______________________________________________________

5 mei 2019 – nummer 381

 

Inhoud

·         VIERINGEN

·         GOED OM TE WETEN

·         OMZIEN NAAR ELKAAR

·         ACTIVITEITEN

Nieuwe gevel Kerkelijk Centrum

http://www.pknzeistwest.nl/images/190421gevelzeistwesthugoalbersdsc06399800_462.jpg

 

VIERINGEN

De diensten in de maand mei staan in het teken van de vraag: hoe ga je om met dat paasevangelie van bevrijding? Heeft dat ook vandaag nog kracht? 
Op zondag 5 mei lopen we mee met de Emmaüsgangers. Voorganger is dan ds. Tineke Dronkert. 
Deze zondag is ds Siyabulela POTWANA, predikant uit een van de townships in Afrika in ons midden. Hij is te gast bij Anton Stegeman, en zal ook een bijdrage leveren aan de dienst. 
Na afloop is er gelegenheid om hem te spreken tijdens het koffiedrinken.

Dienstvoorbereiding

De eerstvolgende keer is woensdag 15 mei om 19.00 uur; de tekst is dan Johannes 13,31-35. 

De dienstvoorbereiding op woensdag 8 mei vervalt, omdat er op 12 mei een gastvoorganger is, te weten ds Joop Jansen Schoonhoven.

Collecte "Syrie, kerk zijn in oorlogstijd"

http://www.pknzeistwest.nl/images/190505kerkinactie.jpgZondag 5 mei is de deurcollecte voor Kerk in Actie.
Uitzichtloos en rampzalig is de situatie in Syrië. Steeds meer mensen in nood doen een beroep op kerken voor onderdak, voedsel en veiligheid. De zelf zwaar getroffen Syrische kerken bieden tussen de puinhopen hulp aan iedereen die bij hen aanklopt. Samen met uw kerk steunen we de kerken in Syrië, zodat zij moed houden om hun belangrijke werk te blijven doen. Zolang zij zich inzetten laten we hen niet met lege handen staan.
Samen met uw kerk ondersteunen we het diaconale werk van de Syrisch Orthodoxe Kerk. In het hele land helpen zij mensen in nood bij het vinden van tijdelijk onderdak en verstrekken zij voedselpakketten, babyvoeding en medicijnen. Soms draagt de kerk ook de kosten voor operaties. 
Daarnaast ondersteunen we het Grieks-Orthodox Patriarchaat van Antiochië (GOPA). GOPA zette naast haar vele noodhulpprogramma’s ook een diaconaal programma op om gezinnen uit de eigen kerk of achterban te ondersteunen. Deze steun bestaat uit een eenmalige financiële bijdrage waarmee gezinnen voedsel, kleding of medicijnen kopen of een tijdelijk onderkomen betalen.

 

GOED OM TE WETEN

Landelijke FairTrade week

http://www.pknzeistwest.nl/images/fairtradelogo120_150.jpgVan 4 t/m 12 mei vindt de voorjaarseditie van de Fairtrade Week plaats. 
Tijdens deze landelijke campagneweken wordt het belang van eerlijke handel door veel supermarkten, Wereldwinkels, bedrijven, gemeentes en individuen onder de aandacht gebracht. In duizenden supermarkten en winkels zijn tijdens de Fairtrade Week diverse Fairtrade producten in de aanbieding. In heel Nederland vinden er tal van acties en evenementen plaats.

 

