spoor van Engelandvaarder Hans Larive, onderzoeken de Slag bij Nieuwpoort en ontdekken wie de echte helden van de Slag bij Waterloo zijn.

De Tocht naar Chatham
In de eerste aflevering van TEN STRIJDE! reizen Jort Kelder en Pieter Jan Hagens af naar Engeland; daar leggen zij per zeilboot de befaamde Tocht naar Chatham af. Precies 350 jaar geleden beleefde Nederland daar een van de meest legendarische zeeslagen uit de vaderlandse geschiedenis. In het hol van de leeuw pleegden de Nederlanders een aanslag op de Engelse vloot; een klinkende overwinning. Tot op de dag van vandaag blijven er toch een aantal zaken onduidelijk: was Michiel de Ruyter wel het genie achter deze gewaagde actie? En zo nee; wie dan?
Kijk hier voor meer info 


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC

FVEN— Algemene Vergadering Historisch Bedrijfsvaartuig
    op 11 maartVarend Erfgoed tijdens de reünie in Vreeswijk

Op zaterdag 11 maart vindt in Nijmegen de Algemene Vergadering plaats van het Historisch Bedrijfsvaartuig.

Het programma ziet er als volgt uit:

09:00 – 10:00 uur  Ontvangst met thee en koffie. Inschrijving deelnemers ledenvergadering.
10:00 – 12:15 uur  Algemene Vergadering. De vergadering wordt om ca. 11:15 uur onderbroken voor een korte pauze
13:00 – 13:30 uur  Lunchbuffet
14:00 – 16:00 uur  Na de lunch wordt u een middagprogramma aangeboden. Hiervoor hebben wij twee programma’s onder voorbehoud vastgesteld.
1. Programma in samenwerking met RWS
Informatie over regelgeving en beleid ten aanzien van Varend Erfgoed, bezoek aan gebied Spiegelwaal (onder voorbehoud).
2. Stadswandeling
Een wandeling met gids door de binnenstad van Nijmegen.
U kunt deelnemen aan één van de middagprogramma’s.
17:00 uur Afsluiting

Op de komende ledenvergadering wordt ook de nieuwe versie van het Driejarig Operationeel Plan (DOP) behandeld. Omdat dit plan weergeeft waar de LVBHB voor staat hierbij vast de nieuwe versie voor 2017-2019!
Download hier het plan DOP als pdf (876 kB).  

De digitale documenten voor de vergadering vindt u vanaf 19 februari 2017 op de website. Voor iedereen, die geen beschikking heeft over internet, is een geprinte versie beschikbaar, telefonisch aan te vragen via de secretaris: 06-24 72 00 90.
Tijdens
Wilt u zich, in verband met de organisatie, aanmelden bij de penningmeester via email penningmeester@lvbhb.nl
Kijk hier voor alle nodige informatie 
— Bed en breakfast in museumschepen Den HelderDEN HELDER - Tijdens Sail Den Helder moeten meerdere museumschepen dienen als bed en breakfast. Dat is althans het streven van scheepseigenaren. De gemeente heeft één aanvraag ontvangen voor hotelovernachtingen op het water. ,,Het verzoek van de eigenaar van stevenaak Antje, Mike Dikkers, hebben we positief beoordeeld’’, aldus gemeentewoordvoerster Joyce in ’t Veld.

Stevenaak Antje is het oudst varende binnenvaartschip van Nederland. Het schip wordt een ’hotelschip’ en komt naast Stoom, het restaurant van theater de Kampanje, te liggen. ,,We zijn ook een samenwerking aangegaan met de schouwburg’’, zegt Dikkers. ,,Theaterbezoekers kunnen dan een arrangement reserveren waarbij ze na een voorstelling op de stevenaak kunnen overnachten. Eventueel kunnen ze ontbijten bij de Kampanje.’’

Het schip is door Dikkers in 2012 aangekocht en gerestaureerd met behulp van subsidies uit het Waddenfonds. Via crowdfunding probeert hij nu de financiering rond te krijgen. Er worden nog slaapvertrekken voor gasten in het schip gemaakt. Dikkers: ,,Voor de zomer moet het schip volledig ingericht in de haven liggen. Als het straks af is, wil ik het vier dagen per jaar openstellen voor het publiek. Ik vind het belangrijk dat varend historisch erfgoed onder de aandacht blijft.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium
— Schippers van weleer: Steen (71), schipper 1977-1987In het weekblad Schuttevaer staat regelmatig de rubriek “Schippers van Weleer” van auteur Corine Nijenhuis. Na publicatie in de Schuttevaer zijn deze verhalen over schippers van weleer ook op de website van Corine Nijenhuis te vinden.

Lees bijvoorbeeld het verhaal over Steen (71), schipper 1977-1987 Geertje, steilsteven, 1930, 126 ton

Varen kon hij al toen hij in 1977 zijn schip kocht, maar altijd als tweede man. Als jongen was Steen matroos op een zeeschip, als twintiger maat op een binnenvaartschip. Hij leerde een wijze les van schipper Hendrik Kater die met zijn kopschroefloze Rijn-Hernekanaalschip vol erts over de Moezel voer: je moet je schip altijd voorblijven. ‘Een openbaring. Daarna kon ik het zelf.’

Het was geen vooropgezet plan om de binnenvaart in te gaan. Maar de steilsteven die Steen voor 13.000 gulden kocht, (hij had 2000 gulden van de vraagprijs afgepraat tijdens een paar whisky-avonden) bleek een vrachtvergunning te hebben. Schipperspapieren waren niet verplicht, dus toog hij naar de beurs. ‘Naar IJmuiden, dat leek me nog overzichtelijk.’

De beurs zat in het oude stationsgebouw, de sfeer was zo gemoedelijk dat Steen er vaak, tijdens het wachten, zijn fiets repareerde. Hij had geen idee hoe het bevrachtingssysteem werkte. ‘Wist ik dat de reizen niet alleen op het bord werden geschreven, maar ook omgeroepen voor analfabeten.’
Ook kende hij de vaarwegen nauwelijks. Maar toen er een reis met 100 ton kunstmest naar Smilde op het bord kwam, nummerde hij direct. Niet alleen paste de vracht mooi in het ruim, hij kende ook de bestemming, want daar had hij de Geertje gekocht. Toen hij er aankwam, werd net het door Molukkers gegijzelde dorpsschooltje ontzet.
Lees hier het hele verhaal van Steen 
— Crowdfunding voor de Vrouwe AntjeHet oudste zeilende binnenvaartschip van Nederland (1875) "Stevenaak Antje" zal binnenkort als hotelschip in Den Helder gaan dienen in samenwerking met het theater de Kampanje. Op het oude marinecomplex Willemsoord dat is aangelegd door Napoleon zal het schip op een vaste ligplaats ruimte gaan bieden aan gasten vanuit het theater en toeristen vanuit de Waddeneilanden. Willemsoord is een prachtig gerenoveerd complex met het grootste droogdok uit Europa en is de poort naar de Wadden. Verder is er op Willemsoord niet alleen een theater, maar ook een grote bioscoop, veel horeca, een museum, jachthaven en voor de kinderen een grote indoor speelhal. Dit jaar zullen Sail, de visserijdagen, de Klipperrace en nog veel meer activiteiten plaatsvinden op Willemsoord.

Theater annex Restaurant de Kampanje verzorgt de exploitatie, de sleutelafgifte en de controle van de kamers en neemt Stevenaak Antje mee in de commerciële exploitatie, zowel op de website als in commerciële acties naar hun (potentiële) klanten. Denk aan ontbijt in de roef van Antje en arrangementen voor groepen. In de theatergids van 2018 wordt het schip met foto en tekst uitgelicht. Het belangrijkste is echter dat we inspringen op het tekort aan hotelfaciliteiten op Texel. We bieden toeristen een unieke mogelijkheid om te kunnen overnachten op de Antje.