Op stap voor meubilair

De voortgang van de renovatie van het Kerkelijk Centrum vordert gestaag. Het wordt dus tijd om te gaan kijken naar de binnenkant en de inrichting van de ontmoetingsruimte en bijzalen. 
De commissie die zich bezig houdt met voorstellen voor de inrichting is op 12 april een dag op stap geweest om te gaan kijken naar voorbeelden van nieuw meubilair.
We zijn gestart bij een showroom in Amsterdam. Helaas had men hier niet heel veel voorbeelden staan van stoelen en tafels, het meeste was alleen via de website te bekijken. Maar daar komen we natuurlijk niet voor, via de website kan je een stoel niet uitproberen. Hoogte, breedte, zitcomfort, gewicht, het is allemaal belangrijk om uit te proberen voor je iets koopt.
In de middag hebben we een showroom in Culemborg bezocht. Hier vielen we van de ene verbazing in de andere, 3 etages vol met meubilair, zoveel vormen, kleuren, mogelijkheden. Gelukkig werden we heel goed begeleid door één van de medewerkers die ons meenam door de showroom. Hij wist goed onze wensen te vertalen, vertelde waar we op moeten letten en liet ons voorbeelden zien van inrichtingen van kerken en bijzalen die zij al eerder gedaan hadden. Zo kwamen we uiteindelijk op een aantal stoelen en tafels uit die voor ons kerkelijk centrum een kans maken.
Uiteindelijk hebben we van een aantal tafels en stoelen een offerte laten maken die nu bekeken gaat worden in het geheel van offertes voor de inrichting van het kerkelijk centrum (keuken, vloeren, gordijnen, toiletgroepen etc.) Wordt vervolgd, u hoort weer van ons….

http://www.pknzeistwest.nl/images/showroombezoek_462.jpg

http://www.pknzeistwest.nl/images/pcp.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inrichtingscommissie, moe maar voldaan 

 

Gereformeerd Kerkelijk Bureau

De openingstijden van het Gereformeerd Kerkelijk Bureau wijzigen per 01 mei 2019.
Wij zullen open zijn op maandag van 12:00 – 15:00 uur en woensdag van 9:00 – 12:00 uur.
Mail: gkb@pkn-zeist.nl
Tel: 030-6916072

 

OMZIEN NAAR ELKAAR

Wake bij kamp Zeist

http://www.pknzeistwest.nl/images/raadvankerkenmiddenliggend_150.jpgVrijheid geef je door!
Onder dit motto vieren we komende zondag onze vrijheid. Daags ervoor gedenken we allen die door oorlogsgeweld in welke vorm dan ook zijn omgekomen.
Vrijheid geef je door! Maar aan wie? Niet aan de vluchtelingen en asielzoekers die in ons land niet welkom zijn omdat zij in hun eigen land weer veilig zouden zijn (Afghanistan veilig?!). Niet aan de Jezidi’s die terug moeten naar het tentenkamp waar ze uit wegvluchtten omdat ze daar toch een dak boven hun hoofd hebben en voedsel krijgen (Noord Irak?!). Vrijheid geef je door! Wie mag erin delen?
 
De Raden van Kerken van Zeist en Soest gaan door met het organiseren van de maandelijkse wake op iedere eerste zondag van de maand, een teken aan de politiek dat het vreemdelingenbeleid anders moet. Komt u ook weer op zondag 5 mei met bloemen om 16.30 uur?

Zondag 5 mei
Tijd: 16.30 uur


Breng bloemen mee! 
Breng mensen mee! 
Breng licht!

De mensen binnen weten dat we er zijn en hen niet vergeten. 

Werkgroep Kerkelijke Ondersteuning Vluchtelingenwerk
van de Raad van Kerken Zeist 

Plaats:
 Detentiecentrum Kamp van Zeist, Richelleweg 13, Soesterberg

Route: 
per auto: Afslag Soesterberg, voor de brug rechts = Richelleweg; 
openbaar vervoer: bus 56, halte Kampweg Soesterberg, 10 min. lopen via Kampweg; 
per fiets: via Kampweg in Soesterberg. 

Namens de Raad van Kerken Zeist en Soest 

Informatie: 030 6962283 / 035 6013882
Bekijk ook de websites: www.wakezeist.nl en www.saviz.nl (Steunfonds)

 

Opbrengst collectes en FairTrade

http://www.pknzeistwest.nl/images/geld_150.jpgDe opbrengsten van de collectes van zondag 28 april 2019 zijn:

- Diaconie 136,25
- Plaatselijke gemeente 108,20
- 0nderhoud Gebouwen 107,77

 

Lief en leed

Bloemen afgelopen week  

* De bloemen van zondag 28 april zijn met een hartelijke groet van onze gemeente gegaan naar Anke de Jong, die herstellende is. 

Nieuwe adressen  

* Adressen vanuit de gemeente voor de zondagse bloemengroet kunt u sturen aan bloemengroet@pknzeistwest.nl. Graag jong en oud, vreugde en verdriet, of andere bijzonderheden. U kunt eventueel ook bellen en een bericht inspreken op de volgende nummers: Jannie van Beest 06- 30 25 41 98 of Chantal van Lieshout 030-69 59 931 (de voicemail wordt aangenomen met de familienaam Wagenaar).  Jaarverslag Wijkinloophuizen

http://www.pknzeistwest.nl/images/kerkensamenlevingbreed_150.jpgHet jaarverslag 2018 over de werkzaamheden van onze vier Zeister wijkinloophuizen is verschenen: 
- Het Lindenhuis
- Vollenhove
- Zeist Centrum
- Zeist-West
Wij hopen dat onze werkzaamheden ook uw belangstelling trekt. U kunt het hier downloaden.

Coördinatoren en bestuur Stichting Kerk en Samenleving

 

ACTIVITEITEN               

Expositie Bonhoeffer75

Volgend jaar is er veel aandacht voor Dietrich Bonhoeffer. 
Rond Bonhoeffer is er een 'reis-expositie' georganiseerd, met begeleidend materiaal in de vorm van gedichten en liederen. 
Deze expositie is in Zeist te bezichtigen in de Oosterkerk. 
Op zaterdag 4 mei om 10:00 uur openen we de expositie. 
De tentoonstelling is toegankelijk op zaterdag 4 mei van 10:00 uur tot 16:00 uur en op de zondagen in de maand mei van c.a. 11:00 uur tot c.a. 13:00 uur. 
Voor meer info:  www.oosterkerkzeist.nl/2019/04/29/reisexpositie-bonhoeffer75/ 

Aan zanglustigen en belangstellenden!

Een groepje zangers uit een opgeheven koor onderzoekt mogelijkheden om verder te kunnen zingen onder leiding van Carlijn Budde.

Er is een voorlopige verkenning gepland in mei.
Ø We nodigen je uit om op drie maandagavonden te komen zingen onder leiding van Carlijn 
Ø op 13 en 20 en 27 mei
Ø 19.45u inloop | 20.00 – 21.15 uur zingen | 
Ø op 13 mei om 21.15 uur: informatierondje en gesprek
Ø op 27 mei om 21.15 uur: peiling – hoe gaan we verder? 

De plaats van samenkomst is nog niet bekend, die hoor je nog. 

Info en aanmelding: 
e-mail Anton Stegeman: antonstegeman@live.nl
Fijn als je deze uitnodiging doorstuurt of verspreidt.

Rondleiding en lunch in Gods Werkhof

http://www.pknzeistwest.nl/images/godswerkhof_150.jpgBij het dorpje Werkhoven ligt een mooi rustiek klooster. Het ligt daar als een pareltje in het landschap. Het straalt een grote mate van serene rust, stilte en meditatie uit. Het nodigt uit om even naar binnen te gaan en het lawaai van alledag even achter je te laten. Het zoeken van de rust in je zelf en bij elkaar.
Enkele gemeenteleden van Zeist-West nodigen jullie uit om kennis te maken met dit mooie (en vrij nieuwe) kloostercomplex. 
Dat kan op zaterdag 25 mei 2019 van 10.00 tot 14.00 uur. 
Na ontvangst met koffie en appeltaart (met of zonder slagroom) krijgen we een rondleiding door de zalen en de kapel, alsmede door de mooie tuinen. Tuinen die ook zo zijn aangelegd dat ze stilte ademen. Na de rondleiding gaan we met z’n allen aan tafel voor een heerlijke lunch. 
De kosten zijn € 29,- per persoon. Maak je geen gebruik van de lunch dan is het bedrag € 11,50.
Bij mooi weer kunnen we met de fiets gaan. We vetrekken dan om 09.15 uur vanaf het Kerkelijk-Centrum De Clomp. 
Is de fiets geen optie dan kan het ook per auto. Vertrek is dan vanaf 09.30 uur. Meerijden kan dan uiteraard ook.
Geef bij deelname op waar de voorkeur naar uit gaat.
De Priorij (klooster) Gods Werkhof nabij Werkhoven is een zeer markant complex. Het is het laatste slotklooster dat in Nederland werd gebouwd (1960) volgens de richtlijnen van de RK-kerk in Nederland. Het werd tussen 1960 en 1997 bewoond door de monialen Augustinessen. Sinds 1998 is het in gebruik als een prachtig conferentiecentrum. De gemeente Bunnik heeft het een monumentale status gegeven.

Interesse?
Geef je dan zo spoedig mogelijk - maar voor 18 mei - op bij:
Jeannette van Andel, tel. 030-6955221, je.andel@wxs.nl of
Henri Wigman, tel. 030-6959536, hemawig@gmail.com of
Ronald van Gemeren, tel. 06-28845176, ronaldvgemeren@hotmail.com
Het verschuldigde bedrag kan je overmaken naar: NL44 ABNA 0558312950 tnv J van Andel ovv 'Werkhoven'. 
Betaal je ook voor een 2e persoon, geef dan ook die naam door.

 

Agenda deze week

Zo 5 mei       16.30 u                  Wake kamp van Zeist, Richelleweg 13, Soesterberg 

Ma 6 mei       14.00-16.00 u         Gesprekskring De Oosterborch 

Ma 6 mei       13.30-15.30 u         Bibliodrama, info/opgave Tineke Dronkert 

Di 7 mei        20.00 u                  Bijbeltafel, NoorderLichtkerk 

Di 7 mei        20.00-21.30 u         Weekspreuken-zielenkalender, Rafaëlkerk,

Christengemeenschap  

Di 7 mei        20.00-22.00 u         Bijbelgroep, Parochiecentrum Rozenkerk. Aanmelding Henk

Bloem  

Zo 12 mei     Vanaf 09.30 u          Keuzekerk, Oosterkerk Eerder verschenen

 

190327 Terugplaatsen klokken Op woensdag 27 maart zijn de volledig gerveiseerde klokken weer teruggeplaatst.

Ik zoek U in den blinde - schilderen van een lied Het lied 'Ik zoek U in den blinde'(lied 853) hebben we voorafgaand aan de veertigdagentijd met een aantal mensen van de Ontmoetingsgroep geschilderd.

Alles wat je aandacht geeft, groeit 1 maart was de eerste dag van haar laatste jaar van Miriam Bierhaus als jeugdwerker in Zeist-West. Hoe is het om het laatste jaar in te gaan?

Opvolger gezocht bij Communicatie De cc vergadert een keer per maand, met uitzondering van de zomervakantie, dan slaan we een keertje over. Onze gemeente, Zeist-West, heeft een aantal manieren waarop we elkaar en anderen op de hoogte houden over wat er speelt in onze gemeente.

Laatste Forumgids? Eind januari is weer de bekende gele langwerpige Forumgids verschenen, met de vele activiteiten die door de verschillende kerken in Zeist worden georganiseerd. Dit zal de laatste papieren gids zijn.

 

 

 

 

Sluitingstijd kopij

De sluitingstijd voor kopij voor de website en de Nieuwsbrief is op donderdagavond 20:00 uur.
Stuur uw berichten aan 
publiciteit@pknzeistwest.nl.

 

http://www.pknzeistwest.nl/images/pl462.gif

http://www.pknzeistwest.nl/images/pcp.gif

 

http://www.pknzeistwest.nl/images/pdot.gifWijkgemeente 

http://www.pknzeistwest.nl/images/pdot.gifKerktaxidienst 

http://www.pknzeistwest.nl/images/pdot.gifWijziging E-mail adres? Geef het door! 

http://www.pknzeistwest.nl/images/pdot.gifKopij Insturen 

http://www.pknzeistwest.nl/images/pdot.gifCollectebonnen bestellen 

http://www.pknzeistwest.nl/images/pdot.gifPrivacyverklaring