Foto: stevenaak Helena, ook een stevenaak uit 1875

Ik ben al jaren de trotse eigenaar van dit schip en kocht het in sterk verwaarloosde toestand. Het bleek een stuk historisch erfgoed te zijn en er was grote belangstelling om dit schip voor de toekomst te behouden. Dit heeft ertoe geleid dat de restauratie is uitgevoerd onder auspiciën van de Stichting Kompas. Via het UWV zijn kansarme jongeren ingezet om werkervaring op te doen. Tijdens de restauratieperiode (van mei 2012 tot mei 2016) heeft de Stichting Kompas het schip van mij gehuurd. Daarnaast heeft het Waddenfonds de benodigde financiële middelen ter beschikking gesteld om de volledige restauratie mogelijk te maken aan het casco. Nu de restauratie gereed is, moet het schip afgetimmerd en ingericht worden tot varend hotelschip met 6 kamers.
 
Waar wordt de financiering voor aangewend?
Het schip is sinds 2012 mijn eigendom. De totale kosten voor de restauratie van het schip (exclusief de nog uit te voeren aftimmering en inrichting) bedroeg een bedrag van € 420.000,-. Dit is voor € 340.000,-  gesubsidieerd door het Waddenfonds en € 80.000,- is voorgefinancierd door Stichting Cornelia. Aflossing van deze lening is een onderdeel van de aanwending van onderhavige financiering.


Lees hier meer over deze actie op geldvoorelkaar 
Of kijk hier bij crowdfundmarkt   
 — 4Werven symposium: “Een toekomst voor het
    varend erfgoed”
Op 12 mei organiseert het 4Werven samenwerkingsverband een symposium onder het motto “Een toekomst voor het varend erfgoed”, een discussiedag over de noodzakelijkheid, de mogelijkheden en moeilijkheden voor een toekomstbestendige inrichting van het behoud van het varend erfgoed.

“De doelstelling”, zegt Leo Maes, voorzitter van het 4Werven overleg, “is te komen tot een blauwdruk voor het behoud en de promotie van het varend erfgoed van de Scheldedelta, door samenvoeging met het overig watergebonden erfgoed, en in samenwerking met overheden, ondernemers en overige stakeholders in Zeeland en Vlaanderen.

Het programma omvat een drietal inleidingen, over de huidige staat van de wet- en regelgeving in Nederland en Vlaanderen en over de keuzes voor het behoud van het varend erfgoed, gevolgd door een drietal voorbeelden van hoe dat in de praktijk kan worden vormgegeven. De dag wordt afgesloten met een paneldiscussie.

Het symposium zal plaatsvinden in Zierikzee. Details van het programma worden binnenkort gepubliceerd op de websites van elk van de werven.
4-Werven is een samenwerkingsverband van vier historische scheepswerven in het stroomgebied van de Schelde: de Museumhaven Zeeland te Zierikzee (Ned), de Historische Scheepswerf C.A. Meerman te Arnemuiden (Ned), het Centrum Nautisch Rupelmonde te Kruibeke (B) en de Provinciale Scheepswerven Baasrode te Dendermonde (B).
Meer info: Peter Hamer : phamer461@zeelandnet.nl

— Grootste Tall Ships komen naar Den Helder


Juan Sebastian De Elcano
 
Nadat eerder contracten werden afgesloten met de Russische windjammers Sedov (117mtr) en Kruzenshtern (114,5mtr) heeft nu ook de Juan Sebastian de Elcano (113 mtr) haar komst bevestigd. Zij is het derde grootste Tall Ship van de wereld. 

Dit opleidingsschip van de Koninklijke Spaanse Marine was eenmaal eerder in Nederland, tijdens Sail Den Helder 2013. Het schip werd in 1927 in de vaart gebracht en werd gebouwd in Cadiz. Als opleidingsinstituut voor de Koninklijke Spaanse Marine is zij geen reguliere deelnemer aan Tall Ships evenementen, maar zeer selectief in die evenementen waar zij wel verschijnt.  

Behalve de drie enorme Tall Ships, biedt Sail Den Helder nog zo’n dertig andere interessante Tall Ships en traditionele zeilschepen aan haar bezoekers aan, in vele afmetingen en van vele nationaliteiten. De schepen zullen afgemeerd worden na een indrukwekkende ‘Reversed Fleet Review’ op 22 juni, waarbij de totale deelnemende vloot die ochtend eerst ten anker zal liggen op de Rede van Texel/Den Helder, net als in de tijden van de VOC en WIC. In het begin van de middag zullen de schepen dan een voor een de havens van Den Helder binnen lopen, waar zij blijven liggen tot de vroege middag van zondag 25 juni.   
Bron: persbericht Sail Den Helder
— Marineschepen Javazee echt verdwenen


De schepen vergingen in de Slag in de Javazee

Den Helder – Het gezamenlijk Nederlands-Indonesische onderzoek naar drie verdwenen Nederlandse marineschepen in de Javazee heeft vorige week tot eerste resultaten geleid. Experts van beide landen hebben de beschikbare gegevens geanalyseerd en hebben geconcludeerd dat het duikteam van het Karel Doorman Fonds op de juiste locatie heeft gezocht en dat bevestigd kan worden dat er sprake is geweest van bergingsoperaties.

Deze bevindingen zijn aangeboden aan minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), die sinds zondag een bezoek brengt aan Indonesië.

De drie marineschepen, Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer, vergingen tijdens de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Daarbij vonden 915 militairen, onder wie ruim 200 Indisch-Nederlandse militairen, een zeemansgraf. Een internationaal duikteam van het Karel Doorman Fonds constateerde de verdwijning eind vorig jaar. Het team was bezig met een expeditie met het oog op de 75e herdenking van de Slag in de Javazee dit jaar.

Ook Groot-Brittannië is twee wrakken van marineschepen in de Javazee grotendeels kwijt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de overblijfselen van de zware kruiser Exeter en de torpedojager Encounter grotendeels van de bodem van de zee zijn verdwenen.

— Scheepvaartmuseum A’dam zoekt vrijwilligers bibliotheekHet Scheepvaartmuseum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend maritiem museum met een bijzondere en zeer uitgebreide collectie. De bibliotheek heeft één van de belangrijkste maritiemhistorische collecties ter wereld. Het Scheepvaartmuseum wil zich positioneren als een internationaal kennis- en expertisecentrum op het gebied van maritieme geschiedenis en ontsluit daartoe zijn collectie en kennis.

De bibliotheek heeft daarin een belangrijke rol, en zal in 2017 haar deuren vijf dagen per week gaan openstellen voor het publiek. Om onze gasten vaker de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van deze faciliteit, zijn wij op zoek naar meerdere enthousiaste vrijwilligers voor minimaal 8 uur per week.
Kijk hier voor de gehele vacature  
— Archeoloog: tijd voor plan IJsselkoggeEen jaar na de lichting wordt het tijd om met concrete plannen te komen voor het exposeren van de IJsselkogge. Dat vindt archeoloog Wouter Waldus. ,,Hoe langer wordt gewacht, hoe minder interesse er is. Dan verlies je het momentum."

Maritiem archeoloog Wouter Waldus doet onderzoek naar de historie van het wrak dat in de IJssel bij Kampen werd gevonden. Ook leidde hij een jaar geleden de grootscheepse berging. De compleetheid van het wrak zorgde voor aandacht van buitenlandse media en koggekoorts in de Hanzestad.

Een jaar later is de euforie fors minder. Het enige concrete expositieplan is de 'terugvaloptie' van een paar jaar geleden: een vitrine op een grasveldje. Ambitieuzere plannen liggen in een lade en over financiering is amper nagedacht. Waldus vreest dat het draagvlak vermindert naarmate de tijd verstrijkt. Hij oppert dat de IJsselkogge beter in het Lelystadse conserveringsstation kan blijven en dat Kampen moet kiezen voor een bescheiden expositie.

Burgemeester Bort Koelewijn schrikt niet van Waldus' woorden. Hij kan zich niet voorstellen dat het wrak ergens anders wordt geëxposeerd dan in Kampen. Eerst wil hij zekerheid dat het wrak wordt geconserveerd. Dat besluit valt in maart. ,,Daarna kunnen we vaart maken", belooft Koelewijn.
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor via blendle (€ 0,15) 
— Vlootdag Harlingen op 8 april
 


Zaterdag 8 april 2017 vindt de 26e editie van de Vlootdag plaats; de jaarlijkse feestelijke opening van het zeilseizoen van de bruine vloot in de Zuiderhaven te Harlingen.
 
Tijdens de Vlootdag liggen de traditionele zeilschepen van de bruine vloot ter bezichtiging in de sfeervol versierde haven aangemeerd, en de muzikale omlijsting zal heel toepasselijk worden verzorgd door tal van gezellige shantykoren.

Wandel over de grootste nautische markt van Noord-Nederland en geniet van de vele kraampjes en demonstraties van oude ambachten. Bewonder de prachtige exposities van diverse kunstschilders. Moedig de rivaliserende teams aan bij de wedstrijd sloeproeien. Luister met open mond naar de spannende mythen en sagen over het avontuurlijke leven op zee van de verhalenvertellers. Laat de kleinste bezoekers deelnemen aan allerlei leuke activiteiten. Geniet van een heuse Wadden-proeverij met allerlei lekkernijen uit de Waddenzee.

Of maak als hoogtepunt van de dag een vaartocht op een prachtige, authentieke tjalk of klipper. De Vlootdag zet het mooie Harlingen wederom volledig op z’n kop en is daarmee een fantastisch uitje voor het hele gezin!
 
Vlootdag Harlingen wordt georganiseerd door Rederij Vooruit, SHZH, TSC, Zonnewind Zeilreizen, Holland Sail, VBZH, BENG evenementen, Zeilpunt en de gemeente Harlingen.
Voor meer info kijk je hier 
— Den Helder haalt indrukwekkende vloot windjammers binnenDe Helderse haven ligt in juni tijdens Sail 2017 tjokvol zeilschepen. ,,Het wordt echt passen en meten’’, weet Jeannette Blijdorp-Jonker. Zij is bij de organisatie verantwoordelijk voor de samenstelling van de vloot windjammers.

Die vloot telt zo’n 34 zogeheten tallships, met bekende namen als de Russische Sedov, Mir en Kruzenstern, de Noorse driemasters Statsraad Lehmkuhl, Christian Radich en Sörlandet, de Braziliaanse Cisne Branco, de Shabab Oman II, de Portugese viermaster Santa Maria Manuela, de Pegoria uit Polen, de Bulgaarse Royal Helena en de Britse Royalist.Daarnaast zijn tal van kleinere maar bijzondere schepen aanwezig. Zoals een replica van het zeilschip waarmee Columbus Amerika ontdekte. Of de Franse loodskotter Mutin. Die speelde in de Tweede Wereldoorlog een actieve rol, door in bezet gebied verzetsmensen af te zetten.

Al met al kunnen de honderdduizenden bezoekers die van 22 tot en met 25 juni in Den Helder worden verwacht, langs tenminste 34 windjammers uit de A- en B-klasse flaneren. ,,Dat zijn er ongeveer evenveel als in 2013’’, weet Blijdorp. ,,Het heeft veel tijd en inspanning gekost om dit voor elkaar te krijgen - ik ben bijvoorbeeld tig keer op ambassades geweest - maar het resultaat is voor een Sailevenement echt heel erg goed.’’ Verder zullen er tientallen historische zeil- en motorschepen te zien zijn.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  Deze onderwerpen vind je in de Zeepost van deze week:

— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure
— Vlootdag Harlingen op 8 april
— Training Matroos op 25 / 26 maart 2017

— Rijkswaterstaat: weinig ongevallen op de Waddenzee

— Training Matroos op 25 / 26 maart 2017
— Gezamenlijke actie vóór plastic vrije Waddenzee

— Mosselen in kratjes moeten Griend behouden

— Al 70 jaar lang verweven met het water
— Rapport Alterra: Windpark IJsselmeer bedreigt natuur

— De nieuwe scheepvaartroutes langs de Noordzeekust

— HISWA kritisch op plan Natura2000 IJsselmeergebied
— Gemeente Harlingen zoekt ideeën loodsen Willemshaven

— Boorplatform Wad moet snel weg

— Promotie Enkhuizen als watersportstad op Boot Holland
— Bedenker Oerol verder met Sense of Place

— Oproep aan minister tot aanpak overlast waterplanten

— Werelderfgoedlogo voor gezamelijk gebruikScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC